2015 Faaliyet Raporu
Genel Müdür’ün Mesajı

Türkiye Finans 2015 yılında bankacılığın asli fonksiyonlarını yerine getirmeyi ve toplanan fonları risk yönetimi kuralları kapsamında farklı sektörlerden müşterilerine aktarmayı sürdürmüştür.

Değerli paydaşlarımız,

The National Commercial Bank (Suudi Arabistan), Boydak Grubu ve Ülker Grubu’nun ortak girişimi olan Türkiye Finans, güçlü sermaye yapısı ve vizyonuyla ülkemiz katılım bankacılığının lider katılımcılarından biridir ve büyümesini kararlı adımlarla sürdürmektedir.

Türkiye ekonomisi, 2015 yılında yurt dışında ve içinde yaşanan olumsuzluklara rağmen, stres testinden başarıyla geçmiştir.

Federal Reserve’ün (Fed) faiz artırımına kadar geçen süreç, Avrupa Merkez Bankası (AMB)’nın uyguladığı parasal genişleme politikaları ve bunların büyümeye etkileri ile Çin ekonomisindeki yavaşlama 2015 yılında küresel ekonomik görünümü şekillendiren başlıca gelişmeler olmuştur. Yurt içinde ise, iki seçim süreci ile beraberinde yaşanan belirsizlikler, Türkiye’nin sınır komşuları ile süregelen sorunları ve terör eylemlerinin yarattığı tedirginlik ekonomik büyüme üzerinde baskı oluşturmuştur. Ancak tüm bu gelişmelere rağmen, ülkemiz ekonomisi 2015 yılında büyümesini sürdürmüştür. Güçlü finans sistemi ve sağlam kamu maliyesi Türkiye ekonomisinin stres testinden başarıyla geçmesini destekleyen unsurların başında gelmiştir.

%15 aktif büyümesi
Bankamız, 2015 yılının değişken piyasa koşullarında stratejilerini ödün vermeksizin uygulamış; sektör büyümesine paralel bir performans göstermiştir.

Türkiye Finans’ın aktif toplamı, 2015 yılsonu itibarıyla 38,6 milyar TL’ye ulaşmıştır. Toplam aktiflerdeki büyüme yıllık bazda %15 olurken, Bankamızın vergi öncesi kârı 333 milyon TL, net kârı ise 261 milyon TL olarak gerçekleşmiştir.

Türkiye Finans’ın en önemli fon kaynaklarından biri olan toplanan fonlar, 2015 yılında %16 artışla 22,2 milyar TL’ye yükselirken, bilanço içindeki payı ise %57 olmuştur.

Reel ekonomiye desteğimiz %18 büyüdü.
Bankacılığın temel fonksiyonu tasarruf sahiplerinden topladığı fonları reel ekonomiye aktarmak ve kalkınmayı desteklemektir. Bankacılık, aynı zamanda, firmaların ve bireylerin finansal geleceklerini inşa sürecinde ihtiyaç duydukları ürün, hizmet ve çözümleri etkin süreçler kapsamında sunmayı da gerektirmektedir.

Türkiye Finans 2015 yılında bankacılığın asli fonksiyonlarını yerine getirmeyi ve toplanan fonları risk yönetimi kuralları kapsamında farklı sektörlerden müşterilerine aktarmayı sürdürmüştür.

Finansal kiralamalar dâhil kullandırdığımız fonlar 28,6 milyar TL’ye ulaşırken, önceki yıla göre sağlanan artış %18’dir. Kaydedilen bu gelişme hem sektör hem de katılım bankacılığı grubu ortalamasına yakın seviyededir.

Plasmanlarımızın başarı ölçütü olan net kâr payı gelirlerimiz ise, 2015 yılında önceki yıla oranla %28 artışla 1,4 milyar TL’ye ulaşmıştır.

Güçlü özkaynağımız büyümemizi destekliyor.
Türkiye Finans’ın özkaynakları 2015 yılı sonunda 3,4 milyar TL’ye ulaşmıştır. Türkiye Finans, 2015 yılında ana hissedarı The National Commercial Bank’tan 150 milyon ve 100 milyon ABD Dolarlık katkı sermaye niteliğinde sermaye benzeri iki murabaha kredisi temin etmiştir. Ana hissedarımızın Türkiye’deki yatırımına olan güçlü inancının göstergesi olan bu katkı, Bankamızın sermayesini daha da güçlendirmiştir.

2014 yılsonunda %12,47 olan Sermaye Yeterlilik Standart Rasyomuz 2015 yılsonunda %13,51’e yükselmiştir.

Bahreyn Şubemiz açıldı.
Türkiye Finans’ın ilk yurt dışı şubesi 2015 yılı Ekim ayında hizmete açılmıştır.

Körfez Bölgesi’nin lider finans merkezi Bahreyn’de hizmete giren Şubemiz, Bahreyn Merkez Bankası tarafından verilen Toptan İslami Bankacılık lisansı kapsamında faaliyete başlamıştır. Bahreyn Şubesi, Türkiye Finans’ın Körfez Bölgesi’nde faaliyet gösteren yatırımcılarla ilişkilerinin daha da güçlenmesini sağlayacağı gibi yeni yatırımcı/müşterilere erişilmesini de kolaylaştıracaktır.

Bahreyn Şubesi, Türkiye Finans’ın uluslararası hizmet sunma kapasitesinin geliştirilmesi sürecinde önemli bir aşamadır ve bölgeselleşme adına Türkiye Finans’a yepyeni olanaklar sunacaktır.

Sukuk ihraçları alanındaki liderliğimizi pekiştiriyoruz.
Türkiye’de reel sektörün finansmanında kira sertifikası ihracını gerçekleştiren ilk banka Türkiye Finans’tır.

Bankamız, bu alandaki güçlü performansını 2015 yılında da sürdürmüş; gerçekleştirdiği 10 farklı sukuk işlemi sonucunda yurt içinden 1,1 milyar TL kaynak sağlamıştır. Yurt dışında gerçekleştirilen ihraç çalışmaları ile de 360 milyon MYR tedarik edilmiştir.

İştirakimiz, Türkiye’nin aktif haldeki en büyük varlık kiralama şirketi, TF Varlık Kiralama A.Ş, 2015 yılında 250 milyon TL’lik işlemi ile Türkiye’nin tek seferdeki en büyük yurt içi ihracını gerçekleştirme başarısına imza atmıştır.

Müşterilerinin tüm ihtiyaçlarına geniş ürün yelpazesi ile cevap veren Türkiye Finans, kurumsal müşterilerine varlık kiralama şirketleri aracılığıyla hizmet vermeye 2015 yılında da devam ederek yıl içerisinde kurumsal müşterilerin fon kullanıcısı olduğu 243 milyon TL tutarında kira sertifikası ihracı gerçekleştirmiştir.

Kurumsal müşterilerimize kira sertifikası ihracında hizmet sunmayı, onları bu yeni ve güvenilir fonlama tekniği ile tanıştırmayı ve bu alanda pazara liderlik ederek ülke ekonomisine katkıda bulunmayı temel bir misyon olarak benimsemiş bulunuyoruz. Türkiye Finans, 2016 ve sonrasında da yurt içi ve yurt dışı piyasalarda doğrudan veya iştiraki üzerinden yapacağı yeni kira sertifikası ihraçları ile kaynaklarını çeşitlendirmeye ve müşterilerine bu alandaki desteğini artırmaya kararlıdır.

2015 yılında attığımız adımlar bizi 2016 yılına hazırlamıştır.
Türkiye Finans, 2015 yılını 2016 ve sonrasına yönelik bir hazırlık dönemi olarak değerlendirmiş ve çok sayıda önemli altyapı ve kurumsal gelişim çalışmasını hayata geçirmiştir.

Bu kapsamda gerçekleştirdiğimiz çalışmalar, esas olarak rekabet gücümüzü artırmaya ve maliyet tabanımızı optimize etmeye odaklanmıştır. Başta şubelerimiz olmak üzere uçtan uca tüm organizasyonumuzun gelir/gider haritası gözden geçirilmiş; süreçlerimizde tasarruf sağlayacak ve rekabet gücümüzü pekiştirecek uygulamalara gidilmiştir.

2015 yılında gerçekleştirilen bir diğer önemli çalışma, konjonktürel gelişmelerin ışığında sektörümüzde yaşanması olası sorunlu kredi hareketliliğini proaktif bir yaklaşımla yönetmemizi sağlayacak yeni tahsilat programımızın devreye girmesi olmuştur. Kullandırılan fonlar kapsamındaki tahsilat süreçlerimize daha fazla etkinlik kazandıran bu yeni yapımızın kârlılığımıza pozitif yansımaları hızlı bir şekilde alınmaya başlamıştır.

2015 yılında, insan kaynağımızın başarısını ve geleceğini yakından ilgilendiren önemli bir çalışma başlatılmıştır. Türkiye Finans performans sistemini daha yalın ve büyümeye odaklı hale getirecek bu çalışmanın hazırlıkları tamamlamış olup projenin 2016 yılı içinde bitirilmesi hedeflenmektedir.

2015 yılında gerçekleştirdiğimiz gerek teknolojik altyapı, gerekse insan kaynağımıza yönelik projeler, rekabet üstünlüklerimizi güçlendirmiş ve 2016 yılına çok daha sağlam ve sağlıklı bir yapı ile girmemizi sağlamıştır.

Türkiye Finans; Dünya İslami Bankacılık Konferansı Performans Ödülleri 2015 kapsamında “Türkiye’nin En İyi İslami Bankası” ödülüne ve Islamic Finance News dergisinden “Türkiye’nin En İyi Katılım Bankası” ödülüne layık görülmüştür.

Organik büyüme ve rasyonalizasyon çalışmaları
Türkiye Finans 2015 yılında yurt içinde beş yeni şube açmış; toplam şube sayısı 285 adet yurt içi ve bir adet yurt dışı şube olmak üzere 286’ya ulaşmıştır. Bankamız, son iki yıldır, geçtiğimiz yıllardan farklı olarak, daha fazla yeni şube açmak yerine mevcut şubelerinin verimliliklerini artırmaya; şube kadrolarını daha da güçlendirmeye; alternatif dağıtım kanallarındaki penetrasyonu artırmaya ve son tahlilde topyekün performansı geliştirmeye odaklanmıştır.

Ulaşmış olduğumuz toplam şube sayımız, ülkemiz GSYH’nin üretildiği coğrafyanın çok büyük bir bölümünü kapsamaktadır. Bu gerçekten hareketle, birincil hedefimiz hızlı şubeleşme yerine mevcut hizmet ağımızı rasyonel bir yaklaşımla ve güncel piyasa gerçeklerinin ışığında geliştirmek, müşteri sadakatini güçlendirmek ve bu düzlemde şubelerimizdeki insan kaynağının niteliklerini ve verimliliği daha da artırmaktır.

Marifet iltifata tabidir.
Atalarımızın “marifet iltifata tabidir” sözünü doğrularcasına, Bankamızın özverili ve başarı odaklı çalışmaları 2015 yılında da gerek yurt içi gerekse yurt dışından çeşitli kurum ve kuruluşlarca takdirle karşılanmıştır.

Bu çerçevede; Dünya İslami Bankacılık Konferansı Performans Ödülleri 2015 kapsamında “Türkiye’nin En İyi İslami Bankası” ödülüne, 32 çağrı merkezinin katıldığı Türkiye Çağrı Merkezi Ödülleri’nde, “En İyi Çağrı Merkezi Performans Gelişimi” ödülüne, Islamic Finance News dergisinden “Türkiye’nin En İyi Katılım Bankası” ödülüne layık görülmüştür.

Ana ilkemiz olan şeffaflık çerçevesinde, halka açık bir müessesenin şeffaflığında, tüm mali verilerimizi yansıtarak paydaşlarımızla, müşterilerimizle, kamuoyuyla, düzenleyici otoritelerle paylaşıyoruz. Türkiye’de olduğu gibi dünyada da takdir gören şeffaflık anlayışımız, Bankamızın WIBC 2015 (Dünya İslami Bankacılık Konferansı) Finansal Şeffaflık Endeksi sıralamasında; Doğu Akdeniz Bölgesi bankaları arasında birinci seçilmesini sağlamıştır.

Türkiye Finans’ın 2016 yılındaki hedefi kârlılığını artırmaktır.
Türkiye Finans’ın 2016 hedefi %15 reel büyüme sağlamaktır.

Katılım Bankacılığı’nın öncü ve yenilikçi kuruluşu olan Türkiye Finans, sürdürülebilir büyümeye odaklanarak güçlü mali ve ortaklık yapısı ile katılım bankacılığı prensiplerine uyum konusunda da sektöre örnek bir banka olmaya devam edecektir.

Bir büyüme yılı olacağını öngördüğümüz 2016’da, Türkiye’nin 2023 vizyonu çerçevesinde dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefine uygun bir biçimde; verimliliğe odaklanarak kârlılığımızı artırmayı, aktif kalitemizi güçlendirmeyi ve orta-uzun vadede katılım bankacılığı sektörünün lider bankası olmayı hedefliyoruz.

Bankamızın “iyi bankacılık” ve “iyi kurumsal vatandaşlık” ilkeleri doğrultusunda kilit önem taşıyan konularından biri de sürdürülebilirliktir. 2013 yılında kamuoyuyla paylaştığımız sürdürülebilirlik stratejimize sadık kalarak, bütün paydaşlarımızın haklarını gözetmek, faaliyetlerimizde şeffaflık, verdiğimiz kararlarda sürdürülebilir geleceğe hizmet edecek yaklaşımı sergilemek, finanse edeceğimiz projelerde ülkemizin menfaatini, çevreyi korumak, topluma duyarlı projelere öncelik tanımak, vazgeçilmez değerlerimizden olmaya devam edecektir.

Hedeflerimize ulaşmamızda özverili çalışmalarıyla 4 bin kişiyi aşan Türkiye Finans ailesine, desteğiyle gücünü her zaman yanımızda hissettiğimiz hissedarlarımıza, bağlılıkları ve memnuniyetleriyle bizlere en güzel ödülü sunan müşterilerimize, değerli Yönetim Kurulu’muza ve tüm mesai arkadaşlarıma şükranlarımı sunarım.

Saygılarımla,

Osman ÇELİK
Genel Müdür

EN İletişim