Çevre İçin Ürettiğimiz Değer

Türkiye Finans, elektrik, doğal gaz ve su gibi doğal kaynakların verimli bir biçimde kullanımını öngören bir politika yaklaşımı izlemektedir.

Türkiye Finans, çevrenin korunması ve iklim değişikliği konularını, gezegenimizin ve dolaysıyla insanlığın sürdürülebilir geleceği ve refahı açısından öncelikli konular olarak kabul etmiştir. Banka bu doğrultuda;

  • hizmet döngüsü kapsamında güncel teknoloji ve tekniklerin sunduğu tüm olanakları kullanarak doğal kaynak kullanımlarını azaltmak ve maksimum verime ulaşmayı,
  • sorumluluk bilinciyle hareket eden bir hizmet sağlayıcı sıfatıyla ürün, hizmet ve iş ilişkileri kapsamında paydaşlarının çevre üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmada artan rol oynamayı

hedeflemektedir.

Türkiye Finans çevresel sürdürülebilirliği Kurumsal Sosyal Sorumluluk Politikası kapsamında ele almaktadır.

Türkiye Finans çevresel sürdürülebilirliği Yönetim Kurulu seviyesinde sahiplenmiş bir şirkettir. Yönetim Kurulunca onaylanmış bulunan Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) Politikası (bkz. sayfa 13) uyarınca Türkiye Finans, tüm faaliyetlerinde,

  • çevresel sürdürülebilirliği gözetmeye,
  • çevreyi koruma ve ekolojik denge bilincinin banka içinde olduğu kadar ve paydaşlar nezdinde de yaygınlaştırılmasını sağlamaya,
  • enerji ve kağıt başta olmak üzere tüm doğal kaynak tüketimlerini azaltmaya,

odaklıdır ve bu konudaki çalışmalarına kararlıkla devam etmektedir.

Doğru ve verimli kaynak kullanımını öngören yaklaşım

Sürdürülebilirliğin temel eksenlerinden biri olan çevrenin korunması, gelecek nesillerin refahı ve yaşam koşulları açısından son derece önemlidir. Diğer taraftan doğru çevre yönetimi ve kıt kaynakların verimli kullanımı üretim, ticaret ve hizmet döngüsünde yer alan tüm ekonomik aktörleri kârlılık, rekabet gücü ve marka itibarı açılarından yakından ilgilendiren konulardır.

Türkiye’nin lider katılım bankalarından olan Türkiye Finans, elektrik, doğal gaz ve su gibi doğal kaynakların verimli bir biçimde kullanımını öngören bir politika yaklaşımı izlemektedir.

Elektrik, doğal gaz, su ve kağıt Banka’nın yoğun olarak kullandığı doğal kaynakların başında gelmektedir. Türkiye Finans’ta raporlama döneminde gerçekleşen elektrik, su ve doğal gaz tüketimleri aşağıda sunulmuştur.

Türkiye Finans, bankacılık hizmet döngüsünün en önemli girdilerinden biri olan kağıt kullanımını azaltmaya yönelik projeler de gerçekleştirmektedir. Banka bu kapsamda kağıt tüketimini en doğru bir şekilde ölçümleyecek bir sistemi de hayata geçirme aşamasındadır. Türkiye Finans kağıt tüketim istatistiklerini 2014 yılı raporunda açıklamayı hedeflemektedir.

Banka, hizmet noktalarından çıkan inşaat atıkları, kullanım dışı kalan elektronik cihazlar, piller, vs. atıkların bertarafı konusunda ülkemizde geçerli olan mevzuata uyumu gözetmekte ve çeşitli kurum ve kuruluş ile yeniden kullanımı ve bertarafı hedefleyen çalışmalar gerçekleştirmektedir.

2013 yılı Türkiye Finans doğal kaynak tüketimleri

Kaynak

Miktarı

Kapsamı

Elektrik tüketimi

18.514.491 kWsa

Türkiye Finans genel müdürlük binaları, şubeleri ve off site ATM cihazlarının 2013 yılı toplam tüketimidir. Yıl içinde açılan yeni şubelerin ve tüketimi belirli miktarın altında kalan off site ATM’lerin tüketim miktarı dahil değildir.

Su tüketimi

17.636 m3

Genel müdürlük binalarının su tüketimidir.

Doğal gaz tüketimi*

269.944 m3

Genel müdürlük binalarında ısınma ve diğer amaçlı doğal gaz tüketimidir.

* Terajoules cinsinden doğal gaz tüketimi = 10041.916799999999

Veri Merkezi
Türkiye Finans Veri Merkezi, sağladığı enerji tasarrufunun yanı sıra Banka’nın sürdürülebilir büyümesini destekleyebilecek esnek bir altyapıda kurgulanmıştır.

KAYNAK KULLANIMINDA VERİMLİLİĞİ ARTIRMAK İÇİN HİZMET NOKTALARINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN ÇALIŞMALAR

Türkiye Finans, enerji tasarrufu sağlamak ve tüketimi azaltmak adına planlı çalışmalar yürütmektedir.

2012 yılında genel müdürlükte bulunan çalışanların kullanımına açık musluklar, fotoselli armatürlerle değiştirilerek gereksiz su sarfiyatını önlemeye yönelik önemli bir adım atılmıştır.

2013 yılında, aydınlatma otomasyonu kapsamında Kartal Genel Müdürlük binasında güneş ışığına duyarlı fotoseller ve kişinin ortamdaki varlığını algılayan sensörler devreye alınmıştır. Diğer taraftan, binada yapılan tadilat sırasında tüm aydınlatma armatürleri otomasyon sistemine entegre edilmiştir. Mesai saatleri sonrasında devreye giren sistem kapsamında saat 19:00’dan itibaren her yarım saatte bir hareket algılayan sensörler vasıtasıyla mekanlar kontrol edilmekte ve hareket algılanmayan mekanların aydınlatması sistem tarafından otomatik olarak kapatılmaktadır.

2014 yılı Şubat ayında saha uygulaması başlatılan kompanzasyon sistemine uzaktan erişim yazılımı ve kurulumu ile Türkiye Finans şubelerinin enerji sarfiyatları da izlenmeye başlanmıştır. Bu kapsamlı izleme sonucunda elde edilen verilerin ışığında, daha az elektrik tüketimi konusunda bir planlanmanın hayata geçirilmesi hedeflenmektedir.

İklimlendirme sistemlerinde daha az enerji sarf eden cihazlara geçiş sağlanmıştır.

2013 yılında yeni açılan şubeler ile Kartal ve Tophane genel müdürlük binalarının iklimlendirme sistemi split sistemlere göre daha az enerji sarf eden VRV cihazları ile değiştirilmiştir. VRV sistemi split sisteme göre daha az yere ihtiyaç duymakta, bakım maliyeti dış ünite sayısının az olması nedeniyle görece düşük seviyede gerçekleşmektedir. VRV sistemler iklimlendirilen mahallerden birini soğuturken diğerini ısıtabilmekte ve verimi iki katına çıkarmakta, önemli maliyet avantajı sunmaktadır.

GÜNCEL TEKNOLOJİNİN ETKİN KULLANIMIYLA SAĞLANAN GELİŞMELER

Türkiye Finans Veri Merkezi: Türkiye Finans’ın enerji tasarrufu hedefinde kritik önemde bir unsur

2011 yılı sonunda hizmete giren Türkiye Finans Veri Merkezi, Tier III standartlarında, tam yedekli ve yüksek teknolojik özelliklere sahip bir merkez olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.

Yüksek güvenliği, elektrik yükü, ısı, nem gibi koşulları anlık izleme ve kontrol fonksiyonları ile dikkat çeken Veri Merkezi, Türkiye Finans’ın hizmet döngüsü kapsamında ortaya çıkan çevresel etkilerinin azaltılması, doğru yönetilmesi ve verimliliğin sağlanması açısından hayati öneme sahiptir.

Türkiye Finans Veri Merkezi %85 sanallaştırma oranı ile Türkiye’de lider konumdadır.

Veri Merkezi, 2013 yılında sağladığı PUE 1,6’lık enerji verimliği seviyesi ile Türkiye ve Avrupa ortalamalarına oranla son derece iyi bir seviyede konumlanmıştır. Veri Merkezi, sahip olduğu teknik özellikleri ve etkin yönetimi ile yılda 200.000 dolar mertebesinde enerji tasarrufu sağlamaktadır. Bu tasarruf seviyesi Veri Merkezinin 6 aylık enerji faturasına karşılık gelmekte olup enerji kullanımında ulaşılan yüksek verimliliği işaret etmektedir. Aynı durum, Veri Merkezinin enerji sarfiyatından kaynaklanan karbon ayak izinin de yarı yarıya azaltıldığını ortaya koymaktadır.

Sağladığı enerji tasarrufunun yanı sıra Veri Merkezi, Türkiye Finans’ın sürdürülebilir büyümesini destekleyebilecek genişleme özelliğine de sahip esnek bir altyapıda kurgulanmıştır.

Raporlama döneminde kapasitesinin 1/3’üne yakın yükle çalışan Veri Merkezi’nin PUE değeri, tam yüklü hale geldiğinde 1,3 seviyesinin de altına inecektir.

Sayılı saatler içinde test şartlarını oluşturabilen test ortamı hazırlama sistemi, Türkiye Finans’ın hızlı süreçler kapsamında müşterilerine hizmet sunmasını sağlamaktadır. Gerçekleştirilen periyodik test sonuçlarının da gösterdiği üzere, Veri Merkezi yan sistemleri sayesinde yıllık bakımlar için bile sistemlerin kapanmasına gerek kalmamakta, bakım dönemleri esnasında tüm ekipmanlar yüksek performans ile çalışabilmektedir.

%85
2013 yılında Türkiye Finans’ın eriştiği sanallaştırma seviyesi

Türkiye Finans Veri Merkezi

2013 yılı gerçekleşmeleri

2014 yılı hedefleri

  • Veri Merkezi enerji kullanım verimliliği (PUE) 1,6 ve IT yükü 125 kW olmuştur.
  • Veri Merkezi, Türkiye ortalamasına göre (2,2) %38 daha az enerji tüketimi ve aynı oranda daha az karbon salımı ile ülkemizin en çevre dostu veri merkezlerinden biridir.
  • Yapılan sunucu modernizasyonu, sanallaştırma ve konsolidasyon çalışmaları ile %15 daha az enerji ve aynı oranda daha az karbon salımı sağlanmıştır.
  • 1.865 adet bilgisayarının yenilenmesi ile bilgisayarların toplam elektrik tüketimi %10 azaltılmış ve %7 daha az karbon salımı sağlanmıştır.
  • Türkiye Finans’ta kullanılan tüm monitörler LCD özellikli olup enerji tüketimi minimumdur. Banka çapında mesai dışında açık kalan monitörlerin otomatik olarak kapanması sağlanmakta ve enerji israfı asgariye indirilmektedir.
  • Veri Merkezi’nin 2014 yılı enerji kullanım verimliliği %15 artırılarak daha az enerji tüketimi ve karbon salımı sağlanacaktır.
  • Verim Merkezi aydınlatma sistemi %60 daha verimli olan LED teknolojisi ile değiştirilecek, enerji tüketiminde yıllık 44.000 kWsa tasarruf sağlanacaktır. Bu sayede, aydınlatma sisteminin karbon salımı da azaltılmış olacaktır.
  • 2014 yılı içerisinde gerçekleştirilecek sunucu modernizasyonu, sanallaştırma ve konsolidasyon çalışmaları ile %13 daha az enerji kullanımı ve aynı oranda daha az karbon salımı sağlanacaktır.
  • Banka çapında 2.250 adet bilgisayar ünitesinin yenilenmesi ile bilgisayarların toplam elektrik tüketiminde %12, karbon salımında ise %8 azalma sağlanacaktır.

 

Bağımsız araştırma kuruluşu Gartner’ın açıkladığı verilere göre dünya ortalamasının %65 olarak gerçekleştiği 2013 yılında Türkiye Finans’ın eriştiği sanallaştırma seviyesi %85’tir. Banka, bu seviye ile Türkiye bankacılık endüstrisinde liderdir.

2013 yılı içerisinde yapılan Sunucu Modernizasyon ve Konsolidasyon Projeleri ile Ana Bankacılık Teknolojik Altyapı Değişim Projesi, sağladıkları önemli miktardaki maddi kazanımın yanı sıra Banka’nın hizmet kalitesine, verimliliğine ve müşteri memnuniyetine büyük katkıda bulunmuştur.

Türkiye Finans, 2013 yılında veri merkezleri konusunda dünya çapında en önemli sertifikalar olarak kabul edilen Tier III Design ve Tier III Constructed Facility sertifikalarını almıştır.

Veri merkezlerinde dünya çapında standardizasyonu sağlamak için çalışmalarını sürdüren Uptime Institute tarafından verilen Tier III Design sertifikasını alan Türkiye Finans, bu başarısını yeni bir boyuta taşımış ve Tier III Constructed Facility sertifikasını da almaya hak kazanmıştır. Türkiye Finans Veri Merkezi, Tier III Constructed Facility (İşletme) sertifikasına sahip Türkiye’deki ilk ve tek veri merkezi olmuştur.

Türkiye Finans Veri Merkezi, Uptime Institute uzmanları tarafından Kasım ayında ayrıntılı test ve incelemelere tabi tutulmuştur. Kritik olan tüm kaynaklar için, sistemler çalışırken tek tek şalter indirilmiş, bu kaynakların yedeklerinin kesintiye uğramadan çalışmaya devam ettiği denetlenmiştir. İncelemeler sonucu Tier III Constructed Facility standardı onaylanan Türkiye Finans, tasarımdaki başarısını uygulamada kusursuz bir şekilde hayata geçirdiğini ortaya koymuştur.

Türkiye Finans, raporlama dönemi itibarıyla veri merkezi çalışmaları kapsamında 10 milyon doların üzerinde altyapı yatırımı gerçekleştirmiştir.

İSYS
Türkiye Finans İş Sürekliliği Yönetim Sistemi’nin (İSYS) öncelikli hedefi, Banka’nın misyonunu yerine getirmesini sağlamaktır.

Türkiye Finans’a 2013 yılı CIO Ödülü

Türkiye Finans, teknolojik dönüşümde sağladığı başarılarını CIO ödülü ile taçlandırmıştır. Barındırdığı sistemlerle birlikte toplam yatırım tutarı 25 milyon dolara ulaşan Veri Merkezi projesi, Türkiye’nin en başarılı bilgi ve iletişim teknolojileri projelerine ve yöneticilerine verilen CIO Ödülünün sahibi olmuştur.

CIO Ödülünü alan Türkiye Finans Genel Müdür Yardımcısı Fahri Öbek ödül töreninde yaptığı konuşmasında “Banka’da çalışma koşullarına verilen önem doğrultusunda başka hiçbir veri merkezinde olmayan bir egzoz sistemi kullanıyoruz. Yangın olduğu takdirde Veri Merkezine basılan gazın boşaltımı hızlı bir şekilde yapılabilmektedir” demiştir. Konuyu değerlendiren Türkiye Finans Genel Müdürü Derya Gürerk ise “Teknolojik dönüşümün hızına yetişemeyen kurumlar, hele finans gibi ekonominin lokomotif sektöründe faaliyet gösteriyorlarsa, rekabet güçlerini kaybederler. Türkiye Finans olarak biz teknolojiye büyük yatırım yapıyoruz. Veri Merkezimize yaptığımız yatırımın karşılığını da ödüller ve sertifikalar ile alıyor, kesintisiz hizmetimizle sağladığımız müşteri memnuniyeti ise bankamıza artı değer kazandırıyor” demiştir.

Türkiye Finans’ta İş Sürekliliği Yönetimi – Çevresel sürdürülebilirliğe giden yolda önemli bir araç

Bir hizmet kesintisinden ötürü piyasadan silinen ya da itibarını yitiren bir kuruluşun sürdürülebilirliğinden söz etmek mümkün değildir. Bu nedenle, sürdürülebilirliğin ön koşullarından biri “İş Sürekliliği”dir.

Türkiye Finans, faaliyet gösterdiği sektör nedeniyle karmaşık süreçlere, kaynaklara ve sistemlere bağımlı olarak çalışmaktadır. İş süreçlerinin önemli ölçüde kesintiye uğraması veya bu süreçlere ilişkin sistemlerin ve kaynakların kaybı Banka’nın saygınlığına ve paydaşların çıkarlarına büyük zarar verebilir.

Türkiye Finans İş Sürekliliği Yönetim Sistemi’nin (İSYS) öncelikli hedefi, Banka’nın misyonunu yerine getirmesini sağlamaktır. Türkiye Finans, olağanüstü durumlar nedeniyle oluşan kesintileri yönetmek, sistem ve kaynak kayıplarını ve saygınlık zararlarını önlemek, aynı zamanda yasal yükümlülüklerini yerine getirmek amacıyla İSYS’ni planlamış, kurmuş ve hayata geçirmiştir.

Türkiye Finans İSYS’nin hedefleri:

  • Öncelikli olarak Banka personelinin ve müşterilerin güvenliğinden emin olunması,
  • Yasal gereksinimler doğrultusunda işleyen, ilgili standartlarla uyumlu bir İSYS kurma yükümlülüğünün yerine getirilmesi,
  • Yasal mercilere karşı taahhütlerinin yerine getirilmesi,
  • Bankanın saygınlığının korunması,
  • İSYS için uygun yönetişim ve organizasyon yapısının kurulması,
  • Sektördeki pazar payının korunması,
  • Bankanın normal işleyişine, varlığını riske sokmayacak zamanda dönebilmesi,
  • Paydaşların katılım bankacılığı hizmetleri konusunda beklentilerinin, kriz durumları da dahil olmak üzere, sürekli olarak karşılanmasıdır.

İş sürekliliği konusunda yapılan çalışmalar

Türkiye Finans, İş Sürekliliği Yönetim Sistemi kurulum çalışmalarına 2009 yılında başlamıştır. Aynı yıl İş Sürekliliği Yönetim Komitesi kurulmuş; 2010 yılında Ankara’da, Kartal’daki ana veri merkezini yedekleyen bir Olağanüstü Durum Merkezi; çalışma lokasyonlarını yedeklemek üzere de İstanbul Tophane ve Küçükbakkalköy’de yedek çalışma lokasyonları oluşturulmuştur.

2011 yılında, Banka’da İş Sürekliliği Yönetimi’nin kurulması ve koordinasyonunu üst yönetim adına yürütmek için İş Sürekliliği Müdürlüğü kurulmuştur. Takiben, İş Sürekliliği Politikası; İş Sürekliliği/Acil Durum Planları ve İş Sürekliliği Stratejisi oluşturulmuştur. Olası kesintilerin iş süreçlerine ve tüm paydaşlara etkisini belirlemek üzere İş Etki Analizi çalışmaları gerçekleştirilmiş; belirlenen yaşamsal faaliyetler ve kritik süreçleri destekleyen varlıkların (BT, İK, lokasyonlar, tedarikçiler) maruz kalabileceği riskleri ortaya çıkaran Risk Değerlendirme çalışmaları yürütülmüştür.

Kültürel değişim ve farkındalık

İş Sürekliliği Yönetim Sistemi’nin başarılı ve etkin bir şekilde işlemesinin temel şartlarından biri kültürel değişim ve farkındalıktır. Bunu sağlamak üzere Türkiye Finans genelinde her yıl düzenli eğitimler düzenlenmektedir. Oluşturulan planların etkinliğini ve güncelliğini gösteren; sürekliliği tehdit eden herhangi bir olaya yanıt verebilme yeteneğini reflekse dönüştüren test ve tatbikatlar her yıl düzenli olarak gerçekleştirilmektedir.

2013 yılında gerçekleştirilen “İş Sürekliliği Aktivite Testleri”nde kritik süreçlerin %98’i hedeflenen sürelerde kurtarılmıştır.

Tüm sistem “Sürekli İyileştirme” yaklaşımına bağlı olarak her yıl düzenli olarak gözden geçirilmekte, “iç denetimler”le işlerliği güvence altına alınmakta, problemler ve geliştirme fırsatları “düzeltici/önleyici faaliyet” süreci ile kayıt altına alınarak yönetilmektedir.

Olağanüstü durumlarda hizmet kesintisi yaşanan şubeleri yedeklemek üzere üç adet Gezici (Mobil) şube devreye alınmıştır. Gezici şubeler Van’da meydana gelen depremde etkin olarak kullanılmış, kritik hizmetlerin devamlılığı ile müşteri memnuniyeti sağlanmıştır.

Türkiye Finans, dünyada ISO 22301 sertifikasına sahip tek İslami finans kuruluşu olmasının yanı sıra Türkiye’de bu sertifikayı alan ilk ve tek banka olmuştur.

Türkiye Finans ISO 22301 standardına sahip tek İslami finans kuruluşudur.

2013 yılında iş sürekliliği alanında geçerli uluslararası standarda sağladığı tam uyum ile ISO 22301 sertifikasını alan Türkiye Finans, dünyada bu sertifikaya sahip tek İslami finans kuruluşu olmasının yanı sıra Türkiye’de bu sertifikayı alan ilk ve tek banka olmuştur.

Türkiye Finans, üç aşamalı bir denetimin ardından Ekim 2013’de aldığı ISO 22301 İş Sürekliliği Sertifikası ile;

  • İş Sürekliliği Yönetim Sistemi’nin uygunluğu ve etkinliğini bağımsız bir kuruluşa doğrulatmış,
  • Tüm paydaşlarına, sistemin etkinliği konusunda güvence vermiş,
  • Yasal ve düzenleyici kurumlara karşı taahhütlerini yerine getirmiş,
  • Banka itibarını yurt içinde ve yurt dışında artıran, rakiplerine karşı avantaj sağlayan önemli bir adım atmıştır.

Türkiye Finans, iş sürekliliği farkındalık ve olgunluk seviyesi bakımından Türkiye’nin öncü bankasıdır. Türkiye Finans, aynı zamanda, iş sürekliliği yönetiminin üst yönetim seviyesinde ele alındığı ve gözden geçirildiği, birim müdürlüğü koordinasyonuyla yürütüldüğü tek bankadır.

Toplam Baskı Yönetimi Projesi

Türkiye Finans, 2013 yılında hayata geçirdiği Toplam Baskı Yönetimi Projesi ile enerji ve kağıt kullanımı konularında önemli kazanımlar elde etmiştir. Çok daha hızlı yazıcılarla son kullanıcı memnuniyetinin sağlandığı proje ile baskı yönetimi istatistikleri izlenmekte ve tasarrufa yönelik kararlar hızla alınabilmektedir.

Proje ilk uygulama döneminde, yazıcı, kağıt, baskı ve rutin tedarik işlemlerinden yıllık 600.000 TL tasarruf sağlamıştır. Baskı adedinden kağıt tasarrufu oranının %40’a ulaştığı proje ile Banka’daki yazıcı adetleri yaklaşık olarak %50 azalmıştır. Proje ile yazıcı parkurunun harcadığı elektrik enerjisi de yaklaşık %50 azalmıştır.

%15
PC’lerin yenilenmesi ile sağlanan karbon salımı azaltımı

Desktop Modernizasyon Projesi

Türkiye Finans’ta devreye alınan daha performanslı bilgisayar, işletim sistemleri ve ofis programları ile çalışan memnuniyeti ve verimliliğinde artış sağlanmıştır. Banka’nın tüm birimlerinde bilgisayar kaynaklı performans sorunları yok denilecek kadar az seviyelere çekilirken, müşterilere daha hızlı hizmet verilmeye başlanmıştır.

PC’lerin yenilenmesi ile yeni cihazlarla %22 daha az elektrik tüketimi ve %15 daha az karbon salımı sağlanmıştır.

Toplam Tarama Yönetimi Projesi

Türkiye Finans, tarayıcı parkurunu tek tip tarayıcıda toplayacak olan bu proje ile etkinlik ve verimliliğini artıracağı gibi, elektrik tüketiminin azaltılmasına da katkıda bulunacaktır. Projenin 2014 yılı içinde tamamlanması öngörülmektedir.

Digital Signage Projesi

Türkiye Finans, 2014 yılında hayata geçirmeyi öngördüğü Digital Signage Projesi ile şube ağında kullandığı çok sayıdaki basılı görsel malzemeyi ortadan kaldırarak önemli baskı ve kağıt tasarrufları sağlayacaktır. Basılı görsel malzemenin tamamen elektronik ortama geçmesi aynı zamanda merkezi yönetilen müşteri odaklı güçlü bir tanıtım ve pazarlama anlayışının da teşkilat çapında etkin bir şekilde uygulanmasına olanak verecektir.

Minimum kağıt tüketimi ile çevreye duyarlı kurum imajını pekiştirecek olan bu proje aynı zamanda Müşteri Deneyimi Projesi kapsamında rekabet avantajı yaratacak yeni teknoloji ve pazarlama araçlarıyla entegre edilebilecektir.

Digital Signage Projesi hayata geçtiğinde Türkiye Finans’ın yeni şubelerine kur panosu alınmayacağı gibi mevcut şubelerde de kur panoları yenilenmeyecek ve çok yönlü tasarruf sağlanacaktır.

TÜRKİYE FİNANS, SORUMLULUK BİLİNCİYLE HAREKET EDEN BİR HİZMET SAĞLAYICIDIR. BANKA, ÇEVRE ÜZERİNDEKİ DOĞRUDAN ETKİLERİNE EK OLARAK ÜRÜN, HİZMET VE İŞ İLİŞKİLERİ KAPSAMINDA ORTAYA ÇIKAN ÇEVRE ETKİLERİNİ AZALTMA KONUSUNDA DA SİSTEMATİK ÇALIŞMALAR YÜRÜTMEKTE VE PAYDAŞLARI İLE İŞBİRLİĞİNE GİTMEKTEDİR.

Bankacılık sektörünün çevre üzerindeki doğrudan etkisi diğer endüstrilere oranla son derece kısıtlı kalmakla beraber ürün ve hizmet döngüsü değer zincirinde ortaya çıkan olumsuzlukların yönetimi kadar katkı sağlayıcı ürün ve hizmetlerin sunumu da önem taşımaktadır.

Türkiye Finans, topluma ve çevreye duyarlı kredilendirme politikaları kapsamında, sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik anlamında toplum ve çevre için katma değer üretilmesi ve çevre bilincinin artırılması yaklaşımı ile başta yenilenebilir enerji olmak üzere enerji alanındaki projelere finansal destek sunmaktadır.

Banka, çevre üzerinde olası etkileri söz konusu olabilecek finansman taleplerini ve projeleri, ülkemizde çevrenin korunmasını düzenleyen mevzuata tam uyumu gözeterek değerlendirmekte, ihtiyaç gördüğü durumlarda proje sahibi ile işbirliğine giderek gerekli revizyonların yapılmasını talep edebilmektedir.

Türkiye Finans, yenilenebilir enerji ve kaynak verimliliği konuları başta olmak üzere, iklim değişikliği ile mücadele ve çevrenin korunması global hedeflerine hizmet eden ürün ve hizmetler sunmaktadır. Bu konudaki bilgiler ve raporlama döneminde elde edilen gerçekleşmeler raporun 28-41 sayfalarında yer alan Müşterilerimiz İçin Ürettiğimiz Değer başlıklı bölümde yer almaktadır.