Navigasyonu görüntüle İçeriği görüntüle

3D Secure Nedir, Ne İşe Yarar?

​Online alışveriş artık hayatımızın önemli bir parçası. Deterjandan mobilyaya tüm ihtiyaçlarımızı e-ticaret sitelerinden satın almanın, faturalarımızı online ödemenin konforuna çoktan alıştık. Ancak bu durum kredi kartı bilgilerimizin kötü amaçlı kişilerin eline geçmesi riskini de beraberinde getiriyor. Kredi kartı veya banka kartıyla yapılan online ödemelerde hem alıcıların hem de satıcıların güvende hissetmesi büyük bir gereklilik. İşte tam da bu noktada 3D Secure devreye giriyor.

Peki online alışverişleriniz sırasında karşınıza çıkan 3D Secure nedir? Bu yazıda, 3D Secure nedir ve ne işe yarar sorularını ele alacak, online alışverişlerinizi daha güvenli gerçekleştirmenize olanak sağlayan bu etkili sistem hakkında merak ettiğiniz başlıklara değineceğiz.

3D Secure Nedir?

3D Secure ya da açık olarak ifade edersek “3 Domain Structure”, online ödeme işlemlerinin güvenliğini artırmak, çevrimiçi dolandırıcılığı önlemek amacıyla geliştirilmiş üç boyutlu bir güvenlik protokolü olarak tanımlanabilir. Kart bilgilerinizle ödeme yaparken sadece kart numarası, son kullanma tarihi ve CVV bilgilerinin girilmesi güvenlik açısından yeterli olmaz. 3D Secure, sizin kart sahibi olduğunuzu doğrulamak için ek bir doğrulama adımı daha ekler. Böylece, kartınızın kaybolması veya çalınması durumunda bile yetkisiz kişilerin harcama yapmasını zorlaştıran bir güvenlik katmanı oluşturur.

3D Secure Nasıl Çalışır?

2000'lerin ortalarından itibaren giderek daha fazla finansal kuruluş ve çevrimiçi perakendeci tarafından benimsenen 3D Secure, çevrimiçi ödeme güvenliği konusunda önemli kilometre taşlarından birisi olarak kabul ediliyor. Sistem ilk olarak “Ver​ified by Visa” adıyla Visa tarafından kullanıldı. Onu “MasterCard SecureCode" adıyla Mastercard takip etti.

Sistem; kartı veren kuruluş tarafından doğrulanan, diğer taraflarca da kontrol edilen tek kullanımlık bir parola (OTP) ile ve üç farklı alandan bilgi alışverişi yaparak çalışır ve şu şekilde işler:

  • Bir e-ticaret sitesinde alışveriş sepetini oluşturan kullanıcı ödeme adımına geçer.
  • Ödeme adımında satın alma işleminin tamamlanması için ilgili alana kredi kartı bilgilerini girer.
  • Bu aşamada 3D Secure sistemi devreye girer ve kullanıcıyı bankanın güvenli ortamına yönlendirir. Kullanıcılın bankada kayıtlı cep telefonu numarasına SMS ya da mobil şube uygulaması üzerinden bildirim olarak tek kullanımlık bir şifre (3D Secure kodu) gönderilir.
  • Kullanıcı; telefonuna gelen 3D Secure kodunu ilgili alana girer ya da mobil uygulama üzerinden gelen bildirimi onaylar. Böylece yapılan harcamanın kart sahibi tarafından gerçekleştirildiğini teyit etmiş olur.
  • Banka ödemenin yapıldığını e-ticaret sitesine iletir ve ödeme işleminin başarıyla tamamlandığı mesajı kullanıcıya iletilir.

3D Secure Neden Önemlidir?

İnternet üzerinden yaptığımız alışverişlerde 3D Secure özelliğini kullanmak pek çok açıdan önem taşıyor. Gelin, 3D Secure ile işlem yapmanın neden önemli olduğuna bir göz atalım:

  • 3D Secure kimlik doğrulama işlemi yaparak yalnızca kart sahibinin çevrimiçi alışveriş yapabilmesini sağlar. Bu da kartlarınızın yetkisiz kullanılmasını engeller ve dolandırıcılığın önüne geçer.
  • Finansal kuruluşların müşteri hesaplarını ve finansal bilgilerini daha iyi korumasına yardımcı olur.
  • Çevrimiçi perakendecilerin ve finansal kuruluşların belirli güvenlik standartlarına uymaları yasal bir gerekliliktir. 3D Secure bu standartları karşılamak için önemli bir adımdır.
  • Dolandırıcılığın azalması, finansal kuruluşların ve çevrimiçi perakendecilerin geri ödeme taleplerini ve itirazlarını takip etme sürecini azaltır.
  • Güvenli online alışveriş ortamı, tüketicileri teşvik eder ve e-ticaret işletmelerinin müşteri potansiyelini artırır.

3D Secure Nerelerde Kullanılır?

3D Secure çevrimiçi ödeme işlemlerinin güvenliğini artırmak amacıyla yaygın olarak kullanılan bir güvenlik protokolüdür. Bu nedenle kredi kartınızı ya da banka kartınızı online olarak kullandığınız durumlarda 3D Secure kullanabilirsiniz. Fiziki ödemelerde 3D Secure kullanılmaz.

3D Secure İşlemlerinin Avantajları Nelerdir?

3D Secure protokolünün hem tüketiciler hem de işletmeler için sağladığı avantajları şöyle sıralayabiliriz:

Tüketiciye Sağladığı Avantajlar

  • 3D Secure bir kimlik doğrulama protokolüdür. 3D Secure kullanarak çevrimiçi ödemelerinizi daha güvenli bir şekilde yapabilirsiniz.
  • Kredi kartınızla ya da banka kartınızla internet üzerinden yaptığınız ödemelerde güvenli bir doğrulama sistemi olması, bilgilerinizin dolandırıcıların eline geçmesine engel olur.
  • 3D Secure, kartınızın internet ortamında yetkisiz kullanımına engel olur. Bu nedenle kredi kartınızın çalınması ya da kaybolması durumunda kötü niyetli kişilerin kartınızı kullanarak internet üzerinden alışveriş yapmasının önüne geçer.
  • Özellikle uluslararası alışverişlerde kartınızı daha güvenle kullanmanızı sağlar. 3D Secure tarafından gerçekleştirilen kimlik doğrulaması kartınızın sizden izinsiz bir şekilde farklı ülkelerde kullanılmasını engeller.
  • 3D Secure kart sahipleri ile finansal kurumlar arasında sorumluluğun paylaşılmasına destek olur.

İşletmelere Sağladığı Avantajlar

  • 3D Secure sistemi kart sahiplerinin kimliklerini doğrulamalarını gerektirir. Bu doğrulama işlemi işletmelerin dolandırıcı işlemleri tespit etme ve önleme konusunda daha güçlü bir pozisyonda olmalarını sağlar.
  • 3D Secure ile yapılan işlemlerde kart sahipleri işlemi onayladıkları için “chargeback” yani itiraz riski daha düşüktür ve işletmelerin itiraz işlemlerine harcadıkları zamanı azaltır.
  • 3D Secure sistemi sayesinde hem dolandırıcılık girişimlerinin önüne geçilir hem de sadık ve güvenilir müşterileri çekmek, mevcut müşterileri korumak daha kolay olur.
  • Uluslararası alışverişlerde 3D Secure ile işlem yapmak daha fazla güvence sağlar. İşletmelerin farklı ülkelerden gelen müşterilerle çalışırken güvenlik endişelerini azaltır.
  • Kredi kartı şirketleri 3D Secure kullanımını teşvik ederek işletmelerle daha güçlü ilişkiler kurabilirler.
  • Müşteriler, 3D Secure kullanıldığında çevrimiçi alışverişlerinin daha güvenli olduğunu bilirler. Bu da müşteri güvenini kazanmaya ve sadık müşteri tabanını büyütmeye yardımcı olabilir.
3d-secure-ile-odeme 

3D Secure Kullanmak Zorunlu mudur?

Yasal olarak e-ticaret sitelerinden yaptığınız harcamalarda 3D Secure kullanmak zorunlu değildir. Ancak ödeme işleminizi güvenle tamamlamak, kartlarınızın sizin yetkiniz olmadan kullanılmasının ve dolandırıcılığın önüne geçmek için önemli bir gerekliliktir.

3D Secure Nasıl Aktif Edilir?

Kredi kartlarınızla 3D Secure işlem yapabilmek için herhangi bir başvuru yapmanız gerekmez. Güncel cep telefonu numaranızın bankanızın sisteminde kayıtlı olması yeterlidir. Bu nedenle, cep telefonu numaranızın değişmesi halinde bankanızla iletişime geçerek bilgilerinizi güncellemeniz büyük önem taşır.

3D Secure Nasıl Kapatılır?

3D Secure kullanmak, kart bilgilerinize ulaşılmış olsa dahi onayınız olmadan işlem yapmayı engellediği için kritik bir öneme sahiptir. Bu nedenle ülkemizdeki çoğu banka ve kredi kartında var olan bu özellik kapatılamaz.

3D Secure Güvenli midir?

İnternet üzerinden yaptığınız alışverişleriniz için ödeme yaparken ekstra bir güvenlik katmanı ekleyen 3D Secure teknolojisi, 2000’li yılların başından beri etkin bir şekilde kullanılıyor. Sistemle yeni tanışanlar için alışveriş yapılan e-ticaret sitesinin ödeme sayfasından çıkarak ayrı bir pencere üzerinde işlem yapmak tereddüt uyandırabilir. Ancak açılan bu pencere sizi bankanıza bağladığı için son derece güvenlidir. 3D Secure yalnızca tek seferlik şifreler kullanarak işlem yapmaya olanak sağlar bu nedenle internet dolandırıcılarının alışveriş esnasında sadece bir kere kullanılabilen bu şifreye erişme ve kullanma şansı çok düşüktür.

3D Secure Doğrulama Hatası Nedir?

"3D Secure Doğrulama Hatası," çevrimiçi ödeme işlemlerinde 3D Secure güvenlik protokolünün uygulanması sırasında meydana gelen bir sorunu ifade eder. Doğrulama hatası ile karşılaşmanız durumunda ödeme işleminiz tamamlanmaz.

3D Secure Hata Sebepleri Nelerdir?

Doğrulama hatalarının sizden, bankanızdan ya da e-ticaret sitesinden kaynaklanan farklı nedenleri olabilir. En sık rastlanan faktörleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Mobil telefonunuza SMS ile gönderilen tek kullanımlık şifrenin ilgili alana yanlış yazılması
  • Doğrulama kodunun ekranda görünen süre içinde yazılmaması
  • Kredi kartınıza ait son kullanım tarihi, CVV/CVC kodu gibi bilgilerin yanlış yazılmış olması
  • Kredi kartında ya da banka kartında alışveriş için yeterli bakiye olmaması
  • Kartın internet üzerinden yapılacak alışverişlere kapalı olması
  • Kartın yurt dışı alışveriş işlemlerine kapalı olması
  • Bankadan kaynaklanan teknik sorunlar nedeniyle bankadan yanıt alınamaması
  • Kullanılan sanal POS’un bankanızla uyumsuz olması

3D Secure Hatası Nasıl Önlenir?

3D Secure hatalarını önlemek için aşağıdaki adımları izlemelisiniz:

  • Kredi kartınızla ilgili girdiğiniz son kullanma tarihi, CVV/CVC kodu gibi bilgilerin doğru olup olmadığını kontrol edin.
  • Cep telefonunuza gelen tek kullanımlık şifreyi dikkatli bir şekilde ve belirtilen süre içinde ilgili alana yazın. Eğer şifreyi yanlış yazdığınızı düşünüyorsanız tekrar şifre isteyin.
  • Bütün bilgileri doğru girdiğiniz halde doğrulama hatası mesajı alıyorsanız kartınızın bakiyesini ya da internet üzerinden alışveriş işlemlerine açık olup olmadığını kontrol edin. Gerekirse bankanızla görüşerek gerekli düzeltmeleri yaptırın ya da farklı bir kart ile ödeme işlemine tekrar başlayın.
  • Sorunun sizden kaynaklanmadığından eminseniz mutlaka bankanızla iletişime geçin.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye Finans Katılım Bankası AŞ herhangi bir surette sorumlu değildir.


En Çok Okunan Bloglar