2016 Faaliyet Raporu

Türkiye Finans’ta 2016 Yılı Faaliyetlerinin ve Sonuçlarının Değerlendirilmesi



Fonlu Çek, Türkiye Finans’ın 2015 yılında müşterilerine sunduğu, katılım bankacılığında bir ilk olan yenilikçi bir hizmettir.

Ticari ve Kurumsal Bankacılık

Fon kullandırımıyla Türkiye ekonomisine tam destek

Türkiye Finans, Kurumsal Bankacılık segmentinde, cirosu 150 milyon TL ve üzerinde olan 3 binin üzerinde tüzel müşteriye ve ortaklarına hizmet sunmaktadır.

2016 yılında Banka, Kurumsal Bankacılık nakdi fon kullandırımını 2015 yılına göre %27 artırarak 6,6 milyar TL’ye yükseltmiştir. Kurumsal Bankacılık gayri nakdi fon kullandırımı ise 4,7 milyar TL’den %8 yükselerek 5,0 milyar TL’ye ulaşmıştır.

Türkiye Finans, Ticari Bankacılık segmentinde, 15-150 milyon TL yıllık net satış hasılatı bulunan 16 binin üzerinde tüzel müşteriye ve ortaklarına hizmet sunmaktadır.

2016 yılında Türkiye Finans, Ticari Bankacılık nakdi fon kullandırımını 10,5 milyar TL’ye, gayrinakdi fon kullandırımını da 5,4 milyar TL seviyesine ulaştırmıştır.

2016 yılında toplam finansal kiralama işlem hacmi 1,4 milyar TL’ye ulaşmıştır.

Türkiye Finans, Kurumsal, Ticari ve KOBİ segmentinde yer alan müşterilerinin yurt içi ve yurt dışından tedarik ettiği finansal kiralamaya uygun her tür makine, teçhizat ve benzeri ekipman ihtiyaçlarına finansal kiralama hizmeti sunmaktadır. Türkiye Finans’ın finansal kiralama toplam işlem hacmi, 2016 yılsonunda 1,4 milyar TL’ye ulaşmıştır.

Türkiye Finans Kare Kodlu Çek uygulamasında öncü Banka

Türkiye Finans, 2017 yılında sektörde zorunluluk haline gelecek olan “Karekodlu Çek” uygulamasını 2016 yılının Şubat ayında devreye almıştır.

Teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek yenilikleri hızla uygulayan Türkiye Finans, söz konusu proje ile öncü banka unvanına yakışır biçimde Karekodlu Çek ürününü bireysel ve tüzel çek karnesi kullanan müşterilerinin kullanımına sunmuş ve memnuniyetlerini kazanmıştır.

Çekli tahsilatların daha güvenli bir biçimde yapılmasını sağlayan Karekodlu Çek, üzerindeki karekodun hamili tarafından okutularak, herhangi bir onay sürecine gerek kalmadan, keşidecinin geçmiş çek ödeme durumunun görülebilmesini sağlamanın yanı sıra, çekin sahte olup olmadığının kontrolüne de imkân tanımaktadır.

Fonlu Çek hizmeti ile firmalara nakit akışlarında ödeme kolaylığı

Fonlu Çek, Türkiye Finans’ın 2015 yılında müşterilerine sunduğu, katılım bankacılığında bir ilk olan yenilikçi bir hizmettir. Fonlu Çek, katılım bankacılığı prensipleri çerçevesinde müşterilere finansman sağlayan bir ödeme yöntemidir.

Fonlu Çek, müşteriler tarafından mal alımı karşılığında verilen çeklerin takas gününde daha önceden belirlenen vade ve oranlarda fonlanması prensibine dayanmaktadır. Ayrıca söz konusu hizmet, sunduğu finansman imkânı ile birlikte firmalara nakit akış döngülerinde ödeme kolaylığı sağlamaktadır.

Türkiye Finans’ın Doğrudan Tahsilat Sistemi ile tahsilatlar garanti altında

Türkiye Finans’ın “Doğrudan Tahsilat Sistemi” (DTS), müşterilerin tahsilatlarını hızlı ve garantili bir şekilde gerçekleştirmelerini sağlamaktadır. Banka, DTS ile çok sayıda müşteriyle çalışan ya da bayilik sistemi olan şirketlerin peşin ya da vadeli tahsilatlarına pratik bir çözüm sunmaktadır.

Ayrıca DTS ürünü;

konularında ayrıcalıklı hizmetler vermektedir.

Dış ticaret işlemlerinde Türkiye Finans farkı

Türkiye Finans, dış ticaret alanında bilgi birikimi yüksek, profesyonel ekibi ve her geçen yıl daha da yaygınlaşan küresel muhabir ağı ile müşterilerine katma değeri yüksek ve ihtiyaçları doğrultusunda özel olarak tasarlanmış çözümler sunmaktadır.

Banka 2016 yılında, mevcut müşterilerinin dış ticaret işlemlerinde kolaylık sağlamak ve daha fazla şirkete ulaşmak adına, İstanbul ve Marmara bölge müdürlüklerinde dış ticaret satış yöneticileri istihdamı gerçekleştirmiştir. Dış ticaret satış yöneticileri, şube ve müşteri ziyaretleri kanalıyla müşterilere birebir teknik destek sağlayarak, müşterilerin her türlü talebini hızlı bir şekilde cevaplamaktadır.

Türkiye Finans, aynı zamanda, uygun maliyetli orta ve uzun vadeli Eximbank, GSM, SEP gibi yurt dışı kaynaklı kredilere de aracılık etmekte ve müşterilerine sunduğu plasman imkânlarını çeşitlendirmektedir.

Banka 2016 yılında, 35 milyon ABD doları tutarında Eximbank’ın Sevk Öncesi İhracat Kredisinin kullandırımına aracılık etmiştir.

2017 yılı öngörüleri

Türkiye Finans 2017 yılında, Ticari ve Kurumsal Bankacılık segmenti stratejisi doğrultusunda, ürün gamını geliştirmeyi, müşteri tabanını genişletmeyi, şirketlerin finansal ihtiyaçlarını karşılamayı ve müşterilerini artan oranda desteklemeyi öngörmektedir.

Banka, Fonlu Çek ürününde, erken taksit tahsilatı, kısmi tahsilat imkânı, genel kredi kapsamında değerlendirilme, teminat özelliği kazandırma gibi geliştirmeler ile ürünün işlevselliğini artırmayı planlamaktadır.

2017 yılında DTS ürünü için hazır limit çalışması ile daha fazla sayıda müşteriye, daha hızlı ön onaylı hazır limit üretilmesi hedeflenmektedir.

2017 yılında Türkiye Finans, çözüm ve risk odaklı bir bakış açısı ile şirketlerin finansal ihtiyaçlarının hızlı ve etkin bir şekilde karşılanması çalışmalarına devam edecek ve müşteri tabanının genişletme faaliyetlerine odaklanacaktır.

KOBİ’lere destek

2016 yılı verilerinin ışığında, katılım bankaları arasında Resmi KOBİ tanımına göre KOBİ’lere kullandırılan nakdi fonların %43,9’unu Türkiye Finans tek başına sağlamıştır.

KOBİ Bankacılığı

KOBİ bankacılığında güçlü pazar payı

KOBİ Bankacılığı nakdi fon kullandırımı 12,4 milyar TL gayrinakdi fon kullandırımı 5,6 milyar TL olurken bu segmentteki toplam fonlama büyüklüğü 18 milyar TL’ye ulaşmıştır.

2016 yılı verilerinin ışığında, katılım bankaları sektöründe, Resmi KOBİ tanımına göre KOBİ’lere kullandırılan nakdi fonların %43,9’unu Türkiye Finans tek başına sağlarken, Banka’nın gayrinakdi fon kullandırımındaki sektör payı %42,5 olmuştur.

Türkiye Finans’ın uzman kadrosu KOBİ’lerin ihtiyaç duyduğu desteği sunmaktadır.

Türkiye Finans 2016 yılında da, alanında uzman, profesyonel KOBİ Bankacılığı kadrosu aracılığıyla;

gibi çözümleri müşterilerine sunmuştur.

Türkiye Finans, KOBİ’ler için bir finansal hizmet sağlayıcı olmanın ötesinde bir danışman ve iş ortağıdır.

Kalkınma ajansları tarafından verilen hibeler başta olmak üzere, üretimde inovasyonu destekleyen TÜBİTAK, Ar-Ge teşvikleri, TTGV Destekleri, KOSGEB Proje Teşvikleri ve IPARD destekleri başta olmak üzere pek çok başlıkta uzman ve yetkin bir danışman firma ile stratejik işbirliğinde çalışan Türkiye Finans, KOBİ’lere hibeler konusunda profesyonel hizmet sağlamaktadır. Türkiye Finans, Eş Finansman Protokolü kapsamında KOSGEB destek paketlerinden destek almaya hak kazanan KOBİ’lerin alımlarına da aracılık hizmetleri vermiştir.

Her alanda KOBİ’lerin büyüme ve gelişmesine katkıda bulunan Türkiye Finans, Yatırım Teşvik Belgeli KOBİ’lere desteğini de sürdürmektedir. T.C. Ekonomi Bakanlığı ile Türkiye Finans arasında imzalanan “Kâr Payı Destek Protokolü” çerçevesinde, yatırım teşvik belgesi almış firmalara, 2016 yılında da destek olunmaya devam edilmiştir. Protokolün imzalandığı tarihten bugüne, KOBİ’lerin yatırımlarına yönelik mal alımlarına toplam 188 milyon TL’den fazla finansal destek sağlanmıştır. Ayrıca Ekonomi Bakanlığı’ndan 16 milyon TL’nin üzerinde hibe hakkı alınmasına aracılık edilmiştir.

Teminat üretmekte güçlük yaşayan KOBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştırmak adına nitelikli çözümler üreten Türkiye Finans, Hazine Destekli Kredi Garanti Fonu kefaletli kredilerde bankacılık sektöründeki öncülüğünü devam ettirmiştir. Türkiye Finans, Hazine desteği kapsamında tüm bankacılık sektöründe en fazla kefalet veren bankalar arasında yer almıştır.

Türkiye Finans, dış ticaret alanında katma değeri yüksek çözümler sunmaktadır.

Türkiye Finans, dış ticaret konusunda tecrübeli personeli ve dünyanın dört bir yanında bulunan geniş muhabir ağı ile müşterilerine katma değeri yüksek ve ihtiyaca özel çözümler sunmaktadır.

2016 yılında muhabir ilişkilerini geliştirme çabaları kapsamında ve Rusya İle Türkiye arasındaki dış ticaret ve döviz kazandırıcı faaliyetlerin teşvik edilmesi politikaları doğrultusunda, muhabir bankalar nezdinde Ruble hesabı açılmıştır. Bu adımla beraber, Türkiye Finans, Ruble cinsinden yurt dışı para transferlerini aracı bir bankaya ihtiyaç duymadan doğrudan gerçekleştirmeye başlamıştır.

Çeşitlenen ürün, hizmet ve çözüm gamı

Türkiye Finans, müşterilerinin finansal farkındalığını artırmak ve risk yönetimi algısına katkıda bulunmak amacıyla Kredi Kayıt Bürosu ile olan işbirliğini geliştirmeye devam etmiştir. Banka, bu kapsamda, 2016 yılında müşterilerine Findeks raporlarını, Banka şubelerinden tedarik etme imkânı sunmuştur.

Türkiye Finans, 2016 yılında KOBİ’lerin yurt içinden ve yurt dışından sağladığı makine, teçhizat ve benzeri ekipman ihtiyaçlarına finansal kiralama modeliyle fonlama desteği sunmayı da sürdürmüştür. 2016 yılında KOBİ’lerle gerçekleştirilen finansal kiralama iş hacmi, %2 oranında artmıştır.

Türkiye Finans, “Gülen Çiftçi Tarım Paketi” ile tarımsal üretime de destek olmayı sürdürmüştür.

2016 yılında, Banka’nın odaklandığı diğer bir alan, başta yenilenebilir enerji olmak üzere enerji; turizm ve çeşitli üretim tesisi projeleri olmuştur.

2017 yılı öngörüleri

KOBİ’lere şubeye uğramadan finansman imkânları sunan Siftah Kart ürününde sektörlere özel paketler hazırlanması ile ilgili çalışmalara devam edilmektedir. Banka, bu özel hizmet paketlerini 2017 yılı itibarıyla müşterilerinin kullanımına sunmayı planlamaktadır.

Türkiye Finans, geçmiş yıllarda olduğu gibi 2017 yılında da KOBİ’lere artan oranda değer katmayı, KOBİ’lerin her alanda işlerini kolaylaştırmayı ve tabana yaygın bir büyüme modeli kapsamında en kaliteli hizmet standartlarını sağlamayı hedeflemektedir.

Özetle, Türkiye Finans 2017 ve sonrasında da KOBİ’lerin günlük hayatlarında artan oranda yer almayı amaçlamaktadır.



Banka tarafından Proje Finansmanı amacıyla kullandırılan fonların %42’si enerji, %18’i turizm, %18’i gayrimenkul geliştirme sektörlerine ait olurken, diğer sektörlerin toplam içindeki payı %22 seviyesinde gerçekleşmiştir.

Proje Finansmanı

Proje finansmanında %30 artış sağlandı.

Türkiye Finans, 2016 yılında da, projenin kendi nakit akışının baz alınarak kullandırılan fonun geri ödemesinin sağlandığı Proje Finansmanları ve özellikli yatırım finansmanında  istikrarlı büyümesini sürdürmüştür.

Türkiye Finans’ın 2016 yılında Proje Finansmanı kapsamında sağladığı nakdi ve gayrinakdi fon büyüklüğü bir önceki yıla göre %30 artış göstererek 2,6 milyar TL seviyesine ulaşmıştır.

Banka tarafından Proje Finansmanı amacıyla kullandırılan fonların %42’si enerji, %18’i turizm, %18’i gayrimenkul geliştirme sektörlerine ait olurken, diğer sektörlerin toplam içindeki payı %22 seviyesinde gerçekleşmiştir.

Yenilenebilir Enerji Projeleri öncelikli alanımızdır.

Türkiye Finans, ülkemizin enerji alanındaki stratejisi ve öncelikleri ile paralel olarak, çevreye olumsuz etkileri konvansiyonel enerji kaynaklarına göre çok daha az seviyede olan yenilenebilir enerji kaynaklarının desteklenmesine öncelik vermektedir.

Banka, 2016 yılsonu itibarıyla kurulu gücü 300 MW’a ulaşan çoğunluğu yenilenebilir enerji projelerine yaklaşık 1,1 milyar TL finansman desteği sağlamıştır.

Güneş enerjisi projelerine etkin finansman çözümleri sunduk.

Güneş enerjisi yatırımlarının artması ve bu alana kayan yatırımcı ilgisi, bu piyasayı önceki yıllardan farklı bir konuma getirmiştir. Bu doğrultuda Türkiye Finans 2016 yılında da güneş enerjisi yatırımlarının finansmanındaki payını büyütmüş ve piyasadaki konumunu güçlendirmiştir.

2016 yılsonu itibarıyla, 88 adet güneş enerjisi projesine fon kullandırılmış olup, yaklaşık 553 milyon TL finansman desteği sağlanmıştır.

Türkiye Finans tarafından fonlanan güneş enerjisi tesislerinin toplam kurulu gücü 145 MW seviyesindedir. Ülkemizin güneş enerjisine dayalı toplam elektrik üretim kapasitesi dikkate alındığında Türkiye Finans, güneş enerjisine yönelik projelerin fonlanmasında önemli bir oyuncudur.

Türkiye Finans, 2016 yılı içerisinde proje finansmanının iş kalitesini ve risk analiz düzeyini destekleyecek, konu uzmanı üçüncü taraflardan danışmanlık hizmeti alınması konusunda anlaşmaya varmıştır. Böylece finansman desteği sağlanan projelerinden kaynaklı risklerin etkin bir şekilde yönetimi sağlanacaktır.

2016 yılsonu itibarıyla, 88 adet güneş enerjisi projesine fon kullandırılmış olup, yaklaşık 553 milyon TL finansman desteği sağlanmıştır.

2016 yılında, özellikle enerji sektöründe Türkiye Mevzuatı ve dünya genelinde yaşanan gelişmelerin izlenmesi ve uygulanabilmesi amacıyla eğitim faaliyetlerine ağırlık verilmiştir.

2017 yılı öngörüleri

Türkiye Finans, ülkemizin hızlı kalkınmasını destekleyecek projelerin finansmanındaki güçlü ve istikrarlı konumunu 2017 yılında da sürdürmeyi hedeflemektedir.

Bireysel Bankacılık

Müşterilerle kurulan samimi diyalog iş hacimlerinin artışını destekliyor.

2016 yılında Türkiye Finans, Bireysel Bankacılık iş kolunda müşteri memnuniyetini sağlamak amacıyla süreçlerde, kaynakların kullanımında ve müşteriyle olan iletişimde verimliliği artırmaya odaklı faaliyetler gerçekleştirmiştir.

Müşterilerinin ana bankası olma hedefine yönelik çalışmalar yürüten Banka, portföye yeni katılan müşterilere Türkiye Finans ailesinin bir parçası olduğunu hissettirmek adına “hoş geldin” aramaları gerçekleştirmiş; 7/24 erişim olanağı sunan iletişim bilgilerini müşterileriyle paylaşmıştır. Diğer taraftan müşterilerin tüm bankacılık ihtiyaçlarını ilk üç ay içerisinde karşılama hedefi doğrultusunda, doğru ve hızlı bir iletişim metodu uygulanarak müşteri ihtiyaçlarına uygun ürün ve hizmet önerileri sunulmuştur.

Türkiye Finans 2016 yılında, bireysel finansmanda kesintisiz büyümeye devam etmiştir.

Türkiye Finans 2016 yılında 850 milyon TL gayrimenkul finansmanı kullandırarak toplam 3,8 milyar TL risk büyüklüğüne ulaşmıştır. Gayrimenkul kredileri riski ise Banka’nın toplam kredi riskinin %15’i seviyesinde gerçekleşmiştir.

Banka, 2016 yılında bir yandan konut kredileriyle gerçekleşen müşteri kazanımında sürdürebilirliği ön planda tutarak çapraz satışa dayalı avantajlı kâr oranlarını müşterilere sunmuş diğer yandan daha fazla ürün kullanımı yoluyla müşteri sadakatini ve verimliliğini artırmıştır.

Toplu konut projelerinin finansmanında uzmanız

Türkiye Finans, tamamlanmış gayrimenkul finansmanının yanı sıra, devam eden toplu konut projelerinde de yer almaktadır. Türkiye’nin önde gelen yapı şirketlerinin inşa ettiği markalı, niş projelerde görev alan Banka, Türkiye genelinde yaklaşık 2 bin adet toplu konut projesi ile anlaşmalıdır.

2016 yılında toplu konut projesi kapsamında, 2.705 müşteriye avantajlı kâr oranları ile konut sahibi olma fırsatı sunulmuştur. Türkiye Finans’ın gayrimenkul finansmanı toplam iş hacminin %42’sini (289 milyon TL) toplu konut projeleri kapsamındaki fon kullandırımları oluşturmuştur.

Tüketici kredilerinde yoğun bir yıl

Türkiye Finans 2016 yılında, taşıt finansmanı iş kolunda kampanyalar düzenleyerek müşterilerine rekabetçi koşullara sahip finansman olanakları sunmaya devam etmiştir. Banka, bu segmentte, 2016 yılsonu itibarıyla, toplam 133 milyon TL’lik fon kullandırımı gerçekleştirmiştir.

2016 yılında ihtiyaç kredilerinin vadeleri ve kredi kartı taksit sayılarında yapılan yasal düzenlemeye uygun olarak Türkiye Finans, ilgili yönetmelik çerçevesinde, müşterilerinin ihtiyaç finansmanını banka kartı aracılığıyla karşılamalarına olanak tanıyarak müşterilere avantajlar sunan Finansör ürününde, taksit sayısı 48 aya çıkarılmış ve 2016 yılında Finansör kullandırım tutarı 51 milyon TL’ye ulaşmıştır.

Hızlı Finansman bayi ağı aracılığıyla müşterilerin bireysel ihtiyaç ve taşıt finansmanı talepleri anında cevaplanmış, yerinde kullandırım ve gelirlerine göre esnek ödeme planları sunulmuştur.

Türkiye Finans, 2016 yılında Otomatik Tahsilat Sistemi (OTS) kapsamında; sektörde öncü, eğitim kalitesiyle ön plana çıkan 64 özel eğitim kurumu ile işbirliğine gitmiştir. Söz konusu kurumlar üzerinden eğitim hizmeti alan ve düzenli okul taksit ödemesi gerçekleştiren 2 bine yakın müşteriye ulaşılmış, 3,8 milyon TL’lik tahsilat işlemine aracılık edilmiştir.

2017 yılı öngörüleri

Türkiye Finans, 2017 yılında bireysel bankacılık işkolunda sektörde artan rekabet ve daralan kâr marjlarında sürdürülebilir kârlılık hedefine ulaşmak adına, tüketici kredileri hacmini büyütmeye ve daha fazla yeni müşteriye ulaşmayı hedeflemektedir. Bu doğrultuda bireysel ürün çeşitliliğinin artırılmasının yanı sıra mevcut ürünlerdeki müşteri deneyiminin ve memnuniyetinin güçlendirilmesine yönelik aksiyonların alınması da planlanmaktadır.

Türkiye’de katılım bankacılığı prensiplerine göre ilk kez Türkiye Finans tarafından piyasaya sunulan ve online finansman kanalı olarak hizmet veren Hızlı Finansman modülüne, 2017 yılında prim sistemi eklenecek olup bu yeniliğin önemli hacim artışı sağlayacağı tahmin edilmektedir.

Türkiye Finans, şube kanalına ek olarak; kredi kartı ve Finansör gibi ürünlerini kullanan müşterilerine kolaylık sağlamak amacıyla, 2017 yılında, ATM ve internet gibi şubesiz bankacılık kanalları üzerinden de başvuru alınmasına imkân sunacak sistem geliştirme çalışmaları yapmayı da planlamaktadır.

Findeks

Kredi Kayıt Bürosu A.Ş. (KKB) tarafından hayata geçirilen bireylere ve reel sektöre yönelik tasarlanmış bir finansal hizmet platformu olan Findeks ürünü, Banka şubeleri aracılığıyla müşterilere sunulmuştur.



İşletme Bankacılığı

Türkiye Finans’a özel segment tanımı ile mikro işletmelere tam destek

Türkiye Finans İşletme Bankacılığı segmentinde; esnaf başta olmak üzere, yıllık cirosu 0-2 milyon TL arasında olan tüm mikro ve küçük işletmelere hizmet verilmektedir. Bu kapsamda müşterilerin ihtiyacı olan finansal destek ve danışmanlık hizmetleri verilmekte, nakit yönetim ürünleri ile müşterilerin dönemsel ve günlük finansal hayatları kolaylaştırılmaktadır. İşletme Bankacılığı bünyesinde; müşteri odaklı, proaktif yaklaşım temelli, sektörel çözümler üretilmekte; işletmelerin ticaret, üretim ve istihdamına yönelik finansal ihtiyaçları karşılanmakta ve sürdürülebilir büyümelerine katkı sağlanmaktadır.

İhtiyaca yönelik hızlı ulaşılabilir ve çözüm odaklı finansman desteği

Türkiye Finans İşletme finansmanlarının temel stratejisi, farklılaştırılmış vadeler ve ödeme planları ile ihtiyaca yönelik hızlı ulaşılabilir ve çözüm odaklı finansman desteği sağlamaktır.

Kredi tahsis süreçlerinde gerçekleştirilen düzenlemeler sonucunda etkin risk yönetimi ile kredi değerlemesinin daha hızlı ve efektif yapılabilmesi sağlanmıştır. Alternatif dağıtım kanalları aracılığı ile alınan finansman başvuruları ile esnaf ve küçük işletmelerin finansmana ulaşma süreçleri kolaylaştırılmıştır.

Nakdi kullandırılan fonlarda, 2016 yılında toplam fonlama büyüklüğü 893 milyon TL’ye ulaşmıştır. Türkiye Finans’ın işletme ve bu işletmelerin ortakları olan müşterilerine sağladığı toplam finansman desteği ise 1.583 milyon TL olmuştur.

Toplanan fonlarda tabana yaygın gelişimi esas alan Türkiye Finans, cari mevduatta büyümeyi önceliğine alarak, toplam 2,4 milyar TL’lik mevduat seviyesine ulaşmıştır.

Teminat mektupları ve çek karneleri ile de küçük işletmelerin yanında

Türkiye Finans teminat mektuplarında da küçük işletmelerin yanında olmaya devam etmiştir.

Küçük işletmelerin nakit döngülerinde önemli yere sahip çek karnesi temininde 2016 yılı boyunca destek sağlamıştır. Türkiye Finans, esnaf ve küçük işletmelerin makine, teçhizat vb. yatırım ihtiyaçlarına yıl boyunca finansal kiralama desteği sunarak 2016 yılı sonunda 47 milyon TL’lik hacme ulaşılmıştır.

Kredi Kayıt Bürosu A.Ş. (KKB) tarafından hayata geçirilen bireylere ve reel sektöre yönelik tasarlanmış bir finansal hizmet platformu olan Findeks ürünü, Banka şubeleri aracılığıyla müşterilere sunulmuştur.

Türkiye Finans; anlaşmalı olduğu Ödeme Kayıt Cihazlarında (ÖKC) anlaşmalı marka sayısını artırarak yıl içinde ÖKC pos adedini üç katına çıkarmıştır.

Firmaların ticari faaliyetleri ile ilgili mal ve hizmet alımlarında hızlı ve kolay bir finansman çözümü olan Faal Kart ürünü ile ilgili geliştirmeler yapılmış, esnaflara yönelik farklı ödeme koşulları içeren ayrıcalıklı paketler hazırlanmıştır. Bu kapsamda 2016 yılında Faal Kart ile 3.700 esnaf ve küçük işletmeye 46 milyon TL finansman desteği verilmiştir.

Türkiye’nin öncü katılım bankası Türkiye Finans, tarım sektöründe faaliyet gösteren üreticileri, geniş ürün ve hizmet yelpazesi ile desteklemeye devam ederek Tarım Bankacılığında da varlığını ispat etmiştir. Gülen Çiftçi Tarım Paketi, Arıcılık Faal Kart Paketi ve Faal Kart Çiftçi Paketi ile müşterilerin tarımsal araç, makine, hammadde ve ekipman ihtiyaçları uygun ödeme koşulları ile finanse edilmekte olup 12 ayda bir ödemeli ve 5 yıla kadar vadeli ödeme planları ile çiftçilerin hasat dönemindeki nakit döngülerine göre destek sağlanmaktadır.

tarıma destek

Gülen Çiftçi Tarım Paketi, Arıcılık Faal Kart Paketi ve Faal Kart Çiftçi Paketi ile müşterilerin tarımsal araç, makine, hammadde ve ekipman ihtiyaçları uygun ödeme koşulları ile finanse edilmektedir.

Esnafımız Gülsün, Bereketini Görsün

2016 yılında 102 bine ulaşan aktif müşteri sayısı ile tabana yaygın büyüme ilkesini devam ettiren Türkiye Finans İşletme Bankacılığı; faaliyette bulunduğu şehrin dokusuna nüfuz eden, farklılaştırılmış çözümler sunan ürün ve hizmetleri ile “Esnafın Bankası” olmayı ilke edinmiştir.

“Esnafımız Gülsün, Bereketini Görsün” sloganıyla yola çıkılarak Türkiye Finans’ın esnafa yönelik tüm ürün ve hizmetleri Esnaffinans çatısı altında toplanmıştır. Tüm iletişim kanallarında Esnaffinans konseptinin tanıtımı yapılmış; esnafın ihtiyacına özel uygun koşullu finansman paketlerinin, mal ve hizmet alımlarını zorlanmadan yapmalarını sağlayacak dönemsel kampanyaların ve esnafın yanı başındaki banka olma algısına yönelik reklam kampanyaları düzenlenmiştir.

2017 yılı öngörüleri

İşletme Bankacılığı; 2017 yılında Esnaffinans çatısı altında sunduğu ürün ve hizmetlerle başta esnaf olmak üzere küçük işletmelerin; her türlü ihtiyaçlarını karşılamaya, nakit yönetimine sağladığı destek ile günlük işlerini kolaylaştırmaya devam edecektir.

Faal Kart ürün ve paket geliştirme çalışmaları devam edecek olup, finansmana ulaşma süresinin kısaltılması, alternatif dağıtım kanallarından alınan başvuru ve hazır limit projeleri ile hizmet kalitesinin artırılması hedeflenmektedir.

Türkiye Finans’ın cari mevduatları bir önceki seneye göre %6,3 artarak yaklaşık 6 milyar TL’ye yükselmiştir.

Fon Toplama ve Yatırım Ürünleri Pazarlama

Türkiye Finans’ın en önemli fon kaynağı olan toplanan fonlar, 2016 yılsonunda 21 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Banka’nın cari mevduatları bir önceki seneye göre %6,3 artarak yaklaşık 6 milyar TL’ye yükselmiştir. 2016 yılı toplanan fonların dağılımına bakıldığında %56’sı TL hesaplardan, %44’ü ise döviz hesaplarından oluşmaktadır.

Evlilik masraflarını hafifleten Çeyiz Hesap Türkiye Finans’ta

Türkiye Finans 2016 yılında, Çeyiz Hesap ürününü devreye almıştır. Düzenli ödeme ile devlet katkısı fırsatı sunan Çeyiz Hesap, müşterilerin uzun vadede yüksek kâr payı getirisinden yararlanmasını sağlayan ve avantajlı bankacılık hizmetlerine imkân sunan bir katılma hesabıdır.

Devlet destekli “Konut Hesap”

Konut Hesap, ilk kez ev sahibi olmak isteyen müşterilere kâr payı getirisinin yanı sıra, devlet desteği sağlayan bir katılma hesabıdır. Türkiye Finans Konut Hesap ürünü ile müşterilerine, birikimlerini avantajlı ve güvenli bir şekilde değerlendirme fırsatı sunmaya başlamıştır.

2016 yılında yatırım ürünlerinde %4 artış

Türkiye Finans 2016 yılı Ocak ayında; Emir İletimine Aracılık, Portföy Aracılığı, İşlem Aracılığı ve Sınırlı Saklama faaliyet izinlerini almıştır. 2015 yılsonuna kıyasla 2016 yılsonunda %4 artan yatırım ürünleri (pay piyasası işlemleri ile yatırım fonu alış/satış işlemleri) işlemlerinde aylık ortalama 155 milyon TL işlem hacmi gerçekleştirilmiştir.

Türkiye Finans’tan müşterilerinin tüm sigorta ihtiyaçları için eksiksiz ve kişiye özel çözümler

Türkiye Finans, müşterilerinin değer verdiği her şeyi güvence altına alma konusunda Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen sigorta şirketleri ile işbirliği içinde çalışmaktadır. Türkiye Finans’ın uygun fiyat ve yüksek teminatlı sigorta çözümleri, müşterilerinin evleri, arabaları, sağlığı ve emeklilik günleri ile ilgili riskleri en aza indirgemektedir.

Ayrıca Türkiye Finans, müşterilerinin ihtiyaç duydukları her an yanlarında yer alarak hayatlarını kolaylaştırmaktadır. Banka, bu bağlamda 2016 yılında; hasar, yardım ve rehberlik hizmetlerinin yanı sıra müşteri tercihi doğrultusunda asistanlık hizmetleri de sunarak, özel ve ayrıcalıklı çözümler üretmeye devam etmiştir.

Türkiye Finans ve Faizsiz Bireysel Emeklilik

Türkiye Finans Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), tamamı faizsiz yatırım enstrümanlarından oluşan bireysel emeklilik fonlarından oluşmaktadır. BES, mevcut kamu sosyal güvenlik sistemlerine tamamlayıcı olarak oluşturulan, müşterilerin sosyal güvenlik kurumlarından alacağı emekli maaşının yanında ek bir emeklilik geliri sağlayan sistemdir.

2017 yılı öngörüleri

Türkiye Finans, toplanan fonlarda müşteri tabanını genişletip, pazar payında önemli miktarda artış sağlamayı hedeflemektedir. Söz konusu hedeflere ulaşma konusunda, yatırım ve sigorta ürün hizmetlerinde ürün gamının genişletilmesi planlanmaktadır.

Ödeme Sistemleri ve Kredi Kartları

Türkiye Finans POS sayısı 45 bin adede ulaştı.

2016 yılında Türkiye Finans’ın POS sayısında %8,3, POS cirosunda ise %41 artış sağlanmıştır. Türkiye Finans POS sayısı ve cirosunda katılım bankaları arasında birinci sıraya yükselmiştir.

Katılım bankacılığı sektöründe ilk olan Bonus POS uygulaması kapsamında; anlaşmalı üye işyerlerinin, Bonus platformuna üye diğer 10 bankanın yaklaşık 16 milyon kredi kartına taksit yapabilmesi, müşterilerine Bonus puan kazandırması ve bu suretle ciro hacminin artırılması sağlanmıştır.

Katılım bankacılığında bir ilk olarak esnafa özel Hazır POS Paketleri hizmete alınmıştır. Paketler kapsamında üye işyerlerine peşin ve taksitli paket seçenekleri ile aylık sabit paket ücreti karşılığında komisyonsuz ve blokesiz çalışma olanağı, POS ciro taahhüt bedeli alınmadan sunulmaya başlanmıştır.

Türkiye Finans POS’larında Troy logolu kart kabulüne başlanmıştır.

Ödemelerde büyüyen hacim

Türkiye Finans 2016 yılında, 6736 sayılı yasa kapsamında yapılandırılmış SGK ve Vergi borçlarının tahsilatlarını Banka kanallarına tanımlamış ve işlem kabulüne başlamıştır.

Site, apartman, rezidans ve plaza gibi toplu yapıların yönetiminin tahsilat ve ödemelerini elektronik olarak izlemelerini sağlayan online Apsiyon platformu uygulamaya alınmış; apartman/site sakinlerinin aidatlarını Türkiye Finans kanallarından (gişe, internet şube, mobil, otomatik ödeme vb.) kredi kartından/hesaptan kolaylıkla ödeyebilmeleri imkânı sağlanmıştır.

2016 yılında Banka, ilave 402 vergi dairesi için gerekli çalışmaları tamamlamış, Gelir İdari Başkanlığı’nın bu vergi dairelerine bağlı Motorlu Taşıtlar Vergisi ve Trafik Para Cezası ödemelerinin tahsilatını yapmakla birlikte Gayri Menkul Sermaye İradı, Tapu Harçları, Yolcu Beraberinde Getirilen Cihazların Harçlarının tahsilatına da başlamıştır.

İstanbul lines, İDO, Osmangazi köprüsü ve Avrasya tüneline yönelik HGS geçişi tamamlanmıştır.

6 adet yeni kurumla fatura tahsilatına yönelik anlaşma yapılarak Banka kanallarından tahsilata başlanmıştır.

Hızlı Nokta ve Faturavizyon, Banka dışı kanallarından 1,3 milyar TL ciro, 16 milyon adet işlem gerçekleştirilmiştir.

Türkiye Finans kredi kartları ürün ve hizmetlerini pozitif müşteri deneyimi üzerine kurguluyor.

Türkiye Finans, 2016 yılında müşteri odağını baz alarak kredi kartlarında ürün geliştirme faaliyetlerine devam etmiştir. Banka portföyünde yer alan kartlara temassız özellik kazandırılarak müşterileri alışverişlerini hızlı ve kolay yapabilme imkânı verilmiştir.

Kredi kartı müşterilerinin acil ihtiyaçları için vade farksız Happy Avans olanağı sunulmaya devam edilmiş, Taksitle uygulaması ile sektörler bazında kampanyalar düzenlenerek müşterilerin kredi kartında peşin işlemlerine ödeme kolaylığı ve taksitlendirme avantajları sağlanmıştır.

Türkiye Finans 2016 yılında İnternet Bankacılığı üzerinden kredi kartı başvurusu almaya başlamıştır.

Banka, 2016 yılını 384 bin adet bireysel kredi kartı ve 2,1 milyar TL ciro ile tamamlarken, bireysel banka kartlarında 1,5 milyon adet banka kartına ulaşmıştır.

Okul ödemelerinde Okul Tahsilat Sistemi (OTS) ve Okul Yedek Hesap

OTS, Türkiye Finans’ın okul taksit ödemeleri tahsilat platformudur. Banka, yeni ürünü Okul Yedek Hesap ile OTS üzerinden sunduğu hizmetleri daha kapsamlı hale getirmiştir. OTS kapsamında veliler, hesaplarından, Türkiye Finans kredi kartından veya Okul Yedek Hesap limitinden talimat verebilmektedir.

Okul Yedek Hesap, Karz-ı Hasen’li Cari Hesap ürünü olup, bir tüketici finansmanı limitidir. Okul taksit günlerinde müşterinin hesabında yeterli bakiye yok ise, eksik kalan tutar müşterinin Okul Yedek Hesap limitinden karşılanmaktadır. OTS kapsamında 2016’da 69 kurum ile çalışılmıştır. Okul Yedek Hesap geliştirmesi ile 2017’de de yeni kurumlarla anlaşmalar devam etmektedir.

2017 yılı öngörüleri

Türkiye Finans 2017 yılında Hızlı Finansman portalindeki bayi sayısını ve iş hacmini artırmaya odaklanacaktır. Banka ayını zamanda POS ürününe odaklanmaya ve büyümeye devam edecektir.

Türkiye Finans, Fintech’lerle işbirliklerini artıracak olup, lisanslı fatura ödeme kuruluşlarının fatura ödemelerinin banka dışı platformlar üzerinden yapılabilmesine yönelik projeler tamamlanacaktır.

2017’de yeni ödeme kuruluşlarını da bünyesine katmayı planlayan Türkiye Finans, müşterilerine katma değer sağlayacak projeleri de hızlıca devreye almaya devam edecektir.

Bankalararası Kart Merkezinin oluşturduğu milli kart Troy projesine destek verilmekte olup, 2017 yılında Troy logolu kart ihracı gerçekleştirecektir.

%78

2016 yılında, Türkiye Finans müşterileri finansal işlemlerinin %78’ini dijital kanallardan gerçekleştirmiştir.

Müşteri Deneyimi ve Hizmet Yönetimi

Kalıcı müşteri memnuniyeti hedefliyoruz.

Müşteri ile ilişkilerinde kalıcı memnuniyeti hedefleyen Türkiye Finans, her zaman, her yerde ve her koşulda müşterisinin yanında yer almayı; onları dinlemeyi, finansal ihtiyaçlarına çözüm üretmeyi ve işlemlerini kolaylaştırmayı önemsemektedir.

Banka, söz konusu süreçte şeffaf ve bilgi sunma odaklı hizmet yaklaşımı ile müşteri şikâyetlerine kalıcı çözümler üretmeye yönelik sistematik projeler gerçekleştirmektedir.

Müşterilerden gelen bildirimleri büyük bir hassasiyetle ve titizlikle ele alarak, bildirim süreçlerinde iyileştirici adımlar atan Türkiye Finans, istisnasız olarak ve her durumda müşterilerinin yararını gözetmekte ve gelen talepleri eksiksiz cevaplamaktadır.

Türkiye Finans, müşterilerinden ulaşan bütün şikâyet, itiraz, öneri, memnuniyet ve talepleri etkin bir şekilde kayıt altına almaktadır. Banka, mevcut sistem üzerinden sağlıklı bir akışın sağlanması amacıyla altyapısında sürekli iyileştirmeler yapmaktadır.

Diğer yandan müşterilere sunulan hizmet kalitesinin ve operasyonel verimliliğin artırılması kapsamında, süreç iyileştirme projeleri hayata geçirilmiş, şube lokasyonlarında düzenlemelere gidilerek, şubelerde kurumsal TV kurulumlarına 2016 yılında da devam edilmiştir.

2017 yılı öngörüleri

Türkiye Finans, müşteri sadakatinin temel bir öğesi olarak kabul ettiği müşteri memnuniyeti ve hizmet yönetimi alanlarındaki çalışmalarına 2017 yılında da devam edecektir.

Anket çalışmaları, müşteri geri bildirimleri ve önerileri ile Türkiye Finans ekiplerinin paylaştığı tespitler doğrultusunda, Banka’nın en önemli paydaş kitlesini oluşturan müşterilerin hizmet deneyimini ve toplam hizmet kalitesini artırıcı projeler geliştirilerek hayata geçirilecektir.

Dijital Bankacılık

Bütünleşik kanal stratejisi kapsamında hızlı, kesintisiz ve mükemmel müşteri deneyimiyle hizmetlerini sürekli dijitalleştiren Türkiye Finans, 2016 yılında da teknoloji yatırımlarına devam etmiş; dağıtım kanallarında müşterilerine geniş yelpazede işlem ve servis çeşitliliği sunmuştur.

Şubesiz Bankacılık

2016 yılında, Türkiye Finans müşterileri finansal işlemlerinin %78’ini dijital kanallardan gerçekleştirmiştir.

Banka, bu kanallar aracılığıyla yaklaşık 280 bin adet ürün satışı ve aktivasyon yapmıştır.

2016 yılında yapılan çalışmalarla, dijital kanalların artan oranda tercih edilmesini ve etkin kullanımını artıracak yenilikçi uygulamalar hayata geçirilmiş, satış odaklı bir yaklaşım izlenmiştir.

Mobil Bankacılık

Müşteri sayısı ve işlem hacmi açısından en hızlı büyüyen şube dışı bankacılık kanalı olan mobil şubeye yapılan yatırımlar, müşteri ihtiyaçları dikkate alınarak yeni fonksiyon geliştirme çalışmalarıyla devam etmiştir.

Mobil Şube uygulamalarına kolay ve hızlı giriş, trafik para cezası ödeme, ek kart borç ödeme, alış-veriş ayarları ve iPad mobil bankacılık uygulamasına İngilizce olarak çoklu dil desteği gibi fonksiyonlar kullanıcıların hizmetine sunulmuştur.

2016 yılında, mobil şube aktif müşteri sayısı, bir önceki yıla oranla %74 artarken, finansal işlem adedinde %82’lik büyüme kaydedilmiştir. Türkiye Finans’ın iPhone, Android, iPad ve Windows Phone için özel olarak geliştirdiği mobil bankacılık uygulamalarının indirilme sayısı 2016 yılında 180 bin adedi aşmıştır.

İnternet Bankacılığı

İnternet Şubesi’ne müşteri kanal göçü sağlama ve işlem hacmini artırma çalışmaları kapsamında, 2016 yılında müşterilere ödüller ve birçok indirim avantajları sunan kampanyalar gerçekleştirilmiştir.

2016 yılsonu itibarıyla Banka’nın internet bankacılığı müşteri sayısı 600 binin üzerine çıkmıştır. İnternet Şubesi üzerinden satılan ürün sayısı ise 130 bin adet seviyesinde gerçekleşmiştir.

Müşteri İletişim Merkezi

Türkiye Finans Müşteri İletişim Merkezi, çağrı merkezleri için uluslararası standartlarda özel şartlar içeren ve çağrı merkezlerinin hem yönetim sistemi gereksinimlerini hem de çağrı merkezi hizmetlerini sunabilmesi için gerekli olan teknik şartları tanımlayan Müşteri İletişim Merkezleri Hizmet Standardına (EN 15838:2009)sahiptir. Müşteri İletişim Merkezimiz, 2016 yılında yapılan denetimden başarıyla çıkmış ve sertifikasını yenilemiştir.

Banka’nın önemli satış kanallarından biri olan Müşteri İletişim Merkezi, 2016 yılında müşterilerle 4,8 milyon çağrıda temas sağlamıştır. Hız, kalite ve müşteri memnuniyeti odaklı yaklaşımıyla öne çıkan Merkez, müşterilerin ihtiyaçlarına uygun ürünleri sunarak, 238 bin ürün satış ve aktivasyon gerçekleştirmiştir. Merkez ayrıca, yıl içinde müşteri memnuniyetini ve sadakatini artırmaya yönelik katma değerli hizmetler yürütmeye de devam etmiştir.

ATM Bankacılığı

Türkiye Finans, ATM yaygınlaştırma stratejisi kapsamında 2016 yılında gerçekleştirdiği yeni yatırımlarının sonucunda, toplam ATM sayısını 572 adede, şube dışı ATM sayısını ise 188 adede çıkarmıştır.

2016 yılında ATM’ler üzerinden müşterilere daha hızlı ve kesintisiz bir hizmet sunmak adına geliştirme çalışmalarına devam edilmiştir. Bu kapsamda, yenilikçi uygulamaların ve yeni fonksiyonların tanımlamaları yapılarak, daha donanımlı ATM’ler hizmete açılmıştır. Buna ek olarak, yeniden tasarlanan ekranlar ve işlem akışlarıyla kullanıcı deneyimi geliştirilmiştir.

Müşteriler tarafından ATM’ye yatırılan paranın anında diğer müşterilerin işlemleri için kullanılmasına imkân tanıyan Geri Dönüşümlü (Recycle) ATM Projesi tamamlanarak, Türkiye Finans müşterilerinin hizmetine sunulmuştur.

Gerçekleştirilen kampanyalar ve sonuçları

2016 yılında yeni İnternet Şubesi lansmanı kapsamında, hediyelerin dağıtıldığı kapsamlı kampanyanın yanı sıra, müşterilere özel avantajlar, ödüller ve indirimler sunulan farklı kampanyalar ve tanıtım faaliyetleri düzenlenerek, işlem ve müşteri kanal göçü sağlanmıştır. Tüm bu faaliyetlerin sonucu olarak, dijital kanallardan gerçekleştirilen ürün satışları 2016 yılında 180 bin adedin üzerinde gerçekleşmiştir.

Yıl içerisinde yapılan çalışmalarla, diğer dijital kanalların da tercih edilmesini ve etkin kullanımını artıracak yenilikçi uygulamalar da hayata geçirilmiştir.

Yeni İnternet Şubesi

Türkiye Finans 2016 yılında, hızlı, kullanıcı dostu ve kesintisiz olarak müşteri beklentilerinin üstünde yeni işlem seti ve hizmetlerin sunulduğu yeni İnternet Şubesi’ni devreye almıştır. Bireysel ve Kurumsal İnternet Şubesi olmak üzere 2 ana ayrımda yapılanan ve kişiselleştirmenin öne çıktığı platformların, daha iyi müşteri deneyimine yönelik özellikleri artırılırken, yeni tasarımı ve çoklu dil desteği ile bankacılık işlemlerinin daha pratik ve sağlıklı bir şekilde yapılması amaçlanmıştır.

2017 yılı öngörüleri

2017, Türkiye Finans’ın dijital bankacılık dönüşümünün hızlanacağı bir yıl olacaktır. Buna uygun olarak, Banka dijital platformlara yatırımlarını artırmayı öngörmektedir.

2017 yılında, dijital dönüşümün en çok hissedildiği kanal olan Mobil Bankacılık ile ilgili yeni işlem, özellik ve servislerin hayata geçirilmesi, internet sitesi ve mobil uygulamalar üzerinden Banka Müşterisi Olma, Cepten Cebe Para Transferi, ATM’lerden kartsız para çekme işlemlerinin QR kod ve iBeacon teknolojileri ile sunulması ve dijital kanalların şifre/parola süreçlerinin kolaylaştırılması ve optimizasyonu gibi müşterilere ve Türkiye Finans’a katma değer sağlayacak yeni projelerin devreye alınması planlanmaktadır.

Bunlara ek olarak, önümüzdeki dönem de Banka, müşterilerinin nakit ihtiyaçlarını karşılamak üzere, şube dışı ATM ağını genişletmeye yönelik yatırımlarına da devam edecektir.



2016 yılında Türkiye Finans, TÜFE’ye endeksli kira sertifikaları ile kira sertifikası yatırım portföyünü çeşitlendirmiştir.

Hazine

Etkin aktif pasif yönetimi ile optimum likidite seviyesi

Türkiye Finans, 2016 yılında güçlü döviz pozisyonu yönetimi ile kâr payı ve yasal rasyolar risklerini etkin şekilde yöneterek sürdürülebilir kârlılığı hedeflemiştir. Bu kapsamda yasal ve Banka içi rasyoları ile stratejilerini dikkate alarak optimum seviyeyi sağlama başarısı göstermiştir.

Ayrıca 2016 yılında Türkiye Finans, TÜFE’ye endeksli kira sertifikaları ile kira sertifikası yatırım portföyünü de çeşitlendirmiştir.

Döviz kuru hareketlerine Forward ürünü ile nitelikli çözümler

Türkiye Finans müşterilerine; şubeleri, elektronik platformalar ve doğrudan iletişim yolları ile hizmet vermeye devam etmektedir. Banka’nın 2016 yılında gerçekleştirdiği müşteri, bölge ve şube ziyaretlerinde, yıl boyunca yaşanan döviz kuru hareketlerinden müşterilerin daha az etkilenmesi adına Forward ürününün tanıtımı etkin bir şekilde yapılarak, uygulaması anlatılmıştır.

Diğer yandan geçmiş yıllarda olduğu gibi 2016 yılında, müşterilere, gerek TFX TARGET gerekse Integral döviz alım satım platformları kullanımına yönelik eğitim verilmiştir.

Türkiye Finans, sürekli gelişen TFX TARGET platformu ile döviz işlemlerinde öncü

2016 yılında TFX TARGET ile yeni müşteri kazanımında ivmelenme sağlanmış, tabana yayılmış müşteri kitlesi sayesinde volatil piyasa koşullarında bile Banka kârlılık hedefinin en az şekilde etkilenmesine destek vermiştir. Platform üzerinden forward işlem yapma imkânının müşterilere açılmasıyla TFX TARGET’a yeni bir fonksiyon eklemiş, bu anlamda ürün bankacılık sektöründe bir ilk olma özelliğini korumuştur.

2017 yılı öngörüleri

2017 yılında da, etkin stratejik bilanço yönetiminin önemi artmaya devam edecektir. Bu kapsamda değişen piyasa koşulları ve bilanço gelişmeleri ile belirlenen stratejilerin uygulamaya alınmasına yönelik çalışmalar, önümüzdeki dönemlerde de yürütülecektir.

2017 yılında Türkiye Finans’tan Dövize Endeksli Kredi kullanan müşterilerin olası döviz hareketlerinden korunması amacıyla risk haritası oluşturulmuştur. Bu çerçevede, yüksek risk tehdidi altında olan müşterilere, korunma (hedging) konusunda bilgilendirme ziyaretleri gerçekleştirilecektir.

TFX TARGET platformu için mobil altyapı çalışması 2017 yılında tamamlanacak olup, söz konusu çalışma ilk etapta cep telefonu daha sonra tablet üzerinden fiyatlama yapmaya olanak sağlayacaktır.

Uluslararası Bankacılık

Genişleyen muhabir banka ağı

Türkiye Finans 2016 yılında, Türkiye ve dünyada yaşanan siyasi, ekonomik ve jeopolitik gelişmelere rağmen muhabir ilişkilerini geliştirme faaliyetlerine ara vermeden devam etmiştir. Banka, bu faaliyetler çerçevesinde müşterilerinin işlem hacim ve talepleri ile beraber Türkiye’nin dış ticaret ilişkisinin yoğun olduğu ülkeleri gözeterek, uluslararası bankacılık faaliyetleri kapsamında yeni stratejiler geliştirmiştir.

Türkiye’nin dış ticaret ortaklarındaki çeşitlilik ve söz konusu yeni pazarlarda müşteri işlemlerindeki sürekliliğe önem veren Türkiye Finans, özellikle Afrika işlemlerinde geniş muhabir ağı ile müşterilerine hizmet sunmuş ve belirlenen stratejiler kapsamında, yeni ülkelerde hem küresel hem de yerel ölçekte söz sahibi olan bankalarla muhabir bankacılık ilişkileri tesis etmeyi başarmıştır.

2016 yılında Türkiye Finans’ın karşılıklı kredi limiti ilişkisi içinde olduğu muhabir banka sayısı 231’e ulaşmış ve muhabir bankaların şubeleri aracılığıyla dünyanın her ülkesine kolayca işlem yapabilme imkânı sağlanmıştır.

Banka’nın muhabir bankalar nezdindeki bilinirliği ve kredibilitesi her geçen yıl dış ticaret hacmine paralel olarak artmaktadır. Dış ticaretin finansmanına yönelik muhabir bankalar ve uluslararası kuruluşlarla imzalanan anlaşmalar dahilinde ithalat yapan müşterilere Suudi İhracat Programı (SEP), İhracat Kredi Ajansı (ECA) ve Dünya Bankası kredisi kapsamında uzun vadeli kaynak sağlanmıştır.

Diğer taraftan 40 milyar ABD dolarına yaklaşan dış ticaret hacmine paralel olarak, Banka stratejileri doğrultusunda yurt dışı kaynakların Banka’ya kazandırılması çalışmalarına etkin bir şekilde devam edilmiştir. Benzer şekilde, muhabir bankalar aracılığıyla kurumsal şirketler için düzenlenen sendikasyonlar takip edilmiş ve Türkiye Finans açısından uygun koşulları sağlayan şirketlerin işlemlerine iştirak edilmiştir.

Ayrıca bazı kurumsal müşteriler için Türkiye Finans’ın muhabirlerinden uzun vadeli fon temin edilmiş ve Türkiye Finans teminatı kapsamında müşterilerin uygun koşularda yurt dışı finansman kaynaklarından doğrudan yararlanmaları sağlanmıştır.

Kira sertifikası ihraçlarımızla güvenilir yatırım alternatifleri sunuyoruz.

Türkiye Finans, kira sertifikası ihraçlarında da bugüne kadar çok sayıda ilke imza atmıştır.

Türkiye Finans kuruluşundan bugüne, sektöre yön veren bir katılım bankası olarak, yenilikçi ürünlerle müşterilerine yatırım ve finansman çözümleri sunmuştur. Banka bu bağlamda, Türkiye’de reel sektörün finansmanında kira sertifikası ihracını uygulayan ilk ve tek katılım bankası olmuştur. Söz konusu çalışmalara, 2016 yılında kesintisiz bir şekilde devam edilmiştir.

Türkiye Finans, yurt içi ve yurt dışında gerçekleştirilen ihraçlar ile hem müşterilerine yüksek kazançlı ve güvenilir yatırım alternatifleri sunmuş, hem de bu ihraçlardan elde ettiği kaynaklar ile işletmelere uygun vadeli ve uygun maliyetli fon imkânı sağlamıştır.

Türkiye Finans 2016 yılında 6 ay vadeli, yaklaşık 1 milyar TL tutarında kira sertifikası ihracı gerçekleştirmiştir.

Türkiye Finans, 2017 yılında da piyasa şartlarının yanı sıra Banka’nın fonlama ve likidite ihtiyaçları doğrultusunda, başvurusu onaylanmış 2 milyar TL’lik tavan kapsamında kira sertifikası ihraçlarına devam edecektir.

Yurt dışı murabaha işlemleri

Türkiye Finans’ın 2016 yılsonu itibarıyla, sukuk/kira sertifikası işlemleri hariç, gerçekleştirdiği borçlanmaların toplamı 2 milyar 549 milyon ABD doları olmuştur.

2017 yılı öngörüleri

Türkiye Finans, 2017 yılında da kurumsal stratejisi çerçevesinde muhabir banka ve yatırımcı portföyünü çeşitlendirmeye ve bu bağlamda yeni borçlanma işlemlerini piyasa koşullarının ve müşteri taleplerinin ışığında değerlendirmeye devam edecektir.

Dijital kanallara yatırımlarını artırarak, bu kanallar aracılığıyla çeşitli kampanyalar düzenleyen Türkiye Finans, basketbolseverlere yönelik Facebook uygulaması “Şutla Kazan”ı geliştirmiştir.

Kurumsal İletişim

Türkiye Finans, kurumsal iletişim ekseninde, çoklu kanal stratejini başarılı bir şekilde yürütmeyi sürdürmüştür.

Türkiye Finans 2016 yılında, yazılı ve görsel medyanın yanı sıra dijital platformlarda da kurumsal iletişim kampanyalarına odaklanmıştır.

Katılım bankacılığı prensiplerinden ödün vermeden, her koşulda ve her zaman, kesintisiz destek sunarak müşterilerinin yanında yer almayı sürdüren Türkiye Finans, bu amaç doğrultusunda hazırladığı reklam kampanyaları ile açık hava ve iç mekan mecralarını planlı ve sistematik bir şekilde kullanmıştır.

Banka; aynı zamanda, TV, radyo, internet, gazete, dergi, açık hava, AVM, stadyum gibi çeşitli mecra ve alanlarda yer alarak, marka bilinirliğinin artırılmasına yönelik çalışmalarına devam etmiştir.

Türkiye Finans’ın bireysel ve kurumsal internet şubesi yenilendi.

Türkiye Finans, müşterilerinin internet bankacılığı hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak amacıyla, İnternet Şubesi’ni “daha bir şube” haline getirmiştir. Yenilenen Türkiye Finans İnternet Şubesi, daha pratik, hızlı ve kullanışlı bir tasarımla kullanıcıya sunulmuştur.

Türkiye Finans, dijital platformlarda da kazandırıyor.

Dijital kanallara yatırımlarını artırarak, bu kanallar aracılığıyla çeşitli kampanyalar düzenleyen Türkiye Finans, basketbolseverlere yönelik Facebook uygulaması “Şutla Kazan”ı geliştirmiştir.

Söz konusu uygulama ile 1 dakika içinde en çok basketi atarak en yüksek puanı alan ilk 10 kişi, Fenerbahçe basketbol takımının Ülker Sports Arena’daki Turkish Airlines Euroleague maçını izleme imkânına sahip olmuştur.

Türkiye Finans Kürek Takımı spor organizasyonlarında dereceler almaya devam ediyor.

Türkiye Finans Kürek Takımı, İBB Gençlik ve Spor Müdürlüğü ile Türkiye Kano Federasyonu işbirliğinde, 28-29 Mayıs 2016 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen Dragon Festivali Bot Yarışları’nda kategori bazında 3.’lüğü elde etmiştir.

Ulusal ve uluslararası firmaların katıldığı ve kurumlar arasında düzenlenen en geniş katılımlı spor organizasyonlarından olan Dragon Fest’te 3 yıldır yer alan Türkiye Finans Kürek Takımı, aynı zamanda son iki yıl peş peşe “En İyi Takım Ruhu” ödülünün de sahibi olmuştur.

Banka’nın en aktif kulüplerinden olan Kürek Takımı, 2016 yılında ayrıca İstanbul Teknik Üniversitesi Denizatı Su Sporları Festivali, Küçükçekmece Belediyesi Su Sporları Festivali gibi yarışmalara katılmış ve çeşitli ödüller kazanmıştır.

Sürdürülebilirlik yaklaşımımız ve uygulamaları

Türkiye Finans’ın “iyi bankacılık” ve “iyi kurumsal vatandaşlık” ana eksenlerinde kurgulanmış sürdürülebilirlik stratejisi, toplumsal ölçekte başarıyı hedef almaktadır ve sonuca odaklıdır.

Türkiye Finans, sorumluluk sahibi kurumsal bir vatandaş olarak, iyi bankacılık uygulamalarının yanı sıra iyi kurumsal vatandaşlık projelerine de imza atarak topluma katkıyı artırmaya yönelik çalışmaktadır.

Ulusal ve uluslararası sürdürülebilirlik konusunda ihtisaslaşmış inisiyatiflerin çalışmalarını yakından takip eden Banka, ihtiyaç duyulan düzenlemeleri devreye almaktadır.

Paydaşlarına taahhüt ettiği sağlam, sorumlu, güvenilir ve şeffaf bankacılık anlayışı, kuruluşundan bugüne Türkiye Finans’ın vazgeçilmez değerleri olmaktadır. 2016 yılında gerek Türkiye’den gerekse dünyadan alınan çeşitli ödüller, Türkiye Finans’ın hem bankacılık uygulamalarında hem de toplumsal katkı çalışmalarında gösterdiği performansın bir takdiri niteliğindedir.

Türkiye Finans 2017 yılında, üyesi olduğu toplumun bir parçası olarak; değer katmaya, üretmeye, projeler geliştirerek topluma sunmaya, asli görevinin yanında hayata ve insanlara karşı olan sorumluluklarını yerine getirmeye devam edecektir.

%65 e-ekstre

Kredi kartları hesap özetlerinin basılı kağıt yerine e-postayla gönderilmesini teşvik çalışmaları gerçekleştirilmiş, e-ekstre oranı %65 seviyesine yükseltilmiştir.

Operasyon Hizmetleri

Operasyonları iyileştirme çalışmaları ile artan verimlilik

2016 yılında:

Ödeme Sistemleri Operasyon Faaliyetleri Kapsamında;

Bankacılık Hizmetleri Operasyon Faaliyetleri Kapsamında;

Kredi Operasyon Faaliyetleri Kapsamında;

Ticari Kredi Kontrol Faaliyetleri Kapsamında;

Organizasyon ve Süreç Geliştirme Faaliyetleri Kapsamında;

Türkiye Finans’ın organizasyon yapısında aşağıdaki değişiklikler hayata geçirilmiştir.

Türkiye Finans bünyesinde 2016 yılında, yeniden yapılandırma ve süreç iyileştirme çalışmaları, 8 proje ve program kapsamında yürütülmüş olup, toplam 43 BS ve BS harici iyileştirme çalışması yapılmıştır. Bu çerçevede, hem işgücünde hem de operasyonel maliyetlerde önemli tasarruflar sağlanmıştır.

2017 yılı öngörüleri

Türkiye Finans, 2017 yılında, hizmet kalitesi ile süreç verimlilik çalışmaları kapsamında imza ve yetki çözümleme, şube işlem onayları, şubematik, faks yönetimi, ortak işlem havuzu, OCR& ICR entegrasyonu, merkezileşme, e-imza/kep, imo ve easy altyapısında çalışmalar yapmayı öngörmektedir.

2017 yılında, hayata geçirilmesi hedeflenen diğer operasyonel projeler aşağıda özetlenmiştir.

%92 sanallaştırma

RDS (Remote Desktop Server) sunucuları sanallaştırılarak, sanallaştırma oranımız %89’dan %92’ye yükseltilmiş, kurulum ve yönetim kolaylığı sağlanmıştır.

Bilgi Sistemleri

İş Sürekliliği testlerinde %100 başarı

Türkiye bankacılık sektöründe, İş Sürekliliği Sertifikasını ilk alan banka Türkiye Finans’tır.

Türkiye Finans, geçmiş yıllarda olduğu gibi 2016 yılında da, gerçekleştirilen iş sürekliliği aktivite testlerinde, başarı oranına ulaşmıştır. British Standards Institute (BSI) tarafından yapılan denetimler sonucunda, Türkiye Finans’ın tüm birim ve şubelerini kapsayan İş Sürekliliği Yönetim Sistemi’nin uluslararası ISO 22301 standardına uyumu bir kez daha teyit edilmiştir.

Türkiye Finans ayrıca, 2016 yılında tamamlanan Bilgi Sistemleri Dönüşüm Programı, IDC Teknoloji Ödülleri kapsamında Kurumsal Dönüşüm Kategorisi’nde 1.’lik ve Teknoloji Servisleri Kategorisi’nde 2.’lik ödüllerine layık görülürken, CIO Dergisi tarafından da Yılın CIO’su Ödülü’nün sahibi olmuştur.

Türkiye Finans Veri Merkezi, enerji verimliliğinde Türkiye ortalamasının üzerindedir.

Türkiye’nin ilk Tier III İşletme Sertifikasına, yüksek güvenliğe ve elektrik/mekanik yükü, ısı, nem koşullarının anlık izlenme ve kontrol edilme fonksiyonuna sahip olan Türkiye Finans Veri Merkezi, enerji kullanımında yüksek etkinlik sağlamanın yanı sıra enerji verimliliğinde Türkiye ortalamasından daha yüksek seviyededir.

2016 yılsonu itibarıyla, Türkiye Finans Veri Merkezi Doluluk oranı %39’dur. Veri Merkezi 2016 yılında söz konusu özellikleriyle önemli bir enerji tasarrufu sağlamıştır. Veri Merkezi’nin performansı, yurt içi ve yurt dışı firmalar tarafından da takdir edilmekte ve sıkça ziyaret edilmektedir.

2017 yılında Veri Merkezi aydınlatma altyapısının, LED teknolojisi ile değiştirilmesi ve bunun sonucunda aydınlatmada yıllık %49,8’lik bir enerji tasarrufu sağlanması hedeflenmektedir.

Bilgi Sistemleri iyileştirme ve geliştirme faaliyetleri

RDS (Remote Desktop Server) sunucuları sanallaştırılarak, sanallaştırma oranımız %89’dan %92’ye yükseltilmiş, kurulum ve yönetim kolaylığı sağlanmıştır. En gelişmiş ve en yüksek performansı sağlayan All Flash Storage sistemlerine yatırım yapılmıştır. İlk etapta tüm sanal sunucular bu yapıya taşınarak yüksek performans elde edilmiştir.

Türkiye Finans, müşterilerine ve çalışanlarına faaliyet döngüsünün bütününde sunduğu hizmetlerin güvenliğini, en yeni teknolojilere yatırım yaparak sağlamaktadır.

Banka, kurumsal bilgilerin uygun sınıflandırma düzeyinde gizlilik, bütünlük ve erişilebilirlik değerlerini tanımlamakta, iç ve dış her türlü tehditlere etkin güvenlik önlemleriyle engel olmaktadır. Türkiye Finans bu doğrultuda faaliyetlerini etkin, doğru ve güvenli bir şekilde yürütmektedir.

2017 yılında Veri Merkezi aydınlatma altyapısının, LED teknolojisi ile değiştirilmesi ve bunun sonucunda aydınlatmada yıllık %49,8’lik bir enerji tasarrufu sağlanması hedeflenmektedir.

2016 yılında, teknolojik ömrü dolan eski güvenlik teknolojileri, güncel ve etkin teknolojilere yükseltilerek, APT (Advanced Persistence Threat) gelişmiş atak tehditlerine karşı güvenlik seviyesi e-mail, web ve Endpoint noktalarında artırılmıştır.

Benzer şekilde 2016 yılında, iç müşteri memnuniyetini artırmak amacıyla çalışanların görüş ve önerileri dikkate alınarak, kullanıcıların yaşadığı sorunları ve talepleri hızla bildirdiği, açılan taleplerin durumu hakkında bilgi aldığı bir ara yüz çalışması gerçekleştirilmiştir. Uygulama sesli yanıt sistemi (IVR) ile BS Çözüm Merkezi servisine entegre edilerek, son kullanıcı hizmet seviyesinin ve memnuniyetinin artırılmasına yönelik çalışmalar tamamlanmıştır.

2016’da, 62 bin talep ve 81 bin olay kaydı olmak üzere, toplam 143 bin kayıt Otomasyon Sistemi tarafından yönetilmiştir. Hizmet alınan sözleşmeli dış firmaların olay kayıtları ve dönüşleri izlenerek, SLA uyum ölçümleri yapılmasına ve raporlanmasına başlanmıştır.

Oracle veri tabanları modern bir altyapıya kavuşturularak, tek bir platformda konsolide edilmiş; konsolidasyon ile sunucu ve disk alanı kullanımlarından tasarruf sağlanmış ve lisans maliyetleri azaltılmıştır. Ayrıca uygulamaların iki kat daha hızlı bir performans ile çalışır hale gelmesi sağlanarak, veri tabanları yönetimi operasyonel olarak kolaylaştırılmıştır.

2017 yılı öngörüleri

2017 yılında, Türkiye Finans Ar-Ge merkezi kuruluş süreci çalışmalarına hız verilmesi öngörülmektedir. Banka’nın hedefi, Ar-Ge merkezinde yürüteceği faaliyetlerle kendi ihtiyaçlarını karşılama ve uluslararası kurumlar üzerinden ihracat olanakları geliştirmektir. Çalışmalar kapsamında, Gebze Teknoloji Üniversitesi ile akademik işbirliği mutabakatı yapılmış; Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümü ile protokol imzalanmıştır. Ar-Ge çalışmalarında FinTech olarak adlandırılan teknoloji anlamında yoğun firmalarla işbirliğine gidilmesi hedeflenmektedir.

Türkiye Finans 2017 yılı içerisinde Genel Müdürlüğünü yeni binasına taşıyacaktır. Yeni Genel Müdürlük binası için gerekli BT altyapı çalışmaları planlanmış olup, 2 lokasyon arasında dark fiber ile yüksek hızlı ve yedekli bir iletişim altyapısının oluşturulması hedeflenmiştir.

Türkiye Finans’ta yapılan master plan projeler, uygulamaya geçiş talepleri ve problem çözümleri de dahil olmak üzere yazılım geliştirme çalışmaları çevik yöntemlerle yapılmaktadır. Söz konusu projeler için 42 scrum takımı görevlendirilmiştir. Bu yapılanmasıyla Türkiye Finans, çevik çalışma yönetimini kullanan Türkiye’deki en büyük organizasyondur.

Ek olarak bu bağlamda, 2016 yılında toplam 32 adet master plan proje, 4.088 adet uygulamaya geçiş talebi ve 5.517 problem kaydı çözüm çalışması tamamlanmıştır. Ocak 2017’de ise, 8 adet master plan projenin tamamlanması planlanmaktadır.

Türkiye Finans 2017 yılında, krediler, dijital dönüşüm ve verimlilik alanlarına yoğunluk veren çalışmalar da gerçekleştirecektir.

EN İletişim