Türkiye Finans’ta Kurumsal Yönetim Yapılanması

Türkiye Finans, kurumsal yönetim ve yasalara tam uyumu, sürdürülebilirlik stratejisinin “iyi bankacılık” hedefine ulaşmada temel bir unsur olarak kabul etmektedir.

Türkiye Finans için, kurumsal yönetim ve yasalara tam uyum,

  • sürdürülebilir ekonomik performansın temelini,
  • etik ve dürüst rekabetin çerçevesini,
  • paydaşların menfaatlerini dengelemenin ve gözetmenin

ana unsurunu oluşturmaktadır.

Türkiye Finans, kurumsal yönetim ve yasalara tam uyumu, sürdürülebilirlik stratejisinin “iyi bankacılık” hedefine ulaşmada temel bir unsur olarak kabul etmektedir. Türkiye Finans’ın kurumsal hedefi, iyi bankacılık uygulamalarıyla piyasadaki itibarını ve marka gücünü geliştirmektir. Bunu gerçekleştirmenin yolu ise kanun ve mevzuatlara olduğu kadar etik değerlere tam uyumdan geçmektedir. Topluma, çevreye ve sosyal hayata katkıyı içeren iyi kurumsal vatandaşlık uygulamaları ise başarının diğer bileşenlerini oluşturmaktadır.

Türkiye Finans’ta iş kolları, hizmetler ve ürünler için net olarak tanımlanmış politikalar, prosedürler ve risk yönetim esasları mevcuttur. Banka, sahip olduğu güçlü bilgi işlem alt yapısı ile

  • politika, prosedür ve sistemlerin hizmet döngüsünde etkin ve hızlı bir şekilde içselleştirilmesine,
  • tüm yönetim raporlaması fonksiyonlarının en verimli bir biçimde gerçekleştirilmesine,
  • iç ve dış denetim işlevlerinin eksiksiz bir şekilde gerçekleşmesini sağlamaktadır.

Kurumsal Yönetim Yapılanması

Türkiye Finans payları halka açık olmayan özel bir kuruluştur.

Türkiye Finans kurumsal yönetimi ilgilendiren hususlarda SPK tebliği hükümlerine tabi değildir. Ancak Türkiye Finans Yönetim Kurulu, BDDK yönetmeliğine uyumu sağlamanın yanı sıra, mümkün olan her konuda SPK tarafından halka açık şirketler için tanımlanmış uygulamaları da benimsemiştir ve uygulamaktadır.

Pay sahipleri, Türkiye Finans ile ilgili bilgileri Banka’dan, Yönetim Kurulu’ndan ve genel kurul toplantıları vasıtasıyla talep ederek elde edebilirler. Ayrıca, Banka’nın denetlenmiş yıllık finansal tabloları kurumsal internet sitesinde yayınlanmaktadır. Banka’nın kurumsal yönetim yapılanması aşağıdaki unsurlardan oluşmuştur.

Yönetim Kurulu
Türkiye Finans Yönetim Kurulu 7 üyeden oluşmaktadır. Üye sayısı, Kurul’un faaliyetlerinin etkin bir şekilde organize edilebilmesine olanak sağlayacak düzeydedir. Kurul’un 6 üyesinin Banka’da icrai görevi yoktur. İcrada görev alan tek yönetim kurulu üyesi Genel Müdür’dür.

Yönetim Kurulu Başkanlığı ile Genel Müdürlük görevleri farklı kişiler tarafından yürütülmektedir. Yönetim Kurulu Başkanı’nın icrai görevi yoktur. Banka Yönetim Kurulu’nda bağımsız üye bulunmamaktadır.

Türkiye Finans Yönetim Kurulu üyeleri hakkındaki bilgiler için http://www.turkiyefinans.com.tr/tr-tr/yatirimci-iliskileri/finansal-raporlar/Sayfalar/faaliyet-raporlari.aspx adresinde yer alan 2013 Faaliyet Raporunun 46. sayfasına bakınız.

Yönetim Kurulu Düzeyindeki Komiteler
Türkiye Finans Yönetim Kurulu; ilgili bankacılık mevzuatında öngörüldüğü şekilde,

  • Denetim Komitesi,
  • Kredi Komitesi,
  • Kurumsal Yönetim Komitesi
  • Ücretlendirme ve Atama Komitesi’ni

kurmuştur.

Türkiye Finans Yönetim Kurulu, strateji uygulama ve performans yönetimi hususlarının yakından izlenmesi amacıyla İcra Komitesi’ni de oluşturmuştur.

Türkiye Finans’ta iş kolları, hizmetler ve ürünler için net olarak tanımlanmış politikalar, prosedürler ve risk yönetim esasları mevcuttur.

Her komitenin yetki ve sorumlulukları, Kurumsal Yönetim Komitesi’nin gözetiminde hazırlanmakta ve görüşülerek onaylanmak üzere Yönetim Kurulu’na sunulmaktadır. Onaylanan metin ilgili komitenin tüzüğünü oluşturmaktadır. 

Türkiye Finans’ta faaliyet gösteren komitelere ilişkin temel bilgiler ve raporlama dönemindeki faaliyetleri için http://www.turkiyefinans.com.tr/tr-tr/yatirimci-iliskileri/finansal-raporlar/Sayfalar/faaliyet-raporlari.aspx adresinde yer alan 2013 Faaliyet Raporunun 52. sayfasına bakınız.

Üst Yönetim
Üst Yönetim, BDDK yönetmeliğinde belirtildiği şekilde, Yönetim Kurulu üyeleri ile üst düzey yönetimin üyelerini kapsamaktadır. Üst yönetim pozisyonları için atamalar, yönetmelikte öngörülen niteliklere tamamen uygundur ve atamalarda göreve ve Banka’ya uygunluk dikkate alınmaktadır.

Üst düzey yönetim, Genel Müdürü (CEO), Genel Müdür Yardımcılarını, Genel Müdür’e doğrudan bağlı olarak çalışanları ve iç sistem fonksiyonlarının yöneticilerini kapsamaktadır.

Türkiye Finans üst yönetimi hakkındaki bilgiler için  http://www.turkiyefinans.com.tr/tr-tr/yatirimci-iliskileri/finansal-raporlar/Sayfalar/faaliyet-raporlari.aspx adresinde yer alan 2013 Faaliyet Raporunun 48-50. sayfalarına bakınız.

Türkiye Finans Etik İlkeler Politikası

Türkiye Finans Yönetim Kurulu Etik İlkeler Politikası’nı 2010 yılında onaylamıştır. Bu politika, söz konusu kurallara uygunluğu sağlayacak tüm etik kuralları ve süreçleri kapsamaktadır. Bu konudaki eğitimler Mevzuat Uyum Müdürlüğü-Ürün ve Hizmetler Uyum Kontrol Servisi tarafından düzenlenmekte ve yürütülmektedir. Banka’da, çalışanlara özel bir Etik Bildirim Hattı oluşturulmuş bulunmakta olup süreç bu hat üzerinden iletilen olayların analiz edilerek sonucunun raporlanmasını sağlayacak şekilde tasarlanmıştır.

Yönetim Kurulu ve yöneticilerin Banka’da sahip oldukları paylar hakkındaki bilgiler için http://www.turkiyefinans.com.tr/tr-tr/yatirimci-iliskileri/finansal-raporlar/Sayfalar/faaliyet-raporlari.aspx adresinde yer alan 2013 Faaliyet Raporunun 13. sayfasına bakınız.

Sermaye ve Ortaklık Yapısı(*)

Adı Soyadı/Ticaret Unvanı

Pay Tutarları (bin TL)

Pay Oranları (%)

NATIONAL COMMERCIAL BANK

1.176.369

66,27

GÖZDE GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. (ÜLKER GRUBU)

205.405

11,57

(HACI) MUSTAFA BOYDAK (1934)

41.173

2,32

BOYDAK HOLDİNG A.Ş.

39.213

2,21

BEKİR BOYDAK

33.269

1,87

MEMDUH BOYDAK

33.269

1,87

MUSTAFA BOYDAK (1963 Sami oğlu)

33.250

1,87

YUSUF BOYDAK

31.309

1,76

ŞÜKRÜ BOYDAK

27.730

1,56

HACI BOYDAK

26.678

1,50

Toplam

1.775.000

100,00

(*) Tabloda %1 ve üzeri pay sahiplerine yer verilmiştir, %1’in altında yer alan 130 adet diğer hissedarların toplam payı %7,2’dir.

 

Organizasyon Şeması

Türkiye Finans Organizasyon Şeması’nı görüntülemek için aşağıdaki görsele tıklayınız.

Türkiye Finans’ta iç denetim, iç kontrol ve risk yönetim faaliyetleri, görev ve sorumlulukları ilgili yönetmeliklerle belirlenmiştir.

Türkiye Finans’ın benimsediği politikalar ve yasal uyum
Türkiye Finans, müşteri memnuniyetinden yasal uyuma kadar pek çok konuda geliştirdiği ve Banka çapında uyguladığı politikalara sahiptir. Bunlardan başlıcaları şunlardır:

Müşteri Anayasası

  • Kredi Politikaları
  • Etik İlkeler Politikası
  • Risk Yönetimi Stratejisi
  • İç Kontrol Politikaları
  • Müşteri Memnuniyeti Politikaları
  • Teftiş Kurulu Politikaları
  • Kalite Politikası
  • Uyum Politikası

Risk yönetimi, iç denetim ve kontrol faaliyetleri
Türkiye Finans’ta iç denetim, iç kontrol ve risk yönetim faaliyetleri, görev ve sorumlulukları ilgili yönetmeliklerle belirlenmiş olup, organizasyonel olarak birbirinden bağımsız ve Yönetim Kurulu adına Denetim Komitesi’nin koordinasyonu altında çalışan Teftiş Kurulu Başkanlığı, İç Kontrol Müdürlüğü ve Risk Yönetim Merkezi Başkanlığı tarafından yürütülmektedir.

Türkiye Finans, risk yönetimi çalışmalarının sürdürülebilirlik performansı açısından son derece önemli olduğunu kabul etmektedir. Banka, bu kapsamda maruz kaldığı riskleri, yazılı risk politikaları çerçevesinde uluslararası standartlar ile uyumlu yöntemler kullanarak sistematik olarak izlemekte, ölçmekte ve yasal gereksinmelere uygun olarak düzenleyici ve denetleyici otoriteye raporlamaktadır.

Türkiye Finans’ta mevzuat uyum çalışmaları
Mevzuat Uyum Müdürlüğü, Denetim Komitesi aracılığı ile Yönetim Kurulu’na bağlı olarak çalışmalarını yürütmektedir. Müdürlük çatısı altında iki birim yer almaktadır:

  • Ürün ve Hizmetler Uyum Kontrol Servisi; Banka’nın gerçekleştirdiği ve gerçekleştirmeyi planladığı tüm faaliyetlerin ve yeni işlemler ile ürünlerin Kanun’a ve ilgili diğer mevzuata, Banka içi politika ve kurallar ile bankacılık teamüllerine uyumunu kontrol etmektedir.
  • MASAK Uyum Servisi ise, suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının önlenmesi için, kanun, yönetmelik ve tebliğlere, uluslararası mevzuata ve uluslararası standartlara uygun olacak şekilde, ilgili mevzuata gerekli uyumun sağlanması amacıyla risk temelli bir yaklaşımla çerçevesi belirlenen Banka Uyum Politikası’na uygun uyum programının yürütülmesini sağlamaktadır. MASAK Mevzuatı çerçevesinde yapılan şüpheli işlem inceleme ve bildirimleri uyum görevlisi sorumluluğunda ilgili servis tarafından yerine getirilmektedir.

MASAK mevzuatı çerçevesinde, 2013 yılı içinde Türkiye Finans personelinin %51’ine MASAK Mevzuatı eğitimi ve %90’ına Etik İlkeler Politikası eğitimi sunulmuştur.

Türkiye Finans’ta risk yönetimi, iç denetim ve kontrol ile mevzuata uyum çalışmaları hakkındaki bilgiler için http://www.turkiyefinans.com.tr/tr-tr/yatirimci-iliskileri/finansal-raporlar/Sayfalar/faaliyet-raporlari.aspx adresinde yer alan 2013 Faaliyet Raporunun 64-65, 245-246. sayfalarına bakınız.

Türkiye Finans’a İç Denetimde Farkındalık Ödülü

Türkiye Finans, iç denetim uygulamalarının uluslararası standartlara ulaşması çalışmaları ile Türkiye İç Denetim Enstitüsü tarafından verilen İç Denetim Farkındalık Ödülü’nün sahibi olmuştur.

İç Denetim Farkındalık Ödülleri, Türkiye’deki iç denetim uygulamalarının uluslararası standartlara kavuşması, mesleğin mükemmelliğe taşınması ve iç denetim mesleği ile ilgili farkındalığı artırmak amacıyla TİDE (Türkiye İç Denetim Enstitüsü) tarafından verilmektedir. Toplumsal Farkındalık, Kurumsal Farkındalık, Bireysel Farkındalık, Akademik Farkındalık ve Gönüllü Kuruluşlar olmak üzere 5 kategoride verilen ödüllerde, 2013 yılında Türkiye Finans, Kurumsal Farkındalık Ödülü’nün sahibi olmuştur.

Ödülle ilgili açıklama yapan Türkiye Finans Genel Müdürü Derya Gürerk, “İç denetim, risk yönetimi açısından büyük önem taşıyor. Aynı zamanda iç denetim sayesinde çalışmalarımızın etkinliği, verimliliği, finansal bilgilerin güvenilirliği ve yasalara uygunluğu kontrol altında tutuluyor. Kurumsal yapısıyla ülke ekonomisine katkı sağlamak isteyen kurumların iç denetim uygulamalarıyla önemli adımlar atacağına inanıyorum” dedi.