Navigasyonu görüntüle İçeriği görüntüle

BES Hakkında

BES Hakkında

​​​​​BES Nedir?

​Bireysel Emeklilik Sistemi mevcut kamu sosyal güvenlik sistemlerine tamamlayıcı olarak oluşturulan, sosyal güvenlik kurumlarından alacağınız emekli maaşınızın yanında ek olarak ikinci bir emeklilik geliri sağlayan sistemdir.

Düzenli gelir elde ettiğiniz dönemde ayıracağınız küçük birikimlerle tasarruf ve yatırım yapmanızı sağlar.

Sisteme giriş tarihinizden itibaren en az on yıl sistemde kalmak koşulu ile 56 yaşınızı tamamladıktan sonra emekliliğe hak kazanır, oluşan tasarruflarınızı emeklilik maaşı ya da toplu para şeklinde almayı tercih edebilirsiniz.

Türkiye Finans ve Faizsiz Bireysel Emeklilik

Bireysel Emeklilik fonları farklı yatırım araçlarında değerlendirilir. Bu yatırım araçlarının bir kısmı doğrudan faizli, bir kısmı ise faizli olmamasına rağmen katılım bankacılığı prensiplerine uygun değildir. Bir kısmı ise hem faizsiz hem de katılım bankacılığı ilkelerine uygundur. Faizsiz BES olarak tanımlanan bu uygulamada danışma kurulu onayından geçmiş, alım satımına izin verilmiş, faizsiz ve katılım bankacılığı ilkelerine uygun olduğu konusunda görüş alınmış enstrümanlara yatırım yapılır.

Türkiye Finans Katılım Bankası Danışma Komitesinin ifade ettiği görüş doğrultusunda, BES sistemi için ödenen katkı paylarıyla oluşturulan fonlar katılım bankacılığı prensiplerine uygun yatırım araçlarında değerlendirilir.

Emeklilik yatırım fonlarının iç tüzük ve izahnamelerinde açıkça belirtilmiş olan yatırım araçları ve yatırım yapılacak alanlar aşağıdaki gibidir:

  • Katılım bankalarında açılacak katılma hesapları
  • Katılım endeksine uygun hisse senetleri (Yurt içinde Bizim Menkul Değerler AŞ Katılım Endeksi, ​yurt dışında Dow Jones Islamic Market Endeksi kriterlerine uygun)
  • Altın gibi kıymetli madenlere dayalı sermaye piyasası araçları (Günlük repo dahil olmak üzere hiçbir şekilde faiz getirisi içermeyen fonlar)
  • Türkiye’de veya yurt dışında ihraç edilen sukuk, kira sertifikası gibi faizsiz borçlanma araçları
  • Halihazırda var olan ya da gelecekte çıkarılacak İslami kurallara uygun diğer yatırım araçları

Türkiye Finans Bireysel Emeklilik Sistemi, tamamı faizsiz yatırım enstrümanlarından oluşan ve katılım bankacılığı ilkelerine uygun bireysel emeklilik fonlarından oluşur. Türkiye Finans ile Bereket Emeklilik ve Hayat AŞ arasında gerçekleştirilen acentelik sözleşmesi kapsamında oluşturulan Bireysel Emeklilik Fonları ile siz de geleceğinize yatırım yapabilir, huzurlu bir emekliliğe adım atabilirsiniz.

Bireysel Emeklilik Sisteminin Avantajları

BES için sunulan devlet katkısı avantajından aileniz de faydalanabilir

Sizinle birlikte, vergi mükellefi olmayan eşiniz ve 18 yaşını doldurmuş çocuğunuz da devlet katkısından ayrı ayrı faydalanabilir. BES ile yapacağınız birikimi ileride çocuklarınızın eğitimi veya farklı ihtiyaçları için kullanabilirsiniz.

Bireysel Emeklilik şeffaf bir sistemdir

Bireysel emeklilik hesaplarınız Takasbank’ta tutulur, fon paylarınızı bu hesaplardan günlük olarak takip edebilirsiniz.

BES ödemelerinize ara verebilir ya da ara ödeme yapabilirsiniz

Dilediğiniz zaman miktarını sizin belirleyeceğiniz ara ödemeler yapabilir ya da yıllık katkı payı tutarını belli bir ayda yatırıp bireysel emeklilik devlet katkısından daha erken yararlanabilirsiniz. Ödeme sıkıntısı olan dönemlerde ödemelerinize ara verebilirsiniz.

Bireysel Emeklilik güvenli bir sistemdir

Faaliyetlerimiz Sigortacılık, Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), bağımsız denetim şirketi ve Emeklilik Gözetim Merkezinin; fonlarımızın ve portföy yöneticimizin faaliyetleri ise Sermaye Piyasası Kurulunun denetim ve takibi altındadır.

Bireysel Emeklilik Sistemi vergi avantajına sahiptir

Bireysel Emeklilik Sisteminde sözleşmenize devam ettiğiniz sürece vergi ödemezsiniz. Emekliliğe hak kazanma koşulları yerine getirildiğinde uygulanan stopaj oranı getiri üzerinden %15 yerine %5’tir. Birikimlerinizi BES’te değerlendirmek size vergi avantajı sağlar, birikimleriniz katlanarak büyümeye devam eder.

Bereket Mobil ile tüm BES işlemlerinizi çok kolay gerçekleştirebilirsiniz

“Bereket Mobil” uygulaması ile dilediğiniz an kolay bir şekilde birikimlerinizin tüm detaylarını takip edip yönetebilir, değişiklik işlemlerinizi tek tıkla yapabilirsiniz. ​

Bireysel Emeklilik Planları giriş adreslerine aşağıdan ulaşabilirsiniz:

Ekin Bireysel Emeklilik Planı'na ulaşmak için tıklayınız.

Genç Tasarruf Katılım Bireysel Emeklilik Planı'na (18 yaş altı) ulaşmak için tıklayınız.

Sıkça Sorulan Sorular

Bireysel Emeklilik Sistemi nedir?
  • ​​Bireysel Emeklilik Sistemi; mevcut kamu sosyal güvenlik sistemlerine tamamlayıcı olarak oluşturulan, sosyal güvenlik kurumlarından alacağınız emekli maaşınızın yanında ek olarak ikinci bir emeklilik geliri sağlayan sistemdir.
  • Düzenli gelir elde ettiğiniz dönemde ayıracağınız küçük birikimlerle tasarruf ve yatırım yapmanızı sağlar. ​
Emekliliğe nasıl hak kazanırım?

​​Bireysel Emeklilik Sistemi’nden emekli olabilmek için en az 10 yıl sistemde kalmanız ve 56 yaşını doldurmanız gerekir. ​

Bireysel Emeklilik Sisteminde katılımcıya sunulan devlet katkısı teşviki nedir?
  • ​Devlet katkısı sadece Bireysel Emeklilik Sistemi'ne dahil olanlar için sağlanan bir teşvik programıdır ve tüm bireysel emeklilik katılımcılarına, ödedikleri katkı payının %30'u oranında ek katkı sağlar.
  • Devlet tarafından hesabınıza yatırdığınız her 100 TL için 30 TL katkı payı yatırılır ve 130 TL'lik birikim yapmanız sağlanır.
  • Emekli olduğunuzda, birikimlerinizin sadece getirisi üzerinden %5'lik stopaj kesintisi uygulanır.
  • Devlet katkısından faydalanılabilecek maksimum tutar yıllık asgari brüt ücretin %30'udur.​
Bireysel Emeklilik Sistemi’nde devlet katkısından nasıl yararlanırım?

Bireysel Emeklilik hesabı dahilinde katkı payı ödeyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile 29.05.2009 tarihli ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 28. Maddesine göre, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ve bunların altsoyları tarafından ya da bu kişiler adına yatırılan katkı payları için devlet katkısı ödenir.​

Bireysel Emeklilik Sistemi'ne katılırsam mevcut Sosyal Güvenlik Sistemi’nin sağladığı haklardan faydalanmaya devam edebilir miyim?
  • ​Bireysel Emeklilik Sistemi; mevcut kamu sosyal güvenlik sistemlerine tamamlayıcı olarak oluşturulan alternatif bir emeklilik sistemidir.
  • Bireysel Emeklilik Sistemi’ne girilmesi SGK üyeliğinizde ve bu kuruma karşı yükümlülüklerinizde değişiklik oluşturmaz.
  • Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna üye olmasanız bile Bireysel Emeklilik Sistemi’ne giriş yapabilirsiniz.
SGK’ya yatırdığım primlerimi Bireysel Emeklilik Sistemi’ne aktarabilir miyim?
  • ​Bireysel Emeklilik Sistemi mevcut sosyal güvenlik kurumlarından ayrı olarak işler.
  • Bu sistem, diğer sosyal güvenlik kurumlarından farklı olarak gönüllü katılıma dayalı, hesapların katılımcılar bazında tutulduğu ve takip edildiği bir sistemdir.
  • SGK'ya ödenen primlerin buraya aktarılması söz konusu değildir.
Türkiye Finans’ta Bireysel Emeklilik Sistemi Nasıl İşliyor?
  • Türkiye Finans bir emeklilik şirketi değildir.
  • Kanuni olarak Bireysel Emeklilik Sözleşmesi ancak emeklilik şirketleri tarafından düzenlenir.
  • Türkiye Finans, Bereket Emeklilik ve Hayat AŞ ile gerçekleştirdiği acentelik sözleşmesi kapsamında Bireysel Emeklilik Sözleşmesi satışı için aracılık yapmaktadır.​
Emeklilik şirketi iflas ederse yatırdığım birikimlere ne olur?
  • Emeklilik Şirketleri, Hazine ve Maliye Bakanlığı, SPK, Emeklilik Gözetim Merkezi, Takasbank, Bağımsız Denetim Şirketleri dahil olmak üzere birçok kurumun denetimi ve kontrolü altındadır.
  • Fonlar bazında Takasbank'ta saklanan birikimlerinizi dilediğiniz zaman alma ve aktarma hakkınız vardır.
  • Emeklilik şirketi varlıkları ile emeklilik yatırım fonu varlıkları ayrıdır.
  • Emeklilik şirketinin iflası durumunda fonlarınız (paranız) Takasbank bünyesinde tutulduğu için fonların satışını yaparak paranızı getirileriyle birlikte geri alabilirsiniz. ​
Bireysel Emeklilik Sözleşmesi yaptığım şirketi ve emeklilik planımı değiştirebilir miyim?
  • Birikimlerinizi ve kazanılmış haklarınızı başka bir emeklilik şirketine aktarabilirsiniz.
  • Bunu yapabilmek için, emeklilik sözleşmenizin imza tarihinden itibaren en az iki (2) yıl geçmesi gerekir. Başka şirketten aktarımla düzenlenmiş sözleşmenizi tekrar aktarabilmeniz içinse ilgili şirkette en az bir (1) yıl kalmanız gerekir.
  • Sözleşmenizde belirtilen esaslara göre dahil olduğunuz Bireysel Emeklilik planınızı yılda en fazla 4 kere değiştirebilirsiniz.​
Emeklilik Planı nedir?
  • ​Emeklilik Planı, katılımcıya sunulan fonların unvanlarını, asgari katkı payı tutarını, giriş aidatını, yönetim ve fon işletim gideri kesintilerini, ara verme halinde yapılacak kesintileri, bunlara ilişkin hesaplamaları ve emeklilik sözleşmesinin uygulama biçimini belirleyen teknik esaslardır.
  • Bu bilgiler emeklilik planına ait teklif formunda açıkça belirtilir.​
Katkı Payı ne demektir?

​​​​Katılımcının emekliliğe yönelik beklentilerine göre tespit edilen ve emeklilik sözleşmesi hükümlerine göre ödenmesi gereken tutardır.

Başlangıç Kapitali ne demektir?

​​​​Bireysel Emeklilik Sistemi'nde belirlenen emeklilik planına göre ilk girişte ödenmesi gereken toplu paraya başlangıç kapitali ismi verilmektedir.

Asgari katkı payı ödemesi zorunluluğu var mıdır?
  • ​Emeklilik şirketi, dahil olacağınız emeklilik planının yönetim ve fon işletim giderlerini de kapsayacak şekilde bir asgari katkı payı tutarını belirler.
  • Katkı payınızı planınızın asgari katkı payı tutarı üzerinden ödeyebileceğiniz gibi, daha üzerinde bir tutarda da ödeme yapabilirsiniz.
  • Ödemiş olduğunuz katkı payı, şirkete intikalinden itibaren iki iş günü içinde belirlediğiniz emeklilik planındaki fon dağılımı doğrultusunda yatırıma yönlendirilir.​
Ara zamanlarda da katkı payı ödeyebilir miyim?
​​
  • ​Devam ettiğiniz katkı payı ödemelerinizin yanı sıra ara zamanlarda da toplu ödemeler yapabilirsiniz.
  • Ödediğiniz bu tutarlardan ayrıca yönetim gider kesintisi tahsil edilir.​
Yönetim Gider Kesintisi ne demektir?

​​​​Yönetim Gider Kesintisi, Bireysel Emeklilik faaliyetlerinin gerektirdiği giderlerin karşılanması amacıyla Emeklilik Şirketi tarafından yapılan kesintidir.

Katkı payımı hangi yollarla ödeyebilirim?

​​​​​BES ödemelerinizi Türkiye Finans’a ait tüm kredi kartları ile yapabilirsiniz. Ayrıca ödemelerinizi başka bankalara ait kredi kartları ile de gerçekleştirebilirsiniz.

Katkı payı ödemesine ara verebilir miyim?
  • ​Katkı payı ödemelerinize ara verebilir, dilediğiniz zaman yine başlayabilirsiniz.
  • Katkı payı ödemelerine ara vermeniz durumunda emeklilik hesabınız üzerinden sözleşmede belirtilen ara verme kesintisi olan aylık 2 TL'lik bir kesinti uygulanır.
  • Emekli olmak için 10 sene sistemde bulunmanız ve 56 yaşını tamamlamanız yeterlidir. Ödeme koşulu yoktur.​
Giriş Aidatı ve Giriş Aidatının Çıkışta Alınan Tutarı ne demektir?

​​Sisteme ilk kez katılım sırasında veya yeni bir bireysel emeklilik hesabı açtırıldığında giriş anında ya da çıkış tarihine ertelenmiş olarak tahsil edilen tutarlardır.

Fon İşletim Gider Kesintisi ne demektir?

​​​​Fon İşletim Gider Kesintisi fon kurucusunun fon yönetimi karşılığı müşterilerden kestiği günlük resmi yönetim ücretidir.

Türkiye Finans Yatırım Fonlarında uygulanan ‘İşletim Gider Kesintisi’ oranı nedir?

Bireysel emeklilik mevzuatına göre; emeklilik şirketlerinin, emeklilik yatırım fonlarına ilişkin giderleri karşılamaları için fon net varlık değeri üzerinden fon toplam gider kesintisi (fon işletim gideri kesintisi ve fona ilişkin saklama, denetim, işlem komisyonu ve masrafları vb. giderler) yapabilecekleri ifade edilmekte olup, işletim gider kesintisi fon gruplarına göre değişkenlik göstermektedir.​

Bireysel Emeklilik Sistemi'nden emeklilik maaşımı almak için ne kadar süre sistemde kalmam gerekir?
  • ​​Emekliliğe hak kazanmak için giriş tarihinizden itibaren en az on yıl sistemde kalmalı ve 56 yaşınızı tamamlamanız gereklidir.
  • Sistemde on yıl bulunma koşulu içerisinde ödeme zorunluluğu yoktur.​
Emekliliğe hak kazanmadan sistemden ayrılabilir miyim?
  • ​​​​​​Bireysel Emeklilik Sistemi'nden dilediğiniz zaman ayrılabilirsiniz.
  • Sistemden 10 yıldan önce çıkmanız durumunda getiri üzerinden %15'i kadar stopaj uygulanır.​
Bireysel Emeklilik Sisteminden Ayrılma NedeniKesilen Stopaj Oranı Yüzde (%)
10 Yıldan Önce Ayrılan Katılımcılara15
10 Yıl Süre ile Katkı Payı Ödemiş 56 Yaşından Önce Ayrılan Katılımcılara10
Emeklilik Hakkı Kazananlara Yapılan Ödemeler5
Vefat, Maluliyet veya Tasfiye Gibi Zorunlu Nedenlerle Ayrılanlara Yapılan Ödemeler5
Emekli olduktan sonra birikimlerim nasıl ödenecek?

​​Emekliliğe hak kazandığınız zaman Bireysel Emeklilik hesabınızdaki birikimlerinin bir kısmının veya tamamının toplu olarak ödenmesini ya da düzenli maaş bağlanmasını talep edebilirsiniz.

Bireysel Emeklilik Sistemine katılım şartları nelerdir?

​Bireysel Emeklilik Sistemine herkes katılabilir. 25 Mayıs 2021 tarihinde yürürlüğe giren düzenleme ile birlikte artık fiil ehliyeti bulunmayan kişiler de yasal temsilcileri aracılığıyla bireysel emeklilik sisteminin avantajlarından yararlanabilir.​​