2017 Faaliyet Raporu

Türkiye Finans’ta 2017 Yılı Faaliyetlerinin ve Sonuçlarının Değerlendirilmesi

Ticari ve Kurumsal Bankacılık

Ticari ve Kurumsal müşterilerimizin her zaman yanındayız.

Kurumsal finansman desteği, işletme finansman desteği, proje finansmanı, araç finansmanı, leasing gibi ürünleri ile reel sektöre destek vermeyi ilke edinen Türkiye Finans, geçmiş yıllarda olduğu gibi 2017 yılında da Ticari ve Kurumsal segmentlerdeki müşterilerine özel finansal çözümler sunmaya devam etmektedir.

2017 yılında müşterilere daha verimli hizmet sunmak amacıyla hayata geçirilen “Yeni Satış Servis Modeli” kapsamında Türkiye genelinde 7 Ticari Bölge Satış Müdürlüğü ve 46 Ticari Şube Müdürlüğü oluşturulmuştur.

Bankanın hizmet kalitesini artırmak amacıyla segmentasyon yapısı yenilenerek; Kurumsal, Ticari, OBİ, Girişimci ve Perakende segmentleri adı altında hizmet verilmeye başlanmıştır.

Türkiye Finans, Kurumsal Bankacılık segmentinde cirosu 150 milyon TL ve üzerinde olan tüzel müşterilere ve ortaklarına, Ticari Bankacılık segmentinde ise 40-150 milyon TL yıllık net satış hasılatı bulunan tüzel müşterilere ve ortaklarına hizmet sunmaktadır.

2017 yılında toplam finansal kiralama portföy büyüklüğü 1.2 milyar TL seviyesindedir.

Türkiye Finans, Kurumsal, Ticari ve OBİ segmentinde yer alan müşterilerinin yurt içi ve yurt dışından tedarik ettiği finansal kiralamaya uygun her tür makine, teçhizat ve benzeri ekipman ihtiyaçlarına geniş finansal kiralama paketleriyle özel çözümler sunmaktadır.

Finansal kiralama, birçok sıfır makine yatırımında sağladığı KDV avantajının yanında, %100 finansman, nakit akışına uygun esnek geri ödeme, asgari teminatlarla uzun vadeli finansman, operasyonel kolaylık gibi pek çok avantajı yatırımcılara sunmaktadır.

Türkiye Finans, katılım bankası olmanın avantajı ile tüm finansal kiralama işlemlerini kendi bünyesinde tamamlamakta; müşterilerine operasyonel rahatlık ve hızlı çözüm sunmaktadır.

Türkiye Finans’ın finansal kiralama işlemi toplam portföy büyüklüğü, 2017 yılsonunda 1.2 milyar TL seviyesindedir.

Dış ticarette profesyonel destek

Türkiye Finans, dış ticaret alanında bilgi birikimi yüksek, profesyonel ekibi ve her geçen yıl daha da yaygınlaşan küresel muhabir ağı ile müşterilerine katma değeri yüksek ve ihtiyaçları doğrultusunda özel olarak tasarlanmış çözümler sunmaktadır.

Türkiye Finans, uygun maliyetli orta ve uzun vadeli Eximbank, GSM, SEP gibi yurt dışı kaynaklı kredilere aracılık ederek müşterilerine sunduğu fon kullandırım imkânlarını çeşitlendirmektedir. İhracatçıları ve döviz kazandırıcı faaliyetlerde bulunan müşterilerini döviz finansmanları ile desteklemektedir.

Türkiye Finans, dış ticaret politikası olarak müşteri memnuniyeti odaklı yaklaşımı benimsemiş ve dış ticaret işlemlerinde müşterilerine sunduğu fon kullandırım imkânlarını bu doğrultuda çeşitlendirmiştir. Banka, müşteri ihtiyaçlarına yönelik olarak en uygun çözümün üretilmesinde kesintisiz olarak verdiği teknik danışmanlık destek hizmetini kalite odaklı operasyonel çözümlerle desteklemektedir.

Nakit yönetiminde derinleşiyoruz.

2017 yılında nakit yönetimi ürün ve hizmetlerinin etkin satışı için, ürün kataloğu oluşturulmuş ve bu hizmetlerin müşteriler tarafından bilinirliğini ve kullanımını artırmaya yönelik tüm sosyal ve basılı medyada tanıtım aktiviteleri yapılmıştır.

Türkiye Finans’ın Doğrudan Tahsilat Sistemi (DTS) ile tahsilatlarınız garantide

Türkiye Finans’ın “Doğrudan Tahsilat Sistemi”, müşterilerin tahsilatlarını hızlı ve garantili bir şekilde gerçekleştirmelerini sağlamaktadır. Banka, DTS ile çok sayıda müşteriyle çalışan ya da bayilik sistemi olan şirketlerin peşin ya da vadeli tahsilatlarına pratik bir çözüm sunmaktadır.

2017 yılında DTS hizmetini bir adım ileri taşıyan Türkiye Finans, webservice üzerinden online hizmet vermeye başlamıştır.

DTS ürünü aracılığıyla:

konularında ayrıcalıklı hizmetler verilmektedir.

Türkiye Finans, Karekodlu Çek uygulamasında öncü banka

Türkiye Finans, 2017 yılında sektörde zorunluluk haline gelen Karekodlu Çek” uygulamasını 2016 yılının Şubat ayında devreye almıştır. Teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek yenilikleri hızla uygulayan Türkiye Finans, söz konusu proje ile öncü banka unvanına yakışır biçimde Karekodlu Çek ürününü bireysel ve tüzel çek karnesi kullanan müşterilerinin kullanımına sunmuş ve memnuniyetlerini kazanmıştır. Çekli tahsilatların daha güvenli bir biçimde yapılmasını sağlayan Karekodlu Çek, üzerindeki karekodun hamili tarafından okutularak, herhangi bir onay sürecine gerek kalmadan, keşidecinin geçmiş çek ödeme durumunun görülebilmesini sağlamanın yanı sıra, çekin sahte olup olmadığının kontrolüne de imkân tanımaktadır.

Dijitalleşme stratejimiz kapsamında Elektronik Çek Entegrasyonu (EÇE) hizmetimizi devreye aldık.

Firmaların Türkiye Finans’a tahsil/teminat amaçlı gönderdiği çek bilgilerinin, FTP üzerinden Banka sistemine otomatik olarak yüklenmesini sağlayan Elektronik Çek Entegrasyonu (EÇE) ile müşteri ve Banka arasında dijital entegrasyon sağlanmıştır. Müşterilere otomatik gönderilen çek akıbet bilgileri ile operasyonel maliyetlerin optimize edilmesine de katkı sağlanmıştır.

Findeks paketlerinin satışına yönelik 2017 ilk çeyreğinde düzenlenen kampanyada tüm bankacılık sektöründe 3., katılım bankaları arasında ise 1. sıraya yerleşen Türkiye Finans, müşterilerin riskini ve nakit akışını yönetmelerine katkı sağlamıştır.

Findeks ile ticaret daha güvenli hale geldi.

Bireylerin ve şirketlerin kendi Kredi Kayıt Bürosu (KKB) skorlarını ve diğer kişilerin KKB skorları ile çek ödeme performanslarını görmeye imkan veren Findeks paketlerinin satışına yönelik 2017 ilk çeyreğinde düzenlenen kampanyada tüm bankacılık sektöründe 3., katılım bankaları arasında ise 1. sıraya yerleşen Türkiye Finans, müşterilerin riskini ve nakit akışını yönetmelerine katkı sağlamıştır.

Müşterilerimizin para ve kıymetli evraklarını güvenli bir şekilde taşıyoruz.

Uluslararası standartlarda güvenlik önlemleri ve prosedürler uygulanarak zırhlı araçlar ve silahlı güvenlik personelleri eşliğinde tüzel müşterilerin para ve kıymetli evraklarının Banka’nın şubelerine taşınması hizmetine 2017 yılında başlanmıştır.

MT940 hizmetini online sunuyoruz.

Uluslararası elektronik hesap ekstre formatı olan MT940 ile müşteriler tüm hesap hareketlerini dilediği formatta SFTP veya webservis aracılığı ile alabilmektedir. MT940 hizmeti ile firma tarafında otomatik muhasebe kaydı oluşmakta, hata payı minimum seviyelere indirgenmekte ve operasyonel maliyetler Banka ve firma tarafında azaltılmaktadır.

Satıcı ödemeleri Bankamız hesaplarına ödeniyor.

Yeni müşteri kazanımı ve katılma hesap bakiyelerini artırmaya yönelik tüm satıcılara otomatik muhatap tanımlanması sağlanmıştır. Yapılan kampanya ve iletişim çalışmaları ile farkındalık oluşturulmuş, satıcılara yapılan mal/ürün/hizmet bedeli ödemelerinin Banka hesaplarında kalması sağlanmıştır.

Otomatik Süpürme hizmeti ile nakit akışını topluyoruz.

Müşterilerin, Bankanın çeşitli şubelerinde bulunan alt hesaplarında veya aynı şubede bulunan farklı alt hesaplarında biriken tutarların gün sonlarında veya gün başlangıcında tek bir hesapta toplanmasını sağlayan ürün olan Otomatik Süpürme uygulaması ile özellikle distribütör yapısı ile çalışan veya grup firmalarının nakit akışını merkezden yapan kurumsal firmalara hizmet sunulmaktadır.

Otomatik Süpürme talimatı ile müşteriler;

2018 yılı öngörüleri

Türkiye Finans uygulamaya alınan Yeni Satış Servis Modeli ve değişen segmentasyon yapısıyla 2018 yılında da, müşteri odaklı bir bakış açısı ile şirketlerin finansal ihtiyaçlarının hızlı ve etkin bir şekilde karşılanması çalışmalarına devam edecek ve müşteri tabanını genişletme faaliyetlerine odaklanacaktır.

2018 yılında, Fonlu Çek ürününe, erken taksit tahsilatının, kısmi tahsilat imkanının ve teminat özelliğinin kazandırılması planlanmaktadır. DTS ürününde ise firmaların fatura alacaklarını vadesinden önce tahsil ederek nakit akışlarını düzenleyebilmelerini sağlayan iskontolu DTS özelliğinin hayata geçirilmesi planlanmaktadır.

Kuruluşundan bu yana birçok alanda projelerin finansmanında en önde yer alan Türkiye Finans, uzman proje finansman ekibi ile Türkiye ekonomisine katma değeri yüksek sektörlerde projelere finansman sağlamaya devam edecektir.

Türkiye Finans, geçmiş yıllarda olduğu gibi 2018 yılında da KGF, yatırım teşvikli krediler, Eximbank kredileri vb. ürünleri müşterilerinin hizmetine sunarak bu alanda öncülüğünü korumayı planlamaktadır.

Türkiye Finans, artan dış ticaret hacmi ve sahip olduğu etkin ve geniş muhabir ağının sonucu olarak, 2018 yılında Ticari Bankacılık dış ticaret ürünlerine odaklanacak ve uzman kadrosu ile dış ticaret adına danışmanlık faaliyetlerine ağırlık verecektir. Özellikle ithalatçı firmaların kurdaki volatiliteden etkilenmemesi adına forward ve TFXTARGET ürünlerine ağırlık verecektir.

OBİ Bankacılığı

Müşteri ihtiyaçlarına göre farklılık gösteren ve özelleşen bankacılık hizmetleri yaklaşımı baz alınarak oluşturulan Türkiye Finans‘ın Yeni Saha Satış ve Servis Modeli ile müşterilere hizmet sunulan satış kanallarında farklılaşmaya gidilmiştir. Türkiye Finans, yenilenen segmentesyon yapısı gereği 8-40 milyon TL aralığındaki müşterilerine OBİ Bankacılığı çatısı altında hizmet vermektedir. Türkiye Finans, 2017 yılsonunda nakdi fon kullandırım büyüklüğü 4.3 milyar TL’ye ulaşmış olan OBİ Bankacılığı ile 13,000’in üzerinde tüzel, 9,000 adet tüzel firma ortağı müşterisine hizmet vermektedir.

Ekonominin içerisinde KOBİ’lerin önemini bilen ve KOBİ’lerin büyüme ve gelişmesine katkıda bulunmayı önemseyen Türkiye Finans 2017 yılında da KOBİ’lere olan desteğini sürdürmüştür. Resmi KOBİ tanımına göre Türkiye Finans’ın 2017 yılsonu itibarıyla KOBİ nakdi kredilerinin sektördeki payı %2.1 iken, katılım bankaları içindeki payı 32.7’dir. Sektör ve Katılım Bankalarının KOBİ kredilerinin, finansal kiralama alacakları dahil toplam nakdi krediler içindeki payı sırasıyla %24.4 ve %32.9 olarak gerçekleşirken, Türkiye Finans’ın payı %44.5’tir. Resmi KOBİ tanımına göre, KOBİ’lere kullandırılan nakdi fon büyüklüğü 2017 yılsonu itibarı ile 11.6 milyar TL seviyesine, gayrinakdi fon büyüklüğü ise 4.3 milyar TL seviyesine ulaşmıştır.

Türkiye Finans OBİ Bankacılığı Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan KOBİ’lere değer katmak misyonuyla 2017 yılında da finansal destek, bilgi ve danışmanlık hizmeti sunmaya devam etmiş ve KOBİ’lerin mal ve hizmet alımı işlemlerinin yanı sıra yenilenebilir enerji projeleri başta olmak üzere birçok yatırım projesine finansman imkanı sunarak ekonomik kalkınmaya katkıda bulunmuştur.

Türkiye Finans 2017 yılında, kamu kurumlarına hizmet satımı karşılığında verilen taahhütleri, inşaat işleri, mal alımı konusundaki taahhütler, bayilik sözleşmeleri ve avans sözleşmeleri konusunda ekonominin can damarı KOBİ’lere garantör olarak ekonomiye desteğini sürdürmüştür.

Teminat üretmekte güçlük çeken OBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştırmak için nitelikli çözümler sunan Türkiye Finans, Hazine desteği kapsamındaki KGF kefalet imkanlarını müşterileri ile buluşturmaya 2017 yılında da devam ettirmiş; Hazine desteği kapsamında en fazla kefalet veren bankalar arasında yer almıştır.

2017 yılında 3.5 milyar TL’lik Kredi Garanti Fonu destekli fon kullandırımı ile katılım bankaları arasında birinci

KOBİ’lerin kaynak ihtiyacına çözümcü yaklaşımlar sunan Türkiye Finans, Hazine destekli Kredi Garanti Fonu iş birliğiyle 2017 yılında 3.5 milyar TL’yi KGF kefaletli fonlama imkanı ile ekonominin itici gücü konumundaki müşterilerine aktarmıştır. Türkiye Finans, 2017 yılındaki bu performansıyla KGF destekli işlemlerde katılım bankaları arasında birinci, bankacılık sektöründe ise 13. sırada yer almıştır. 2010 yılından bugüne Türkiye Finans müşterilerinin kullanımına sunulmuş olan Kredi Garanti Fonu kefalet imkanı 2017 yılında 4.7 milyar TL’lik hacme ulaşmıştır.

OBİ’lerin iş ortağı Türkiye Finans

Türkiye Finans, OBİ’ler için nakdi finansman imkanı sağlayan bir finansal kuruluş olmasının yanında, OBİ’lerin mevcut pazarlarını geliştirmelerine ve büyümelerine katkıda bulunan bir danışmanı ve iş ortağıdır. Kalkınma Ajansları tarafından verilen hibeler başta olmak üzere, üretimde inovasyona destek veren TÜBİTAK, Ar-Ge teşvikleri, TTGV Destekleri, KOSGEB Proje Teşvikleri, IPARD destekleri, kırsal kalkınma ve hayvancılık teşviklerine ilişkin, alanında uzman bir danışman firma ile işbirliğine gidilerek KOBİ’lere hibeler konusunda profesyonel hizmet sunulmaktadır.

Türkiye Finans ile Ekonomi Bakanlığı arasında imzalanan “Kâr Payı Destek Protokolü” kapsamında yatırım teşvik belgesi bulunan firmalara destek verilmeye 2017 yılında da devam edilmiştir. Protokolün imzalandığı tarihten 2017 yılı sonuna kadarlık süre içinde müşterilerin yatırımlarına yönelik mal alımlarında toplam 124 milyon TL finansal destek sağlanmıştır. Böylece müşterilerin Ekonomi Bakanlığı’ndan 10 milyon TL hibe hakkı kazanmasına aracılık edilmiştir.

2018 yılı öngörüleri

Türkiye Finans müşterileri için değer yaratan, onların işlerini kolaylaştıran, tabana yaygın bir büyüme modeli izlemeyi önemsemektedir. Müşterilerine en iyi hizmet standartlarını sunarken, OBİ’lerin günlük hayatının bir parçası olmayı amaçlamaktadır.

2018 yılında da müşterilerinin her türlü finansal hizmet ve danışmanlık ihtiyacına cevap vermek, yenilenebilir enerji başta olmak üzere enerji projeleri, turizm projeleri, üretim tesisi vb. uzun vadeli yatırım projelerine de destek olmaya devam etmeyi amaçlamaktadır.

Bunun yanında kaynak maliyetini azaltarak daha uygun maliyetli finansman sağlama, 2018 yılı temel stratejileri arasında önemli bir yer teşkil etmektedir.

Proje Finansmanı

Türkiye Finans 2017 yılında, Proje Finansmanı kapsamında projelere sağladığı fon büyüklüğünü bir önceki yıla göre %13 artırarak 2.9 milyar TL seviyesine yükseltmiştir.

Müşterilerine ve içinde bulunduğu topluma değer katacak proje finansmanı hizmetleri sunmayı benimseyen Türkiye Finans, finansmanına katkıda bulunduğu toplam 179 adet proje ve ulaştığı proje finansmanı portföy hacmi ile katılım bankacılığı sektöründe önemli bir konuma sahiptir.

Yenilenebilir enerjiye tam destek.

Türkiye Finans, ülkemizin enerji alanındaki stratejisi ve öncelikleri ile paralel olarak, çevreye olumsuz etkileri konvansiyonel enerji kaynaklarına göre çok daha az seviyede olan yenilenebilir enerji kaynaklarının desteklenmesine öncelik vermektedir.

Türkiye Finans, 2017 yılsonu itibarıyla toplam kurulu gücü 340 MW büyüklüğe ulaşan 126 adet yenilenebilir enerji projesine finansman desteği sağlamıştır.

Güneş enerjisi yatırımlarının artması ve bu alana kayan yatırımcı ilgisi, bu piyasayı önceki yıllardan farklı bir konuma getirmiştir. Bu doğrultuda Türkiye Finans 2017 yılında da güneş enerjisi yatırımlarının finansmanındaki payını büyütmüş ve piyasadaki konumunu güçlendirmiştir.

Türkiye Finans, 2017 yılsonu itibarıyla, toplam kurulu gücü 182 MW’a ulaşan 107 adet güneş enerjisi projesinin finansmanına katkı sağlamıştır.

Türkiye Finans, ülkemizin hızlı kalkınmasını destekleyecek projelerin finansmanındaki güçlü ve istikrarlı konumunu 2017 yılında da devam ettirmiştir.

Türkiye Finans, tek banka olarak finansör olduğu 9 km kesintisiz hat uzunluğu ile dünyanın en uzun teleferik hattına sahip olan Bursa Uludağ teleferik projesinden sonra Alanya Teleferik projesine de finansman sağlamıştır. 2017 yılsonuna doğru faaliyete geçen Alanya projesinin Alanya turizmine önemli katkılar sağlaması beklenmektedir. Bu 2 teleferik projesi (Bursa ve Alanya) toplamda yıllık 1.5 milyon kişi taşıma kapasitesine sahiptir.

2017 yılı içerisinde, proje finansmanı tahsis süreçleri üzerinde optimizasyon çalışmalarına hız kazandıran Türkiye Finans, kredi kalitesinin artırılması, tahsis sürelerinin minimize edilmesi ve kullanıcılar için daha kullanışlı modüllerin tasarımına odaklanmıştır.

Girişimci Bankacılık

Türkiye Finans, Temmuz 2017 itibarıyla Perakende Bankacılık İş Ailesinde yıllık cirosu 2-8 milyon TL arasında olan müşterilere yeni kurulan Girişimci segmenti ile hizmet vermektedir. Girişimci segment müşterilerinin ihtiyaçlarını anlamak, özel çözümler üreterek sağlıklı büyümeyi gerçekleştirmeye yönelik Girişim Bankacılık Pazarlama Müdürlüğü kurulmuş olup, Perakende İş Ailesi içerisinde 235 Şube, 265 personeli ile hizmet vermektedir.

Bu kapsamda, müşterilerin ihtiyacı olan finansal destek ve danışmanlık hizmetleri verilmekte, nakit yönetim ürünleri ile müşterilerin dönemsel ve günlük finansal hayatları kolaylaştırılmaktadır. Girişimci Bankacılık bünyesinde; müşteri odaklı, proaktif yaklaşım temelli, sektörel çözümler üretilmekte; işletmelerin ticaret, üretim ve istihdamına yönelik finansal ihtiyaçları karşılanmakta ve sürdürülebilir büyümelerine katkı sağlanmaktadır.

Siftah Kart, Girişimci segment firmalarının temel kredi ihtiyaçlarına tek bir kart ile hızlı ve mobil şekilde erişime imkan sağlamaktadır. Siftah Kart sayesinde tedarikçiden peşin alımlar Banka’ya vadeli ödenebilmekte; müşteriler, Kurumsal İnternet Şubesi ve Çağrı Merkezi üzerinden de işlem yapabilmektedir.

İhtiyaca yönelik hızlı ulaşılabilir ve çözüm odaklı finansman desteği

Türkiye Finans Girişimci Bankacılığın temel stratejisi, ihtiyaca yönelik farklılaştırılmış uygulama ve ürünlerle hızlı ulaşılabilir ve çözüm odaklı finansman desteği sağlamaktır.

Kredi tahsis politika ve süreçlerinde gerçekleştirilen düzenlemeler sonucunda etkin risk yönetimi ile kredi değerlemesinin daha hızlı ve efektif yapılabilmesi sağlanmıştır. Türkiye Finans, 2017 yılında 520 milyon TL’si Girişimci Bankacılık segmentine olmak üzere 3.5 milyar TL Kredi Garanti Fonu (KGF) destekli kredi kullandırılarak reel ekonominin büyümesine pozitif katkı sağlanmıştır.

Siftah Kart, Girişimci segment firmalarının temel kredi ihtiyaçlarına tek bir kart ile hızlı ve mobil şekilde erişime imkan sağlamaktadır. Siftah Kart sayesinde tedarikçiden peşin alımlar Banka’ya vadeli ödenebilmekte; müşteriler, Kurumsal İnternet Şubesi ve Çağrı Merkezi üzerinden de işlem yapabilmektedir.

2018 yılı öngörüleri

Girişimci Bankacılık, 2018 yılında reel ekonomi ve müşterilerin faizsiz finansal ihtiyaçlarını karşılamak için ürün ve finansman yelpazesini geliştirerek kullandırdığı fon miktarını artırmayı öngörmektedir. Girişimci Bankacılık, nakit yönetimi ürünleri ile çapraz satış yönetimine odaklı olarak ürün sahipliği, kârlılık noktasında sağlıklı ve sürdürülebilir büyüme amacına hizmet etmeye devam edecektir.

Değişen piyasa koşulları ve gelişen sektörlerin ihtiyaçlarını karşılamak için yılın son çeyreğinde rating modelinde öncü geliştirmeler yapılmış; müşterilere fon kullandırımı ve hizmet açısından etkinlik artırılmıştır. Yeni rating modelinin devreye alınması ile aktif ve yeni müşteri kazanımı, dolayısıyla sektörde pazar payının artırılması hedeflenmiştir.

2018 yılında da işletmelere KGF kapsamında finansal destek sağlamaya devam edilmesi öngörülmektedir.

Gelişen piyasa ihtiyaçları doğrultusunda Girişimci Bankacılık müşterilerinin Siftah Kart ürününde farklı müşteri grupları için sektörel paket geliştirme çalışmaları devam edecek olup, finansmana ulaşma süresinin kısaltılması, alternatif dağıtım kanallarından alınan başvuru ve otomatik limit projeleri ile hizmet kalitesinin yükseltilmesi hedeflenmektedir.

Türkiye Finans 2017 yılında, katılım bankacılığı ürün gamı için bir ilk olan ve katılma hesabı ile kira sertifikasını birleştiren yenilikçi “Bol Kepçe” Hesap ürününü devreye almıştır.

Fon Toplama ve Yatırım Ürünleri Pazarlama

Türkiye Finans’ın en önemli fon kaynağı olan toplanan fonlar, 2017 yılsonunda 22 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Banka’nın cari mevduatları bir önceki yıla göre %20 artarak yaklaşık 6.9 milyar TL’ye yükselmiştir. 2017 yılı toplanan fonların dağılımına bakıldığında %51’i TL hesaplardan, %49’u ise döviz hesaplarından oluşmaktadır.

Katılım bankacılığında bir ilk: “Bol Kepçe” Hesap

Türkiye Finans 2017 yılında, katılım bankacılığı ürün gamı için bir ilk olan ve katılma hesabı ile kira sertifikasını birleştiren yenilikçi “Bol Kepçe” Hesap ürününü devreye almıştır. Müşterilere elde etmek istedikleri getiriyi yükseltme şansı sunan “Bol Kepçe” Hesap, hibrit bir ürün olarak sektöre getirdiği yenilikle Türkiye Finans’ın öncü kimliğini bir kez daha ortaya koymuştur.

Türkiye Finans’tan müşterilerinin tüm sigorta ihtiyaçları için eksiksiz ve kişiye özel çözümler

Türkiye Finans, müşterilerinin değer verdiği her şeyi güvence altına alma konusunda Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen sigorta şirketleri ile işbirliği içinde çalışmaktadır.

Türkiye Finans’ın uygun fiyat ve yüksek teminatlı sigorta çözümleri, müşterilerinin malvarlıkları, sağlığı ve emeklilik günleri ile ilgili riskleri en aza indirgemektedir. Ayrıca Türkiye Finans, müşterilerinin ihtiyaç duyduğu her an yanlarında yer alarak hayatlarını kolaylaştırmaktadır. Banka, bu bağlamda 2017 yılında; hasar, yardım ve rehberlik hizmetlerinin yanı sıra müşteri tercihi doğrultusunda asistanlık hizmetleri de sunarak, özel ve ayrıcalıklı çözümler üretmeye devam etmiştir.

Türkiye Finans ve Faizsiz Bireysel Emeklilik

Türkiye Finans Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), tamamı faizsiz yatırım enstrümanlarından oluşan bireysel emeklilik fonlarından oluşmaktadır. BES, mevcut kamu sosyal güvenlik sistemlerine tamamlayıcı olarak oluşturulan, müşterilerin sosyal güvenlik kurumlarından alacağı emekli maaşının yanında ek bir emeklilik geliri sağlayan sistemdir. Banka ayrıca, 2017 yılında başlayan otomatik katılım sistemine dahil olması gereken müşterilere de hızlı çözümler sunarak sisteme entegre olmaları konusunda destek olmaktadır.

2018 yılı öngörüleri

Türkiye Finans, toplanan fonlarda müşteri tabanını genişletip, pazar payında önemli miktarda artış sağlamayı hedeflemektedir. Söz konusu hedeflere ulaşma konusunda, yatırım ve sigorta ürün hizmetlerinde ürün gamının genişletilmesi planlanmaktadır.

Tüketici Finansmanı

Tüketici kredilerinde yoğun bir yıl

Türkiye Finans 2017 yılında da, müşteri beklentileri ve sektördeki fiyatlamaları dikkate alarak bireysel finansman kampanyaları düzenlemiş; cazip kâr oranları sunmuş ve müşteri portföyünü genişletmiştir.

Taşıt finansmanı kampanyalarında kasko hizmeti de verilmesi koşuluyla ek oran indirimi sağlanmış, taşıt finansmanı başvurusu onaylanan müşterilere anında Finansör ve Yedek Hesap limiti sunulmuştur. Finansör, bir banka kartı aracılığı ile üye işyerlerinden anında alışveriş imkanı sunan tüketici finansmanı limiti olup, Yedek Hesap ürünü ise Karz-ı Hasen’li finansman limitidir. Bu ürünle, hesapta yeterli bakiye olmasa dahi ATM’den finansman desteği alınabilmekte, fatura ödemesi yapılabilmektedir.

İhtiyaç finansmanı limiti tahsis edilen Finansör ürününde, müşterilerin ihtiyaçlarına yönelik olarak hac, umre, sağlık, teknoloji, evlilik ve eğitim harcamalarına dair finansman imkanı sunulmakta olup, sektörde bir ilk olan ürün ile bireysel müşterilere yönelik kampanyalar da düzenlenmektedir.

Konut finansmanında Avantajlı Mortgage kampanyası kapsamında finansör, kredi kartı, otomatik fatura talimatı ve ferdi güvence sigortası hizmeti sunulan müşterilerin, rekabetçi fiyatlama imkanlarından yararlanması sağlanmıştır.

Türkiye Finans POS sayısı ve cirosunda katılım bankaları arasında birinci sıradaki yerini korumuştur.

2017 yılında Türkiye Finans’ın POS sayısında %3.7, POS cirosunda ise %9 artış sağlanırken, POS adedi 46 bini aşmıştır.

Katılım bankacılığı sektöründe ilk olan Bonus POS uygulaması kapsamında; anlaşmalı üye işyerlerinin, Bonus platformuna üye diğer 10 bankanın yaklaşık 16 milyon kredi kartına taksit yapabilmesi, müşterilerine Bonus puan kazandırması ve bu suretle ciro hacminin artırılmasına yönelik kampanyalar 2017 yılında da devam etmiştir.

Katılım bankacılığında bir ilk olarak esnafa özel Hazır POS paketlerinde 2017 yılında yaygınlaşma sağlanmış olup, üye işyerlerine peşin ve taksitli paket seçenekleri ile aylık sabit paket ücreti karşılığında komisyonsuz ve blokesiz çalışma olanağı, POS ciro taahhüt bedeli alınmadan sunulmaktadır.

Türkiye Finans’ın tüm POS cihazları Troy kart işlemlerine uyumlu hale getirilmiştir. Geliştirilen Bonus versiyonu ile ödeme kaydedici cihazların POS cihazları üzerinde Bonus kartlara taksit ve kampanyalardan yararlanma özeliği kazandırılmıştır.

Okul ödemelerinde Okul Tahsilat Sistemi, Hızlı Finansman platformu ile entegre edilmiştir.

OTS, Türkiye Finans’ın okul taksit ödemeleri tahsilat platformudur. Banka, OTS üzerinden hesaptan ve Banka kredi kartından ödeme talimatı alırken, ödeme gününde hesabında yeterli bakiye olmayan müşterilerinin ödemelerini gerçekleştirmek üzere Okul Yedek Hesap limiti başvurusu almaktadır. Banka’nın finansman başvuru platformu olan Hızlı Finansman ile OTS entegresi gerçekleştirilmiş, OTS talimat ve talep işlemlerinin eğitim kurumu yetkilisi tarafından da Hızlı Finansman platformu üzerinden yapılabilmesi sağlanmıştır.

OTS kapsamında 2017 itibarıyla 71 kurum ile çalışılmakta olup 2018’de de yeni kurumlarla anlaşmalar devam edecektir.

Türkiye Finans 2017 yılında Alternatif Dağıtım Kanalları üzerinden ihtiyaç finansmanı ürünü olan Finansör başvurusu almaya başlamıştır.

Türkiye Finans, 2017 yılında Finansör ürününe, internet şube ve kurumsal web sitesi üzerinden başvuru yapabilme ve internet şube üzerinden limiti kullanıma açma fonksiyonu ile şubeye hiç gelmeden işlem yapma imkanı sağlamıştır.

Toplu konut projelerinin finansmanındaki uzmanlığımızı artırıyoruz.

Türkiye Finans, tamamlanmış gayrimenkul finansmanının yanı sıra, uyguladığı finansman stratejileri, etkin ve aktif pazarlama faaliyetleri ile 2017 yılında da tamamlanmamış toplu konut projelerindeki hızlı yükselişine devam etmiştir.

Banka, Türkiye’nin önde gelen yapı şirketlerinin inşa ettiği markalı, niş projelerde bugüne kadar 2,100 adet toplu konut projesinde yer almıştır.

Ödemelerde büyüyen kanal ağı ve hizmet çeşitliliği

Türkiye Finans 2017 yılında, 7020 sayılı kanun kapsamında yapılandırılan SGK ve vergi borçlarının tahsilatlarını Banka kanallarına tanımlayarak işlem kabulüne başlamıştır.

Site, apartman, rezidans ve plaza gibi toplu yapıların yönetiminin ödemelerinin elektronik olarak izleme ve gerçekleştirilmesini sağlayan online Apsiyon platformunda 41 siteye ulaşılmıştır.

Bağış tahsilat sisteminde bulunan kurum sayısı 27’ye çıkarılmıştır.

Banka’nın Kuzey Marmara ve Milli Parkların HGS geçiş sistemine entegrasyonu tamamlanmıştır.

Esnaflara özel Esnaffinans çatı kimliği oluşturulmuştur.

Türkiye Finans, 0-2 milyon TL ciro sahibi işletmelerine özel bankacılık uygulamakta olup, avantajlı ürün ve kampanyalarını Esnaffinans çatı kimliği altında sunmaya başlamıştır.

Türkiye Finans POS sayısı ve cirosunda katılım bankaları arasında birinci sıradaki yerini korumuştur. 2017 yılında Türkiye Finans’ın POS sayısında %3.7, POS cirosunda ise %9 artış sağlanırken, POS adedi 46 bini aşmıştır.

Faal Kart ve kurumsal finansman desteği ile esnafın ihtiyaçlarına yönelik finansman imkanları sunan Türkiye Finans, işletmelere özel çözümlerini artırmayı sürdürmektedir. Faal Kart bir banka kartı aracılığı ile üye iş yerlerinde anında alışveriş imkanı ve uzun vade avantajı sağlayan ticari finansman limiti olup, 6 aylık uzun limit geçerlilik süresi ile işletmelerin sürekli yanında olan bir finansman desteği olarak farklılaşmaktadır.

Avantaj sağlayan kredi kartları

Türkiye Finans, 2017 yılında da kredi kartlarında sağladığı avantaj ve hizmetleri geliştirmeye ve istikrarlı büyüme performansı sergilemeye devam etmiştir. “Happy Kart” başvuruları mobil şubeden yapılabilir hale gelirken, başvurular daha müşteri odaklı ve pratik hale getirilmiştir. Mobil Bankacılık ile birlikte başvuru kanalları kısa mesaj, internet bankacılığı, sesli yanıt sistemi ve kurumsal internet sitesi de dahil olmak üzere 5’e yükselmiştir.

Türkiye Finans, kurumsal internet sitesi üzerinden kredi kartı başvuru talebinde müşterilere farklı seçenekler sunan ilk katılım bankası olurken, müşteri odaklı bir yaklaşımla iyileştirilen kurumsal internet sitesi başvuru süreci ile kredi kartı başvurularında ve müşteri memnuniyetinde artış sağlamıştır.

2017 yılı içerisinde Banka ve üyesi olduğu Bonus Platformu tarafından genel kampanyaların yanı sıra müşterilerin kullanım alışkanlıklarına yönelik avantajlar sağlayan kampanyalar sunulmuştur.

2017 yılında Bankalararası Kart Merkezi’nin oluşturduğu milli kart Troy projesine destek verilerek Troy logolu banka kartının ihracı gerçekleştirilmiştir.

2018 yılı öngörüleri

Türkiye Finans, 2018 yılında Hızlı Finansman portalindeki bayi sayısını ve iş hacmini artırmaya odaklanacaktır. Bayiler üzerinden finansman talebi alımını ve yerinde kullanım imkanı sunan Hızlı Finansman portalı ile anlaşmalı ihtiyaç ve taşıt bayilerinden alışveriş yapmakta olan müşteriler finansman ihtiyaçları için şubeye gitmeksizin finansman ihtiyacını bulunduğu bayiden tamamlayabilecektir.

Türkiye Finans, 2018 yılında da müşteri bağlılığını artırmak ve verimli bir büyüme sağlamak amacıyla çapraz satışa odaklı ürün ve hizmet sunumuna devam edecektir. Müşterilerin ana bankası olma hedefi doğrultusunda, finansman müşterilerine, ihtiyaçları doğrultusunda tamamlayıcı ürünler ile destek verecek, geniş ürün ağı ile tüm ihtiyaçları için yanlarında yer alan Banka olma özelliğini devam ettirecektir. Banka ayrıca, bireysel bankacılık işkolunda, tüketici finansmanı hacmini büyütmeye ve daha fazla yeni müşteriye ulaşmayı hedeflemektedir. Bu doğrultuda bireysel ürün çeşitliliğinin artırılmasının yanı sıra mevcut ürünlerdeki müşteri deneyiminin ve memnuniyetinin güçlendirilmesine yönelik aksiyonların alınması da planlanmaktadır.

Banka, tüketici ve işletmelere özel ürün ve hizmetlerini şube dışı kanallarda yaygınlaştırarak, müşterilerine hızlı ve anında hizmet sunmak üzere projelerine devam etmektedir. 2018’de alternatif dağıtım kanallarından sunulan işlem imkanları artırılacaktır.

Tüm Türkiye’de fatura üreten ve henüz anlaşma sağlanmayan kurumların tahsilatlarına aracılık edilmesi ile tahsilatlar alanında daha yüksek hacme ve müşteriye ulaşılması hedeflenmektedir.

Banka’nın, kamu ödemelerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması adına birçok proje planı bulunmakta olup, bu alandaki potansiyelin ve gelişen piyasa koşullarının yakinen takibine devam edilecektir.

2018 yılında, yeni iş planıyla birlikte, kredi kartlarında önceki yıllara oranla çok daha büyük bir büyüme hedeflenmektedir. Teknoloji alanında yaşanan hızlı gelişmeler kredi kart kullanım alışkanlıklarını kökten etkilemektedir. Türkiye Finans, bu değişime ayak uydurmak adına çalışma modelini oluşturmuş bulunmaktadır.

Müşteri Deneyimi ve Hizmet Yönetimi

Başarımızın anahtarı, kalıcı müşteri memnuniyeti

Müşteri ile ilişkilerinde kalıcı memnuniyeti hedefleyen Türkiye Finans, her zaman, her yerde ve her koşulda müşterisinin yanında yer almayı; onları dinlemeyi, finansal ihtiyaçlarına çözüm üretmeyi ve işlemlerini kolaylaştırmayı önemsemektedir.

Banka, söz konusu süreçte şeffaf ve bilgi sunma odaklı hizmet yaklaşımı ile müşteri şikâyetlerine kalıcı çözümler üretmeye yönelik sistematik projeler gerçekleştirmektedir.

Müşterilerden gelen geri bildirimleri büyük bir hassasiyetle ve titizlikle ele alarak, bildirim süreçlerinde iyileştirici adımlar atan Türkiye Finans, istisnasız olarak ve her durumda müşterilerinin yararını gözetmekte ve gelen talepleri eksiksiz cevaplamaktadır.

Türkiye Finans, müşterilerinden ulaşan bütün şikâyet, itiraz, öneri, memnuniyet ve talepleri etkin bir şekilde kayıt altına almaktadır.

Banka, mevcut sistem üzerinden sağlıklı bir akışın sağlanması amacıyla altyapısında sürekli iyileştirmeler yapmaktadır. Diğer yandan müşterilere sunulan hizmet kalitesinin ve operasyonel verimliliğin artırılması kapsamında, süreç iyileştirme projeleri hayata geçirilmiş, şube lokasyonlarında düzenlemeler yapılmıştır.

2018 yılı öngörüleri

Türkiye Finans, müşteri sadakatinin temel bir öğesi olarak kabul ettiği müşteri memnuniyeti ve hizmet yönetimi alanlarındaki çalışmalarına 2018 yılında da devam edecektir.

Anket çalışmaları, müşteri geri bildirimleri ve önerileri ile Türkiye Finans ekiplerinin paylaştığı tespitler doğrultusunda, Banka’nın en önemli paydaş kitlesini oluşturan müşterilerin hizmet deneyimini ve toplam hizmet kalitesini artırıcı projeler geliştirilerek hayata geçirilmektedir.

Türkiye Finans ana stratejileri doğrultusunda “Dijital Bankacılık ve Müşteri Deneyimi odağında” 2017 yılında da teknoloji yatırımlarına devam etmiş, değişen müşteri profilinin eğilimlerine uygun olarak dijital dağıtım kanallarında müşterilerine geniş yelpazede işlem ve servis çeşitliliği sunmuştur. 2017 yılında, Türkiye Finans müşterileri finansal işlemlerinin %79’unu dijital kanallardan gerçekleştirmiştir.

Dijital Bankacılık

Türkiye Finans ana stratejileri doğrultusunda “Dijital Bankacılık ve Müşteri Deneyimi odağında” 2017 yılında da teknoloji yatırımlarına devam etmiş, değişen müşteri profilinin eğilimlerine uygun olarak dijital dağıtım kanallarında müşterilerine geniş yelpazede işlem ve servis çeşitliliği sunmuştur.

2017 yılında, Türkiye Finans müşterileri finansal işlemlerinin %79’unu dijital kanallardan gerçekleştirmiştir. Türkiye Finans, bu kanallar aracılığıyla 390 bin adede yakın ürün satışı ve aktivasyon yapmıştır. 2017 yılında yapılan çalışmalarla, dijital kanalların artan oranda tercih edilmesini ve etkin kullanımını artıracak yenilikçi uygulamalar hayata geçirilmiştir.

Mobil Bankacılık

Müşteri sayısı ve işlem hacmi açısından en hızlı büyüyen şube dışı bankacılık kanalı olan mobil şubeye yapılan yatırımlar, müşteri ihtiyaçları dikkate alınarak yeni fonksiyon geliştirme çalışmalarıyla devam etmiştir.

Mobil Şube uygulamasının tasarımı değiştirilerek, kredi kartı başvurusu ve başvuruların takibi gibi hayatı kolaylaştıran yeni fonksiyonlar kullanıcıların hizmetine sunulmuştur. 2017 yılı içinde müşterilerle buluşturulan, cihaz tanıma teknolojisi ile hızlı giriş ve İnternet Şubesi girişi onayının mobil cihazdan verilmesi, vergi ödemeleri, Finansör başvurusu, kişiye özel kampanya teklifleri ve “Canlı Destek” uygulaması ile işitme engelli ve 70 yaş üzeri müşterilere hizmet verilmesi gibi katma değerli yeni işlem ve özellikler tamamlanmıştır.

2017 yılında, mobil şube aktif müşteri sayısı, bir önceki yıla oranla %27 artarken, finansal işlem adedinde %32’lik büyüme kaydedilmiştir. Türkiye Finans’ın iPhone, Android ve iPad için özel olarak geliştirdiği mobil bankacılık uygulamalarının indirilme sayısı 2017 yılında 230 bin adedi aşmıştır.

İnternet Bankacılığı

İnternet Şubesi’ne müşteri kanal göçü sağlama ve işlem hacmini artırma çalışmaları kapsamında, 2017 yılında müşterilere ödüller ve birçok indirim avantajları sunan kampanyalar gerçekleştirilmiştir.

İnternet Şubesi’nde kişiye özel kampanya teklifleri, kredi kartı ve Finansör başvuruları ve başvuru takibi, “Canlı Destek” uygulaması ile işitme engelli ve 70 yaş üzeri müşterilere özelleştirilmiş hizmetler sunulması çalışmaları tamamlanmıştır.

2017 yılsonu itibarıyla Banka’nın internet bankacılığı müşteri sayısı 700 binin üzerine çıkmıştır. İnternet Şubesi üzerinden satılan ürün sayısı ise 190 bin adet seviyesinde gerçekleşmiştir. 

Müşteri İletişim Merkezi

Türkiye Finans Müşteri İletişim Merkezi, çağrı merkezleri için uluslararası standartlarda özel şartlar içeren ve çağrı merkezlerinin hem yönetim sistemi gereksinimlerini hem de çağrı merkezi hizmetlerini sunabilmesi için gerekli olan teknik şartları tanımlayan Müşteri İletişim Merkezleri Hizmet Standardına (EN 15838:2009) sahiptir. Türkiye Finans Müşteri İletişim Merkezi, 2017 yılında yapılan denetimden başarıyla çıkmış ve sertifikasını yenilemiştir.

Banka’nın önemli satış kanallarından biri olan Müşteri İletişim Merkezi, 2017 yılında müşterilerle 3.9 milyon çağrıda temas sağlamıştır. Hız, kalite ve müşteri memnuniyeti odaklı yaklaşımıyla öne çıkan İletişim Merkezi, müşterilerin ihtiyaçlarına uygun ürünleri sunarak, 190 bin ürün satışı ve aktivasyon gerçekleştirmiştir. Ayrıca, yıl içinde müşteri memnuniyetini ve sadakatini artırmaya yönelik katma değerli hizmetler yürütmeye de devam etmiştir.

“Canlı Destek” (chat) uygulaması ile işitme engelli ve 70 yaş üzeri müşterilerin, Müşteri İletişim Merkezi’nden online destek alabilmelerini sağlayacak çalışmalar tamamlanmıştır.

“Görüntülü görüşme”(video call) uygulaması ile şubeleri ziyaret eden işitme engelli müşterilere, “işaret dili” kullanılarak bankacılık hizmetleri sunulmasını sağlayacak sistem altyapısı oluşturulmuştur.

ATM Bankacılığı

Türkiye Finans, ATM ağı yaygınlaştırma stratejisi kapsamında 2017 yılında gerçekleştirdiği yeni yatırımlar sonucunda, toplam ATM sayısını 587 adede, şube dışı ATM sayısını ise 196 adede çıkarmış; şubelerde bulunan eski nesil ATM’ler yenileriyle değiştirilmiştir. Diğer taraftan ATM’ye yatırılan paranın anında diğer müşterilerin işlemleri için kullanılmasına imkan tanıyan Geri Dönüşümlü (Recycle) ATM’lerin yaygınlaştırılmasına devam edilmiştir.

2017 yılında ATM’ler üzerinden müşterilere daha hızlı ve kesintisiz bir hizmet sunmak adına geliştirme çalışmalarına devam edilirken, görme engeli bulunan müşteriler için sesli ATM işlem menüleri hizmete açılmış, ortopedik engeli bulunan müşterilerin ATM’lere erişimi için altyapı düzenlemelerine devam edilmiştir.

Gerçekleştirilen kampanyalar

2017 yılında yeni İnternet Şubesi lansmanı kapsamında Banka müşterilerine hediyelerin dağıtım kampanyasının yanı sıra, müşterilere özel avantajlar, ödüller ve indirimler sunulan farklı kampanyalar ve tanıtım faaliyetleri düzenlenerek, işlem ve müşteri kanal göçü sağlanmıştır.

2018 yılı öngörüleri

Türkiye Finans, 2018 yılında dijitalleşme yatırımlarına hızla devam ederek, dijital platformlarda yeni servis ve hizmetlerini müşterilerine sunmayı planlamaktadır.

2018 yılında, Mobil Bankacılık ile ilgili yeni işlem, özellik ve servislerin hayata geçirilmesi, dijital kanallarda yeni ürün başvurularının eklenmesi, ATM ve İnternet Sitesine farklı yabancı dil opsiyonlarının eklenmesi gibi müşterilere ve Türkiye Finans’a katma değer sağlayacak yeni projelerin devreye alınması planlanmaktadır.

Türkiye Finans, müşterilerinin nakit ihtiyaçlarını karşılamak üzere ATM ağını genişletmeye yönelik yatırımlarına devam edecektir.

2018 yılında, yenilikçi teknolojik uygulamaları devreye alarak Müşteri İletişim Merkezi’nin dijital yetkinliklerinin artırılması, Müşteri İletişim Merkezi’nin müşterilerin dijital kanal yolculuklarındaki sürekli destek noktası haline getirilmesi öngörülmektedir.

2018 yılında da dijitalleşme ile birlikte özellikle müşterilerin hizmetlere mobil ve kolay erişim sağlaması, süreçlerin sadeleştirilmesi, satışa odaklı operasyonel iş yüklerinin azaltılması planlanmaktadır.

2017 yılının son çeyreğinde devreye alınan TFXTARGET mobil uygulaması ile yeni müşteri kazanımında ivmelenme sağlanmış, tabana yayılmış müşteri kitlesi sayesinde ciddi büyümeler kaydedilmiştir.

Hazine

Etkin Hazine yönetimi ile sürdürülebilir kârlılık

Türkiye Finans, 2017 yılında güçlü döviz pozisyonu yönetimi ile sürdürülebilir kârlılığı hedeflemiştir. Bu kapsamda yasal ve içsel rasyolar ile banka stratejilerini dikkate alarak optimum likidite seviyesini sağlama başarısını göstermiştir.

Döviz kuru risklerinin yönetimi ve vadeli döviz işlemleri ile nitelikli çözümler

Türkiye Finans 2017 yılında da, en güçlü yönlerinden birisi olan satış sonrası hizmetlerdeki kalitesini artırmaya devam etmiştir. Bu kapsamda, sistemsel altyapı geliştirmeleri ile operasyonel yoğunluğu azaltarak, müşteri ziyaretlerini artırmayı hedeflemektedir.

Banka, bilançolarındaki döviz risklerini hedge etmek isteyen ticari ve kurumsal müşterilerine kur riski yönetimi konusunda uzman desteği vermeye devam etmektedir.

Türkiye Finans, sürekli gelişen TFXTARGET platformu ile döviz işlemlerinde öncü

2017 yılının son çeyreğinde devreye alınan TFXTARGET mobil uygulaması ile yeni müşteri kazanımında ivmelenme sağlanmış, tabana yayılmış müşteri kitlesi sayesinde ciddi büyümeler kaydedilmiştir.

Masaüstü uygulama üzerinden vadeli işlem yapma imkanının müşterilere açılmasıyla TFXTARGET’a yeni bir fonksiyon eklenmiş, döviz işlemlerinin yapılabildiği ürün bankacılık sektöründe bir ilk olma özelliğini korumuştur.

2018 yılı öngörüleri

2018 yılında da, etkin stratejik bilanço yönetiminin önemi artmaya devam edecektir. Bu kapsamda değişen piyasa koşulları ve bilanço gelişmeleri ile belirlenen stratejilerin uygulamaya alınmasına yönelik çalışmalar, önümüzdeki dönemlerde de yürütülecektir.

2018 yılında Türkiye Finans’tan döviz kredisi kullanan müşterilerin olası döviz hareketlerinden korunması amacıyla risk haritası oluşturulmuştur. Bu çerçevede, yüksek risk taşıyan müşterilere, riskten korunma (hedging) konusunda bilgilendirme ziyaretleri gerçekleştirilecektir.

2018 yılının ilk çeyreğinde TFXTARGET tabletler üzerinden hizmet vermeye başlayacaktır. Bunun yanı sıra vadeli döviz işlemleri emir yapısının da sisteme eklenmesiyle müşteriler çok daha fonksiyonel bir uygulamaya sahip olacaklardır.

Türkiye Finans, elektronik işlem platformlarının kullanımının artırılmasıyla pazar payını büyütmeyi ve güçlü Banka imajı ile birlikte müşteri tabanını genişletmeyi hedeflemektedir. Pilot bölgeler, şubeler ve portföyler oluşturularak, elektronik işlem platformlarının pazarlanmasına ve kullanımına yönelik eğitimler verilecektir.

Uluslararası Bankacılık

Türkiye Finans genişleyen muhabir banka ağı ile 2017 yılında da, Türkiye ve dünyada yaşanan ekonomik ve jeopolitik gelişmelere rağmen, uluslararası bankacılık kapsamında sunduğu ayrıcalıklı hizmet ve ürünlerle müşterilerinin dış ticaret işlemlerine aracılık etmeyi sürdürmüştür. Banka, bu faaliyetler çerçevesinde müşterilerinin işlem hacim ve talepleri ile beraber Türkiye’nin dış ticaret ilişkisinin yoğun olduğu ülkeleri gözeterek, uluslararası bankacılık faaliyetleri kapsamında yeni stratejiler geliştirmiştir.

Türkiye Finans, üstün hizmet anlayışı, yenilikçi ve proaktif yaklaşımı ile yaptığı çalışmalar sonucunda 2017 yılı içerisinde 132 farklı ülkede yerleşik, 1,100’den fazla banka ile kurduğu muhabirlik ağını daha da genişletmiştir.

Türkiye’nin dış ticaret ortaklarındaki çeşitlilik ve söz konusu yeni pazarlarda müşteri işlemlerindeki sürekliliğe önem veren Türkiye Finans, özellikle Afrika ve Orta Doğu işlemlerinde geniş muhabir ağı ile müşterilerine hizmet sunmuş ve belirlenen stratejiler kapsamında, yeni ülkelerde hem küresel hem de yerel ölçekte söz sahibi olan bankalarla muhabir bankacılık ilişkileri tesis etmeyi başarmıştır.

2017 yılında Türkiye Finans’ın karşılıklı kredi limiti ilişkisi içinde olduğu muhabir banka sayısı 242’ye ulaşmış ve muhabir bankaların şubeleri aracılığıyla dünyanın her ülkesine kolayca işlem yapabilme imkanı sağlanmıştır. Banka’nın muhabir bankalar nezdindeki bilinirliği ve kredibilitesi her geçen yıl dış ticaret hacmine paralel olarak artmaktadır. Bu bağlamda Banka’nın kurumsal tanıtımının yanı sıra, ürün ve hizmetlerle ilgili bilgi paylaşımında bulunularak muhabir bankalarla karşılıklı olarak iş birliği imkanlarının geliştirilmesine ve artırılmasına yönelik temaslar gerçekleştirilmiştir.

Türkiye Finans, uluslararası bankacılık stratejisi çerçevesinde müşterileriyle çok yönlü ve uzun dönemli ilişkiler geliştirmeye büyük önem vermektedir. Bu yaklaşım ile Banka, müşterilerinin ulusal ve uluslararası pazarlardaki rekabet güçlerini artırmalarına ve büyüme fırsatlarını değerlendirmelerine etkin bir şekilde katkı sağlamaktadır. Dış ticaretin finansmanına yönelik muhabir bankalar ve uluslararası kuruluşlarla imzalanan anlaşmalar dahilinde ithalat yapan müşterilere Suudi İhracat Programı (SEP) ve İhracat Kredi Ajansı (ECA) kredisi kapsamında uzun vadeli kaynak sağlanmıştır.

Kira sertifikası ihraçlarımızla güvenilir yatırım alternatifleri sunuyoruz.

Türkiye Finans, kira sertifikası ihraçlarında da bugüne kadar çok sayıda ilke imza atmıştır.

Türkiye Finans kuruluşundan bugüne sektöre yön veren bir katılım bankası olarak, yenilikçi ürünlerle müşterilerine yatırım ve finansman çözümleri sunmuştur. Türkiye’de reel sektörün finansmanında kira sertifikası ihracını uygulayan ilk katılım bankası olan Türkiye Finans, 2014 yılında kurduğu ikinci varlık kiralama şirketi ile banka müşterilerine kira sertifikası ihraç hizmeti vermektedir.

Türkiye Finans, reel sektöre yönelik ilk sahipliğe dayalı ve yönetim sözleşmesine dayalı kira sertifikası ihraçlarını gerçekleştirerek ürünün bilinirliğine katkı sunmuştur. Türkiye Finans’ın reel sektör kira sertifikası ihraç operasyonları 2017 yılında da kesintisiz bir şekilde devam etmiştir.

Türkiye Finans, yurt içi ve yurt dışında gerçekleştirdiği kendisinin fon kullanıcı olduğu ihraçlar ile de hem müşterilerine yüksek kazançlı ve güvenilir yatırım alternatifleri sunmuş, hem de bu ihraçlardan elde ettiği kaynaklar ile işletmelere uygun vadeli ve uygun maliyetli fon imkanı sağlamıştır.

Türkiye Finans 2017 yılında, yurt içinde ağırlıklı olarak 6 ay vadeli, halka arz satış yöntemini kullanarak ve yönetim sözleşmesine dayalı 1.3 milyar TL tutarında kira sertifikası ihracı gerçekleştirmiştir. Banka, 2017 yılında yaptığı kira sertifikası ihraçlarını halka arz yöntemiyle yapan tek katılım bankasıdır.

2018 yılında da piyasa şartlarının yanı sıra Banka’nın fonlama ve likidite ihtiyaçları doğrultusunda, başvurusu onaylanmış 2 milyar TL’lik yeni tavan kapsamında kira sertifikası ihraçlarına devam edilecektir.

Yurt dışı murabaha işlemleri

2017 yılında Türkiye Finans, yüksek kredibilitesi sayesinde uluslararası finans piyasalarından çeşitli borçlanma araçları vasıtasıyla uygun maliyetli ve uzun vadeli kaynaklar sağlamaya devam etmiş ve dış kaynak temininde başarılı bir yılı geride bırakmıştır.

Yurt dışından sağlanan sendikasyon ve karşılıklı borçlanma işlemlerinde uzun bir geçmişi ve güçlü bir deneyimi olan Türkiye Finans, zorlu piyasa koşullarına rağmen vadesi gelen murabaha kredisini Aralık ayında başarılı bir şekilde yenileyerek 250 milyon ABD doları tutarında finansman sağlamıştır. Katılımcı bankalardan, planlanandan 2 kat daha fazla talep gelmesi ve 2016 yılı fiyatlaması ile işlemin yenilenmesi Türkiye Finans’ a duyulan güveni bir kez daha teyit etmiştir. Bu finansman ile öncelikle KOBİ’ler olmak üzere kurumsal finansmana ihtiyacı olan firmalara destek verilmesi ve Türkiye ekonomisine ivme ve canlılık kazandırılması hedeflenmiştir.

Yıl içerisinde gerçekleştirilen karşılıklı borçlanma işlemleri ile de Körfez bankalarından çok düşük maliyetli finansman sağlanmıştır. Sağlanan kaynaklar ile reel sektör şirketlerinin dış ticaret işlemlerinin finansmanına destek verilmiş ve ülke ekonomisinin gelişimine yapılan katkı sürdürülmüştür.

Türkiye Finans’ın 2017 yılı içerisinde, sukuk/kira sertifikası işlemleri hariç, gerçekleştirdiği borçlanmaların toplamı 1 milyar 536 milyon ABD doları olmuştur.

2018 yılı öngörüleri

Türkiye Finans, 2018 yılında da kurumsal stratejisi çerçevesinde muhabir banka ve yatırımcı portföyünü çeşitlendirmeye ve bu bağlamda yurt dışı kaynak yaratma imkanlarından iyi zamanlama ve uygun maliyetlerle azami ölçüde faydalanmaya devam edecektir.

Türkiye’nin ilk Tier III İşletim Sertifikasına sahip olan Türkiye Finans Veri Merkezi, Green IT yaklaşımı ve enerji kullanımı ile ilgili hassas uygulamalarıyla enerji verimliliğinde Türkiye ortalamasının üzerinde kalmaya devam etmektedir. Veri Merkezi Sanallaştırma çalışmalarına devam edilmiş ve sanallaştırma oranı %93.2’ye yükseltilmiştir.

Operasyon Hizmetleri ve Bilgi Sistemleri

Operasyonları iyileştirme çalışmaları ile artan verimlilik

Ödeme sistemleri operasyon faaliyetleri ile ilgili olarak yeni bir iş akış altyapısı üzerine inşa edilen iş süreçleri otomasyonu uygulaması hayata geçirilerek tüm şubelere yaygınlaştırılmıştır. Böylece, şubelerden yapılan Merkezi Operasyon bankacılık işlemlerinin, süreç otomasyonu altyapısı üzerinden doküman yönetim sistemi ile tam entegre bir şekilde akması ve hizmet seviyesi anlaşmaları çerçevesinde hızlı bir şekilde sonuçlandırılması sağlanmıştır. Bu sayede şubelerdeki verimlilik artırılmış, toplam operasyon çalışan sayısında yaklaşık olarak %20 azalma sağlanarak aradaki farkın satış kadrolarında değerlendirilmesi imkanı yaratılmıştır.

Şubelerden merkeze POS Talep ve Revizyon Formu, Checklist gibi form kullanılarak kağıt ortamında gelen işler süreç otomasyonu sağlanarak kağıtsız ortama taşınmış, böylelikle iş akış süreleri kısaltılmış, uygulama hizmet seviyesi anlaşmaları bazında izlenebilir hale gelmiştir.

POS veri girişlerinde terminallerin oluşturulması otomatik hale getirilerek iş akış süresi kısaltılmış ve süreç optimizasyonu sağlanmıştır.

Şubelerin manuel tekli teminat çeki veri giriş operasyonları merkezileştirilerek şube kaynaklı hatalı çek girişleri ve buna bağlı iadeler ortadan kaldırılmıştır.

Para sayma makineleri, ana bankacılık sistemi olan BYS ile entegre edilerek kupür dökümlerinin dekont üzerine otomatik yazılır hale gelmesi ve gün sonu kasa mutabakatlarının hızlı ve sorunsuz yapılabilmesi sağlanmıştır.

İthalat Akreditif işlemleri de yeni bir iş akış altyapısı üzerinde geliştirilerek süreç otomasyonuna dahil edilmiş ve bu işlemlerin tam bir süreç otomasyonu ile gerçekleştirilmesi sağlanmıştır.

“Yeni Satış Servis Modeli” kapsamında;

Hayata geçirilen InACT® Kurumsal Sahtekarlık Yönetimi Projesi ile banka kartları, kredi kartları ve dijital kanal işlemleri anlık olarak izlenmektedir. Bu uygulama 20 Kasım 2017’de İstanbul’da yapılan IDC Türkiye’nin Finans Teknoloji Ödül Töreni’nde Güvenlik ve Hile Yönetimi Kategorisi’nde ödüle layık görülmüştür.

Hayata geçirilen TFXTARGET Mobil Projesi sahip olduğu nitelikleriyle sektörde döviz alım-satımı yapılan tek araçtır. Bu uygulama 20 Kasım 2017’de İstanbul’da yapılan IDC Türkiye’nin Finans Teknoloji Ödül Töreni’nde Dijital Kanallar Kategorisi’nde ödüle layık görülmüştür.

Operasyonel Risk Optimizasyon Projesi etkin olarak yürütülmüş, şube operasyonel risklerine yönelik yapılan çalışmalar, şubelere verilen eğitim ve koçluklar ve sıkı bir takip sonucunda şube kaynaklı operasyonel riskler ciddi oranda düşürülmüştür.

Yıl boyunca şubelere interaktif-online eğitimler verilerek fon kullandırım ürünleri, süreçleri ve sistemleri ile ilgili bilgi seviyesi artırılmış ve bu sayede şubelerden gelen tekliflerin iade oranlarında %30 oranında düşüş sağlanmıştır.

Kartların müşterilere teslimatında yapılan düzenlemeler ve iyileştirmeler sonucunda kart teslimat oranlarında %33 artış sağlanmıştır.

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a uyum kapsamında Yeni İç Mevzuat Yönetimi ve bağlı doküman barkod altyapısı oluşturularak tüm dokümanların merkezi olarak saklanması, değişikliklerin süreç otomasyonu ile kontrollü olarak yapılması ve her zaman en güncel versiyon olan dokümanların kullanılmasının garanti altına alınması sağlanmıştır.

Yurt dışı transfer işlemlerinde Banka’nın riskini minimize etmek amacıyla müşterilere yönelik kriterler çerçevesinde “Call Back ile teyit” uygulamasına geçilmiştir.

Kira sertifikalarının Aracı Kurum yerine doğrudan Merkezi Kayıt Kuruluşu’nda (MKK) saklanması uygulamasına geçilerek, alım/satımı yapılan kira sertifikası işlemlerinin takasının gerçekleştirilmesi sağlanmıştır.

Banka’nın müşterilere sunduğu “Bol Kepçe” ürünü için gerçekleştirilen kira sertifikası alım-satım işlemlerinin operasyonuna ve kira sertifikası transfer işlemlerine başlanmıştır.

Nakit yönetimi işlemlerinde süreç ve maliyet optimizasyonu çalışmalarına aralıksız devam edilmiş, şube ankes yönetiminde yapılan verimlilik iyileştirmeleri ve nakit taşıma operasyonlarının verimliliğinin artırılması sağlanmıştır.

Banka POS’ları üzerinde Bonus programı geliştirilerek Bonus kartlara taksit ve kampanyalardan yararlanma özeliği kazandırılmış ve müşteri deneyimi iyileştirilmiştir.

Yeni Genel Müdürlük binası hedeflenen tarihte tamamlanmış taşınmalar planlandığı şekilde gerçekleştirilmiştir. Böylece Kartal’daki Genel Müdürlük ve Tophane’deki Genel Müdürlük ek hizmet binası ile Küçükbakkalköy’deki Eğitim Merkezi’nde çalışan tüm personel yeni Genel Müdürlük binasına taşınmıştır.

Baza ve kule blok olarak iki bloktan oluşan bina toplam 33 katlıdır. Yeşil bina kategorisinde Leed Gold sertifikasına sahip bina, toplamda 3,250 kişiyi istihdam etme ve aktif olarak 4,000 kişiyi barındırma kapasitesine sahiptir. Bina bünyesinde;

bulunmaktadır.

Yıl içinde 17 adet şubenin yeni lokasyonlarına taşınması sağlanırken, 12 adet şubede yerinde tadilat işlemi yapılmıştır. Aynı dönemde 27 adet yeni ATM kurulumu yapılmış, buna karşın 6 adet ATM’nin yer değişikliği gerçekleştirilmiştir.

Bilgi Sistemleri ve Kurumsal Proje Yönetimi

Türkiye’de tüm uygulama geliştirme süreçlerinin tamamını, 2014 yılında 5 ay gibi kısa bir sürede çevik yöntemlere taşımış ve geliştirme ekiplerinin %100’ü scrum uygulayan ilk kurum Türkiye Finans’tır. Ülkemizdeki en büyük ve en olgunlaşmış çevik ekiplere sahip olan Banka’da Bilgi Sistemleri tarafından 65 scrum takımı ile 51 Master Plan boyutunda stratejik proje tamamlanmıştır. Ayrıca 2,399 taktik ve küçük geliştirme geçekleştirilmiştir.

BS süreç ve prosedürlerinin tamamı Temel Performans Göstergeleri ve kalite kriterleri kapsamında çevik yöntemlere ve COBIT kriterlerine uygun şekilde güncellenmiştir. Bilgi Sistemleri performans yönetimi uygulama ve süreç altyapısı raporlama, metrik yönetimi, iş zekâsı ve kaynak sistem entegrasyonları ile olgunlaştırılmıştır. Yazılım geliştirme süreçleri için el kitapçığı tasarlanmış ve kritik süreçler için toplu farkındalık eğitimleri düzenlenmiştir. Bilgi Sistemleri Öneri Geliştirme Kanalı devreye alınmış, inovasyon ve süreç verimlilik önerileri ekiplerden alınmaya, değerlendirilmeye ve uygulanmaya başlanmıştır.

İş Sürekliliği alanında Türkiye bankacılık sektöründe, ISO 22301 İş Sürekliliği Sertifikasını ilk alan banka olan Türkiye Finans, geçmiş yıllarda olduğu gibi 2017 yılında da, gerçekleştirilen iş sürekliliği aktivite testlerinde, %100 başarı oranına ulaşmıştır.

Bağımsız denetim sonucunda, Türkiye Finans’ın tüm birim ve şubelerini kapsayan İş Sürekliliği Yönetim Sistemi’nin uluslararası ISO 22301 standardına uyumu bir kez daha teyit edilmiş ve sertifikası yenilenmiştir.

Bilgi Sistemleri altyapısında yeni nesil network yatırımları yapılmış ve network altyapısı modernize edilmiştir.

Türkiye Finans Ümraniye Genel Müdürlük binasının teknik altyapısı, lokasyonlar arası tam yedeklilik sağlanacak şekilde fiber hatlarla desteklenmiştir.

Tüm bankacılık sistemlerini taşıyacak şekilde en gelişmiş ve en yüksek performans sağlayan All Flash Storage sistemlerine yatırımlar tamamlanmış, kademeli olarak modüller bu sistemler üzerine taşınarak performans artışı sağlanmıştır.

Türkiye’nin ilk Tier III İşletim Sertifikasına sahip olan Türkiye Finans Veri Merkezi, Green IT yaklaşımı ve enerji kullanımı ile ilgili hassas uygulamalarıyla enerji verimliliğinde Türkiye ortalamasının üzerinde kalmaya devam etmektedir. Veri Merkezi Sanallaştırma çalışmalarına devam edilmiş ve sanallaştırma oranı %93.2’ye yükseltilmiştir.

2018 yılı öngörüleri

Türkiye Finans, 2018 yılında da,

hedeflemektedir. Bu amaçla 2018 yılında, dijitalleşme, krediler dönüşüm, yalın ürün başvuru ve çevik şube operasyonları başlıkları altında çalışmalar planlanmaktadır.

74 milyon kişi 2017 yılında Banka hakkında 34 basın bülteni servis edilmiş ve özel haber, röportaj çalışmaları ile birlikte yazılı, internet ve görsel basın olmak üzere 2,216 haber yansımasıyla toplamda 74 milyonun üzerinde kişiye ulaşılmıştır.

Kurumsal İletişim

Kurumsal iletişim çalışmaları kapsamında 2017 yılında Türkiye Finans için çoklu kanal stratejisi başarılı bir şekilde yürütülmüş ve çalışmaları geniş kitlelere duyurulmuştur. Katılım bankacılığı prensipleriyle tamamen uyumlu, inovatif ürün ve hizmetler geliştiren Türkiye Finans’ın farklı mecralar üzerinden de iletişimi devam ettirilmiştir. Yıl içinde yapılan iletişimlerde katılım bankacılığında yeni ürün geliştirme ve inovasyonun önemi mesajının vurgulanmasının yansıra TV, radyo, internet, gazete, dergi gibi çeşitli mecralarda marka bilinirliğinin artırılmasına yönelik çalışmalar gerçekleştirilmiştir. 2017 yılında Banka hakkında 34 basın bülteni servis edilmiş ve özel haber, röportaj çalışmaları ile birlikte yazılı, internet ve görsel basın olmak üzere 2,216 haber yansımasıyla toplamda 74 milyonun üzerinde kişiye ulaşılmıştır.

TFX Target Mobil uygulaması tanıtıldı

Türkiye Finans tarafından geliştirilen ve bankacılık sektörü için büyük bir inovasyon niteliği taşıyan TFXTARGET mobil uygulaması, 12 Ekim 2017 tarihinde 29 basın mensubunun katılımıyla Çırağan Sarayı’nda gerçekleştirilen basın toplantısıyla tanıtılmıştır. İlgi gören basın toplantısı ardından uygulama ile ilgili basılı medyada 17, ulusal dijital medyada 10 ve online haber sitelerinde 110 haber özgün başlıklarla yer almıştır. Toplantı esnasında ulusal bir TV kanalından ve sosyal medya üzerinden canlı yayın gerçekleştirilmiştir. Ayrıca diğer birçok TV yayınlarında da yer alan basın toplantısı sonrasında basılı haberlerde 5 milyonun üzerinde kişiye ulaşılmış ve 1,185 sütun/santim ile görünürlük sağlanmıştır.

Kampanyalarla iletişim artırıldı

Bankada dönemsel ve özel olanaklar sunan kampanyaların da yıl boyu iletişimi yapılmıştır Bankada ilk kez hesap açacak müşteriler için katılma hesaplarına yüzde 90/10 özel kâr paylaşım oranı imkânı sunan “Ramazan Kampanyası”, müşterilere almayı planladıkları taşıtı, uygun kâr oranları ile alabilme fırsatı veren “Yeni Yıl Taşıt Finansmanı Kampanyası” ve konut sahibi olmak isteyen müşterilere uygun kâr oranları ile 120 ay vadeye kadar finansman desteği sağlayan “Avantajlı Mortgage Kampanyası” iletişime taşınan kampanyalar arasında yer almıştır.

Sektör için önemli etkinliklere katılım sağlandı

Türkiye Finans, 16-17 Kasım tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşen Global Participation Finance Summit (GPAS) - İnsani Finans Zirvesi’nin sponsor katılımcıları arasında yer almıştır. Türkiye Finans stand alanında ziyaretçiler ağırlanırken, etkinlik kapsamındaki oturumlarda da katılım bankacılığında yeni ürün geliştirme ve inovasyonun önemi vurgulanmıştır.

 

 

 

EN İletişim