Türkiye Finans, katılım bankacılığı prensipleri doğrultusunda, üretilen değeri paylaşma misyonu ile hareket ederken, performans odaklı insan kaynakları uygulamalarını geliştirmeye ve çalışanlarını desteklemeye devam etmektedir.
Bu misyon doğrultusunda, 2016 yılında insan kaynakları politikamız gözden geçirilmiş ve yetkinliği, bağlılığı ve performansı yüksek bir organizasyon hedefi ile politika uçtan uca yenilenmiştir.
Yetkin insan kaynağının temini, kariyer planlaması, performans değerlendirmesi, çalışan motivasyonu, özlük haklarının yönetimi, ücret politikasının oluşturulması, eğitim ihtiyaçlarının belirlenerek kişisel ve mesleki gelişim eğitimlerinin planlanması gibi temel insan kaynakları faaliyetleri etkinlikle sürdürülmüş, performansa dayalı ödüllendirme ve kariyer olanakları ile çalışan bağlılığı sağlanmıştır.
2016 yılında toplam 378 çalışanımız Bankamıza kazandırılmıştır.
Bankamız sosyal medya paylaşımları ile takipçilerinin kariyerine değer katmaya devam etmiş ve sosyal medyada takipçi sayısını ciddi oranda artırmıştır.
Geleceğin katılım bankacılığı çalışanlarını yetiştirme ve iş hayatına adaptasyonlarını sağlamak amacıyla 489 öğrenciye Genel Müdürlük ve şubelerimizde okul dönemleri boyunca staj imkânı verilmiştir.
Türkiye Finans 2016 yılsonu itibarıyla; 286 Şube ve 10 Bölge Müdürlüğü’nde toplam 3.989 çalışanı ile hizmet vermiştir. Çalışanların %36’sı Genel Müdürlükte, %1’i Bölge Müdürlüklerinde, %63’ü Şube Müdürlüklerinde görev almaktadır.
Çalışanların; %88’i üniversite mezunu, %32’si kadın, yaş ortalaması 33,8’dir.
2015 yılında Üst Yönetim ve Müdür seviyesinde kadro ihtiyaçlarımız %98 iç atama oranı ile karşılanmış olup, 2016 yılında bu oran %99’a yükseltilmiştir.
Eğitim Faaliyetlerimizi ödüllerle taçlandırdık.
Türkiye Finans 2016 yılındaki eğitim faaliyetleriyle ulusal ve uluslararası olmak üzere beş ödül almıştır. İlk olarak, TEGEP Eğitim ve Gelişim Platformu Derneği’nin düzenlediği “Öğrenme ve Gelişim Ödülleri” yarışmasında, ‘En İyi Öğrenme ve Gelişim’ kategorisinde, “Müşteri İşlemleri Servisi Dönüşüm Projesi” ile birincilik ödülünün sahibi olunmuştur.
Dünyanın en prestijli eğitim ve gelişim ödüllerinden biri olarak kabul edilen Brandon Hall Mükemmellik Ödülleri’nde de Türkiye Finans 4 ayrı kategoride ödüle layık görülmüştür:
- “Şube Müdürü Yetiştirme Süreci” ile Yetenek Yönetiminde Mükemmellik kategorisinde Altın (Best Advance In High Potential Development).
- “Satış Okulu” programı ile Satış Performansında Mükemmellik kategorisinde Gümüş (Best Sales Talent Management) ödülü. Gümüş ödül tüm dünyadaki başvurular arasında sadece Türkiye Finans’a verilmiştir.
- “Dış Ticaretin Satışı” programında uygulanan karma eğitim yöntemiyle Öğrenmede Mükemmellik kategorisinde Gümüş (Best Use Of Blended Learning).
- “Gişede Satış” projesinin iş sonuçlarına sağladığı doğrudan katkı ile Öğrenmede Mükemmellik kategorisinde Bronz (Best Results Of A Learning Program).
Sürekli öğrenme ve gelişim ilkeleri doğrultusunda çalışanların kariyerleri boyunca performanslarına katkıda bulunmak ve kişisel gelişimlerini desteklemek amacıyla Bankanın hedef ve stratejileriyle uyumlu eğitim faaliyetleri gerçekleştirilmektedir.
Şubelerde Perakende Bankacılık satış kanalının kurulması “İş Ortağı” yaklaşımı ile desteklenmiş, satış ekiplerinin ihtiyacı olan bankacılık eğitimlerinin yanı sıra perakende satış kültürünün oluşturulması amacıyla Esnafa Satış eğitimi özel bir içerik tasarımı ile 425 çalışana verilmiştir.
Sektörün ve Bankanın öncelikli konularından biri olan sağlıklı kredi yönetimi ve risk algısını geliştirmeye yönelik eğitimler 2016 yılının en çok katılım gösterilen eğitimleri olmuştur. Bu kapsamda, satış ve operasyon olmak üzere yaklaşık 1.500 çalışan krediler hukuku ve kredi riski eğitimlerine katılmıştır.
Şube Müdürlerini banka içinden yetiştirme stratejisine paralel olarak geliştirilen Şube Müdürü Gelişim Programı yeni müdür adayları ile devam etmiş, ilave olarak Genel Müdürlük ve Şubede yönetici unvanına sahip 320 çalışana işlerini ve ekiplerini yönetirken kullanacakları yöntem ve teknikler konusunda gelişimlerini sağlayan yönetim eğitimleri verilmiştir.
Katılım Bankacılığı prensipleri doğrultusunda, tüketim yerine artı değer oluşturmayı misyon edinmiş olan Türkiye Finans, 2015 yılında başladığı “Faizsiz Bankacılık” eğitimlerine bu yıl da devam ederek sınıf içi ve eğitim filmi yoluyla tüm çalışanlarını bu konudaki güncel bilgilerle geliştirmeye devam etmiştir. Ayrıca katılım bankacılığının akademik temellerini desteklemek amacıyla, çeşitli üniversiteler tarafından düzenlenen “Katılım Bankacılığı Yüksek Lisans” eğitimi ve sertifika programlarına talep edenlerin katılması sağlanmıştır.
SPK, BES, SEGEM, İSG, İlk Yardım, Suç Gelirlerinin Aklanması ve Terörün Finansmanının Önlenmesi vb. yasal zorunluluğu bulunan konularda hedef kitlelere yönelik uzaktan ve sınıf içi yöntemlerle eğitim desteği verilerek ilgili belge ve sertifikaların alınması sağlanmıştır.
2016 verimlilik stratejisi kapsamında, Eğitim Müdürlüğü çalışanlarının operasyonel süreçlerinin geliştirilmesi ihtiyacı ve iç müşterilerin geri bildirimleri dikkat alınarak; esnek, hızlı, kullanıcı dostu, daha çok öğrenme fırsatı sunan ve düşük maliyetli bir entegre eğitim yönetim sistemi, “KAMPÜS” adı ile hayata geçirilmiştir. Sistemin kullanılmaya başlanılması ile birlikte, eğitim yönetim süreçlerindeki iyileşmeden elde edilen 900 adam/saat tasarruf, Ar-Ge çalışmalarına ve yeni projelere yönlendirilmiştir.
2016 yılı eğitimlerinin %73’ü sınıf içi, %27’si uzaktan eğitim yöntemleri ile sunulmuştur. Çalışanların yetkinliklerini, becerilerini ve kişisel gelişimlerini bankanın hedefleri doğrultusunda desteklemek amacıyla 2016 yılında kişi başı ortalama eğitim saati 47 saat olarak gerçekleşmiştir.
Sosyal Kulüpler
Türkiye Finans’ta 2016 yılında, profesyonel iş yaşamı ile sosyal yaşam arasındaki dengenin korunması adına çok sayıda etkinlik ve projeye imza atılmıştır.
2016 yılında gerçekleştirilen etkinlikler aşağıda özetlenmiştir:
- Türkiye Finans Kürek Takımı, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi tarafından düzenlenen İstanbul Su Sporları Festivali’nde, “Dragon Bot En Centilmen Takım” ödülüne, 5. Üniçek Su Sporları Festivali’nde ise 3.’lük ödülüne layık görülmüştür.
- Türkiye Finans Kürek Takımı, kurumlar arasında düzenlenen en geniş katılımlı spor organizasyonlarından biri olan ‘Dragon Festivali Bot Yarışları’nda kategori bazında 3. olmuştur.
- Türkiye Finans Koşu Kulübü, Türkiye genelinde düzenlenen ve 80 ülkeden 10 binden fazla sporcunun katıldığı Vodafone 11. İstanbul Yarı Maratonu’nda, toplam 1 kupa ve 10 ödül kazanmıştır. 10 Banka çalışanı; Bayrak Yarışı Çeyrek Maraton Business ve Yarı Maraton Business kategorilerinin üçüncüsü ve Çeyrek Maraton Business kategorisi dördüncüsü olarak ödüllerini almıştır.
- “Türk Kızılay’ı ile Türkiye Finans Kan Bağışı İçin Gönüllü” kampanyasında, 84 Banka çalışanı kan bağışında bulunmuştur.
- Genel Müdürlük bünyesindeki çalışanlara, “Cumanız Hayırlı, Kıyafetleriniz Rahat olsun” sloganı ile Cuma gününe özel serbest kıyafet uygulamasına başlanmıştır.
Ayrıca yıl içinde, işini tutkuyla yapan, üreten ve paylaşmayı seven farklı disiplinlerden kişileri çalışanlarla bir araya getirme, deneyimlerini paylaşma hedefiyle seminer ve panel etkinlikleri düzenlenmiştir.
İş Sağlığı ve Güvenliği
Türkiye Finans çalışanlarının daha güvenli bir ortamda çalışmasını sağlamak ve sağlıklarını korumak amacıyla oluşturulan İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Ekibi 2016 yılında çalışmalarına hız kazandırmıştır. Bu kapsamda;
Türkiye Finans çalışanlarının İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimleri güncel mevzuatlar doğrultusunda İş Güvenliği Uzmanları ve İşyeri Hekimi tarafından gruplar halinde verilmiştir.
Tophane Ek Hizmet Binası ve Genel Müdürlükte acil durumlarda bilinçli olarak hareket edilebilmesi için eğitimler ve yangın tatbikatları yapılmıştır.
Türkiye Finans çalışanlarına yönelik periyodik muayene kapsamında sağlık taramaları yapılmıştır.
Türkiye Finans çalışanlarında görülen sağlık problemleri ile ilgili veriler ile hazırlanan istatistikler doğrultusunda duyurular, afiş, test ve ölçümler, aşı takip çizelgeleri, süt odası bakımları gibi önleyici tedbir alma çalışmaları yapılmıştır.
Türkiye Finans çalışanlarının daha hijyenik ortamda çalışabilmeleri için rutin temizlik haricinde revir ve tüm kurumda belirli periyotlarda dezenfektanlar ile temizlik çalışmaları başlatılmıştır.
Yıl için hazırlanan takvim doğrultusunda 2 aylık dönemlerde İş Sağlığı ve Güvenliği Komite Toplantıları düzenlenmiştir. Komitede alınan kararlar doğrultusunda ilkyardım çantalarının temini ve kontrolü, eğitim güncellemeleri ve acil duruma entegrasyonu yapılmıştır.
İş Sağlığı ve Güvenliği kapsamında Türkiye Finans Şubeleri ve Bölge Müdürlükleri dahil olmak üzere tüm Türkiye çapında İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi hizmeti verilmeye başlanmıştır.
Performans Yönetimi
Banka genelinde performans yönetiminin bireysel seviyede etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi misyonu dahilinde Genel Müdürlük birimlerinde daha önce birim seviyesinde yürürlükte olan performans karneleri bireysel seviyeye indirilmiştir. Genel Müdürlük ve Şube/Bölgelerdeki karne uygulamaları ile her seviyede performansın; spesifik, ölçülebilir, ulaşılabilir, gerçekçi ve belirli bir döneme ait temel performans göstergeleri üzerinden tespit edilmesi sağlanmıştır.
Bankanın stratejik öncelikleri doğrultusunda performans değerlendirmesine esas olan kriterler revize edilmiş ve 2016 yılı performanslarının yeni sistemle değerlendirilmesi sağlanmıştır.
Scrum metodolojisi ile çalışan bilgi sistemleri ürün ve hizmet geliştirme ekiplerinde 360 derece performans değerlendirmeleri yapılmaya başlanmış, bu değerlendirme sonuçları yılsonu performans hesaplamalarına girdi oluşturmuştur.
Bankanın vizyon, misyon ve hedefleri doğrultusunda, İnsan Kaynakları uygulamalarını desteklemek üzere, iş büyüklüklerinin belirlenmesi ve kademe sisteminin revize edilmesine yönelik altyapı geliştirme projesi 10 Ekim 2016 tarihi itibarıyla başlatılmıştır.
Söz konusu proje ile organizasyon yapısını, ana sorumluluk alanlarını ve iş yapış şekillerini yansıtan ve hem sektörde rekabeti, hem de organizasyondaki iç dengeleri gözeten bir iş ölçümleme sisteminin kurulması amaçlanmıştır. Bu çalışma İnsan Kaynakları alanında birçok sürece altyapı teşkil etmek üzere 2016 yılsonu itibarıyla tamamlanmıştır.
2017 yılı öngörüleri
İnsan Kaynakları 2017 iş planı yetkinliği, bağlılığı ve performansı yüksek bir organizasyon oluşturma hedefi doğrultusunda şekillendirilmiştir.