Türkiye Finans, katılım bankacılığı prensipleri doğrultusunda, üretilen değeri paylaşma misyonu ile hareket ederken, performans odaklı insan kaynakları uygulamalarını geliştirmeye ve çalışanlarını desteklemeye devam etmektedir.
Yönetici pozisyonlarına yapılan atamalar için 210 çalışanımız, değerlendirme merkezi uygulamasına katılmış, tüm kariyer hareketleri performans ve yetkinlik odağıyla gerçekleştirilmiştir.
Kurum içi yönetici pozisyonlarına içeriden atama oranı %81 oranında gerçekleşirken, şube ve bölgelerde ise bu oran %100’e ulaşmıştır.
“Kariyerburada” uygulaması, kurum içi kariyer fırsatlarını sistematik ve şeffaf bir şekilde yönetmek amacıyla hayata geçirilmiştir. Yıl içinde 579 açık pozisyon bu platform üzerinden duyurulmuş, 3,089 başvuru alınmış, 460 çalışan uygulama ile yeni pozisyonlara geçiş sağlamıştır.
Kurum içi alternatif kariyer fırsatları zenginleştirilmiş ve satışa geçiş için Sales Trainee Programı tasarlanmıştır. Ayrıca Yeni mezun genç yetenekleri Bankamıza kazandırmak için Management Trainee (MT) Programı uygulamaya alınmıştır.
Performans ve yetkinlik odaklı yeni terfi kriterleri belirlenmiş, bu kapsamda terfi şartlarını sağlayan 710 çalışanımız yeni unvanlarına terfi etmiştir.
Geleceğin profesyonelleri 217 lise ve üniversite öğrencisine, genel müdürlük ve şubelerimizde okul dönemleri boyunca staj imkânı sağlanmıştır.
2017 yılında %76’sı yeni mezun olmak üzere 248 yeni çalışanımız Bankamıza katılmıştır. Aramıza yeni katılan çalışanlarımız için ’Başarıya Yolculuk Başlıyor” mottosuyla TFLY markası ile tasarlanan Oryantasyon Programımız uygulamaya alınmıştır. TFLY, işe yeni başlayan çalışanımıza mükemmel bir işe başlatma deneyimi yaşatmayı ve aynı zamanda çalışanımızın 1 yılını tamamlayana kadar geçen sürede Bankamıza ve görevine uyumunu kolaylaştırmayı amaçlamıştır.
Türkiye Finans’ın 2017 yılsonu itibarıyla 287 şube ve 22 bölge müdürlüğü olmak üzere toplam 3,767 çalışanı bulunmaktadır. Çalışanlarımızın %62’si şube müdürlüklerinde, %35’i genel müdürlükte, %3’ü bölge müdürlüklerinde görev almaktadır. Çalışanlarımızın %88’i lisans ve üzeri mezunu ve %33’ü kadındır. Yaş ortalaması 35.4’tür.
2017 yılında Bankamız iç iletişim faaliyetleri kapsamında profesyonel iş yaşamı dışında sosyal paylaşımların çoğaltılması ve çalışan motivasyonunun artırılması amacıyla düzenlenen seminer ve atölye çalışmaları, oyun turnuvaları, üst yönetimin katılımıyla gerçekleşen sohbet toplantıları, sürpriz ikramlar, özel günler için tasarlanan hediyeler ile birlikte birçok etkinlik ve projeye imza atılmıştır.
Yıl boyunca şubelerimizin açılış yıldönümlerinde şubede bulunan tüm çalışma arkadaşlarımıza Şubemiz Seninle Güzel hediye kutuları gönderilmiş; bu etkinliğimiz ile 3,650 çalışanımıza ulaşılmıştır. Etkinlik kapsamında Van, Trabzon ve Karaköy şubelerimize genel müdürümüz ve genel müdür yardımcılarımızın da katılımıyla sürpriz ziyaretler gerçekleştirilmiştir.
İK ile küçük bir mola konsepti kapsamında 16 Şubemiz ziyaret edilmiş, çalışanlar ile bire bir görüşmeler gerçekleştirilmiştir.
Bankamızdaki Sosyal Kulüpler
- Türkiye Finans Kürek Takımı, kurumlar arasında düzenlenen en geniş katılımlı spor organizasyonlarından biri olan Dragon Festivali Bot Yarışları’nda kategori bazında ikinci olmuş ve En İyi Marka Temsil Ödülü’nün sahibi olmuştur.
- Türkiye Finans Futbol Kulübü, kurum içerisinden 19 takımın katılımı ile 14. Geleneksel Futbol Turnuvası’nı gerçekleştirmiş, final gününde bölge ve şube müdürlerimiz arasında bir dostluk maçı da oynanmıştır.
- Türkiye Finans Gezi Kulübü sene içerisinde Çanakkale, Bursa, Longoz Ormanları ve Abant gezileri olmak üzere 4 gezi etkinliği gerçekleştirmiş, Doğa Sporları Kulübümüz de Sakarya’ya yürüyüş etkinliği düzenlemiştir.
- Türkiye Finans Basketbol Kulübü 2017 yılında CBL Turnuvası’na katılmıştır.
Özel günleri çalışanlarımızla birlikte kutladık:
- Kadınlar Günü için tüm kadın çalışanlarımıza,
- Anneler Günü için 587 çalışan annemize,
- Babalar Günü için 1,537 çalışan babamıza,
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda çalışanlarımız çocukları minik bankacılarımıza, hediyelerimizi ileterek, belirtilen özel günleri kutladık.
Ramazan ayında genel müdürlük ve bölge müdürlükleri ile iftar yemeği organizasyonları gerçekleştirdik.
Blog yarışmaları düzenledik
Türkiye Finans Birport Blog sayfası üzerinde gerçekleşen etkinlikler;
“Ramazana Özel Tarifler” isimli yarışmanın kazananlarından 12 çalışanımız Refika Birgül ile yemek çalıştayına katılmıştır. Gün boyu süren çalıştay, genel müdür ve İK genel müdür yardımcımızın katılımı ile gerçekleşmiştir.
“Ben Kabe-i Muazzama’da Dua Etseydim” isimli yarışmanın 5 kazananı, yakınlarıyla birlikte Hac ziyaretlerini gerçekleştirmiştir.
Kışa Merhaba Festivali
Yeni genel müdürlük binamıza taşınmamızı kutlamak amacıyla “O Ağacın Altında Buluşalım” sloganı ile zeytinlik alanımızda “Kışa Merhaba Festivali” gerçekleştirilmiştir.
Diğer etkinlikler
Türk Kızılay’ı ile Türkiye Finans “Kan Bağışı İçin Gönüllü” kampanyasında, 102 çalışanımız kan bağışında, 24 çalışanımız da kök hücre bağışında bulunmuştur.
Yıl içinde, işini tutkuyla yapan, üreten ve paylaşmayı seven farklı disiplinlerden isimleri çalışanlarla bir araya getirme, deneyimlerini paylaşma hedefiyle seminer ve panel etkinlikleri düzenlenmiştir. Konuklarımızdan biri inovasyon konulu paylaşımı ile Yekta Özözer, diğeri ise mizahi yönüyle öne çıkan Kaan Sekban olmuştur.
Yeni genel müdürlük binamıza taşınmamızı kutlamak amacıyla “O Ağacın Altında Buluşalım” sloganı ile zeytinlik alanımızda “Kışa Merhaba Festivali” gerçekleştirilmiştir. Festival kapsamında 12 firma ile indirimli satışlar gerçekleştirilmiş ve şubelerimizdeki çalışma arkadaşlarımıza da festivalin avantajlarını sunmak için tüm firmalardan online indirim avantajları sağlanmıştır. Tiyatro Kulübümüz, kendi yazdıkları tiyatro oyununu bu festival kapsamında sahnelemiştir.
2017 yılında yapılan iç iletişim çalışmaları kapsamındaki faaliyetlerimiz ile toplam 3,581 çalışanımıza temas ettik.
Ücret ve Performans Yönetimi Faaliyetleri
Türkiye Finans Performans Yönetimi, Bankanın stratejileri doğrultusunda belirlenen ve Bankamızın performans artışına katkı sağlamak amacıyla uygulanan, gelişim odaklı, bireysel performansı arttırmaya yönelik olarak uygulanan süreçtir.
2017 yılında performans yönetimimizin üç girdisi tanımlanmış, bu çerçevede performans yönetimi metodolojisi kurgulanmıştır. Tanımlanan girdiler:
- Hedef yönetimi,
- Yetkinlik yönetimi
- Geribildirim süreci.
Hedef yönetiminin, performans yönetim sürecinin temelini oluşturduğu yaklaşımı doğrultusunda, 2017 yılında Bankamızın sene başında belirlenmiş olan stratejilerine paralel olarak üst yönetim önderliğinde belirlenen hedefler, üst yöneticilerden aşağı doğru, sorumluluklarına paralel, kademeli şekilde, genel müdürlükte bağlı olunan müdürler, şube ve bölgelerde ise segmentler tarafından bireysel hedeflere indirgenmiştir. Hedeflerin Bankanın stratejik hedefleri ile uyumlu, özgün, ölçülebilir, ulaşılabilir ve zorlayıcı, amaca uygun ve gerçekçi, zaman aralığının belli olması sağlanmıştır.
Hedef yönetiminin yanı sıra yetkinlik yönetimi, Bankamızı ve tüm çalışanlarımızı başarıya taşıyacak olan hedeflerimize ulaşmamızda yardımcı olan ve ortak bir kültür oluştururken tüm çalışanlarımızın sergilemesi beklenen davranışlar bütünü olarak tanımlanmış olup, hem yetkinlik hem hedef sahipliği ve gelişimi için ölçüm metodları kurgulanmıştır.
Performans değerlendirmeleri, hedefler ve yetkinlikler üzerinden ara dönem ve yılsonu olmak üzere yılda 2 kere yönetici tarafından gerçekleştirilmiş olup, her 2 dönem sonunda da geribildirim görüşmeleri (çalışan ve yöneticisi), gelişim odaklı ve mevcut durum değerlendirmesinin yanı sıra gelecek planlamalarına yönlendirme yapmak amacıyla gerçekleştirilmiştir.
Türkiye Finans’ta performans yönetim sürecinin amacı bireysel gelişime ve farkındalığa fayda sağlamak, geleceğe yön vermek ve gelişimi sürekli kılmaktır. Çalışan ve yöneticinin sahipliğinde olan sürecin sürekli olması ve sahipliğinin arttırılmasına yönelik projeler 2018 yılında da devam edecektir. Tüm İK süreçlerine en temel altyapı oluşturan performans ikliminin yaygınlaştırılması çalışmalarına devam edilecektir. Yanı sıra performans izleme süreçlerinin gelişimi üzerine de çalışmalar yapılacaktır.
Eğitim Faaliyetleri
Sektörel dinamikler ve Bankamızın stratejileri ile uyumlu eğitim programlarıyla “Sürekli Öğrenme ve Gelişim” ilkesi doğrultusunda çalışanların kişisel gelişim ve performanslarına katkıda sunulmaya devam edilmiştir.
Çalışanlarımızın TF İlk Adım Programı ile Bankamızdaki ilk eğitimlerine katılıp Bankamıza ve görevlerine hızlıca adapte olmaları sağlanmıştır.
Bankamızın yeni satış servis modeli çalışmaları ile koordineli olarak; Sonuç Odaklı Satış, İlişki Bankacılığı, İş Performansı Yönetimi, Şube Bilanço Yönetimi, Müşteri Yönetimi ve Müzakere, Makro Ekonomik Göstergelerin Yorumlanması ve Krediler konusunda yeni eğitim programları geliştirilmiştir. Bu eğitim programlarına ticari, perakende satış kadroları ve bölge/şube müdürlerinden oluşan 1,400 çalışanımızın, işi/unvanı ile uyumlu olarak, ortalama 4 gün katılımı sağlanmıştır.
Bankamızın önceliklerinden birisi olan operasyonel riskleri azaltmak amacıyla riski yüksek grupta yer alan şubelerden 234 çalışanımıza sınıf içi eğitim yapılmış, diğer gruplarda yer alan çalışanlarımıza ise webinar ve e-eğitimlerle destek verilmiştir.
Şube operasyon kadrosundan 350 çalışanımızın, kredilerin tahsisinden tasfiyesine kadar bütün süreçleri kapsayan ve Bankamızdan vakalarla desteklenmiş, krediler eğitimlerine katılmaları sağlanmıştır.
Bankamızda yeni göreve başlayan Management Trainee (MT) adaylarımız için düzenlenen altı aylık MT gelişim programı ile çalışanlarımız sınıf içi eğitim, şube stajı, birim stajı, e-eğitim ve projeleriyle eğitim sürecini tamamlamıştır.
Operasyon kadrolarından satışa geçecek çalışanlarımız için hazırlanan Sales Trainee programı ile çalışanlarımızın satış, müşteri ilişkileri, krediler, ürünlerimiz hakkındaki teorik eğitimler ve şube/birim stajlarından oluşan uygulamalı eğitimlerle yeni görevlerine tam donanımlı olarak hazırlanmaları sağlanmıştır.
Müdür ve üzeri unvanlarda göreve atanacak çalışanlarımız için yapılan değerlendirme merkezi çalışması sonuçlarına göre 180 çalışanımıza yüzyüze ve video konferans yöntemi ile geri bildirimler yapılmış ve bu çalışanlarımız için gelişim planları oluşturulmuştur.
Yeni atanan birim, bölge ve şube müdürlerine yönelik yapılan mentorlük uygulamasıyla, 47 müdürün daha deneyimli yöneticilerin tecrübelerinden faydalanarak ilk doksan günlerini daha verimli geçirmeleri sağlanmıştır.
Çalışanlarımıza karşı sorumluluklarımız ve yasal yükümlülüklerimiz kapsamında İş Sağlığı ve Güvenliği, İlk Yardım, Acil Durum Yönetimi, Bilgi Güvenliği konularında sınıf içi eğitimler, tatbikatlar ve çeşitli eğitim teknolojileri ile desteklenmiş programlarla çalışanlarımızın konu hakkındaki farkındalıkları arttırılmıştır.
Bankamızın mevcut ve yeni ürünlerinin satışını kolaylaştırmak ve yasal yükümlülükleri yerine getirmek amacıyla 481 çalışanımızın BES sınavına, 849 çalışanımızın SPL sınavına, 617 çalışanımızın da SEGEM sınavlarına katılımı sağlanmıştır. Sınavlar öncesinde çalışanlarımıza eğitim ve deneme sınavı desteği sunulmuştur.
2017 yılı eğitimlerinin %61’i sınıf içi, %39’u uzaktan eğitim yöntemleri ile sunulmuştur. Çalışanlarımız ortalama 6 gün eğitime katılmıştır.
2018 yılında, toplam eğitim saati içerisinde eğitim teknolojilerinin yerini arttırmaya yönelik hedefimizi, yeni üretilecek video ve eğitim içerikleri destekliyor olacağız. Diğer yandan unvan ve segment bazlı eğitim programlarının yeniden tasarlanması ile oluşturulan eğitim haritaları kapsamında, “Akademi” çatısı altında eğitim ve gelişim faaliyetleri devam edecektir.