Sayın Ortaklarımız,
Bankamızın 26. Olağan Genel Kurul Toplantısı’na hoş geldiniz. Bankamızın 2016 Yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı’nı onurlandıran siz değerli hissedarlarımızı Yönetim Kurulu adına saygıyla selamlıyoruz.
2016 yılı hesap dönemine ilişkin Yönetim Kurulu ve Bağımsız Denetim Raporları ile Mali Tabloları inceleme ve onaylarınıza sunmadan önce yıl içindeki makroekonomik gelişmeler ve Bankamızın 2016 yılı faaliyetleri hakkında sizleri bilgilendirmek istiyoruz.
2016’da Makro Ekonomik Görünüm
2016 yılı gerek küresel ölçekte, gerekse Türkiye ölçeğinde gündeminin yoğun olduğu bir dönem oldu. ABD ekonomisindeki ılımlı ve genele yayılan toparlanma sayesinde yılın son ayında ABD Merkez Bankası fonlama oranını artırdı. ABD’deki seçim sonuçlarının ardından küresel çapta genişlemeci para politikalarına ara verileceği, ekonomik risklerin ise genişlemeci maliye politikaları ile sınırlandırılacağı yönündeki beklentiler arttı.
Yıl içinde İngiltere’nin AB’den ayrılık kararı ve ABD’de yeni bir başkan seçilmesi küresel makroekonomik tahminlerinin revize edilmesine sebep olan kritik olaylar olarak tarihe geçti.
Gelişmekte olan ülkeler açısından da hem artan enflasyonist riskler hem fonlama hadlerinde küresel krizin ardından ilk defa trendin yukarı yönlü dönmesi, ekonomik zorlukların artmasına neden olmaktadır.
Küresel ekonomi cephesinde bu gelişmeler yaşanırken, Türkiye ekonomisi, 15 Temmuz hain darbe girişimi ve Orta Doğu bölgesinde artan risklerin etkisine maruz kalmıştır.
2015 yılında %6,1 oranında büyüyen Türkiye ekonomisi, küresel zorluklar ve jeopolitik riskler nedeniyle yılın ilk üççeyreğinde sadece %2,2 büyüyebildi.
Yılın sonuna doğru TL’deki değer kaybı ve petrol fiyatlarındaki yukarı seyir, tüketici enflasyonunun yılı %8.53 seviyesinden kapatmasına neden oldu.
2016’da Türk Bankacılık Sektörü
2016 yılında Türkiye bankacılık sektörü, küresel koşullar kaynaklı dalgalanmaların ekonomiyi etkilemesini önlemek adına yıl boyunca proaktif adımlar atmış, ekonominin kararlı bir destekçisi olmuştur. Katılım bankacılığı özelinde ise reel ekonominin ihtiyaçlarına cevap vererek gelişme ve büyüme sürdürülmüştür, sektörümüz önceki dönemlerle uyumlu gelişme ve büyüme çizgisini ileriye taşımıştır.
Bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü geçen yıla göre %16 artışla 2 trilyon 731 milyar TL’ye yükselirken, mevduatlar* %17 artışla 1 trilyon 548 milyar TL’ye, krediler** %17 artışla 1 trilyon 787 milyar TL’ye, özkaynaklar ise yıllık bazda %14 büyüme ile 300 milyar TL’ye ulaşmıştır. Aynı dönemde katılım bankalarının toplam aktifleri %11 büyüme ile 133 milyar TL olurken, toplanan fonlar %12 artışla 85 milyar TL, kullandırılan fonlar %6 artışla 86 milyar TL, özkaynaklar da %8 artışla 11,5 milyar TL seviyesine ulaşmıştır.
Bankacılık sektöründe kârlılık 2016 yılsonu itibarıyla 37,5 milyar TL seviyesinde gerçekleşmiş, aynı dönemde katılım bankalarının kârı 1,1 milyar TL’ye yükselmiştir.
Bankacılık sektörünün 2015 yılsonunda %15,6 olan sermaye yeterlilik rasyosu, 2016 yılsonunda değişmeyerek bu seviyeyi korumuştur. Katılım bankalarında ise bu oran %15’ten %16,2’ye yükselerek bankacılık sektörünün üzerinde olan büyüme potansiyelini devam ettirmiştir.
2016’da Türkiye Finans
Bankamızın 2016 yılı faaliyet sonuçlarına geldiğimizde, Türkiye Finans, 2016 yılında 286 şubesi, 3,989 personeli, 572ATM’si, Çağrı Merkezi ve üstün teknolojik altyapıya sahip mobil ve internet şubeleriyle kaliteden ödün vermeden hizmet sunmayı sürdürmüştür.
2016 yılında POS sayısında %8,5, POS cirosunda %41 artış sağlanarak POS sayısı ve cirosunda Bankamız katılım bankaları arasında birinci sıraya yükselmiştir.
Türkiye Finans’ın 2016 yılında proje finansmanı kapsamında sağladığı nakdi ve gayrinakdi fon büyüklüğü %30 artış göstererek 2,6 milyar TL seviyesine ulaşmıştır. Bankamız, ülkemizin gelişimi ve büyümesine katkı sağlayan projeleri desteklenmeyi sürdürmüştür.
2016 yılında Bankamız büyüme stratejisini uzun dönemli ve sürdürülebilir bir plan üzerine kurmuş, sağlam özkaynağı ve artan fonlama kalitesi ile faaliyetlerine devam etmiştir.
2016 yılında Bankamızın aktif büyüklüğü 38,8 milyar TL’ye ulaşmıştır. Bu dönemde toplam aktiflerin %70’ini oluşturan finansal kiralama alacakları dâhil kullandırılan fonlar 27 milyar TL olarak gerçekleşmiş olup, kullandırılan fonlarda bankamızın sektör pazar payı %1,5, katılım bankacılığı sektöründeki payı ise %31 olmuştur.
Toplanan fonlar, 2016 Aralık dönemi itibarıyla 21 milyar TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Toplanan fonların bilanço içindeki payı %54 seviyesinde olup %56’sı TL, %44’ü döviz hesaplarından oluşmuştur. Ayrıca cari mevduatlar %6,3 artarak yaklaşık 6 milyar TL’ye ulaşmıştır. Türkiye Finans’ın toplanan fonlarda sektördeki payı %1,4, katılım bankacılığı sektöründeki payı ise %25 olarak gerçekleşmiştir.
Bankamız vergi öncesi kârı, 369 milyon TL’ye, net dönem kârı ise geçen yılın aynı dönemine göre %13 artarak 296 milyon TL’ye ulaşmıştır.
Türkiye Finans, yıl içinde sermaye yapısını güçlendirerek 2015 yılsonunda %13,5 olan sermaye yeterlilik rasyosunu 2016 yılı sonunun da %15,6 seviyesine yükseltmiştir.
Sayın Hissedarlarımız,
2016 yılı çalışmalarımızı gösteren Faaliyet Raporumuzu, Bilanço ile Kâr ve Zarar Hesaplarımızı inceleme ve onaylarınıza sunmuş bulunuyoruz.
Tüm bu başarılarımızı sağlamamızda katkıları bulunan hissedarlarımıza, çalışanlarımıza ve müşterilerimize, Yönetim Kurulu adına Bankamıza duydukları güvenden ötürü teşekkür ederiz. Genel Kurulumuzu onurlandıran siz değerli ortaklarımızı saygıyla selamlarız.
Saygılarımızla,
TÜRKİYE FİNANS KATILIM BANKASI A.Ş.
YÖNETİM KURULU