Yönetim Kurulu
26.05.2023 tarihi itibarıyla Yönetim Kurulu Üyeleri |
Görevleri |
Wael Abdulaziz A Raies |
Başkan |
Moath Saad M Alnasser |
Üye |
Sara Abdullatif A Nugali |
Üye |
Meriç Uluşahin |
Üye |
Müge Öner |
Üye |
Chakan Bekiroglou |
Üye |
Süleyman Murat Akşam |
Genel Müdür, Üye |
Yönetim Kurulu Üyesi Sara Abdullatif A Nugali’nin, 01.10.2023 tarihinde Yönetim Kurulu ve Yönetim Kurulu üyeliğine bağlı görevlerinden istifa etmek suretiyle ayrılması üzerine; Sn. Nugali’den boşalan Yönetim Kurulu Üyeliğine, Türk Ticaret Kanunu’nun ilgili düzenlemeleri kapsamında alınan 20.10.2023 tarihli yönetim kurulu kararı ile Mazen Ali E Aldhabi, Yönetim Kurulu Üyesi olarak atanmış ve Bankacılık Kanunu’nun 27’inci maddesine istinaden 25.10.2023 tarihinde yerel ticaret mahkemesi huzurunda ettiği yemin akabinde görevine başlamıştır. Böylece, Türkiye Finans’ın yedi (7) üyeden oluşan Yönetim Kurulu usule uygun olarak teşekkül etmiştir ve faaliyetlerini sürdürmektedir.
25.10.2023 tarihi itibarıyla güncel Yönetim Kurulu Üyeleri |
Görevleri |
Wael Abdulaziz A Raies |
Başkan |
Moath Saad M Alnasser |
Üye |
Mazen Ali E Aldhabi |
Üye |
Meriç Uluşahin |
Üye |
Müge Öner |
Üye |
Chakan Bekiroglou |
Üye |
Süleyman Murat Akşam |
Genel Müdür, Üye |
Yönetim Kurulu, Türk Ticaret Kanunu ve Bankacılık Kanunu’nda belirtildiği gibi, yönetim ve temsil bakımından bankanın nihai sorumluluğunu taşıyan organıdır. Bankacılık Kanunu’nun 23’üncü maddesi uyarınca Banka Yönetim Kurulları en az beş üyeden oluşur. Genel Müdür, Bankacılık Kanunu madde 23 hükmü gereğince, yönetim kurulunun doğal üyesi olup, bu sıfatını genel müdürlük görevini yürüttüğü sürece taşıyacaktır. Banka Esas Sözleşmesi’nin 17. maddesi hükmüne göre ise Yönetim Kurulu, pay sahipleri tarafından aksi kararlaştırılmadığı takdirde, üç yıl için seçilen 7 (yedi) üyeden oluşmaktadır. Esas Sözleşme’nin 17.6 maddesi uyarınca, daha önce seçilmiş olan Yönetim Kurulu Üyeleri yeniden seçilebilmektedir. Esas Sözleşme’nin 17.4. maddesine göre ise Kurul, üyelerinin en az 5’inin (beş) katılımıyla toplantı gerçekleştirir ve kararlar mevcut üyelerin çoğunluğu ile alınır. Esas Sözleşme’nin ilgili maddelerinde belirlenmiş olan özel durumlarda yine Esas Sözleşme’de belirlenmiş olan ağırlaştırılmış nisaplar uygulanır ve bazı önemli hususlarda da Kurul üyelerinin tamamının katılımı ve olumlu oy kullanması şartı aranır.
Banka Esas Sözleşmesi’nin 17.9. maddesi uyarınca Yönetim Kurulu üç aylık sürede en az bir kere toplanır. Görev ve yetkileri, ilgili mevzuat, Esas Sözleşme ve Banka içi Politika/ Yönergeler ile belirlenmiş olan Yönetim Kurulu, 2023 yılında toplam 4 (dört) toplantı gerçekleştirmiştir. 2023 yılı süresince yapılan tüm Yönetim Kurulu toplantıları, gerekli toplantı çoğunluğu ile gerçekleştirilmiş ve bu toplantılarda alınan kararlar, karar yeter sayısı bakımından yeterli üyenin olumlu oyu ile alınmıştır. 2023 yılı içerisinde gerçekleştirilen Yönetim Kurulu toplantılarının tarihleri aşağıda sunulmaktadır:
Sayı |
Tarih |
1. Toplantı |
20.01.2023 |
2. Toplantı |
18.05.2023 |
3. Toplantı |
18.08.2023 |
4. Toplantı |
15.12.2023 |
Temel Görev ve Sorumlulukları;
- Yönetim Kurulu asıl görevi itibarıyla, stratejik planların başarıyla hayata geçirilmesi amacıyla üst düzey yönetime yol gösterir ve en az çeyreklik dönemler itibarıyla planlanan ve gerçekleşen sonuçlar yönünden gözden geçirme görevini icra eder.
- Yönetim Kurulu, bütçe, hedef ve asli stratejilerin belirlenmesi konusunda karar verir ve kurumsal stratejiyi geliştirir.
- Yönetim Kurulu, finansal performans ve risk raporlamalarını da kapsayacak şekilde mevzuat gereğince hazırlanan periyodik ve muhtelif çalışma neticeleri, plan ve aktivite raporları yanında etkin olarak belirli inisiyatifler dâhilinde kapsamlı hazırlık, değerlendirme ve gözetimlerini de yaparak Bankanın, tüm paydaşlarının menfaatleri doğrultusunda ticari performansının artırılarak sürdürülmesine ilişkin çalışmalarını yapar.
- Yönetim Kurulu, belirli uzmanlık konularının daha detaylı ve teknik değerlendirilip karara bağlanması ve/veya olgunlaştırılması maksadıyla Yönetim Kurulu Seviyesi Komitelerin oluşturulmasını onaylar ve bu komitelere yetki tayin eder. Yönetim Kurulu; ilgili bankacılık mevzuatında öngörüldüğü şekilde, Denetim Komitesi, Kredi Komitesi, Ücretlendirme ve Kurumsal Yönetim Komitesi’ni oluşturarak Komite bazlı görev ve sorumluluk tahsisini ve takibini sağlamıştır.
KREDİ KOMİTESİ
26.05.2023 tarihi itibarıyla Kredi Komitesi Üyeleri |
25.10.2023 tarihi itibarıyla Kredi Komitesi Üyeleri |
Görevleri |
||
Meriç Uluşahin |
Meriç Uluşahin |
Başkan |
||
Moath Saad M Alnasser |
Moath Saad M Alnasser |
Üye |
||
Süleyman Murat Akşam |
Süleyman Murat Akşam |
Genel Müdür, Üye |
||
Müge Öner |
Müge Öner |
Yedek Üye |
||
Sara Abdullatif A Nugali* |
Mazen Ali E Aldhabi* |
Yedek Üye |
* Yönetim Kurulu Üyesi Sara Abdullatif A Nugali’nin, 01.10.2023 tarihinde Yönetim Kurulu ve Yönetim Kurulu üyeliğine bağlı görevlerinden istifa etmek suretiyle ayrılması sebebiyle bu tarihe kadar Kredi Komitesi Yedek Üyeliği görevini sürdürmüştür. 20.10.2023 tarihinde, Sn. Nugali’den boşalan Yönetim Kurulu Üyeliği için TTK’nın 363. maddesi uyarınca ataması ve Kredi Komitesi Yedek Üyeliği için görevlendirilmesi gerçekleşen Mazen Ali E Aldhabi, Bankacılık Kanunu’nun 27’inci maddesine istinaden 25.10.2023 tarihinde yerel ticaret mahkemesi huzurunda ettiği yemin akabinde görevine başlamıştır.
Yönetim Kurulu, kredi açma yetkisini, bankacılık mevzuatı ve belirleyeceği usul ve esaslar çerçevesinde Komiteye ve/veya Genel Müdürlüğe devredebilir. Kredi Komitesi, Yönetim Kurulu tarafından bankacılık mevzuatı çerçevesinde belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde kredi açma yetkisini kullanmak üzere oluşturulan komitedir. Kredi Komitesi, yetki limiti içerisindeki kredi tahsis kararlarını verir, yetkisine giren işlemlerde kredi tahsis koşullarının değiştirilmesi taleplerini karara bağlar ve Yönetim Kurulu’nun kredilerle ilgili vermiş olduğu diğer görevleri yerine getirir. Kredi Komitesi, görev ve yetki sahasına ilişkin politika, yönetmelik ve başkaca nam altındaki dokümanları gözden geçirir ve tavsiye eder/ onaylar. Bankamız Kredi Komitesi, Genel Müdür dâhil en az 3 üyeden oluşur ve ihtiyaca binaen toplanır. Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelik hükümleri gereği Komite tüm üyelerin katılımı ile toplanır ve oybirliği ile karar alır. Kredi Komitesi’nin yetkisini aşan ya da Komite’de oy birliği sağlanamayan kararlar, nihai karara bağlanmak üzere Yönetim Kurulu’na taşınır. Kredi Komitesi, 2023 yılı içerisinde 7 toplantı gerçekleştirmiş olup, tarihleri aşağıda sunulmaktadır.
Sayı |
Tarih |
1. Toplantı |
19.01.2023 |
2. Toplantı |
17.05.2023 |
3. Toplantı |
22.06.2023 |
4. Toplantı |
17.08.2023 |
5. Toplantı |
14.09.2023 |
6. Toplantı |
23.11.2023 |
7. Toplantı |
14.12.2023 |
Temel Görev ve Sorumlulukları;
- Kredi Komitesi, Yönetim Kurulu tarafından devredilen kredi tahsis limitleri çerçevesinde kredi dosyalarına ilişkin geniş bir perspektifle değerlendirmelerini yapar ve uygun görülen limit ve şartlarda kredi dosyalarını onaylar veya onay limitleri üzerindeyse, mevcut ise, notları ile birlikte Yönetim Kurulu’na tavsiye eder.
- Komite, Yönetim Kurulu tarafından onaylanmış Terkin/Varlık Yönetim Şirketi (VYŞ) Devir Yetki Matrisi’ndeki yetki limitleri çerçevesinde takipteki alacakların, kredilerin, elden çıkarılacak kıymetlerin terkin ve/veya devrini onaylar.
- Komite, periyodik olarak ve ihtiyaç halinde, Kredi Riski Komitesi tarafından gözden geçirilecek ve tavsiye edilebilecek risk iştahı raporlarını (kredi riski ve yoğunlaşma riskinin ilgili yönleri açısından) ve iç performans gösterge seviyelerini, kredi, tahsilatları ve karşılıklar politikalarını, yönetmeliklerini, süreçlerini ve Banka’daki kredi faaliyetlerinin gidişatını değerlendirir ve gerekmesi halinde bu hususlarda karar verir.
DENETİM KOMİTESİ
11.10.2022 - 18.05.2023 tarihi itibarıyla Denetim Komitesi Üyeleri |
26.05.2023 - 01.10.2023 tarihi itibarıyla Denetim Komitesi Üyeleri |
01.10.2023 - 25.10.2023 tarihi itibarıyla Denetim Komitesi Üyeleri |
25.10.2023 tarihi itibarıyla Denetim Komitesi Üyeleri |
Görevleri |
Müge Öner |
Müge Öner |
Müge Öner |
Müge Öner |
Başkan |
Sara Abdullatif A Nugali |
Sara Abdullatif A Nugali |
- (Bu süre zarfından Komite, Bankacılık Kanunu’nun 24. maddesi uyarınca 2 üye ile görevine devam etmiştir)** |
Mazen Ali E Aldhabi |
Üye |
Eren Güra |
Meriç Uluşahin* |
Meriç Uluşahin |
Meriç Uluşahin |
Üye |
* 18.05.2023 tarihinde gerçekleşen 32. Olağan Genel Kurul Toplantısı neticesinde, Sn. Eren Güra, Yönetim Kurulu Üyeliğinden ve bağlı görevi olan Denetim Komitesi Üyeliğinden görev süresinin dolması sebebiyle ayrılmıştır. 26.05.2023 tarihinde alınmış olan 6969 numaralı Yönetim Kurulu kararı ile Sn. Güra’dan boşalan Denetim Komitesi Üyeliğine Sn. Meriç Uluşahin’in görevlendirilmesine karar verilmiştir.
** Yönetim Kurulu Üyesi Sara Abdullatif A Nugali’nin, 01.10.2023 tarihinde Yönetim Kurulu üyeliği ve Yönetim Kurulu üyeliğine bağlı Denetim Komitesi üyeliğinden istifa etmek suretiyle ayrılmıştır. 20.10.2023 tarihinde, Sn. Nugali’den boşalan Yönetim Kurulu Üyeliği için TTK’nın 363. maddesi uyarınca ataması ve Denetim Komitesi Üyeliği için görevlendirilmesi gerçekleşen Mazen Ali E Aldhabi, Bankacılık Kanunu’nun 27’inci maddesine istinaden 25.10.2023 tarihinde yerel ticaret mahkemesi huzurunda ettiği yemin akabinde görevine başlamıştır.
Bankacılık Kanunu’nun 24’üncü maddesi uyarınca bankacılık mevzuatı hükümleri çerçevesinde görev yapmak ve Yönetim Kurulu’nun denetim ile gözetim faaliyetlerinin yerine getirilmesine yardımcı olmak üzere Yönetim Kurulu tarafından oluşturulan komitedir. Denetim Komitesi, icrai görevi bulunmayan üç üyeden oluşur ve en az üç aylık dönemlerde toplanır. Komite toplantıları, tüm üyelerin katılımıyla gerçekleştirilir ve kararlar oybirliğiyle alınır.
Denetim Komitesi, icra ettiği faaliyetlerin sonuçları ile Banka’da alınması gereken önlemlere, yapılmasına ihtiyaç duyulan uygulamalara ve Banka’nın faaliyetlerinin güven içinde sürdürülmesi bakımından önemli gördüğü diğer hususlara ilişkin görüşlerini en az çeyreklik periyotlarda Yönetim Kurulu’na sunar. Toplantılar kapsamında Banka’nın iç denetim birimlerinin bulgu ve güvenceleri değerlendirilerek önemli görülen hususlar Yönetim Kurulu’na sunulur. Yine aynı çerçevede bağımsız denetim firması ve BDDK denetim ekibi tarafından gündeme getirilen hususlar Komite tarafından değerlendirilir ve Yönetim Kurulu’nun gündemine taşınır. Denetim Komitesi, 2023 yılı içerisinde 6 toplantı gerçekleştirmiş olup, tarihleri aşağıda sunulmaktadır.
Sayı |
Tarih |
1. Toplantı |
19.01.2023 |
2. Toplantı |
20.03.2023 |
3. Toplantı |
17.05.2023 |
4. Toplantı |
17.08.2023 |
5. Toplantı |
26.10.2023 |
6. Toplantı |
14.12.2023 |
Temel Görev ve Sorumlulukları;
Denetim Komitesi, Yönetim Kurulu adına bankanın iç kontrol, risk yönetimi ve iç denetim sistemlerinin etkinliğini ve yeterliliğini, bu sistemler ile muhasebe ve raporlama sistemlerinin Kanun ve ilgili düzenlemeler çerçevesinde işleyişini ve üretilen bilgilerin bütünlüğünü gözetmek, bağımsız denetim kuruluşlarının Yönetim Kurulu tarafından seçilmesinde gerekli ön değerlendirmeleri yapmak, Yönetim Kurulu tarafından seçilen bağımsız denetim kuruluşlarının faaliyetlerini düzenli olarak izlemek, varsa konsolide denetime tâbi kuruluşların iç denetim işlevlerinin konsolide olarak sürdürülmesini ve eşgüdümünü sağlamakla görevli ve sorumludur.
Komite, iç kontrol ve uyum, iç denetim ve risk yönetimi faaliyetleri kapsamında oluşturulan birimlerden ve bankanın bağımsız denetimini yürüten bağımsız denetim kuruluşlarından; görevlerinin ifasıyla ilgili olarak düzenli raporlar almak ve bankanın faaliyetlerinin sürekliliği ve güven içinde yürütülmesini olumsuz etkileyebilecek hususlar veya mevzuata ve iç düzenlemelere aykırılıklar bulunması hâlinde bu hususları Yönetim Kurulu’na bildirmekle yükümlüdür.
Komite’ye sunulan risk değerlendirmelerini, risk raporlarını ve belgelerini kontrol eder. Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın, İç Kontrol ve Uyum Başkanlığı’nın ve Risk Yönetim Başkanlığı’nın ilişkilerinin eşgüdümünü gözetir. Yönetim Kurulu’na bu hususlarda bilgi akışını temin eder, oluşturulacak politikaları, usul ve esasları hazırlar ve Yönetim Kurulu’nun onayına sunar.
ÜCRETLENDİRME VE KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ
26.05.2023 tarihi itibarıyla Ücretlendirme ve Kurumsal Komitesi Üyeleri |
Görevleri |
Wael Abdulaziz A Raies |
Başkan |
Müge Öner |
Üye |
Chakan Bekiroglou |
Üye |
Ücretlendirme ve Kurumsal Yönetim Komitesi, ayrı bir komite olarak 2016 yılında kurulmuş olup, icrai görevi bulunmayan en az 2 (iki) üyeden oluşur. Komite, tüm üyelerin katılımı ile toplanır ve oybirliğiyle karar alır. Komite yılda en az bir kez toplantı gerçekleştirir. Ücretlendirme ve Kurumsal Yönetim Komitesi, 2023 yılı içerisinde 2 kez toplantı gerçekleştirmiş olup, tarihleri aşağıda sunulmaktadır.
Sayı |
Tarih |
1. Toplantı |
20.01.2023 |
2. Toplantı |
27.07.2023 |
Temel Görev ve Sorumlulukları;
Ücretlendirme ve Kurumsal Yönetim Komitesi, kurumsal yönetim ilkelerini, etik kuralları ve kurumsal değerleri tanımlayan ve belirleyen faaliyetlere öncülük eder ve bu faaliyetleri destekler, bankanın stratejisi ve ihtiyaçları ile ilgili piyasa uygulamaları çerçevesinde bankanın Yönetim Kurulu Üyeleri ile üst düzey yönetim ve çalışanlar için uygun ücretlendirmenin belirlenmesi ve uygun adayların üst düzey yönetime aday gösterilmesi konularında da Yönetim Kurulu’nu destekler.
Komite, bağımsız ve etkin bir ücretlendirme sisteminin sağlanması amacıyla ücretlendirme politika, süreç ve uygulamalarının Yönetim Kurulu adına gözetimini gerçekleştirir.
Komite, ilgili iç ve dış mevzuat ile Banka faaliyetlerinin kapsamı, yapısı ve stratejileri, banka risk iştahı ve uzun dönem hedefleri ile uyumlu, uzun dönem performans ve verimliliği sağlarken aşırı risk alımını engelleyecek mahiyette yazılı bir ücretlendirme politikasını oluşturulması, uygulamasının izlenmesi ve gerekli hallerde güncellenmesinin sağlanmasından sorumludur.
|
Wael Abdulaziz A Raies |
Moath Saad M Alnasser |
Sara Abdullatif A Nugali |
Meriç Uluşahin |
Müge Öner |
Chakan Bekiroglou |
Süleyman Murat Akşam |
Yönetim Kurulu |
Başkan |
Üye |
Üye |
Üye |
Üye |
Üye |
Üye / Genel Müdür |
Denetim Komitesi |
|
|
Üye |
Üye |
Başkan |
|
|
Kredi Komitesi |
|
Üye |
Yedek Üye |
Başkan |
Yedek Üye |
|
Üye |
Ücretlendirme ve Kurumsal Yönetim Komitesi |
Başkan |
|
|
|
Üye |
Üye |
|
18.05.2023 tarihi itibarıyla Yönetim Kurulu ve Yönetim Kurulu seviyesi Komitelere ilişkin üyelik yapısı yukarıdaki tablodaki gibi olup, daha sonra yıl içinde meydana gelen değişiklikler aşağıda ifade edilmektedir;
- 18.05.2023 tarihinde 32. Olağan.Genel Kurul Toplantısı neticesinde, Sn. Chakan Bekiroglou Yönetim Kurulu Üyesi olarak seçilmiştir. Sn. Eren Güra, Yönetim Kurulu Üyeliğinden ve bağlı görevi olan Denetim Komitesi Üyeliğinden görev süresinin dolması sebebiyle ayrılmıştır.
- 22.05.2023 tarihinde Sn. Chakan Bekiroglou mahkeme huzurunda yemin yükümlülüğünü yerine getirmiştir.
- 26.05.2023 tarihinde Yönetim Kurulu Seviyesi Komitelerin üyelik yapıları belirlenmiştir.
- 01.10.2023 tarihinde Sn. Sara Abdullatif A. Nugali, Yönetim Kurulu Üyeliğinden ve bağlı görevi olan Denetim Komitesi Üyeliğinden istifa etmiştir.
- 20.10.2023 tarihli ve 6997 sayılı Yönetim Kurulu kararı ile Sara Abdullatif A. Nugali’nin istifası nedeniyle boşalan Yönetim Kurulu Üyeliğine ve Denetim Komitesi Üyeliğine Sn. Mazen Ali E Aldhabi’nin atanmasına ve görevlendirilmesine karar verilmiştir. Ek olarak, Kredi Komitesi yedek üyeliğine de Sara Abdullatif A Nugali yerine Mazen Ali E Aldhabi görevlendirilmiştir.
- 25.10.2023 tarihinde Sn. Mazen Ali E Aldhabi, mahkeme huzurunda yemin yükümlülüğünü yerine getirerek görevine başlamıştır.
- 25.10.2023 tarihi itibarıyla güncel kurul ve komite üye yapıları aşağıdaki halini almıştır;
|
Wael Abdulaziz A Raies |
Moath Saad M Alnasser |
Mazen Ali E Aldhabi |
Meriç Uluşahin |
Müge Öner |
Chakan Bekiroglou |
Süleyman Murat Akşam |
Yönetim Kurulu |
Başkan |
Üye |
Üye |
Üye |
Üye |
Üye |
Üye / Genel Müdür |
Denetim Komitesi |
|
|
Üye |
Üye |
Başkan |
|
|
Kredi Komitesi |
|
Üye |
Yedek Üye |
Başkan |
Yedek Üye |
|
Üye |
Ücretlendirme ve Kurumsal Yönetim Komitesi |
Başkan |
|
|
|
Üye |
Üye |
|
01.01.2023 – 31.12.2023 tarihleri arasında gerçekleştirilen toplantı sayıları ve alınan kararlara ait detaylar aşağıda bilgilerinize sunulmaktadır;
|
Gerçekleştirilen Toplantı Sayısı |
Tüm Üyelerin Katılımı ile Gerçekleştirilen Toplantı Sayısı |
Eksik Üye ile Gerçekleştirilen Toplantı Sayısı |
Yönetim Kurulu |
4 |
4 |
- |
Denetim Komitesi |
6 |
5 |
1 |
Kredi Komitesi |
7 |
7 |
- |
Ücretlendirme ve Kurumsal Yönetim Komitesi |
2 |
2 |
- |
|
Toplantıda Alınan Karar Sayısı |
Sirkülasyon Yolu ile Alınan Karar Sayısı |
Toplam Karar Sayısı |
Yönetim Kurulu |
73 |
57 |
130 |
Denetim Komitesi |
12 |
- |
12 |
Kredi Komitesi |
51 |
69 |
120 |
Ücretlendirme ve Kurumsal Yönetim Komitesi |
1 |
7 |
8 |
2023 Yılında Yapılan Genel Kurul Toplantılarına İlişkin Bilgiler
Bankamız Yönetim Kurulu, 13.04.2023 tarihli ve 6946 sayılı Yönetim Kurulu Kararı ile 32. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nın 18.05.2023 tarihinde şirket merkezinde gerçekleştirilmesine karar vermiş ve bu karar 27.04.2023 tarih ve 10820 sayılı Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayınlanmıştır. Banka’nın Olağan Genel Kurul Toplantısı 18.05.2023 tarihinde yapılmıştır. Olağan Genel Kurul, mevzuat gereği rutin konuları görüşmek üzere toplanmış olup, toplantıda alınan kararların tamamı 2023 yılı içerisinde yerine getirilmiştir.