Türkiye Finans ve Sürdürülebilirlik

Neden?

Sürdürülebilirlik insanlığın ve gezegenimizin geleceğini ilgilendiren en önemli konulardan biri olarak gündemde yer almaktadır.

İklim değişikliği, dünya nüfusundaki hızlı artış, temiz su başta olmak üzere doğal kaynaklardaki azalış insanlığın orta ve uzun vadede çözmesi gereken temel sorunlardır. Küresel ölçekte genel refah seviyesinin geliştirilmesi ve küresel kalkınmanın devamı, diğer önemli konuları oluşturmaktadır.

Birleşmiş Milletler (BM) başta olmak üzere, çok sayıda uluslarüstü inisiyatif ve yerel ağ bu konuların çözümü için iş dünyasının temsilcilerinin de aktif katılımıyla çalışmalarını sürdürmektedir.

Eylül 2013’te BM Genel Sekreteri tarafından açıklanan 2015 sonrası küresel mimarisi, iş dünyasının sorumluluğunu bir kat daha artırmakta ve bu durum etkileşimli işbirliğini gerektirmektedir. 

Türkiye Finans, sorumluluk sahibi bir kurumsal vatandaş olarak başta paydaşları olmak üzere, Türkiye’de ve dünyada sürdürülebilirlik konularında yürütülen inisiyatifleri yakından izlemekte, görüşlerini paylaşmakta ve hizmet döngüsünde gerekli olan düzenlemeleri hayata geçirmektedir. Türkiye Finans, her türlü karar ve aksiyonunun sürdürülebilir bir geleceğe hizmet etmesini hedeflemektedir.

Yönetim Kurulu seviyesinde desteklenen sürdürülebilirlik, Türkiye Finans’ın sadece ekonomik değil aynı zamanda çevresel ve sosyal performansında da gözetilen bir unsurdur. Bu genel yaklaşım Banka’nın kurumsal kültürünün bir parçası olarak benimsenmiştir ve tüm çekirdek iş kolları sürdürülebilirliği artan oranda içselleştirmeye ve bu doğrultuda değer üretmeye yönelik çalışmalarını sürdürmektedirler.

Türkiye Finans, Türk bankacılık sektörünün ve katılım bankacılığının dinamik ve genç bir üyesi olarak, kurumsal varlığını ve dolaysıyla sürdürülebilirliğini etkileyeceğine inandığı konularda sektörde ses getirecek çalışmalara imza atmaya ve fark yaratmaya odaklıdır. Türkiye Finans, ancak bu şekilde, kurumsal geleceğini teminat altına alabilecek ve insanlığın sürdürülebilirliğine katkısını sorumluluk sahibi bir ekonomik aktör olarak ortaya koymaya devam edebilecektir.

Eylül 2013
BM Genel Sekreteri tarafından açıklanan 2015 sonrası küresel mimarisi, iş dünyasının sorumluluğunu bir kat daha artırmakta ve bu durum etkileşimli işbirliğini gerektirmektedir. 

Nasıl?

TÜRKİYE FİNANS SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK STRATEJİSİ

Son dönemde yaşanan küresel finansal kriz, dünya çapında tüm ekonomik aktörlere önemli deneyimler kazandırmıştır. Türkiye Finans, bu süreçte müşterisine her türlü ürün ve hizmet ile desteğini sürdürmüş, mali gücünü özenli ve dikkatli plasman ve risk politikaları ile korumuştur.

Türkiye Finans, müşterilerinin güçlü güveni ve doğru kurumsal stratejileriyle yoluna kararlılıkla devam etmektedir. Önümüzdeki süreçte hedefimiz, Türkiye’nin kalkınmasına ve piyasaların finansal istikrarına katkımızı artırmaktır.

Diğer taraftan farklı çevresel, sosyal ve ekonomik trendler Bankamızı ve paydaşlarımızı etkilemektedir. Bu trendleri doğru ve proaktif bir yaklaşımla algılayıp zamanında cevaplamak ve içselleştirmek istiyoruz. Ancak bu şekilde davranabildiğimiz sürece, Türkiye Finans, rekabette farklılaşacak, insan kaynağını motive ederek geliştirecek ve paydaşları için ürettiği değeri kalıcı hale getirebilecektir.

Bu arka planın varlığında, Türkiye Finans, kurumsal hedeflerine ulaşmasını destekleyecek olan sürdürülebilirlik stratejisini iki ana eksende tanımlamıştır: iyi bankacılık ve iyi kurumsal vatandaşlık.

Sürdürülebilirlik stratejimiz çekirdek işimizde olduğu kadar toplum nezdinde de başarılı sonuçlar elde etmeye odaklıdır: Hedefimiz en iyi bankacılık uygulamalarını hayata geçirirken, iyi kurumsal vatandaşlık örneklerine imza atarak topluma katkımızı her iki alanda pekiştirmektir.

Sürdürülebilirlik stratejimiz ve öncelikleri aşağıda özetlenmiştir.

iyi kurumsal vatandaşlık
Hedefimiz en iyi bankacılık uygulamalarını hayata geçirirken, iyi kurumsal vatandaşlık örneklerine imza atarak topluma katkımızı her iki alanda pekiştirmektir.

TÜRKİYE FİNANS KURUMSAL SOSYAL SORUMLUK (KSS) POLİTİKASI

Amaç ve kapsam

 Türkiye Finans Kurumsal Sosyal Sorumluluk Politikası, temsil edilen değerler ve kurumsal strateji doğrultusunda, Banka’nın kurumsal sosyal sorumluluk yaklaşımının temel prensiplerini belirlemektedir. Bu prensipler doğrultusunda, öncelikli konulara odaklanılarak acil olarak atılması gereken adımlar ve izlenecek yol tayin edilmekte ve uygulanmaktadır.

Bu politika, gerçekleştirilecek kurumsal sosyal sorumluluk proje ve faaliyetlerinin uzun dönem rotasının ve sistematik aksiyonlarının belirlenmesine yönelik üç ila beş yıllık bir yol haritası niteliğindeki Kurumsal Sosyal Sorumluluk Stratejisini kapsamaktadır.

Politikanın belirlenmesi

Türkiye Finans, kurumsal sosyal sorumluluk politikasını belirleme sürecinde, şirketlerin paydaş katılımı süreçlerini sağlıklı biçimde yürütebilmelerine yardımcı olmak için geliştirilen uluslararası ilk ve tek standart olan AA1000SES standartlarını kullanmıştır. Buna göre, Türkiye Finans yönetici ve çalışanları arasından bir KSS Çalıştayı Ekibi oluşturularak; Türkiye Finans’ın Paydaş Haritası ile Türkiye Finans üzerinde etki derecesine göre KSS konusunda odaklanılması gereken öncelikli alanlar belirlenmiştir.

Kurumsal sosyal sorumluluğun gerekliliği

Türkiye’de bankaların şeffaflık ilkesi ve faaliyetlerini toplum yararını gözeterek kurumsal sosyal sorumluluk bilinciyle sürdürmeleri gerekliliği Bankacılık Kanunu’nun Etik İlkeler başlıklı 75. maddesi, Bankaların Kurumsal Yönetim İlkelerine İlişkin Yönetmelik’in Kurumsal Yönetimde Şeffaflık başlıklı 7. ilkesi, Türkiye Katılım Bankaları Birliği’nin Bankacılık Etik İlkeleri kararının Genel İlkeler başlıklı 3. maddesi ile Etik İlkeler başlıklı 20. maddesinde açıkça belirtilmiştir.

Yürürlükteki mevzuatta belirtilen hususlara, Kurumsal Yönetim Politikası ve Etik İlkeler Politikası’nda geniş bir şekilde yer veren Türkiye Finans, bu hususları özümseyerek kurumsal yönetim ilkelerinin bir parçası olarak kabul etmiştir.

Türkiye Finans’ın Kurumsal Sosyal Sorumluluk Stratejisi, en temelde ilkeli bankacılık prensibiyle adil, şeffaf, hesap verebilir ve güvenli bir banka olarak ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasına katkı sağlamaktır. 

Türkiye Finans’ın kurumsal sosyal sorumluluk yaklaşımı

Türkiye Finans’ın kurumsal sosyal sorumluluk yaklaşımı Banka’nın kurumsal stratejisinin temelini oluşturan unsurlardan biridir.

Bu anlamda Türkiye Finans’ın paydaşlarına karşı ekonomik, sosyal, çevresel ve etik sorumlulukları ve kurumsal stratejisi sürekli etkileşim halindedir ve paydaşlarının beklentilerine ve içinde yaşadığı toplumun ihtiyaçlarına göre şekillenmektedir.

Türkiye Finans, şeffaflık ve sorumluluğun istikrarlı ekonomilerin ve sürdürülebilir büyümenin kritik parçaları haline geldiğinin bilincindedir ve başarısının ancak içinde yaşadığı toplumun gelişmesiyle mümkün olabileceğinin farkındadır.

Başarıya ulaşma yolunda Türkiye Finans’ın misyonu, katılım bankacılığı prensipleri doğrultusunda, sınırsız tüketim yerine artı değer oluşturmayı destekleyen faaliyetleri vasıtasıyla ürettiği değeri tüm paydaşlarıyla adil ve şeffaf bir şekilde paylaşmaktır.

Türkiye Finans, sürdürülebilir rekabet gücünü, değer yaratmayı destekleyen faaliyetlerinden alır ve bu yaklaşımı Banka’yı mevcut ve gelecekteki rakiplerinden farklılaştırır.

ekonomik öncelik
Türkiye Finans olarak, katılım bankacılığı prensipleri doğrultusunda hissedarlarımız, mevcut ve potansiyel müşterilerimiz ve iş ortaklarımızla birlikte gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımıza devam etmek

Türkiye Finans’ın, kurumsal sosyal sorumluluk politika ve stratejisi çerçevesinde belirlediği öncelikli konu alanları ile bu alanlardaki hedefleri aşağıda belirtilmiştir.

TÜRKİYE FİNANS’IN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÖNCELİKLERİ

Türkiye Finans, 2013 yılı sürdürülebilirlik raporu çalışması kapsamında, 1 Ocak – 31 Aralık 2013 döneminde Banka’ya farklı kanallardan ulaşan paydaş geri bildirimlerini değerlendirmiş ve önceliklerini belirlemiştir.

Banka’nın izlediği ve faaliyetlerini doğrudan veya dolaylı olarak etkileyen çok sayıda ekonomik, çevresel ve sosyal konu bulunmakla beraber,

  • çekirdek iş kollarını doğrudan ilgilendiren,
  • temel paydaş gruplarınca önceliklendirilmiş,
  • Türkiye Finans’ın etki ettiği, etki edebileceği ve/veya fark yaratabileceği konulara ağırlık ve öncelik verilmiştir.

Önceliklendirme süreci, GRI Teknik Protokolü göz önünde bulundurularak gerçekleştirilmiştir.

Önceliklendirme çalışmasında elde edilen bulgular, önümüzdeki dönemde Türkiye Finans’ta

  • hizmet ve süreçlerin geliştirilmesi
  • yeni ürünlerin tasarlanıp geliştirilmesi,
  • gelecekte izlenecek strateji ve politikaların tespiti

gibi konularda kilit değerde veri sağlayacaktır.

Türkiye Finans 2013 Sürdürülebilirlik Raporu’nda ana bölümler bazında önceliklendirilen konular aşağıda özetlenmiştir:

çevresel öncelik
Çevreyi koruma ve ekolojik denge bilincinin kurumumuzun içinde olduğu kadar iş ortaklarımız ve tedarikçilerimiz nezdinde de yaygınlaştırılmasını sağlamak