Kullandırılan Fon Riski
Risk Yönetimi Merkezi tarafından, Banka’nın fon kullandırım riskine ilişkin verilerin saklanması, sınıflandırılması, risklerin ölçülmesi, analiz edilmesinin yanında fon kullandırım politikaları ile risk iştahı yapısı kapsamında belirlenmiş olan limit ve kriterlere uyumun izlenmesi, risk ölçüm, analiz ve izleme sonuçlarının Üst Yönetime düzenli olarak raporlanması faaliyetleri gerçekleştirilmektedir. Yasal mevzuat ve buna uyumlu olarak fon kullandırım politikaları kapsamında belirlenmiş olan ürün, müşteri, vade, sektör ve ülke limitlerine uyum ve yoğunlaşma oranları izlenmektedir.
Kullandırılan fon riski, “Bankaların Sermaye Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik” kapsamında belirtilen “Standart Yaklaşım” ile ölçülmektedir.
KOBİ, Ticari ve Kurumsal fon kullandırımlarının risk ölçüm ve derecelendirilmesi amacıyla sektör ve uluslararası standartlara uygun ve portföye özel olarak istatistiki yöntemler kullanılarak geliştirilen rating modelleri kullanılmaktadır. Rating modelleri ile birlikte müşteri rating notlarının yanı sıra PD (Temerrüt Olasılığı) değerleri de üretilmektedir. Üretilen rating notları ve PD değerleri kredi kararları ve çalışma şartlarının belirlenmesinde aktif olarak kullanılmaktadır.
KOBİ, Ticari ve Kurumsal fon kullandırımlarının risk ölçüm ve derecelendirilmesinde ayrıca “Hedef Kitle ve Risk Kabul Kriterleri” uygulanmaktadır. Bu kriterler kapsamında sektörel performans ve beklentiler, rating notları, finansal ve piyasa performansları değerlendirilerek risk iştahı paralelinde hedef müşteri kitlesi ve bu müşteriler ile çalışma koşulları belirlenmektedir.
Bireysel Finansman Desteği, Kredi Kartları ve İşletme segmenti için risk derecelendirmesi, banka portföyüne özel olarak ve istatistiki yöntemler kullanılarak geliştirilen skorlama modelleri aracılığıyla yapılmaktadır. Ürün gruplarına ve müşteri büyüklüklerine göre farklı modeller kullanılmakta olup, bu sayede her grup için en etkin risk ölçüm ve derecelendirmesi yapılabilmektedir. Skorlama modelleri ile birlikte skorların yanı sıra PD (Temerrüt Olasılığı) değerleri de üretilmektedir. Modeller tarafından üretilen risk dereceleri kullanılarak müşteriler risk profillerine göre ayrıştırılmakta ve bu profiller doğrultusunda kredi kararları ve çalışma şartları belirlenmektedir.
Kullandırılan fon riskinin sağlıklı ve etkin bir şekilde ölçülebilmesi amacıyla Bireysel Finansman Desteği, Kredi Kartları ve İşletme Segmenti için derecelendirme modellerinin, politika ve iş kurallarının sistemsel olarak yönetildiği, karar destek sistemleri kullanılmaktadır. Bu sistemler kapsamında müşterilerin risk derecelendirmesi ile birlikte ödeme gücü hesaplamaları da yapılarak kullandırılabilecek fon tutarları ve kredi kartı limitleri sistemsel olarak uygulanan politikalar ile belirlenebilmektedir. Bu altyapı sayesinde kredi politika ve iş kuralları etkin bir biçimde izlenmekte ve düzenli olarak geliştirilmektedir.
Yakın izleme ve tahsili gecikmiş alacaklar ile olumsuz seyir izleyen fon kullandırım portföylerine ilişkin analizler yapılarak, piyasa, sektör, müşteri, ürün ve banka içi uygulama süreçlerine ait belirlenen risk unsurları için risk azaltıcı tedbirlerin alınması yönünde Yönetim Kurulu, Denetim Komitesi ve Üst Düzey Yönetime önerilerde bulunulmaktadır.
Ayrıca yeni ürünlerin, Banka’nın fon kullandırım portföyüne ve finansal yapısına olası etkilerinin ölçülmesi suretiyle risk analizleri yapılmakta ve belirlenen risklerin azaltılmasına yönelik düzenleme ve değişiklik önerileri oluşturulmaktadır.
Piyasa Riski
Piyasa riski, “Bankaların Sermaye Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik” kapsamında belirtilen “Standart Metot” ile ölçülmekte ve raporlanmaktadır.
Ayrıca, piyasa riski yönetimi kapsamında, Banka Yönetim Kurulu tarafından onaylanan risk limitlerine uyum günlük, aylık ve yıllık olarak izlenmesi, kontrolü ve raporlanması Risk Yönetim Merkezi tarafından yapılmaktadır.
FI TM&RAC (Finansal Kuruluşlar Hedef Market&Risk Kabul Kriterleri) politikası kapsamında karşı taraf finansal kuruluşlara tahsis edilen limitlere uyum izlenmekte ve haftalık olarak raporlanmaktadır. Bununla beraber portföy içerisindeki ülke, rating, risk grubu, limit türü ve karşı taraf bazında yoğunlaşmalar izlenmekte ve aylık olarak üst düzey yönetime raporlanmaktadır.
Banka, önemli seviyede yapancı para pozisyonu taşınmamasına yönelik ihtiyatlı bir politika yürütmektedir. Bu politika kapsamında Yönetim Kurulu tarafından belirlenmiş olan açık pozisyon limiti günlük olarak Risk Yönetim Merkezi tarafından izlenmekte ve raporlanmaktadır.
Bunun yanında stres testleri ve senaryo analizleri kapsamında, piyasa riski faktörlerindeki değişimlerin ve piyasa volatilitesinin bankanın finansal durumuna etkisinin gözlemlenebilmesi ve olası risklerin azaltımı amacıyla stres testleri yapılmaktadır.
2015 yılında piyasa riski faktörlerindeki oynaklığa duyarlı bir ölçüm modelinin kurulumuna yönelik proje başlatılmıştır. Söz konusu proje ile Banka’nın piyasa riskine maruz değer (RMD) hesaplamasının efektif bir şekilde yapılması, beklenen kayıp tutarlarının hesaplanması ve yoğunlaşmaların izlenmesinin sistemsel olarak gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.
Likidite Riski
Banka’ca likidite riskinden korunmak amacıyla, fon kaynaklarını çeşitlendirme, daha uzun vadeli fon kaynağı temin etme ve varlık ve yükümlülükler arasında vade uyumunu sağlamaya yönelik stratejiler uygulanmaktadır.
Likiditeye etkisi olan tüm bilanço kalemlerinin vade bazında ayrıştırılarak likidite durumu analiz edilmektedir. Ayrıca Aktif/Pasif Komitesi düzeyinde belirlenmiş likidite hedef ve uyarıcı göstergelere ilişkin ölçüm ve değerlendirmeleri aylık olarak yapılmaktadır.
Basel III prensipleri doğrultusunda “Likidite Karşılama Oranı” ve “Net İstikrarlı Fonlama Oranı” raporlamaları hazırlanmaktadır. Likidite Karşılama Oranı raporu ilgili yönetmelik gereği BDDK’ya raporlanmakta olup, Net İstikrarlı Fonlama Oranı raporu ise halihazırda bilgi amaçlı olarak hazırlanmaktadır.
Banka veya piyasa kaynaklı likidite sıkışıklığı olması halinde öncelik sırasıyla uygulanacak eylem ve alınacak önlemlerin yer aldığı Likidite Riski Yönetimi-Acil Eylem Planı oluşturulmuş olup, eylem planında yer alan aksiyonlara ilişkin rol ve sorumluluklar belirlenmiştir.
Operasyonel Risk
Operasyonel risk, yasal sermaye hesaplamasında ilgili yönetmeliğe uygun olarak “Temel Gösterge Yöntemi” ile ölçülmekte olup ilerleyen dönemlerde “İleri Ölçüm Yöntemleriyle” ölçümleme yapılabilmesi için kayıp verileri sistemsel olarak toplanmaktadır.
Operasyonel risk yönetiminde uluslararası bir yaklaşım kullanılması amacıyla Banka’ca, Basel standartlarına uygun bir risk dili (terminolojisi) benimsemiştir. Bu ortak risk dili, operasyonel riske ilişkin Banka genelinde tutarlı bir görüş ve iletişim sağlamaktadır. Operasyonel risk yönetimindeki standart çerçevenin desteklenmesi amacıyla operasyonel risk ve kayıpları veri tabanının oluşturulması ve söz konusu verilerin sınıflandırılması, analiz edilmesi, değerlendirilmesi ve raporlanmasına yönelik yazılım kullanılmaktadır.
Banka’da, operasyonel risk uygulamalarının temel bir gereği olarak Risk Kontrol Öz Değerlendirmeleri (RKD) dönemsel olarak yapılmaktadır. RKD ile operasyonel risklere açık iş süreçlerinin belirlenmesi ve süreç sahiplerinin belirlediği kontrollerin uygulanması ile bu risklerin etkilerinin sınırlanması amaçlanmaktadır. RKD çalışması yapılan Müdürlüklerde “Anahtar Risk Göstergeleri” tespit edilip, söz konusu risk noktalarına ilişkin eşik değerler belirlenmekte ve eşik değerlere uyumun periyodik izlemeleri gerçekleştirilmektedir.
“Bankaların Destek Hizmeti Almalarına İlişkin Yönetmelik” gereği, Katılım Bankası tarafından satın alınan Destek Hizmetleri için, hizmeti satın alan birimlerin ilgili hizmet ve tedarikçiye ilişkin hazırlamış olduğu raporlar incelenerek risk görüşü oluşturulmakta ve Denetim Komitesi’nin görüşüne sunulmaktadır.
Banka genelinde operasyonel riskin yönetimine yönelik olarak BDDK tarafından yayımlanan iyi uygulama rehberlerine uyum kapsamında çalışmalar yürütülmektedir.
Bununla birlikte, Banka’da; bankacılık hesaplarından kaynaklanan kâr payı oranı riski, ülke ve transfer riski, yoğunlaşma riski, itibar riski, uyum riski ve artık risk, oluşturulmuş olan politika ve uygulama usullerine uyumlu bir şekilde izlenmekte ve yönetilmektedir.
İçsel Sermaye Yeterliliği Değerlendirme Süreci, Stres Testi ve Senaryo Analizleri
Risk Yönetim Merkezi Başkanlığı olarak, Banka’nın mevcut ve gelecekteki sermaye gereksinimlerinin, stratejik hedefler ve makroekonomik değişkenler ile birlikte analiz edilerek maruz kalınan veya ileride kalınabilecek riskleri karşılayacak düzeyde sermayenin içsel olarak hesaplanması ve faaliyetlerinin yeterli düzeyde sermayeyle idame ettirilmesi amacıyla asgari yılda bir kez olmak üzere İSEDES raporu hazırlanmakta ve BDDK’ya iletilmektedir.
Söz konusu rapor kapsamında Bankayı olumsuz yönde etkileyebilecek muhtemel olayları veya piyasa koşullarındaki muhtemel değişimleri tanımlayan stres testi ve senaryo analizleri ile bankanın uğrayabileceği muhtemel zararları ve bu zararları karşılayacak sermaye yeterlilik düzeyi tahmin edilmektedir. Mevcut durum, risk iştahı, stratejik plan, senaryo analizleri ve stres testi değerlendirmeleri sonucunda yeterli sermaye düzeyini korumak için alınması gereken aksiyonlar belirlenmektedir. Stres testi ve senaryo analizleri ile stres koşulları altında Banka’nın likidite yeterliliği ve planlamasına ilişkin değerlendirilmeler yapılmakta ve söz konusu değerlendirmeler ile bankanın yükümlülüklerini yerine getirebilmek için ihtiyaç duyabileceği likidite düzeyi belirlenmektedir.
İSEDES kapsamında gerçekleştirilen senaryo analizi ve stres testlerinin dışında aylık ve çeyreklik dönemlerde ilave stres testleri gerçekleştirilmektedir. “Bankaların İç Sistemleri ve İçsel Sermaye Yeterliliği Değerlendirme Süreci Hakkında Yönetmelik” çerçevesinde piyasa ve karşı taraf kredi riski ile bankanın toplam likidite riskine ilişkin stres testleri aylık olarak, Banka’nın maruz kaldığı önemli risklerin değerlendirildiği stres testi çalışmaları ise çeyreklik dönemlerde gerçekleştirilmektedir.