Ticari ve Kurumsal Bankacılık
Fon kullandırımıyla ekonomiye tam destek
Türkiye Finans, Ticari Bankacılık hizmetleri kapsamında 15-150 milyon TL yıllık net satış hasılatı bulunan 15.000 civarında tüzel müşteriye ve onların ortaklarına hizmet sunmaktadır. 2014 yılsonuna göre Ticari Bankacılık nakdi fon kullandırımını %20 artırarak 10,3 milyar TL’ye, gayrinakdi fon kullandırımını %15 artırarak 5,3 milyar TL’ye yükselten Türkiye Finans, 15,6 milyar TL toplam fonlama büyüklüğüne ulaşmıştır.
Türkiye Finans Kurumsal Bankacılık hizmetleri bünyesinde ise cirosu 150 milyon TL ve üzerinde olan 3.000 civarında tüzel müşteriye ve onların ortaklarına hizmet sunulmaktadır. Türkiye Finans, Kurumsal Bankacılık nakdi fon kullandırımını bir önceki yıla göre %15 artırarak 5,2 milyar TL’ye, gayrinakdi fon kullandırımını ise %20 artırarak 4,7 milyar TL’ye yükseltirken, 9,9 milyar TL toplam fonlama büyüklüğüne ulaşmıştır.
2008 yılında 2 adet şube ile hizmet verilmeye başlanan Kurumsal Bankacılık şube yapılanması, 2015 yılında daha iyi hizmet sunma ve müşteri memnuniyetini artırma amacıyla açılan 2 adet yeni şube, 10 adet corner ile genişletilmiştir.
2008 yılında 2 adet şube ile hizmet verilmeye başlanan Kurumsal Bankacılık şube yapılanması, 2015 yılında daha iyi hizmet sunma ve müşteri memnuniyetini artırma amacıyla açılan 2 adet yeni şube ve 10 adet corner ile genişletilmiştir. Kurumsal Bankacılık kapsamında, İstanbul’da 3, Ankara’da 1 olmak üzere toplamda 4 adet Kurumsal Şube ve Antalya, Adana, Bursa, Denizli, Gaziantep, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya ve Mersin’de bulunan kurumsal müşteri temsilcileri aracılığıyla müşterilere hizmet verilmektedir.
2015 yılında Kurumsal segment müşterilerine sunulan gayrinakdi fon kullandırım kapsamındaki kabul kredileri ve akreditiflerdeki hacim %44 artış ile 3,8 milyon TL’ye ulaşmıştır. Dış ticaret kampanyalarının etkisi ile %22 artış gösteren akreditif ürünü gayrinakdi fon kullandırım büyümesine en önemli katkıyı sağlamaktadır.
Müşterilerimizin hayatlarını kolaylaştıracak çözümler sunmaya devam ediyoruz.
Türkiye Finans’ın müşteri odaklı hizmet anlayışı ve müşteri memnuniyetinin sağlanması amacı ve katılım bankacılığı prensipleri doğrultusunda müşterileriyle olan ilişkilerinde ihtiyaçlar belirlenmekte, ihtiyaca yönelik doğru ürünler ve müşteriye uygun hizmet sunumuyla müşteri memnuniyeti sağlanmaktadır.

Bu politika çerçevesinde Türkiye Finans 2015 yılında da kurumsal ve ticari segmentle ilgili faaliyetlerini hız kesmeden sürdürmüş, yenilenebilir enerji projeleri başta olmak üzere yatırım projelerine finansman imkânı sunmuş ve ekonominin büyümesine katkıda bulunmuştur.
Türkiye Finans, müşterilerinin muhasebe sistemi ile eşanlı çalışan ve günlük hesap hareketlerini otomatik olarak muhasebeleştiren sistemsel alt yapı desteği ile müşterilerinin günlük hayatını kolaylaştıracak çözümler sunmaktadır.
Banka, Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu aracılığıyla sunulan IPARD desteklerinden ve Ekonomi Bakanlığı teşviklerinden müşterilerini yararlandırmaya 2015 yılında da devam etmiştir. Bu çerçevede sunulan özel imkânlarla, yatırımların artışında proaktif rol alınmış ve ekonomik döngüye pozitif katkıda bulunulmuştur.
Müşterilerin risklere karşı korunması ve risk bilincinin yerleşmesi amacıyla özel olarak hazırlanan “İşyerim Güvende Paketi”, “Limit Güvence”, “Çek Güvence ve Faal/Siftah Kart Güvence Sigortaları” ile Banka müşterileri ticari faaliyetlerinde karşılaşabilecekleri tüm risklere karşı tam koruma altına alınmaktadır. 2015 yılında firmaların Banka’dan almış olduğu KİK ve inşaat konulu teminat mektuplarında ihale şartnamesinde zorunlu hale gelen “İnşaat All-Risk” sigortası müşterilerin kullanımına sunulmuştur.
Katılım Bankacılığı prensipleri çerçevesinde sektörde yeniliklerin öncüsü olan Türkiye Finans, 2015 yılında murabahanın çeke yüklenmiş hali olan “Fonlu Çek” ürününü müşterilerinin kullanımına sunmuştur.
Murabahanın çeke yüklenmiş hali: Fonlu Çek
Katılım Bankacılığı prensipleri çerçevesinde sektörde yeniliklerin öncüsü olan Türkiye Finans 2015 yılında murabahanın çeke yüklenmiş hali olan ”Fonlu Çek” ürününü müşterilerinin kullanımına sunmuştur. Müşteriler tarafından mal alımı karşılığında verilen çeklerin takas gününde daha önceden belirlenen vade ve oranlarda fonlanması prensibine dayalı olan fonlu çek, sunduğu kısmi finansman imkânı ile birlikte firmalara nakit akış döngülerinde ödeme kolaylığı sağlamaktadır.
Nakit yönetiminde Doğrudan Tahsilat Sistemi (DTS)
2015 yılında bayilerin mal alımlarını, ana firma tarafından online sistem üzerinden fatura oluşturularak otomatik ödenmesini veya önceden anlaşılan oran ve vade üzerinden taksitlendirmesini sağlayan, ana firmadan mal akışını kolaylaştıran ve ana firmaların rahatlıkla tahsilat yapmasını sağlayan DTS ürününü daha çok firmaya ulaştırmak için çalışmalar yapılmış ve 2014 yılında 260 milyon TL olan DTS kanalı ile sunulan fonlama imkanı, 2015 yılında %24 artarak 320 milyon TL’ye çıkarılmıştır.
Finansal Kiralama faaliyetleri
Türkiye Finans hızla gelişen ve modern finansman yöntemlerine giderek daha çok ihtiyaç duyan Türkiye ekonomisi içinde Kurumsal, Ticari ve KOBİ segmentinde yer alan müşterilerinin yurt içi ve yurt dışından tedarik ettiği leasinge konu her tür makina, teçhizat ve benzeri ihtiyaçlarına finansal kiralama hizmeti sunmaya devam etmektedir. Finansal Kiralama Kanunu’nda yapılan son değişikliklerin ardından, ürün ve hizmet gamına sat-geri kirala projelerini de ekleyen Türkiye Finans, müşterilerinin bu finansman desteğinden de yararlanmasını sağlamıştır. Ticari İş Ailesi finansal kiralama işlem hacmi, 2015 yılında bir önceki yıla göre %26 artış göstermiş ve yılsonu işlem hacmi 1,5 milyar TL’ye ulaşmıştır.


Dış ticarette etkin çözümler
Türkiye Finans dış ticaret konusunda uzman personeli, dünyanın her noktasında bulunan geniş muhabir banka ağı ile müşterilerine katma değeri yüksek ve ihtiyaca özel çözümler sunmaya devam etmektedir. Banka, müşterileri için finansal ürünlerini çeşitlendirirken, uygun maliyetlerle orta ve uzun vadede Eximbank, GSM, SEP gibi yurt dışı kaynaklı finansmanlara aracılık ederek fon kullandırım imkânları sunmaktadır.
Hizmet sunulan müşterilerin son iki yıldaki ihracat hacmi 301 milyon ABD dolarından, 2015 sonu itibarıyla 1,1 milyar ABD dolarına yükselerek %280 artmıştır. Akreditif ve kabul kredisi gelişimi ise son iki yılda %17’lik bir artışla 4,5 milyar ABD dolarından 5,3 milyar ABD dolarına çıkmıştır. Banka dış ticaret komisyon gelişimi ise %59’luk artışla 7,3 milyon TL’den 11,6 milyon TL’ye yükselmiştir.
Eximbank SÖİK kapsamında 75 milyon ABD doları nakdi fon kullandırılmıştır.
Siftah Kart ile turizm sektörü ve çiftçilerimize tam destek
Siftah Kart kullanımının yaygınlaştırılması çalışmalarına 2015 yılında ağırlık verilerek, turizm ve tarım sektörlerine özel avantajlar sunacak olan “Siftah Kart Turizmci” ve “Siftah Kart Çiftçi” kartları için çalışmalar tamamlanmıştır. Anlaşılan ana bayiye özel oran imkânı sunacak olan kapalı devre kart sistemi altyapısı, ödemesiz dönem, balon ödeme gibi seçeneklerle firmalara nakit yönetimi konusunda kolaylıklar sağlayacak düzenlemeler için hazır hale getirilmiş olup, bu değişiklikler 2016 yılı itibarıyla müşterilerin kullanımına sunulacaktır.
Kira sertifikalarıyla reel sektöre uzun vadeli kaynak
Enstrüman çeşitliliği sağlamak, reel sektöre uzun vadeli kaynak yaratmak açısından varlık kiralama şirketi aracılığı ile sukuk ihracı, tutar ve çeşit olarak artarak devam etmiştir. Varlığa dayalı sukuk yanında 2015 yılında yönetim beyanına dayalı sukuk ihracı da yapılarak firma sayısı 4’e, 31,5 milyon TL olarak başlanan sukuk tutarı toplamda nominal olarak 345,5 milyon TL seviyesine yükselmiştir.
Fon kullandırım süreçlerindeki iyileştirmeler
2015 yılında iç ve dış piyasalar ile ticari ilişkilerin yoğunluk gösterdiği bölge ülkelerde yaşanmakta olan ekonomik ve siyasi gelişmelerin yanı sıra sorunlu fon kullandırımlarında meydana gelen artışlar dikkate alınarak fon tahsisinde bir kısım tedbirler alınmıştır.
2015 yılında 5 bölgede (Ankara, İstanbul Anadolu, İstanbul Avrupa, Adana, İzmir) Bölge Tahsis Müdürlükleri kurulmuştur. Bu kapsamda artan rekabet koşullarında müşterilerin ihtiyaçlarına bölgesel bazda daha hızlı ve daha sağlıklı yanıt verme adına olumlu sonuçlar alınmıştır.
Diğer yandan mali tahlil ve istihbarat süreçlerinde artan teknoloji desteği hızlı ve sağlıklı süreç yönetimine büyük katkı sağlamaktadır.
2015 yılı ilk yarısında Tapu Kadastro Müdürlüğünün TAKPAS sistemi üzerinden online gayrimenkul sorgulaması yapmak için çalışılmaya başlanmış, fon kullandırım süreçlerinin hızlanmasına katkı sağlanmıştır.
2016 yılı öngörüleri
Türkiye Finans, sahip olduğu müşteri deneyimi, yenilikçi bakış açısı ve sürekli yenilenen ürün yelpazesiyle müşteri odaklı çalışma politikasını sürdürmektedir. Banka, 2016 yılında da aktif kalitesini koruyarak her sektörden kredibilitesi yüksek firmalarla müşteri tabanını genişletmeye, penetrasyonunu artırmaya ve müşterileriyle büyümeye devam edecektir.
2015 yılında müşterilerin finansal farkındalığını artırmak ve risk yönetimine katkıda bulunmak amacıyla “Findeks” ile iş birliği yapılmış olup, müşterilere Findeks raporlarını uygun koşullarda şubelerden satın alma imkânı tanınmıştır. Müşteriler 2016 yılında başlatılan pilot şube uygulamasının ardından tüm şubelerden bu hizmete ulaşabileceklerdir.
Ayrıca, 2016 yılında Kâr/Zarar Yatırım Ortaklığını hayata geçirmek için çalışma başlatılmış olup, bu ürünün hayata geçmesi ve yaygınlığının artırılması hedeflenmektedir.
KOBİ Bankacılığı
Türkiye Finans’ın KOBİ’lere kullandırdığı nakdi fonlarda katılım bankaları içerisindeki payı %46
2014 yılsonuna göre KOBİ Bankacılığı nakdi fon kullandırımı %23 artırılarak 15,8 milyar TL’ye, gayrinakdi fon kullandırımı %11 artırılarak 6 milyar TL’ye yükseltilmiş, bu segmentteki toplam fonlama büyüklüğü 22 milyar TL ve net müşteri sayısı 33.998 olarak gerçekleşmiştir.
Resmi KOBİ tanımına göre, nakdi ve gayrinakdi fon kullandırımlarının toplam kullandırılan fonlar içindeki payı %53 olarak gerçekleşmiştir.
KOBİ’lere şubeye uğramadan finansman olanağı sunan Siftah Kart ürünü ile 2015 yılında KOBİ’lerin 110 milyon TL mal alımına aracılık edilmiştir.
Türkiye Finans’ın KOBİ’lere kullandırdığı nakdi fonlarda katılım bankaları içerisindeki payı %46, bankacılık sektöründeki payı ise yaklaşık %4 olarak gerçekleşmiştir. Banka’nın KOBİ gayrinakdi fon kulllandırımlarında ise katılım bankaları içerisindeki payı %37, bankacılık sektöründeki payı %5 olmuştur.
KGF kefaletli kredilerde bankacılık sektöründe ilk sırada
KOBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştırmak için çözüm odaklı bir yaklaşım sergileyen Türkiye Finans, Hazine Destekli Fon Kullandırım Garanti Fonu (KGF) kefaletli finansmanda bankacılık sektöründeki birinciliğini 2015 yılında da sürdürmüştür. Türkiye Finans, 2015 yılında 219 milyon TL toplam işlem ve %24 pazar payı ile Hazine Desteği kapsamında KOBİ’lere en fazla kefalet imkânı sağlayan banka olmaya devam etmiştir. KOBİ’lere yönelik Hazine Destekli KGF kefaleti kapsamında, protokolün imzalandığı 2010 yılından 2015 Aralık sonuna kadar toplam 1,3 milyar TL kefaletli finansman imkânı KOBİ’lerle buluşturulmuştur.
KGF’nin yenilenen protokolü ile birlikte imalatçılara, kadın girişimcilere, gemicilik sektörüne ve seyahat acentelerine sunulan özel avantajlarla müşterileri tanıştırarak daha fazla KOBİ’nin KGF imkânlarından yararlanması sağlanmıştır.
KOBİ’lerin büyüme ve gelişmesine katkıda bulunan Türkiye Finans, KOBİ’ler için yalnızca bir finans kuruluşu değil, aynı zamanda bir danışman ve iş ortağıdır.
KOBİ’lere tam danışmanlık
KOBİ’lerin büyüme ve gelişmesine katkıda bulunan Türkiye Finans, KOBİ’ler için yalnızca bir finans kuruluşu değil, aynı zamanda bir danışman ve iş ortağıdır. Kalkınma Ajansları tarafından verilen hibeler başta olmak üzere, üretimde inovasyona destek veren TÜBİTAK, Ar-Ge teşvikleri, TTGV Destekleri, KOSGEB Proje Teşvikleri, IPARD destekleri, kırsal kalkınma ve hayvancılık teşviklerine ilişkin, alanında uzman bir danışman firma ile işbirliğine gidilerek KOBİ’lere hibeler konusunda profesyonel hizmet sunulmaktadır. Eş Finansman Protokolü ile KOSGEB destek paketleri kapsamında destek almaya hak kazanan bütün KOBİ’lerin iş planlarına bağlı alımlarına aracılık edilmiştir.
Türkiye Finans, Yatırım Teşvik Belgeli KOBİ’lere desteğini sürdürmektedir. Ekonomi Bakanlığı ile Türkiye Finans arasında imzalanan “Kâr Payı Destek Protokolü” kapsamında yatırım teşvik belgesi almış firmalar desteklenmeye devam edilmiştir.
Protokolün imzalandığı tarihten 2015 Aralık sonuna kadar, KOBİ’lerin yatırımlarına yönelik mal alımlarına finansal destek sağlanmış, Ekonomi Bakanlığı’ndan 14 milyon TL hibe hakkı kazanılmasına aracılık edilmiştir. 2015 yılında bu kapsamda 50 milyon TL mal alımı yapan müşteriler 5 milyon TL hibe almaya hak kazanmıştır.
2016 yılı öngörüleri
KOBİ’lere yerel çözümler sunmak üzere esnaf, sanayi ve ticaret odaları ile 2016 yılında da anlaşmalar yapılmaya, KOBİ’lere kefaletli çözümler sunulmaya ve KOSGEB tarafından verilen desteklere aracılık işlemlerine devam edilecektir.
Türkiye Finans, “KOBİ’lerin Bankası” kimliğiyle, KOBİ’lerin buluşma noktası olmasını öngördüğü, makroekonomi haberleri, uzman görüşleri, bankacılık, finans, hibe ve teşvik bilgileri, yatırım önerileri ve özel duyuruların yer alacağı www.kolaygelsin.com.tr portalının geliştirme çalışmaları tamamlanmış olup, 2016 yılında KOBİ’lerin kullanımına sunacaktır. Bu portalda sunulacak olan “Teşvikbul” hizmeti ile Türkiye’deki tüm firmalar kendilerine ve yatırımlarına uygun nitelikte hibe ve teşviklere online arama motoru üzerinden ulaşabilecektir.
Müşterilerin elektronik fatura ihtiyacına cevap vermek adına sunulacak “e-fatura” hizmeti ile ilgili çalışmalara 2015 yılı itibarıyla başlanmıştır. 2016 yılında hayata geçirilecek olan yeni ürün ve tarife paketleri ile KOBİ’lerin hayatını kolaylaştırmak için atılan adımlar daha da güçlenecektir.
%144
2015 yılında proje finansmanına yönelik sağlanan toplam nakdi ve gayrinakdi fon büyüklüğü %144 artarak 2 milyar TL seviyesine yükselmiştir.Proje Finansmanı
Yenilenebilir enerji yatırımlarına ağırlık veriyoruz.
2015 yılında proje finansmanına yönelik sağlanan toplam nakdi ve gayrinakdi fon büyüklüğü %144 artarak 2 milyar TL seviyesine yükselmiştir. Yıl içinde proje finansmanında Kurumsal Bankacılık segmentinde grup veya münferit bazda cirosu 150 milyon TL ve üzeri 2.792 adet tüzel, 634 adet firma ortağı olmak üzere toplam 3.426 aktif müşteriye hizmet sunulmuştur.
2015 yılı içerisinde Banka’nın özellikle proje finansmanı alanında mevcut iş kalitesini ve risk analiz düzeyini destekleyecek, konu uzmanı üçüncü taraflardan danışmanlık ve teknik fizibilite desteği alınması hususunda gerekli ön anlaşmalar yapılmıştır. Ayrıca özellikle enerji sektöründe Türkiye mevzuatı ve dünya genelinde yaşanan gelişmelerin izlenmesi ve uygulanabilmesi amacıyla eğitim faaliyetlerine ağırlık verilmiştir.
2015 yılında proje finansmanı kapsamında kullandırılan fonların %37’si yenilenebilir enerji sektörü yatırımlarına aittir.
2015 yılsonu itibarıyla proje finansmanı kapsamında kullandırılan risk tutarının %37’si yenilenebilir enerji sektörü yatırımlarına aittir. Eğitim ve sağlık kurumları ile geri dönüşüm tesisleri dâhil edildiğinde, proje finansmanı risklerinin %42’sinin çevresel ve sosyal açıdan olumlu katkı sağlayacak projelerin finansmanına yönelik olduğu görülmektedir.
2015 yılı içerisinde proje finansmanında en büyük artış, Güneş Enerjisi Santrali (GES) projelerinde yaşanmıştır.

2016 yılı öngörüleri
2016 yılında, ağırlıklı olarak GES projelerinde ve verimlilik düzeyi yüksek olan biyogaz enerji projeleri öncelikli olmak üzere yenilenebilir enerji projelerinde, enerji sektöründeki büyümenin desteklenmesine katkı sağlanması hedeflenmektedir.
Türkiye Finans, konut finansmanında hedeflerine fazlasıyla ulaştığı 2015 yılında yaklaşık 1,9 milyar TL gayrimenkul finansmanı kullandırmıştır.
Bireysel Bankacılık
Konut finansmanında beklentilere fazlasıyla ulaşıldı.
Türkiye Finans için 2015 yılı, konut finansmanında hedef ve beklentilerine fazlasıyla ulaştığı bir yıl olmuştur. Banka, 2015 yılı içinde yaklaşık 1,9 milyar TL gayrimenkul finansmanı kullandırmış olup konut finansmanının toplam gayrimenkul finansmanı içindeki payı %79 olarak gerçekleşmiştir.
2015 yılında, yaklaşık 12 bin adet ve toplam 1,5 milyar TL konut finansmanı işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu hacmin 570 milyon TL’lik kısmı toplu konut projeleri kapsamındaki fon kullandırımlarından oluşmuştur. Toplu konut projelerinin toplam konut finansmanı içindeki payı %38’dir.
2015 yılı içerisinde profesyonel gruplara yönelik beş adet mortgage kampanyası düzenlenmiştir.
Türkiye Finans, bitmiş gayrimenkul finansmanının yanı sıra, uyguladığı finansman stratejileri, etkin ve aktif pazarlama faaliyetleri ile 2015 yılında da henüz tamamlanmamış toplu konut projelerindeki hızlı yükselişine devam etmiştir.
Yapılan kullandırımlar neticesinde konut finansmanı hacmi 2014 yılsonunda 3,5 milyar TL iken, 2015 yılı sonunda %7 artışla 3,7 milyar TL’ye yükselmiştir.
Tüketici finansmanında hızlı çözüm
Türkiye’de Katılım Bankacılığı ilkelerine göre ilk olarak Türkiye Finans’ın devreye aldığı ve online finansman kanalı olarak hizmet veren Hızlı Finansman bayileri 2015 yılında yaklaşık 2.000 noktaya ulaşmış ve bu bayilerden 2015 yılında 55 milyon TL fon kullandırılmıştır. Müşterilerin bireysel ihtiyaç ve taşıt finansmanı taleplerine şubeler haricindeki destek hizmetleri kapsamında, anında yanıt verilerek ve yerinde kullandırım ve esnek ödeme planları sunularak müşterilere ödemelerini gelirlerine göre planlayabilme imkânı sunulmaktadır.
Katılım Bankacılığı prensipleri çerçevesinde hem yurt içi hem yurt dışı TC uyruklu müşterilerin toplu SGK ödemelerine finansman desteği kurgulanarak hayata geçirilmiştir. Eğitim finansmanına yönelik olarak da özel fiyatlama modelleri oluşturulmuş ve birçok eğitim kurumu ile önemli işbirliklerine imza atılmıştır.
Bireysel müşterilere yönelik ön onaylı ihtiyaç ve taşıt finansmanı hazır limit teklifleri sunulmaya ve müşterilere hatırlatma mesajları iletilerek bireysel finansman imkânlarından faydalandırılmalarına devam edilmiştir.
İhtiyaç finansmanının banka kartı aracılığı ile karşılanmasına imkân vererek müşterilere büyük kolaylık sağlayan Finansör kullandırımı 2015 yılında da devam etmiştir. Bu dönemde, Finansör işlem sayısı 230.000 adede, kullandırım tutarı ise 380 milyon TL’ye ulaşmıştır. Hizmet kalitesini ve müşteri deneyimini artırmaya yönelik olarak, müşterilerin sadece bağlı oldukları şubelerden değil, diledikleri Türkiye Finans şubesinden Finansör kullanımlarına olanak sağlanmıştır.
2016 yılı öngörüleri
2016 yılında, Bireysel Bankacılık hedeflerini gerçekleştirmenin yanı sıra yeni müşteri kazanımına, aktivasyon sağlamaya ve çapraz satış rasyolarını artırmaya yönelik kampanyalar düzenlenmesi, yeni proje anlaşmaları yapılması, kentsel dönüşüm projelerine finansman desteği sağlanması, okul taksit ödemelerine yönelik projenin devreye alınması planlanmaktadır. 2015 yılı içinde İstanbul Anadolu bölgesinde faaliyete geçirilen Şubesiz Bankacılık projesinin 2016 yılında Banka’nın tüm bölgelerine yaygınlaştırılması için çalışmalar yürütülmektedir.
Banka’nın müşterilerine en iyi hizmeti sunması amacıyla bireysel fon kullandırımlarının fiyatlama politikası güncellenerek ürün ve süreçlere yönelik iyileştirme çalışmalarıyla hem müşteri memnuniyetinin artırılması hem de maliyetlerin etkin şekilde yönetilmesi hedeflenmektedir.
İşletme Bankacılığı

Mikro işletmelerin de her zaman yanındayız.
Türkiye Finans İşletme Bankacılığı segmentinde; esnaf başta olmak üzere, yıllık cirosu 0-2 milyon TL arasında olan tüm mikro işletmelere, küçük işletmelere ve işletme ortaklarına hizmet verilmektedir. Bu kapsamda müşterilerin ihtiyacı olan finansal destek ve danışmanlık hizmetleri sunulmakta, nakit yönetim ürünleri ile de müşterilerin dönemsel ve günlük işleri kolaylaştırılmaktadır. İşletme Bankacılığı bünyesinde; müşteri odaklı sektörel çözümler üretilmekte, işletmelerin ticaret, üretim ve istihdamına yönelik finansal ihtiyaçları karşılanmakta ve sürdürülebilir büyümelerine katkı sağlanmaktadır.
Tahsis süreçlerinde yapılan düzenlemeler ile etkin risk yönetimiyle fon kullandırım değerlemesinin daha hızlı ve efektif yapılabilmesi sağlanmış, müşteri hizmet kalitesinin artırılması amaçlanmıştır.
2015 yılında gerçekleşen yeniden yapılanma süreci sonunda tüm şubelerde “Perakende Bankacılık” çatısı altında 620 müşteri ilişkileri yöneticisi ile hizmet verilmektedir. 2015 yılında 60 bine ulaşan aktif müşteri sayısı ile tabana yaygın büyüme ilkesini devam ettirmiş olan Banka, İşletme Bankacılığı kapsamında, faaliyette bulunduğu şehrin dokusuna nüfuz eden, farklılaştırılmış çözümler sunan ürün ve hizmetleri ile “Esnafın Bankası” olmayı ilke edinmiştir.
Nakdi fon kullandırımında büyüme trendi devam etmiştir. 2015 yılsonu itibarıyla işletmeler ve ortakları dâhil yönetilen kullandırılan fonlar hacmi 1,2 milyar TL olarak gerçekleşmiştir.
Türkiye Finans İşletme Bankacılığı, esnaf ve küçük işletmelerin makine, teçhizat vb. yatırım ihtiyaçlarına leasing desteği sunmaya devam ederek 2015 yılı sonunda 46 milyon TL leasing hacmi ile bu alanda bir önceki yıla göre %21 büyüme sağlamıştır.
Esnaf bankacılığını ve bu alanda esnafı desteklemek için yerel işbirliklerini önemseyen Türkiye Finans İşletme Bankacılığı; Manisa, İzmir, Muğla, Aydın, Tekirdağ, Ordu, İstanbul, Sakarya ve Bursa illerinde 15 Esnaf Odası ile özel protokoller imzalamıştır. Bu kapsamda bu illerde bulunan odalara bağlı esnafa özel paketler hazırlanarak avantajlı hizmetler sunulmuştur.
İşletme Bankacılığı kapsamındaki tarımsal müşterilere ise 2015 yılı içerisinde 160 milyon TL fon kullandırımı yapılmış, tarıma ve çiftçiye destek artarak devam etmiştir.
“Gülen Çiftçi Tarım Paketi” ve “Faal Kart Çiftçi Paketi” ile müşterilerin tarımsal araç, makine ve ekipman ihtiyaçlarını uygun ödeme koşulları ile finanse eden Türkiye Finans, tarım sektöründe faaliyet gösteren üreticileri de desteklemeye devam etmektedir.
Faal Kart’ta yeni paketler
Firmaların ticari faaliyetleri ile ilgili mal ve hizmet alımlarında hızlı ve kolay bir finansman çözümü olan Faal Kart ürünü ile ilgili geliştirmeler yapılmış, esnaflara yönelik farklı ödeme koşulları içeren ayrıcalıklı paketler hazırlanmıştır. Bu kapsamda 2015 yılında Faal Kart ile 5.000 esnaf ve küçük işletmeye 60 milyon TL finansman desteği sağlanmıştır.
Türkiye’nin öncü katılım bankası Türkiye Finans, tarım sektöründe faaliyet gösteren üreticileri, geniş ürün ve hizmet yelpazesi ile desteklemeye devam ederek Tarım Bankacılığında da varlığını ispat etmiştir. “Gülen Çiftçi Tarım Paketi” ve “Faal Kart Çiftçi Paketi” ile müşterilerin tarımsal araç, makine ve ekipman ihtiyaçları uygun ödeme koşulları ile finanse edilmekte, 12 ayda bir ödemeli ve 5 yıla kadar vadeli ödeme planları ile çiftçilerin hasat dönemindeki nakit döngülerine göre destek sağlanmaktadır.
2016 yılı öngörüleri
İşletme Bankacılığı; 2016 yılında da küçük esnaf başta olmak üzere mikro ve küçük işletmelerin nakdi ve gayrinakdi ihtiyaçlarını karşılamaya, sunmuş olduğu ürün ve hizmetlerle günlük işlerini kolaylaştırmaya devam edecektir. Ülke genelinde tüm şubelerde hizmet vermeye hazır müşteri temsilcileri, Banka’nın bu alandaki en önemli gücü olup güvene dayalı ve uzun soluklu müşteri ilişkisi kurma ana hedef olacaktır.
“İhtiyacın olan finansman daima cebinde” yaklaşımı ile müşterilerin faydasına sunulan Faal Kart ürünü yeni geliştirmeler, özel seçenekler ve yeni paketleri ile 2016 yılında İşletme Bankacılığının ana ürünü olmaya devam edecektir.
Ayrıcalıklı ürünler ile ihtiyaca özel çözüm ve hizmet sunulmaya, ürün geliştirmelerine öncelik verilmeye devam edilecek ve bu doğrultuda; Esnaf Odaları ile olan çalışma ve yerel anlaşmalar Türkiye geneline yaygınlaştırılacaktır.
Kredi Kayıt Bürosu A.Ş. (KKB) tarafından hayata geçirilen, bireylere ve reel sektöre yönelik tasarlanmış bir finansal hizmet platformu olan Findeks ürününün; Banka müşterilerine satışının sağlanması için 2015 yılı içinde anlaşmalar yapılmıştır. 2016 yılı içinde; bireysel paketler ve ticari paketler olarak tasarlanmış olan ürünlerin şubeler aracılığı ile müşterilere sunulması planlanmaktadır.
22,2 milyar TL
Banka’nın en önemli fon kaynağı olan toplanan fonlar, önceki yılsonuna göre %16 artarak 22,2 milyar TL’ye yükselmiştir.Fon Toplama ve Yatırım Ürünleri Pazarlama
Toplanan fonlarda %16 artış
Türkiye Finans’ın en önemli fon kaynağı olan toplanan fonlar, 2015 yılında önceki yılsonuna göre %16 artarak 22,2 milyar TL’ye yükselmiştir. 2015 yılında toplanan fonlar içerisinde cari hesaplar %26 artarak 5,4 milyar TL’ye, katılma hesapları ise %13 artarak 16,7 milyar TL’ye yükselmiştir. 2015 yılı toplanan fonların dağılımına bakıldığında %54’ü TL hesaplardan, %46’sı döviz hesaplardan oluşmaktadır.
Yatırım ürünlerinde yelpaze genişliyor.
Türkiye Finans, yatırım ürünleri pazarlama faaliyetlerine BMD (Bizim Menkul Değerler A.Ş.) emir iletimine aracılığı faaliyeti ile devam etmektedir. Önceki yılsonuna göre %6,1 artan yatırım ürünleri (pay piyasası işlemleri ile yatırım fonu alış/satış işlemleri) işlemlerinde aylık ortalama 187 milyon TL işlem hacmi gerçekleşmiştir. Yatırım işlemlerinden Aralık 2015 itibarıyla 1,2 milyon TL komisyon elde edilmiştir.
Türkiye Finans, Türkiye’de bir ilk olarak “Kâr Paylaşımlı Finansman Güvence Sigortası”nı hayata geçirmiştir.
Daha etkin bir hizmet vizyonunu benimseyen Türkiye Finans, 2015 yılında, T.C. Başbakanlık Sermaye Piyasası Kurulu’ndan, Emir İletimine Aracılık, İşlem Aracılığı, Portföy Aracılığı ve Sınırlı Saklama Faaliyetleri ile ilgili gerekli izinleri almıştır. Banka, Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu (TEFAS) sistemine ait tüm altyapıya entegre olmuş ve Borsa İstanbul - NASDAQ OMX sistem geçişi sonrasında entegrasyon çalışmalarını da tamamlamıştır.
Çocuklarının geleceğine yatırım yapmak isteyen ebeveynler için geliştirilmiş hesaplar ve avantajlardan oluşan bir sistem olan “Akıllı Bıdık Çocuk Hesap” ürünü 2015 yılında pazara sunularak ürün yelpazesi genişletilmiştir.
Sistemsel alt yapı geliştirmelerinin de etkisiyle, bankacılık hizmet gelirlerinde toplamda 222 milyon TL komisyon geliri sağlanmıştır.

Sigorta ve BES’te…
Sigorta ürünlerinin satışından elde edilen komisyon gelirinde 2015 yılsonunda bir önceki yıla göre 4 milyon TL artış sağlanmış ve 22,5 milyon TL komisyon geliri elde edilmiştir. Sigorta aracılık faaliyetleri kapsamında 83,8 milyon TL prim üretimi gerçekleşmiştir. Sigorta aracılık rakamları geçen yıla oranla prim üretiminde %8, komisyon gelirlerinde %19 büyümüştür.
Bireysel Emeklilik Sisteminde (BES) Banka’nın fon büyüklüğü 102,6 milyon TL’ye ulaşmıştır. 2015 yılında BES’ten elde edilen sigorta aracılık gelirleri 2,6 milyon TL olarak gerçekleşmiştir.
Türkiye Finans, Vakıf Emeklilik ile Türkiye’de bir ilk olarak “Kâr Paylaşımlı Finansman Güvence Sigortası”nı hayata geçirmiştir.
2015 yılında düzenlenen sigorta kampanyalarında 9,3 milyon TL prim üretimi ve 4,4 milyon TL komisyon geliri elde edilmiştir.
2016 yılı öngörüleri
Toplanan fonlar pazar payında kayda değer bir artış sağlamak için her türlü reklam, tanıtım ve eğitim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.
Yatırım ve Sigorta ürün hizmetlerinde ürün çeşitliliğini artırarak yeni müşteri kazanımları ile daha fazla müşteriye hitap edebilmek temel hedefiyle faaliyetlere devam edilecektir.
Ödeme Sistemleri ve Kredi Kartları
Türkiye Finans POS sayısı 36 bin adede ulaştı.
2015 yılında 36 bin adet POS adedine ulaşılarak POS cirosunda %50 artış sağlanmış olup 5,3 milyar TL’lik ciro gerçekleştirilmiştir.
POS portföyünde yer alan cihazlar %80 oranında yenilenerek üye işyeri memnuniyeti sağlanmış ve dolaylı olarak cihazların verimli çalışma etkisiyle ciro artışına olumlu katkıda bulunulmuştur. Ayrıca POS saha emniyet stok oranı %10 seviyesinden %20 seviyelerine çıkarılarak POS kurulum ve arıza müdahale sürelerinin düşürülmesi yönünde aksiyon alınmıştır.
Üye işyerlerinin 7 farklı döviz tipi (TL, USD, EUR, GPB, JPY, RUB, SAR) üzerinden satış yapabilmelerini sağlayan “Döviz POS” projesi Haziran ayında tamamlanarak lansmanı yapılmıştır.
Katılım Bankacılığı’nda ilk kez POS’ta Bonus
2015 yılında Banka POS’larının Bonus taksit ve kampanyalarını destekleyecek uygulama çalışmaları tamamlanarak lansmanı yapılmış ve Katılım Bankacılığı’nda ilk kez POS’ta Bonus uygulamasına geçilmiştir. Bonus POS uygulaması kapsamında; anlaşmalı üye işyerlerinin, Bonus platformuna üye diğer 10 bankanın yaklaşık 16 milyon kredi kartına taksit yapabilme, ayrıca müşterilerine Bonus puan kazanımı sunarak ciro hacmini artırma imkânı sağlanmıştır.
Üye işyerlerinin 7 farklı döviz tipi üzerinden satış yapmalarını sağlayan Döviz POS projesi 2015 Haziran ayında tamamlanarak lansmanı yapılmıştır. Döviz POS uygulaması ile üye işyerleri Visa veya MasterCard markalı kredi kartı kullanan yurt dışı müşterilere TL, USD, EUR, GPB, JPY, RUB, SAR döviz kurları üzerinden satış yapabilmekte ve satış bedellerini yine aynı döviz kurları üzerinden hesaplarında takip edebilmekte ve kullanabilmektedirler.
2015 yılında POS cirosunda %50 artış sağlanarak 5,3 milyar TL’lik ciro gerçekleştirilmiştir.
Kredi kartlarında farklı segmentlerde büyümeyi desteklemeye devam
Türkiye Finans, farklı segmentlere yönelik oluşturduğu kredi kartı ürün yelpazesi ve büyümeye yönelik müşteri kazanımını sağlayacak pazarlama kampanya modellerinin geliştirilmesi ile 2015 yılında da büyümeye devam etmiştir. Banka, bu çalışmaların neticesinde bireysel kredi kartı cirosunda %16’lık büyüme kaydetmiş ve 2015 yılında yaklaşık 2 milyar TL ciroya ulaşmıştır.
Banka ve üyesi olduğu Bonus Platformu üzerinden, değişen perakende dünyasında şekillenen müşteri ihtiyaçlarına, beklentilerine ve müşteri kazanımı sağlamaya yönelik çeşitli kampanyalara (indirim, ilave taksit vb.) 2015 yılında da hız verilmiştir.

Kredi kartı müşterilerinin acil ihtiyaçları için ücretsiz, komisyonsuz, vade farksız Happy Avans imkânı sunulmaya devam edilmiş, “Taksitle” uygulaması ile sektörler bazında kampanyalar düzenlenerek müşterilerin kredi kartında peşin işlemlerine ödeme kolaylığı ve taksitlendirme avantajları sağlanmıştır.
Bireysel banka kartlarında bir önceki yıla oranla %14 büyüme sağlanarak 1,4 milyon adet banka kartına ulaşılmıştır.
Türkiye Finans banka kartlarının altyapısında dönüşüm projesi başlatılmış ve bu kapsamda aynı zamanda müşterilere banka kartlarını e-ticaret işlemlerinde kullanabilmesi, puan kazanabilme alt yapısı ve müşteri özelinde ATM nakit çekim limitlerinin tanımlanabilmesi sağlanmıştır.
Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ürününde aktif 44 bin HGS’ye ulaşılmıştır.
Karz-ı Hasen’li Cari Hesap ürünü olan “Yedek Hesap”
Müşterilerine hesaplarında yeterli meblağ yokken dahi faturalarını gecikmeden ödeyebilecekleri, zor durumda kaldıkları anda ATM’lerden finansman desteği alabilecekleri Karz-ı Hasen’li Cari Hesap ürünü olan Yedek Hesap lanse edilmiştir. Yedek Hesap ürünü ile müşterilere zor durumlarında Karz-ı Hasen ile finansman desteği vermek ve faturalarının gecikmeye düşmeden ödenebilmesini hedeflenmiştir. Başvuru ve kullandırım süreçleri müşteri memnuniyeti kapsamında çok kısa sürede tamamlanacak şekilde kurgulanmış olup, ürünün bağlı olacağı cari hesap seçimi de yine müşterilerin tercihine bırakılmıştır. Temmuz 2015 itibarıyla müşterilerin hizmetine sunulmuş olan Yedek Hesap ürününe kısa süre içerisinde 42 bin adet başvuru alınmıştır.
Dokunmatik ekranlı, kullanıcı dostu, geliştirilebilir bir tahsilat platformu olan Türkiye Finans’ın tescilli markası “Hızlı NOKTA” ile beraber tahsilat noktası adedi bir önceki yıla göre %26 artış göstererek 2015 yılında 911 olarak gerçekleşmiştir.
Hayatı kolaylaştıran “Hızlı NOKTA”
Dokunmatik ekranlı, kullanıcı dostu, geliştirilebilir bir tahsilat platformu olan Türkiye Finans’ın tescilli markası olan Hızlı NOKTA 2014 yılı Temmuz ayından bu yana kullanıcıların hizmetindedir. “Hızlı NOKTA” ile beraber tahsilat noktası adedi bir önceki yıla göre %26 artış göstermiş ve 2015 yılı tahsilat noktası adedi 911 olarak gerçekleşmiştir. Tahsilat platformu üzerinden gerçekleşen işlemler sonucu tahsilat cirosu %11 artışla 1,3 milyar TL olarak gerçekleşmiştir.
Hızlı Finansman ile bayide fon kullandırımı
Önemli bir bireysel finansman başvuru kanalı olan, ihtiyaç ve taşıt bayileri ile emlak ofislerinden yerinde başvuru imkânı sunulan Hızlı Finansman platformunda geliştirmeler tüm hızıyla devam etmekte olup, 2015’te müşterilerin şubelere gelmesine gerek kalmadan taşıt finansmanlarını bulundukları bayilerden hızlıca tamamlayabilmeleri için taşıt bayilerinde de yerinde fon kullandırım imkânı sunulmuştur. 2015 yılında Hızlı Finansman bayilerinden 39 milyon TL bireysel finansman fon kullandırımı gerçekleştirilerek bir önceki yıla oranla fon kullandırımında %100 artış sağlanmıştır.

Okul Taksit Sistemi (OTS) ile gelen kolaylık
Eğitim kurumlarına ve velilerine yönelik eğitim bedellerinin kolayca ödenebilmesini sağlayacak Okul Taksit Sistemi (OTS) projesi tamamlanarak Nisan 2015’te ürün lansmanı yapılmıştır. OTS ile okulların eğitim bedellerinin banka hesabı, Finansör veya Banka’nın kredi kartından düzenli ödeme talimatı şeklinde tahsil edilebilmesi sağlanmıştır. Sistem velilere, “hesapta bakiye yetersiz ise finansörden ödeme”, “hesapta bakiye yetersiz ise kredi kartından ödeme” veya “yalnızca hesaptan ödeme” seçeneklerinden biriyle 18 ay vadeye kadar eşit veya değişken taksitli olarak ödemelerini kolayca yapma imkânı tanımaktadır. 2015 yılsonu itibarıyla 16 eğitim kurumu ile anlaşma sağlanmış, 1.150 veli sisteme dâhil edilmiş, 9,2 milyon TL taksit tanımlanmış ve yılsonuna kadar 1,5 milyon TL tahsilat yapılmıştır.
Western Union işlemlerinde online yapıya geçilmiştir.
Yurt dışı ve yurt içi para transferi hizmetleri kapsamında, Western Union ile yürütülen çalışmalarla online yapıya geçilmiş ve bu sayede işlem adetleri %20 oranında artış göstermiştir. Banka, Western Union işlemleri kapsamında 2015 yılını, 73 bin adet işlem ve 1,4 milyon TL komisyon geliri ile tamamlamıştır.
Kampanyalarla kredi hacimleri artıyor.
Müşteri beklentileri ve sektördeki fiyatlamalar dikkate alınarak bireysel taşıt kampanyaları düzenlenmiş, tüm vadelerde sabit ve cazip kâr oranı ile yoğun müşteri başvurusu alınmıştır. Müşterilerin bayram ziyaretlerini kendi araçları ile yapabilmelerine yönelik Ramazan’a ve Kurban Bayramı’na özel kampanyalar, Taşıt Finansmanı Tanışma Kampanyası gibi cazip fiyat avantajı sunan kampanyalar düzenlenmiştir. 2015 yılı taşıt finansmanı rakamlarının %30’u kampanyalar ile sağlanmıştır.
2016 yılı öngörüleri
Kredi kartı ürününün daha istikrarlı bir şekilde büyümesi, kayıpların minimize edilmesi ve iyi portföyün kaybedilmemesine yönelik değerlendirmeler yapılarak, kredi kartı sürecinde çalışan politika kuralları ve onay setleri gözden geçirilecektir.
Banka’daki konut alımı için fon kullandırımları içerisinde önemli bir paya sahip olan toplu konut projelerine ilişkin taleplerin daha efektif bir şekilde değerlendirilebilmesi ve takip edilebilmesi için müteahhit firma/kooperatif ziyaretleri 2016 yılında da yapılmaya devam edilecektir.
Şubeler ve ilgili birimlere daha etkin hizmet verebilmek ve telefon trafiğini doğru yönetebilmek adına “Danışma Hattı” kurulması planlanmaktadır.
Müşteri Deneyimi ve Hizmet Yönetimi
İlkemiz yüksek müşteri deneyimi standartlarımızı daima daha da yukarıya taşımak
Türkiye Finans faaliyetlerini, müşteri beklentilerini karşılayabilmek, müşteri şikâyetlerini sistematik bir yaklaşım içerisinde değerlendirmek ve müşteri memnuniyetini sağlamaya yönelik bir sistem oluşturmak için gerekli standartları tanımlayan ISO 10002:2004 Müşteri Memnuniyeti Yönetimi Standardına uygun olarak yürütmektedir. 2015 yılı içerisinde belgelendirme kuruluşu tarafından ara denetim yapılarak belgenin devamlılığını tescil ettiren Banka, yüksek müşteri deneyimi ve memnuniyetini daha da iyileştirmeyi hedeflemektedir.
Müşteri memnuniyeti ve hizmet kalitemizin artırılması kapsamında yıl içinde yenilikler ve iyileştirmelere devam edilmiştir.
Müşteri memnuniyeti anketi kapsamında belirlenen gelişim alanlarına yönelik aksiyonlar hayata geçirilmiş ve yine hizmet kalitesinin standartlarını izlemek için yıl içerisinde yeni anket çalışması yapılmıştır.
Müşteri Odaklılık Derecesi (MOD) prensiplerine uyum çalışmaları kapsamında şikâyet yönetimi ve raporlama adımları revize edilmiş, müşteri memnuniyeti odaklı yapı desteklenmiştir. Müşterilerin şikâyet/itiraz/memnuniyet bildirimlerini iletebilmeleri için mevcut kanallara ilave olarak faks/e-posta kanalları devreye alınmıştır. Müşterilerin bildirimlerini sorgulayabilecekleri alt yapı çalışmalarına başlanmıştır.
Banka, şikayetvar sitesi tarafından yayınlanan ve irtibat hızı, şikâyet süreci, çözüm hızı, sonuçtan memnuniyet, teşekkür oranı, marka algı değişimi skorları ile hesaplanmakta olan Müşteri Deneyim Endeksi raporunda 2015 yılı içerisinde 1. sırada yer almıştır.
Müşterilere sunulan hizmet kalitesinin ve operasyonel verimliliğin artırılması kapsamında merkezileşme, süreç iyileştirme projeleri, şube lokasyonlarında düzenlemeler, işlem sürelerinde iyileştirme projeleri hayata geçirilmiştir.
Şubelerden sunulan hizmetlerin özellikle operasyonel süreçlerine ilişkin yalınlaştırma hedefi ile “yalın şube projesi” başlatılarak, ihtiyaç analizleri tamamlanmıştır. Müşterilere daha hızlı ve kaliteli hizmet sunmak, çalışanların yüksek performans ile hatasız çalışmasını sağlamak için analiz çıktıları 2015 yılı içerisinde hayata geçirilmiş ve devam edecek projeler 2016 yılı içerisinde takvimlendirilmiştir.
2016 yılı öngörüleri
Müşteri deneyimi ve hizmet kalitesini artırıcı projelerin tespiti ve hayata geçirilmesi sağlanacaktır.
Müşterilerden Banka’ya ulaşan tüm şikâyet, itiraz, öneri, memnuniyet ve taleplerin tek bir yapı altında incelenerek en etkin şekilde yönetiminin sağlanması hedeflenmektedir.
Merkezileşme, süreç iyileştirme ve yalınlaştırma projeleri hayata geçirilerek, iş akış sistemine belirlenen iş süreçlerinin aktarılması sağlanacaktır.
Dijital Bankacılık
Bütünleşik kanal stratejisi ile hızlı, kesintisiz ve mükemmel müşteri deneyimi ile hizmetlerini sürekli dijitalleştiren Türkiye Finans, 2015 yılında da teknoloji yatırımlarına devam ederek dağıtım kanallarında müşterilerine geniş yelpazede işlem ve servis çeşitliliği sunmuştur.
Şubesiz Bankacılık
2015 yılında müşterilerin finansal işlemlerinin %75’i dijital kanallardan gerçekleşmiş ve bu kanallardan yaklaşık 500 bin adet ürün satış ve aktivasyonu yapılmıştır.
2015 yılında Mobil Şube’den gerçekleşen finansal işlem adedinde bir önceki yıla göre %158 oranında artış gerçekleşmiştir.
Mobil Bankacılık
Müşteri sayısı ve işlem hacmi açısından en hızlı büyüyen şube dışı bankacılık kanalı olarak mobil şubeye yapılan yatırımlar, müşteri ihtiyaçlarına uygun olarak 2015 yılında da yeni fonksiyon geliştirmeleriyle devam etmiştir. iPad için özel geliştirilen mobil bankacılık uygulaması müşterilerin hizmetine sunulmuştur.
2015 yılında mobil şubeden gerçekleşen finansal işlem adedinde bir önceki yıla göre %158 oranında artış sağlanırken, Mobil Şube aktif müşteri adedi 2014 yılına göre %53 artış göstermiş, iPhone, Android, iPad ve Windows Phone için özel geliştirilen mobil bankacılık uygulamalarının indirilme sayısı 270 bin adedin üzerine çıkmıştır.
İnternet Bankacılığı
İnternet Şubesi’ne müşteri kanal göçü sağlama ve işlem hacmini artırmaya yönelik olarak 2015 yılında müşterilere ödüller ve birçok indirim avantajları sunan kampanyalar gerçekleştirilmiştir. Banka’nın internet bankacılığı müşteri sayısı 2015 yılsonu itibarıyla 500 bin adedin üzerine çıkarılmıştır. İnternet Şubesi üzerinden satılan ürün sayısı 178 bin adet olmuştur.
2015 yılında Türkiye Çağrı Merkezi Ödüllerinde, Türkiye Finans Müşteri İletişim Merkezi “En İyi Performans Gelişimi Gösteren Çağrı Merkezi” kategorisinde Birincilik ödülünü almıştır.
Müşteri İletişim Merkezi
Çağrı merkezleri için özel şartlar içeren, uluslararası geçerliliği olan, çağrı merkezlerinin hem yönetim sistemi gereksinimlerini hem de çağrı merkezi hizmetlerini sunabilmesi için gerekli olan teknik şartları tanımlayan bir yönetim sistemi standardı olan Müşteri İletişim Merkezleri Hizmet Standardına (EN 15838:2009) sahip Türkiye Finans Müşteri İletişim Merkezi, 2015 yılında da müşteri memnuniyeti ve sadakatini artırmaya yönelik katma değerli hizmetlerini sürdürmüştür.
2015 yılında müşterilerle 5,8 milyon çağrıda temas sağlayan Müşteri İletişim Merkezi, hız, kalite ve müşteri memnuniyeti odaklı yaklaşımının yanında müşterilerin ihtiyaçlarına uygun ürünleri sunarak 305 bin ürün satışı ve aktivasyonu gerçekleştirmiş ve Banka’nın 2015 yılında da önemli satış kanallarından biri olmuştur.

2015 yılında Türkiye Çağrı Merkezi Ödüllerinde, Türkiye Finans Müşteri İletişim Merkezi “En İyi Performans Gelişimi Gösteren Çağrı Merkezi” kategorisinde Birincilik ödülünü almıştır.
ATM Bankacılığı
Türkiye Finans, ATM yaygınlaştırma ve genişletme stratejisi kapsamında 2015 yılında yapılan yeni yatırımlarla toplam ATM sayısını 573 adede, şube dışı ATM sayısını %25 artışla 192 adede ulaştırmıştır. ATM’lerden gerçekleşen finansal işlem adedinde bir önceki yıla göre %18 oranında artış sağlanmıştır.
Gerçekleştirilen çalışmalarla bu kanalların verimliliğini ve kullanımını artıracak yenilikçi uygulamalar ve yeni fonksiyonlar tamamlanarak müşterilerin hizmetine sunulmuştur. Müşteriler tarafından yatırılan parayı anında diğer müşterilerin işlemleri için kullanabilen geri dönüşümlü ATM projesi çalışmalarında son aşamaya gelinmiş olup, 2016 yılı içerisinde projenin devreye alınması planlanmaktadır.
Gerçekleştirilen kampanyalar ve sonuçları
2015 yılında; müşterilere 200’e yakın iletişim çalışması yapılmış, müşterilere özel hizmet avantajlar, ödüller ve indirimlerin sunulduğu çeşitli kampanyalar ve tanıtım faaliyetleri gerçekleştirilerek işlem ve müşteri kanal göçü sağlanmıştır. Tüm bu faaliyetlerin sonucu olarak dijital kanallardan gerçekleştirilen ürün satışları 2014 yılına göre %38 oranında artırılmıştır.
Şubesiz bankacılık kanallarının etkin kullanımı için yıl içerisinde yenilikçi uygulamalara hız verilmiştir.
Yıl içerisinde yapılan çalışmalarla, alternatif kanalların şube kanalı kadar tercih edilmesini sağlayacak ve bu kanalların etkin kullanımını artıracak yenilikçi uygulamalara Banka çapında hız verilmiştir.
iPhone ve Android mobil bankacılık uygulamalarında; Anında Şifre, SGK ödemeleri, fatura otomatik ödeme talimatı, fatura ödeme geçmişi, ödemelerde kredi kartı kullanımı, Finansör/Faal kart işlemleri, sanal kart işlemleri, kredi kartı alışveriş ayarları vb. gibi birçok yeni fonksiyon ve özellik müşterilerin kullanımına sunulmuştur.
ATM sistem altyapısı tamamen değiştirilerek, hızlı para çekme, yedek hesap kullanımı, tanımlı alıcıya EFT, yabancı dilde hizmet (İngilizce) işlem menülerinin devreye alınması, menü kişiselleştirme, görüntüleme işlemleri menüsü, fatura ödeme işlemlerinde il seçimi, kıymetli maden alım satım işlemleri gibi birçok yenilik 2015 yılında müşterilerin hizmetine sunulmuştur.
2016 yılı öngörüleri
2016 yılı, Banka’nın dijital bankacılık dönüşümünün hızlanarak devam edeceği bir yıl olarak planlanmaktadır. Buna uygun olarak, dijital platformlarda yatırımlar artırılarak sürdürülecektir. 2016 yılında, dijital dönüşümün en çok hissedildiği kanal olan Mobil Bankacılık ile ilgili yeni işlem, özellik ve servislerin hayata geçirilmesi planlanmaktadır.
Hızlı, kullanıcı dostu ve kesintisiz olarak müşteri beklentilerinin üstünde yeni işlem seti ve hizmetlerin sunulacağı yeni bir internet şubesi müşterilerle buluşturulacaktır. Müşterilerin nakit ihtiyaçlarını karşılamak üzere şube dışı ATM ağını genişletmeye yönelik yatırımlar önümüzdeki dönem de artarak devam edecektir.
Türkiye Finans, şube ya da hazine çalışanlarına ihtiyaç duymadan güvenilir ortamlarda 24 saat süre ile döviz işlemlerinin yapılabilmesini sağlayan yenilikçi ürünü “TFX TARGET” ile müşterilerinin memnuniyetini kazanmaya devam etmektedir.
Hazine
Etkin ve verimli döviz pozisyonu yönetimi
2015 yılında Türk Lirasında yaşanan yüksek kur hareketliliğinde müşterilere daha özenli ve hızlı hizmet vermek adına birçok çalışma yapılmıştır. Müşterilere yapılan ziyaret sıklığı artırılarak Türkiye Finans’a olan bağlılıklarının güçlendirilmesi sağlanmıştır. 2015 yılında %100 oranında artan spot döviz işlem hacimleri sonucu döviz işlem kârlılığı %60 oranında artış göstermiştir.
2015 yılında da katılım fonları ana fonlama kalemi olma özelliğini sürdürürken, fonlama kaynaklarının çeşitlendirilmesi amacıyla Malezya Ringiti ve Türk Lirası cinsinden kira sertifikası ihraçları ile kira sertifikası teminatlı Türk Lirası borçlanma işlemleri gerçekleştirilmiştir.
Etkin ve verimli bir döviz pozisyonu yönetimi ile Banka kârlılığını üst seviyelere taşımayı hedefleyen Hazine, aktif pasif yönetimi kapsamında yasal likidite rasyolarının ve TCMB zorunlu karşılık yükümlülüklerinin takibini gerçekleştirirken, bilanço hedefleri ve Banka stratejilerini dikkate alarak optimum likidite seviyesini sağlamayı hedeflemektedir. Aktif Pasif Yönetimi Komitesi’nin belirlediği metodoloji ve strateji çerçevesinde ürün ve segment bazında fon transfer fiyatları belirlenmekte olup değişen piyasa koşulları ve bilanço gelişmeleri çerçevesinde, belirlenen stratejilerin uygulamaya alınmasında Hazine’nin etkin rolü önümüzdeki yıl da devam edecektir.

TFX TARGET ürünümüz ile 2 yıl içinde 12.000 müşteri
TFX TARGET ürünü ile döviz işlemlerine yenilikçi bir yaklaşım oluşturulmuş; tüzel müşteriler başta olmak üzere, ürün geniş bir kitle tarafından beğenilmiştir. TFX TARGET kullanan müşteri adedi 2 yıl içinde 12.000 seviyesini aşmıştır.
TFX TARGET ile müşterilerin döviz işlem platformlarına yöneltilerek şube ya da hazine çalışanlarına ihtiyaç duymadan güvenilir ortamlarda 24 saat ve kolaylıkla döviz işlemlerini yapabilmesi, Bankamız açısından rekabet üstünlüğü yaratmaktadır.
2016 yılı öngörüleri
Likidite yönetiminde aktif olarak kullanılmakta olan banka kamu kira sertifikası portföyündeki büyüme devam ederken, özel sektör kira sertifikalarının toplam aktifler içindeki ağırlığının artırılması planlanmaktadır.
Kira sertifikası piyasasının likiditesini ve ürün çeşitliliğini artırmak amacıyla 2016 yılında diğer banka ve müşterilerle gerçekleştirilecek kira sertifikası işlem hacminin büyütülmesi hedeflenmektedir.
2016 yılında Banka birimlerinin ortak hedefleri doğrultusunda katılım bankacılığı sektöründeki kâr payı gelirleri ve fon kullandırım büyüklüklerini artırma yönünde Hazine’nin aktif rol alması ve müşteri bazında ihtiyaçlara yönelik özel çözümler üretmeyi sürdürmesi hedeflenmektedir.
2016 yılı içinde TFX TARGET ürününü güçlendirmeye yönelik geliştirmeler yapılması planlanmaktadır.
Türkiye Finans 250 milyon TL’lik kira sertifikası ihracı ile 2015 yılında tek seferde Türkiye’nin en büyük yurt içi ihracını gerçekleştiren katılım bankası olmuştur.
Uluslararası Bankacılık
Yeni pazarlarda güçlü muhabirlik ilişkileri
Dünyadaki siyasi, ekonomik ve jeopolitik gelişmelere bağlı olarak Türkiye’nin dış ticaret partnerlerindeki çeşitlilik ve bu yeni pazarlarda iş yapmaya başlayan müşterilerin işlemlerindeki artış oldukça dikkat çekicidir. Özellikle son yıllarda hızla büyüyen ekonomisi ve genç nüfusu ile yatırımcıların ilgi odağı haline gelen Afrika kıtası önemli bir ticaret üssüne dönüşmüştür.
2015 yılı içerisinde Türkiye Finans, muhabir ilişkileri faaliyetlerine hız vermiş, bu faaliyetler çerçevesinde müşterilerinin işlem hacim ve talepleri ile beraber ülkemizin dış ticaret ilişkisinin olduğu ülkeleri dikkate alarak uluslararası bankacılık faaliyetleri kapsamında yeni stratejiler geliştirmiştir. Belirlenen stratejiler çerçevesinde Türkiye Finans yeni ülkelerde hem küresel hem de yerel ölçekte söz sahibi olan yerel bankaları mevcut muhabir banka ağına ilave etmeyi başarmıştır. Bu dönem içerisinde Banka’nın karşılıklı limit ilişkisi içinde olduğu muhabir banka sayısı 213’e ulaşmış ve muhabir bankaların şubeleri aracılığıyla dünyanın her ülkesine işlem yapabilme kapasitesine erişilmiştir. Banka’nın muhabir bankalar nezdindeki bilinirliği ve kredibilitesi her geçen yıl gerek güçlü ortaklık yapısı ile gerekse artan dış ticaret hacmine paralel olarak artmaktadır. Dış ticaretin finansmanına yönelik muhabir bankalar ve uluslararası kuruluşlarla imzalanan anlaşmalar dâhilinde ithalat yapan müşterilere GSM-102, SEP, ECA ve ITFC kapsamında uzun vadeli kaynak temini sağlanmaya devam edilmiştir.

Sukuk ihraçlarında önemli yol kat ettik.
Daha önce Malezya’da kurulmuş olan 3 milyar Malezya Ringiti (MYR) tutarında ve 20 yıllık sukuk ihraç programı kapsamında 2015 yılı içinde Malezya piyasasında Malezya Ringiti cinsinden iki sukuk ihracı gerçekleştirilmiştir. Bu ihraçların 150 milyon MYR tutarında olan ilki Şubat ayında, 210 milyon MYR tutarlı ikincisi Mayıs ayında yapılmıştır.
Türkiye Finans 250 milyon TL’lik kira sertifikası ihracı ile 2015 yılında tek seferde Türkiye’nin en büyük yurt içi ihracını gerçekleştiren katılım bankası olmuştur.
Türkiye Finans 2015 yılında yurt içi piyasada TL cinsinden 10 ayrı kira sertifikası ihracı gerçekleştirmiştir. Genellikle 6 ay vadeli olan bu ihraçlar muhtelif tutarlarda olup toplam ihraç tutarı 1,1 milyar TL’dir.
2016 yılında da piyasa şartları ve Banka’nın fonlama ve likidite ihtiyaçları doğrultusunda kira sertifikaları ihraçlarına devam edilmesi öngörülmektedir.
Yurt dışı murabaha işlemleri
Türkiye Finans sukuk/kira sertifikası işlemlerine ek olarak 2015 yılında toplam tutarı 2.608 milyon ABD doları olan muhtelif borçlanmalar gerçekleştirmiştir. 2015 yılsonu itibarıyla sukuk işlemleri hariç olmak üzere borçlanmaların toplamı 1.995 milyon ABD dolarıdır. Yurt içi ve yurt dışı toplam sukuk ihraçları ile sağlanan fonların 2015 yılı bakiye toplamı ise 1.410 milyon ABD dolarıdır. 2015 yılsonu itibarıyla borçlanma işlemlerinin toplamı 3.405 milyon ABD doları olmuştur.
İnsan Kaynakları
İyi bir kariyer, sürekli gelişim
Katılım bankacılığı prensipleri doğrultusunda, üretilen değeri paylaşma misyonu ile hareket ederken Türkiye Finans, insan kaynakları uygulamalarını geliştirmeye ve çalışanlarını desteklemeye devam etmektedir.
Bu misyon doğrultusunda, 2015 yılında insan kaynakları alanında;
- Çalışanların performansının artırılması,
- Çalışan memnuniyet ve sadakatinin yükseltilmesi,
- Kişisel ve mesleki gelişimin sağlanması
amacıyla çalışmalar gerçekleştirilmiştir..
Nitelikli insan kaynağının temini, kariyer planlaması, performans değerlendirmesi, çalışan motivasyonu, özlük haklarının yönetimi, ücret politikasının oluşturulması, eğitim ihtiyaçlarının belirlenerek kişisel ve mesleki gelişim eğitimlerinin planlanması gibi temel insan kaynakları faaliyetleri etkinlikle sürdürülmüştür.
İnsan kaynağının etkin ve verimli yönetimini esas alan anlayış ve çalışanların kariyer gelişimlerini mümkün olan en objektif ölçme ve değerlendirme esasları doğrultusunda gerçekleştirme felsefesi ile “KARİYER-LAB” adı verilen yetkinlik ölçme ve değerlendirme uygulamasına 2015 yılında 427 çalışan dâhil edilmiştir.
Çalışanların Asistanlık ile başlayan ve Müdürlük unvanına kadar giden kariyer yolculuğunda ihtiyacı olan tüm bilgileri barındıran “STEP” Kariyer Yönetim modeli 2015 yılında hayata geçirilmiştir. Bu modelle belirli bir sistematiğe dayalı olan kariyer yollarının şeffaf bir şekilde görülmesi, izlenecek yolun tercihlere açılması, ihtiyaç duyulan eğitim desteğinin verilmesi, her durakta sahip olunması gereken yetkinlik ve performans kriterlerinin tanımlanması sağlanmıştır.
2015 yılında geleceğin profesyonellerini ve ülkemizin seçkin üniversitelerinde eğitim görmüş öğrencileri Türkiye Finans’a kazandırmaya yönelik sürdürülebilir bir gençlik iletişim projesi olan “Katılıyorum Sana” etkinliklerine devam edilmiştir. Bu kapsamda “www.katiliyorumsana.com” web sitesi yayına alınarak Banka’nın bilinirliği ve tercih edilebilirliği artırılmıştır. 2015 yılında “Katılıyorum Sana” gençlik iletişim platformu ile ülkemizin en seçkin yedi üniversitesinde binlerce öğrenciyle bir araya gelinmiş, 4.166 başvuru formu alınmıştır.
Geleceğin katılım bankacılığı çalışanlarını yetiştirmek ve iş hayatına adaptasyonlarını sağlamak amacıyla 352 stajyere genel müdürlük ve şubelerde okul dönemleri boyunca staj imkânı verilmiştir.
Yedekleme çalışmaları kapsamında Müdür aday havuzu derinleştirilmiş ve 181 yönetici unvanlı çalışan Müdür, aday havuz sürecine dâhil edilmiştir.
Birim, bölge ve şubelere daha yakın olabilmek ve ihtiyaçlarını daha iyi anlayabilmek amacıyla, yapılandırılmış periyodik İnsan Kaynakları İletişim Toplantıları gerçekleştirilmiştir. Ayrıca İnsan Kaynakları olarak, yıl içerisinde tüm bölge ve şube performans değerlendirme toplantılarına etkin katılım sağlanmıştır.
Türkiye Finans çalışanları kendilerine özel sunulan yan haklardan yararlanmaktadırlar. 2015 yılında Banka çalışanlarına sağlanan hak ve menfaatler; yabancı dil tazminatı, evlilik, doğum, ölüm vb. hallerde sosyal yardımlar, yurt içi ve yurt dışı iş seyahatlerindeki yol, konaklama ve yemek masrafları için harcırah ödemeleri, Genel Müdürlük binasına ulaşım için servis imkânı, anlaşmalı sigorta şirketi tarafından tüm çalışanlara ve ailelerine özel sağlık sigortası, tüm çalışanlar için öğle yemeği, diş ve göz tedavileri için limitler kapsamında sağlık ödemeleridir. Banka’nın ücret politikası, yılda 12 brüt maaş, performans değerlendirmesi doğrultusunda yılda bir kez prim ve Bankaca belirlenen kampanya ödüllendirme sistemidir.
2015 yılı içerisinde, çalışanların görev ve sorumlulukları ile bireysel, İş Ailesi ve Banka performansları dikkate alınarak hesaplanan başarı ikramiyesi ödemesi gerçekleştirilmiştir.
Banka 2015 yılı itibarıyla; 286 Şube ve 10 Bölge Müdürlüğü’nde toplam 4.132 çalışanı ile hizmet vermiştir.
Banka 2015 yılı itibarıyla; 286 Şube ve 10 Bölge Müdürlüğü’nde toplam 4.132 çalışanı ile hizmet vermiştir. Çalışanların %34’ü Genel Müdürlükte, %2’si Bölge Müdürlüklerinde, %64’ü Şube Müdürlüklerinde görev almaktadır.
Çalışanların; %88’i üniversite mezunu, %31’i kadın, yaş ortalaması ise 33’tür.
2015 yılında Üst Yönetim ve Müdür seviyesinde kadro ihtiyaçlarının %98’i iç atama ile karşılanmıştır.
“BİR olmak”
“BİR olmak” felsefesi doğrultusunda tüm Türkiye Finanslılara seslenilen “BİR olmak” işveren markasının çalışmaları tamamlanmış ve Banka, çalışan bağlılığını artırmak amacıyla, profesyonel iş yaşamı ile sosyal yaşam arasındaki dengeyi korumayı sağlayacak çok sayıda etkinlik ve proje gerçekleştirmiştir. Bu proje ile Türkiye Finans, kurumlar arası dünyanın en büyük 3. festivali olan Dragon Festivali’nde “En İyi Takım Ruhu” ödülünü 2. kez kazanmıştır.
Çalışanların yetkinliklerini, becerilerini ve kişisel gelişimlerini Banka’nın hedefleri doğrultusunda desteklemek amacıyla 2015 yılında kişi başı ortalama 51 saat eğitim verilmiştir.
Eğitim faaliyetlerimiz hız kazanıyor.
Eğitimde 2015 yılında temel odak alanları; iş ortaklığı yaklaşımı ile iş birimlerinin ana faaliyetlerini desteklemek, kredi risk algısını artırmak, çalışan memnuniyeti anketi sonuçlarından hareketle yöneticilerin yönetim yetkinliklerini geliştirmek olmuştur.
- “STEP” Kariyer Yönetim modelinin bir bileşeni olan zorunlu eğitimler verilmeye başlanmıştır.
- İlk defa bu yıl kurum içi eğitmenler tarafından verilmeye başlanan “Etkin Satış ve Portföy Yönetimi” eğitimi ile tüm ticari/girişimci segment çalışanlarının satış faaliyetleri planlı bir şekilde desteklenmiştir.
- Gişe çalışanlarına 3 yıldır verilen “Gişede Satış” eğitimi ile operasyon yöneticilerine verilen “Şube İçi Satış Yönetimi” eğitimleri, iş sonuçlarına pozitif katkı sağlamış, Türkiye Eğitim ve Gelişim Platformu Derneği tarafından düzenlenen “Eğitim ve Gelişim Ödülleri” yarışmasında “Gişede Satış” projesi “İş Sonuçlara En iyi Etki Yaratan Öğrenme Programı” kategorisinde Jüri Özel Ödülüne layık görülmüştür.
- Şube Müşteri İşlemleri Servisinde görev yapan ve satış yetkinliği bulunan 115 çalışan “Satış Okulu” programından başarıyla mezun olarak satış segmentine geçmiş ve kariyerlerinde yeni bir adım atmışlardır.
- Şube Müdürü Gelişim Programı yeni müdür adayları ile devam etmiş, 2015 yılında 4 grup mezun edilmiştir. Şube Müdürlerinin, yeni görevlerinde ihtiyaç duydukları konularda deneyimli bir Şube Müdürü (Mentor) tarafından desteklenmeleri sağlanmıştır.
- “Paylaşarak BİRleşiyoruz” adı altında, alanında uzman konuşmacıların katılımıyla düzenlenen konferanslar ile Genel Müdürlük çalışanlarının kişisel alanda farkındalık düzeylerine katkı sunulmaya devam edilmiştir.
- “Gelişimin Notalarını Birlikte Yazmak” mottosuyla Genel Müdürlük çalışanlarının kendi ihtiyaç ve iş programlarına göre uygun eğitimleri seçip katılabilecekleri “Katalog Eğitimleri” oluşturulmuştur.
- İlk defa bölgesel seçmeli eğitimler düzenlenmiş ve pilot uygulama Ankara Bölgesinde gerçekleştirilmiştir.
- SPK, BES, SEGEM, İSG, İlkyardım, Suç Gelirlerinin Aklanması ve Terörün Finansmanının Önlenmesi vb. yasal zorunluluğu bulunan konularda hedef kitlelere yönelik uzaktan ve sınıf içi yöntemlerle eğitim desteği verilerek ilgili belge ve sertifikaların alınması sağlanmıştır.
- Türkiye Bankalar Birliği, Türkiye Katılım Bankaları Birliği eğitim programlarına ve genel katılıma açık seminerlere katılım sağlanmıştır.
- Kariyerlerini akademik bakış açısı ile zenginleştirmek isteyen 60 çalışana Yüksek Lisans eğitimi desteği verilmiştir.
Çalışanların yetkinliklerini, becerilerini ve kişisel gelişimlerini Banka’nın hedefleri doğrultusunda desteklemek amacıyla 2015 yılında kişi başı ortalama 51 saat eğitim verilmiştir.
Gerçekleştirilen eğitimlerin %71’i sınıf içi, %29’u uzaktan eğitim yöntemleri ile sunulmuştur. Teknoloji tabanlı eğitimlerden çalışanların daha fazla yararlanabilmesi amacıyla Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyelerinin işbirliğiyle yürütülen proje sonrasında; sosyal öğrenme, podcast eğitimleri, konu bazlı haftalık e-eğitim tanıtımları, vb. ile kişi başı e-eğitim saati bir önceki yıla göre %20 artmıştır.
2015 yılında çalışanların %95’inin en az bir sınıf eğitimine katılması sağlanarak herkese eğitim fırsatı sunulmuştur.
2016 yılı öngörüleri
2016 yılında Banka’nın hedef ve stratejilerini desteklemek amacıyla kredi riski algısının artırılması, faizsiz bankacılık bilgisinin güçlendirilmesi, iç müşteri hizmet anlayışının oluşturulması ve eğitim teknolojileri kullanımının farklılaştırılması ön planda olacaktır.
Performans yönetiminde ölçülebilir ve gerçekçi kriterler
2015 yılı, performans sistemlerinin sektördeki gelişmeler ve bunların Banka’ya yansımalarının ortaya çıkardığı ihtiyaçlarla uyumlandırıldığı bir yıl olmuştur. Tüm personelin performansının karne dâhilinde tanımlanan temel performans göstergeleriyle ölçülerek değerlendirilmesi, Banka’nın sürdürülebilir başarısı açısından önemli bir adımdır.
Konusunda uzman global bir araştırma firması ortaklığında yürütülmekte olan “Çalışan Memnuniyeti Analizi” çalışması, çalışanların memnuniyet ve bağlılık seviyelerini ölçüp kıyaslayarak, konuyla ilgili alınacak aksiyonların tespitiyle, daha mutlu bir çalışma ortamının oluşturulmasına yönelik çalışmalara ışık tutmaktadır.
Kurumsal İletişim

Türkiye Finans Kurumsal İletişim kampanyalarını etkin bir şekilde sürdürdü.
Türkiye Finans 2015 yılında 360 derece sürekli iletişim stratejisi çerçevesinde iletişim çalışmalarına devam etmiştir.
Banka, reklam kampanyalarında reklam yüzü olarak Milli takımımızın ve Barcelona’nın yıldız oyuncusu Arda Turan’ı kullanmıştır. Reklam, hem müşteriler hem de potansiyel müşteriler nezdinde son derece ilgi çekmiş ve Banka’nın bilinirliğinin artmasına önemli ölçüde katkı sağlamıştır.
2015 yılında iletişim faaliyetlerinin yer aldığı mecralar da çeşitlendirilmiş; reklam kampanyaları ulusal ve yerel bazda TV, radyo, internet, gazete, dergi, açık hava, stadyum ve diğer mecralarda yıl boyunca yoğun bir şekilde yer almıştır. Özellikle 2014-2015 futbol sezonu için yapılan anlaşmalar ile tüm Süper Lig takımlarının stadyumlarında saha içi reklamları yer almıştır.
Yıl içerisinde yapılan Kurumsal Marka Algısı ve Reklam Etki Araştırma sonuçları kapsamında 2015 yılında müşteriler ve özellikle potansiyel müşteriler nezdinde Banka’nın bilinirliği, beğeni düzeyi ve reklamlarına rastlanma oranının önemli ölçüde arttığı tespit edilmiştir. Özellikle, reklam kampanyalarında ünlü kullanımının Banka’nın ürün ve hizmetlerine olan ilgiyi artırdığı ve bilinirliğine olumlu yönde etki ettiği görülmüştür.
2015 yılı içinde Türkiye Finans olarak çok sayıda fuar ve seminere katılım sağlanmış ve saha etkinlikleri gerçekleştirilmiştir. Bu etkinliklerde müşteriler nezdinde Banka’nın ve ürünlerinin tanıtımı, bilinirliği ve itibarının artırılmasına yönelik çalışmalar yapılmıştır.
2015 yılında iletişim çalışmaları planlanırken, Banka’nın sektördeki öncü konumunun güçlendirilmesi odak noktası olmaya devam etmiş; yürütülen iletişim çalışmaları Katılım Bankacılığı sektörü özelinde hedeflenen mesajların iletilmesinde ve lider konumlanması açısından oldukça etkili olmuştur.
2014 yılı faaliyet raporu, Amerikan İletişim Profesyonelleri Ligi - LACP tarafından düzenlenen “2014 Vision Awards” yarışmasında 4 farklı kategoride ödüle layık görülmüştür.
2014 yılı faaliyet raporu, Amerikan İletişim Profesyonelleri Ligi - LACP (League of American Communications Professionals) tarafından düzenlenen alanının en prestijli yarışmalarından “2014 Vision Awards” yarışmasında 4 farklı kategoride ödüle layık görülmüştür.Dijital ve sosyal mecralarda aktif iletişim
2015 yılında Türkiye Finans için markanın dijital ve sosyal medyadaki stratejisi kapsamında dijital kampanya planlamaları yapılarak markanın dijital mecralardaki hedef kitleye ulaşmasına ve marka bilinirliğinin artırılmasına çalışılmıştır.
2015 yılı Mayıs ayı itibarıyla kurumsal web sitesi www.turkiyefinans.com.tr yenilenerek modern ve kullanıcı dostu bir ara yüz tasarımıyla müşterilerin web sitesinde aradıklarını hızlı ve kolay şekilde bulabilmeleri sağlanmıştır.
2015 yılında “Doğru Cevap Gol Getirir” isimli bilgi yarışması, 13. Altın Örümcek Web Ödülleri’nde Advergame kategorisinde halk oylaması sonucunda birinci olarak Halkın Favorisi ödülünü kazanmıştır.
Banka’nın Facebook, Twitter, Youtube, Linkedin, Google+, Daily Motion, İzlesene sosyal medya hesaplarındaki takipçi sayıları artırılmaya çalışılmış, hem de bu platformlar üzerinden müşteri yönetimleri yapılmıştır. Bu platformlardan müşterilerin ve potansiyel müşterilerin öneri, talep ve şikâyetleri dinlenerek çözümler sunulmuştur.
Social Bakers finans sektör raporunda Türkiye sıralamasında Türkiye Finans; Facebook’ta 30. sıraya, Twitter’da ise 15. sıraya yükselmiştir.
Sürdürülebilirlik yaklaşımımız ve uygulamaları
Türkiye Finans sürdürülebilirlik stratejisi “İyi bankacılık” ve “İyi kurumsal vatandaşlık” ekseninde kurgulanmıştır. Banka’nın ana hedefi; en iyi bankacılık uygulamalarını hayata geçirirken, iyi kurumsal vatandaşlık örneklerine imza atarak topluma katkısını her iki alanda da pekiştirmektir.
Dünya İslami Bankacılık Konferansı Finansal Şeffaflık Endeksi’ne göre, Türkiye Finans ilk sırada yer alırken, Doğu Akdeniz Bölgesi’nin lider bankası unvanını almıştır.
Yatırımcıların, çalışanların, müşterilerin ve tüm paydaşların güvenini kalıcı kılabilmek Banka’nın her zaman en öncelikli hedefi olmuştur. Bu sebeple, sorumlu ve şeffaf bankacılık anlayışına sıkı sıkıya bağlı kalmak; Banka’nın paydaşlarına olan en önemli taahhüdüdür. Banka’nın, 2015 yılı içerisinde yurt içi ve yurt dışında aldığı çok sayıda ödül bu taahhüdün bir göstergesi olarak değerlendirilebilir. WIBC Leaderboard 2015 (Dünya İslami Bankacılık Konferansı) Finansal Şeffaflık Endeksi’ne göre, Türkiye Finans 58 puan ile ilk sırada yer alırken, Doğu Akdeniz Bölgesi’nin lider bankası unvanını almıştır.
Türkiye Finans’ın sürdürülebilirlik yaklaşımı; sadece ekonomik değil, aynı zamanda çevresel ve sosyal performansları da gözetmektedir. Banka, ayrıca toplumun beklentilerine uygun, ekonomik büyümeyi ve toplumsal kalkınmayı destekleyen bir Kurumsal Sosyal Sorumluluk stratejisi benimsemektedir.
Bankamız, kalıcı başarının ancak içinde yaşanılan toplumun tümden gelişmesiyle mümkün olabileceği bilinciyle kalitesi ve çeşitliliği yüksek ürün ve hizmetler sunmaktadır. Diğer yandan, kâr amacı gütmeyen toplumsal yatırımlar aracılığıyla da Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasına katkı sağlamayı hedeflemektedir.
Diğer faaliyetler
Türkiye Finans, sosyal vatandaşlık bilinciyle Karanlıkta Diyalog (Dialogue in the Dark) sergisi sponsorluğunu Haziran 2015’e kadar sürdürmüştür.
Türkiye Finans, eğitim alanında da sosyal sorumluluk çalışmalarına devam ederken, öğrencilerin spora özendirilmesi amacıyla Dr. Mümtaz Ataman İlköğretim Okulu’na 35 adet bisiklet ile katkıda bulunmuştur.
Türkiye Finans, hayat bulduğu toplumun değerlerine ve kültürüne katkı sağlayacak adımlar atmaya önümüzdeki dönemde yeni projeler ile devam edecektir.
Operasyon Hizmetleri
Operasyonların mükemmelleştirilmesine yönelik çalışmalarla verimlilik sürekli artıyor.
Türkiye Finans’ta operasyonel iyileştirme çalışmaları maliyet, kalite, zaman ve esneklik boyutlarında ele alınmaktadır. “Düşük Maliyetli Operasyon” kapsamında; merkezileşme, personel başına verimlilik ve tasarruf çalışmaları yürütülmektedir. Son iki yılda operasyon merkezi toplam işlem adetleri %38 artmış olmasına rağmen, otomasyon çalışmaları ve süreç iyileştirmeleri ile verimlilik artışı sağlanmış ve personel başına işlem adetlerinde %49’luk artış elde edilmiştir.
2015 yılında operasyon hizmetleri kapsamında şubelere yönelik bir dizi yeni uygulama hayata geçirilmiş ve geliştirilmiştir:
Şubelere operasyonel işlemlerinde ve ihtiyaç duydukları konularda destek olmak amacıyla Destek Hattı kurulmuştur.
Sistem üzerinden Lync bağlantısı ile Şube personeliyle kısa süreli bilgilendirme, sürekli iletişim ve eğitim platformu sağlamak ve canlı iş desteği vermek amacıyla İnteraktif Saha Desteği hayata geçirilmiştir.
Merkezileştirme Projesi, şubelerde en çok vakit alan operasyonel işlemlerin sadeleştirilmesi ve Genel Müdürlük birimleri tarafından yapılmasını sağlamak üzere gerçekleştirilmektedir.
Özellikle şube ve Operasyon Merkezi arasında gerçekleşen iş süreçlerinin optimizasyonuna yönelik hızlı ve etkin bir yapıya geçilmiştir. Bu kapsamdaki çalışmalardan öne çıkanı ŞubemATİK olmuştur. ŞubemATİK çalışmaları kapsamında, ticari fon kullandırımları alanıyla ilgili olarak şubelerin kurumsal finansman desteği, teminat mektubu, mali tahlil süreçlerinin iyileştirilmesine yönelik 23 adet proje çalışması tamamlanmıştır. Bu çalışmalar ile yıllık toplamda 2 milyon TL tasarruf sağlanmış ve şube yetkisindeki fon tahsis süresi hedef süre altına indirilmiştir.
Operasyonel etkinliği-verimliliği artırıcı proje ve uygulamalar kapsamında 2015 yılında;
- Dış işlemlerde hizmetlerin daha hızlı ve güvenli sunulması hedefiyle mevcut Dış İşlemler süreci ve Western Union süreci yenilenmiştir.
- Bankacılık hizmetlerinde 2015 yılı içerisinde bankacılık ekranlarında sadeleştirme ve birleştirmeler yapılarak etkinliğin artırılması sağlanmıştır.
- Ödeme sistemlerinde, tüm dünyada kredi kartı teknolojisine uyum sağlayabilmek adına yeni girişimlerde bulunulmuştur (yeni nesil çip, temassız kart, Banka-BKM arasında online 3D secure uygulaması vb.).
- Kredi operasyon ve ticari kredi kontrol süreçlerinde modül entegrasyonları, sistemsel kontrol ve optimizasyonlarla işlem adetlerinde %20 artışa karşılık, %35 verimlilik artışı sağlanmıştır.
2016 yılı öngörüleri
Banka’nın operasyonel faaliyetlerinin iyileştirilmesi ve şubelerin iş yükünü azaltmak amacıyla birçok operasyonel faaliyet 2016 yılında merkezileştirilecektir. Banka’nın verimliliğine katkı sağlamak için sistemsel ve altyapı çalışmalarına öncelik verilecek olup hizmet kalitesi, süreç hızlılığı, risk kalitesi, çalışan memnuniyeti ve iç müşteri memnuniyetine yönelik çalışmalar devam edecektir.
Operasyonel Risk Optimizasyon Projesi kapsamında 2016 yılında operasyonel riskleri minimize etmek ve etkin bir şekilde yönetmek hedefiyle; süreç dönüşümünü ve yetkinliklerin gelişimini sağlamak ve yüksek kalitede hizmet ile müşteri deneyimi ve memnuniyetini iyileştirmek amaçlanmaktadır.
Organizasyon
İşleyen bir organizasyon yapısı
Banka’nın etkinlik ve verimliliğini artırmak amaçlı reorganizasyonu çerçevesinde; bazı iş aileleri ve/veya birimler birleştirilmiş ve isimleri değiştirilmiş, bazı birimler fonksiyonlar bazında farklı birimlere dönüştürülmüş, bazıları da başka iş ailelerine bağlanmıştır.
Banka’nın stratejisi gereği KOBİ ve küçük ölçekli ticari segment fon kullandırımına yönelmesi nedeniyle bu segmentlere yönelik hizmet veren bölge tahsis yapılanmasının da kuvvetlendirilmesi ve Banka’nın risklerinin daha etkin ve kontrollü bir şekilde yönetilmesi hedefiyle mevcut bölge müdürlükleri haricinde Krediler İş Ailesine raporlayan 5 Bölge Tahsis Müdürlüğü kurulmuştur.
Bireysel satış kadrolarını güçlendirmek amacıyla, Bölge Müdürlükleri bünyesinde, belirlenen bireysel ürünlerin doğrudan müşteriye satışını gerçekleştirmek üzere “Bölge Şubesiz Bankacılık Servisi” ve ekibi oluşturulmuştur.
Denetim etkinliğinin artırılması amacıyla, sektördeki iyi uygulama örnekleri de dikkate alınarak Teftiş Kurulu Başkanlığı organizasyonu yeniden yapılandırılmıştır.
Bilgi Sistemleri
İlk Uluslararası İş Sürekliliği Sertifikasına sahip olan banka
Türkiye Finans, Türkiye’de bankacılık sektöründe İş Sürekliliği Sertifikasını hak eden ilk bankadır. 2015 yılında gerçekleştirilen iş sürekliliği aktivite testlerinde bir önceki yıl yakalanan %100’lük başarı oranı korunmuş; British Standards Institute (BSI) tarafından yapılan denetimler neticesinde Türkiye Finans’ın tüm birim ve şubelerini kapsayan İş Sürekliliği Yönetim Sistemi’nin uluslararası ISO 22301 standardına uyumluluğu tekrar teyit edilmiştir.
2015 yılında, British Standards Institute (BSI) tarafından yapılan takip denetimleri neticesinde, Türkiye Finans’ın İş Sürekliliği Yönetim Sistemi’nin uluslararası standartlara uygunluğu teyit edilmiştir.
Türkiye Finans ayrıca, enerji, soğutma ve fiziksel güvenlik standartlarının Uptime Institute standartları dikkate alınarak yapılması, tasarımın bu şeklide projelendirilmesi ve onaylatılması için alınan sertifika olan “Tier III Design” sertifikasına ve bu sertifikaya uygun inşa edilen tesisin; projeye uygun inşa edilip edilmediğinin kontrolü, tüm altyapının (enerji, soğutma, yangın, vb.) kritik kontrol noktalarından fiziksel teste tabii tutulması sonucu verilen sertifika olan “Tier III Facility” sertifikasına da sahiptir.
Türkiye, Orta Doğu ve Doğu Avrupa’nın en kapsamlı Bilgi Sistemleri (BS) Çevik Dönüşümü Türkiye Finans’ta
2014 Nisan’ında başlatılan çevik dönüşümüne 2015 yılı içinde de ortalama 50 Scrum takımı ile devam edilmiştir. Domain bazlı süresiz devam etmekte olan ürün hizmet takımları ve master proje bazlı Scrum takımları mevcuttur. Çevik Stüdyo tarafından atanan takım koçları da Scrum takımlarının Scrum çerçeveler içerisinde çalışmasını sağlamaktadır. Bankacılık sektöründe bir ilk gerçekleştirilerek yazılım süreçleri değiştirilmiş ve Cobit süreçleri ile Çevik süreçler eşleştirilmiştir.
Türkiye, Orta Doğu ve Doğu Avrupa’daki en kapsamlı Çevik Dönüşümü gerçekleştiren Türkiye Finans’ın başarısını dinlemek için birçok büyük ölçekli firma ziyaretlerde bulunurken, Türkiye ve yurt dışındaki etkinliklere konuşmacı olarak katılınması konusunda davetler gelmektedir. Bu davetler neticesinde Türkiye Finans 2015 yılında Türkiye’deki tüm büyük etkinliklerde yer alırken, yurt dışında da Polonya, Dubai ve Hindistan’daki etkinliklerde konuşmacı olarak yer almıştır.
Enerji kullanımında yüksek bir etkinlik sağlayan Türkiye Finans Veri Merkezi yıllık 163.000 ABD doları enerji tasarrufu sağlamaktadır.
Çevre dostu Türkiye Finans Veri Merkezi
Yüksek güvenliğe ve elektrik yükü, ısı, nem vb. koşulların anlık izlenme ve kontrol edilme fonksiyonuna sahip Türkiye Finans Veri Merkezi enerji kullanımında yüksek bir etkinlik sağlamaktadır. Enerji ölçüm rasyosu / PUE (Power Usage Effectiveness) 1,5’lik seviyesi ile Türkiye ortalaması olan 2,2’nin çok altındadır.
2015 yılında gerçekleştirilen projeler ile Veri Merkezinin kapasitesi %55 artırılmış olup yılsonu itibarıyla Veri Merkezi Doluluk oranı %40’a erişmiştir. Veri Merkezi bu özellikleriyle yıllık 163.000 ABD doları enerji tasarrufu sağlamaktadır. Veri Merkezinin performansı yurt içi ve yurt dışı firmalar tarafından beğenilerek takip edilmektedir. Bu doğrultuda Veri Merkezini yerinde görmek için yurt içi ve yurt dışı firma ziyaretleri olmuştur.
Bilgi Sistemleri altyapı modernizasyonu ile performansımızı artırıyoruz.
Microsoft’un veri güvenlik çözümleri ile Banka verilerine erişim ve Banka verilerinin güvence altına alınması sağlanmıştır. Sunucu modernizasyonu projesi kapsamında Veri Merkezindeki 400 sunucu incelenmiştir. 34 sunucu kullanımdan kaldırılmış, Olağanüstü Durum Merkezi’ndeki 29 sunucu yenilenmiş ve 3 fiziksel sunucu sanallaştırılmıştır. Data Center Day-2 kapasite artırımı projesi ile altyapı kapasitesinin %55 artırılması sağlanmıştır.
Güncel veri tabanı ve işletim sistemi ile hizmet veren yeni veri tabanı sunucusu ile performans artışı sağlamak amacıyla datawarehouse altyapısı yenilenmiştir. İlgili yenileme neticesinde raporlarda hız artışı sağlanmış ve iş birimlerinin memnuniyeti artmıştır. Veri tabanı sisteminin yeni sürüm (SQL) özelliği kullanılarak veriler sıkıştırılmış ve maliyet tasarrufu sağlanmıştır. Veri yedekleme süreleri kısalmış, daha istikrarlı bir altyapı neticesinde operasyonel maliyetler azaltılmıştır.
Veri tabanı upgrade işlemleri neticesinde SQL Server 2012/2014 versiyonuna geçiş ile performans artışı sağlanırken, operasyonel riskler azaltılmıştır. Windows işletim sisteminin 2012 versiyonuna geçiş ile işletim sisteminin daha kararlı çalışması sağlanmış, sunucunun bakım ihtiyacı minimize edilerek, hizmet kesintisi riski azaltılmıştır.