Navigasyonu görüntüle İçeriği görüntüle

Sigorta ve Gayrimenkul: Konut Sigortaları

Türü ne olursa olsun sigorta yaptırmamızın arkasındaki temel amaç, olası bir riskle karşılaşmamız durumunda kendimizi, sevdiklerimizi ve sahip olduğumuz varlıkları finansal açıdan korumaya almaktır. Hiç şüphesiz içinde kendimizi en güvende hissettiğimiz yer olan evimizi de sigorta yaptırarak güvence altına almak, büyük ve yıkıcı olabilecek kayıpları dirençle karşılamamızı, anılarımızı olmasa bile maddi kayıplarımızı yerine koymamızı sağlar.

İster ev sahibi olun ister kiracı, konut sigortası yaptırarak belirsiz ama olası risklere karşı önleminizi alabilir, başınızı yastığa huzurla koyabilirsiniz. Bu yazıda konut sigortası nedir, neleri kapsar, konut sigortası yaptırmak zorunlu mu gibi aklınıza gelebilecek pek çok soruya yanıt bulabilirsiniz.

Konut Sigortası Nedir?

En basit tanımıyla konut sigortası yangın, sel, deprem, hırsızlık gibi olası risklere ve kazalara karşı hem evinizi hem de eşyalarınızı teminat altına alan bir sigorta poliçesidir. Zorunlu olmayan ve her yıl yenilenmesi gereken bir sigorta türü olan konut sigortasını, hem ev sahipleri hem de kiracılar yaptırabilir. Konut sigortası yaptırarak evinizi ve eşyalarınızı teminat altına alabilir, hasar görmeleri durumunda maddi kayıplarınızı en aza indirebilirsiniz.


 

Konut sigortanızı ya da diğer adıyla ev sigortanızı sigorta acentelerinden ya da sigorta hizmeti sunan bankaların şubelerinden kolaylıkla yaptırabilirsiniz. Türkiye Finans’ın sunduğu sigortacılık hizmetleri arasında yer alan “Konut Sigortası” da değer verdiğiniz varlıkları teminat altına almanız için ihtiyacınız olan bütün çözümleri sunuyor. Sigorta sadece evinizi ve eşyalarınızı teminat almakla kalmıyor, aynı zamanda sunduğu asistans hizmetleri ile klima ve kombi bakımından acil ambulans desteğine kadar pek çok konuda poliçe sahiplerine destek veriyor.

Konut Sigortası Poliçesi Nedir?

Poliçe, bir sigorta sözleşmesinin koşullarını içeren belgedir. Konut sigortası poliçesi de konut sigortanızın kapsadığı teminatlar, sigorta şirketinin şartları, sigorta bedeli, prim tutarı, asistans hizmetleri gibi bilgileri belgeleyen sözleşme olarak tanımlanabilir.

Konut Sigortası Zorunlu mu?

Konut sigortası zorunlu bir sigorta değildir ancak kapsamının çok geniş olması; yangından depreme, fırtınadan doluya, hırsızlıktan su baskınına kadar oluşabilecek pek çok hasarda zararlarınızı tazmin etmenize olanak sağlar. Üstelik ihtiyaçlarınıza göre konut sigortanızın kapsamını daha da genişletebilir, kira kaybından ikametgah değişikliği masraflarına kadar maddi yükünüzü hafifletecek pek çok teminatı da sigortanıza ekleyebilirsiniz.

Konut Sigortası Ne İşe Yarar?

Konut Sigortası hem konutunuzu hem de eşyalarınızı yangın, sel, deprem, hırsızlık gibi pek çok riske karşı güvence altına alır, uğrayabileceğiniz zararları telafi etmenizi sağlar. Bildiğiniz gibi zorunlu bir sigorta olan DASK, konutunuzun depremden zarar görmesi halinde poliçede belirtilen kapsam ve tutarlar dahilinde zararınızı tazmin eder. Ancak bu tutar, bütün kayıplarınızı yerine koymaya yetmez. Konut Sigortası yaptırarak sadece deprem değil pek çok doğal afete ve riske karşı Zorunlu Deprem Sigortası limitinizin üzerinde kalan hasarları da teminat altına alabilir, geleceğe daha güvenle bakabilirsiniz.

Konut Sigortası Neleri Kapsar?

Türkiye Finans Konut Sigortası ile neleri teminat altın alabileceğinizi sizin için listeledik:

  • Yangın: Yangın, konut sigortası poliçesinin en önemli teminatlarından birisidir. Konut sigortası yaptırdığınızda, sadece yangının verdiği hasarları değil aynı zamanda yıldırım, infilak, bunlar nedeniyle meydana gelen duman, buhar ve hararetin sigortalı mallarınız üzerinde meydana getireceği zararları teminat altına almış olursunuz.
  • Deprem: Deprem ülkemizin en önemli risklerinden birisi. Konut sigortanız kapsamındaki deprem teminatı ile Zorunlu Deprem Sigortası olan DASK limitlerinin üzerinde kalan zararlarınızı karşılayabilirsiniz. DASK, konut sigortasının aksine zorunlu bir sigorta türüdür. Dilerseniz DASK hakkındaki yazımızı okuyarak aradığınız detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
  • Fırtına ve Dolu: Küresel ısınma nedeniyle her yıl giderek daha fazla ekstrem hava olayı yaşıyoruz. Konut sigortası yaptırarak fırtına ve dolu nedeniyle konutunuzda ve eşyalarınızda meydana gelebilecek maddi zararlara karşı önlem alabilirsiniz.
  • Hırsızlık: Alınan bütün güvenlik önlemlerine rağmen her yıl binlerce hırsızlık vakası yaşanıyor. Konut sigortası ile konutunuzdan çalınan malları hem de hırsızlık nedeniyle konutunuzda meydana gelen maddi zararları teminat altına alabilirsiniz.
  • Sel ve Su Baskını: Nehir, çay, dere ve kanalların taşması pek çok konutta önemli hasara neden olabiliyor. Konut sigortası bu riski de teminat altına almanızı, konutunuzda ve eşyalarınızda sel ve su baskını nedeniyle meydana gelebilecek zararları karşılamanızı sağlar.
  • Cam Kırılması: Dik konumda olan cam ve aynalarınızın kırılması, eşyalarınıza önemli zararlar verebilir. Konut sigortası ile cam ve aynaların kırılması nedeniyle uğradığınız maddi zararları rahatlıkla karşılayabilirsiniz.
  • Elektronik Cihaz: Televizyon, buzdolabı, çamaşır makinesi, bilgisayar gibi elektronik donanımlı eşyalarımız çok değerli. Konut sigortası poliçesi ile elektronik cihazlarınızda meydana gelen maddi hasarları teminat altına alabilir, kayıplarınızı zorlanmadan telafi edebilirsiniz.
  • Hukuksal Koruma: Konut sigortası sadece maddi değeri olan eşyalarınızı ve evinizi korumakla kalmıyor. Konut sigortası yaptırarak, yaşadığınız bir hasar sebebiyle tarafınıza açılan dava sürecinde; vekalet ücreti, dava masrafları, danışmanlık ücretleri, hakem ücretleri gibi harcamaları da poliçenizdeki limitler dahilinde karşılayabilirsiniz.
konut-sigortasi-neleri-kapsar

Konut Sigortasında Doğal Afet Risklerini Güvenceye Alan Teminatlar

Doğal afetler hem konutunuz hem de eşyalarınız üzerinde beklenmedik hasarlar oluşturabilir. Bu nedenle konut sigortaları bu beklenmedik durumlara karşı daha hazırlıklı olmanızı sağlamak amacıyla doğal afet risklerine karşı farklı güvenceler sunar.

Türkiye Finans Konut Sigortası kapsamında evinizi ve eşyalarınızı teminat altına alabileceğiniz doğal afetler şunlardır:

  • Deprem
  • Fırtına
  • Yıldırım düşmesi
  • Dolu
  • Sel ve su baskını
  • Kar ağırlığı
  • Yer kayması

Konut Sigortası Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Konut sigortası çatı ile ilgili hasarları karşılar mı?

Konut sigortanızın çatı ile ilgili hasarları karşılaması, sigorta poliçenize bağlıdır. Çatı hasarı; deprem, yıldırım düşmesi, fırtına, kar ağırlığı, dolu gibi poliçe kapsamında yer alan riskler sonucunda oluşmuşsa karşılanabilir. Kişisel hatalardan ve ihmallerden kaynaklanan çatı hasarları konut sigortaları tarafından karşılanmaz.

Konut sigortasının deprem teminatı var mıdır?

Konut sigortası, deprem nedeniyle uğradığınız zararın, Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) limitlerinin üzerinde kalan kısmını karşılar. Ayrıca konut sigortası ile depreme bağlı olarak gelişen yer kayması, tsunami, yangın gibi felaketlerin neden olduğu zararlara karşı evinizi ve eşyalarınızı teminat altına alabilirsiniz.

Konut sigortası yıldırım düşmesi zararını karşılar mı?

Konut sigortası yıldırım düşmesi ile ilgili zararları, yangın teminatı kapsamında karşılar.

Konut sigortası elektronik eşya teminatı var mı?

Konut sigortası elektronik eşyalarınızı poliçenizde belirlenen limitler dahilinde teminat altına alır. Eğer poliçenizin ana teminatları arasında bulunmuyorsa, sigorta şirketinizle görüşerek konut sigortanıza elektronik cihaz teminatı da ekleyebilirsiniz.

Konut sigortası elektrik arızasını kapsar mı?

Genellikle konut sigortalarının ana teminatları arasında elektrik arızası bulunmaz. Ancak bazı sigorta şirketleri konut sigortası sahiplerine sundukları ücretsiz hizmetlerin kapsamına elektrik arızası desteğini de dahil edebilir. Türkiye Finans Konut Sigortası da, Konut Yardım Hizmetleri kapsamında elektrik arızası ile ilgili sorunlarınız için asistans hizmeti sağlar.

Konut sigortası buzdolabı arızasını kapsar mı?

Konut sigortanızın buzdolabı arızasını kapsaması poliçenizin içeriği ile ilgilidir. Belli bir yaşın üzerinde ve arıza yapma olasılığı çok yüksek olan bir buzdolabı arızası doğal olarak sigorta kapsamında olmayacaktır. Ancak ihmal ve kişisel hatalardan kaynaklanmayan elektrik arızası gibi nedenler ya da poliçenizin ana ve ek teminatlarından biri nedeniyle yaşanan arızalar kapsam dahilinde olabilir. Sigorta poliçenizin Elektronik Cihaz teminatına sahip olup olmadığına bakarak ve eğer sahipse kapsamını inceleyerek sizin için en doğru bilgiye ulaşabilirsiniz.

Alt kata su sızınca sigorta öder mi?

Konut sigortanızın alt kata sızan sudan meydana gelen zararı karşılaması için komşuluk sorumluluğu ile ilgili bir teminatı olması gerekir. Eğer bu teminat poliçenizin ana teminatları arasında yer almıyorsa sigorta şirketinizle görüşebilir, komşuluk sorumluluğu ile ilgili ek teminat talep edebilirsiniz.

Konut sigortası çatı akması hasarlarını karşılar mı?

Çatınız konut sigortası poliçenizin ana teminatları olan kar ağırlığı, şiddetli yağış, dolu gibi nedenlerden dolayı akıyorsa sigorta şirketiniz hem çatınızın hem de eşyalarınızın uğradığı zararı karşılayabilir. Bu konu hakkında sigorta şirketinizle görüşerek, gerekirse ek teminatlar ekleyebilir ve çatı akması hasarlarını teminat altına alabilirsiniz.

Fırtına ve kar ağırlığı teminatı dışında kalan durumlar nelerdir?

Konut sigortanızda bulunan fırtına teminatı, fırtına kategorisindeki rüzgar nedeniyle uçan ya da sürüklenen nesnelerin sigortaladığınız varlıklara çarpması sonucu oluşan zararları karşılar. Deniz, dere ve kanalların taşması nedeniyle binada ya da eşyalarınızda meydana gelen hasarlar fırtına teminatı kapsamında değerlendirilmez. Açıkta bulunan eşyalara gelen zararlar da kapsam dışıdır.

Kar ağırlığı teminatı ise yoğun kar yağışından sonra, çatıda biriken kar ve buzun ağırlığı ya da kayması nedeniyle konuta ve eşyalara verdiği zararı karşılar. Sigortanın zararı karşılaması için çatıda hasar meydana gelmiş olması gerekir. Çatı hasarı olmadan, karın binanın içine sızması sonucu meydana gelen hasarlar ve açıktaki eşyalarda meydana gelen hasarlar sigorta kapsamında değerlendirilmez.

Konut sigortası ile kombi bakımı yaptırılır mı?

Türkiye Finans Konut Sigortası ile hem kombi hem de klima bakımını yılda bir kere, ücretsiz olarak yaptırabilirsiniz. Kombinizi güvenle kullanabilmeniz için büyük önem taşıyan kombi bakım hizmeti yoğuşmalı ve yoğuşmasız kombi cihazları için uygulanır ve hizmet kapsamında aşağıdaki işlemler yapılır:

  • Cihazın sıcak su performansı ve kalorifer yanma durumu kontrol edilir.
  • Tozlanma kontrolü yapılır gerekliyse temizlenir.
  • Cihazın yanma odası brülörü kontrol edilir.
  • Su ısınma kazanı (ana eşanjör) kontrol edilir.
  • Kombi içerisindeki elektrik ve elektronik bağlantıların kontrolü yapılır.
  • Kombinin otomatik gaz kesme durumu kontrol edilir.
  • Kalorifer dönüş hattı pislik tutucu filtresi temizlenir.

Konut sigortası kapsamında verilen klima bakım hizmeti neleri kapsar?

Ücretsiz klima bakım hizmeti mobil, duvar tipi ve salon tipi klimaları kapsar. Bakım sırasında klimanızda aşağıdaki işlemler yapılır:

  • Cihazın iç ve dış temizliği yapılır.
  • Cihazın filtre temizliği yapılır.
  • Cihaz içi gaz kaçakları kontrol edilir.
  • Elektrik besleme bağlantıları kontrol edilir.
  • Fanların mekanik bağlantıları kontrol edilir.
  • Elektronik kart değerleri alınır.

Konut Sigortası kapsamındaki ücretsiz hizmetler nelerdir?

Konut sigortalarının sunduğu ücretsiz hizmetler ve bu hizmetlerin kapsamları sigorta şirketlerine göre farklılık gösterebilir. Türkiye Finans Konut Sigortasının sunduğu ücretsiz hizmetleri üç başlık altında toplayabiliriz:

  • Kombi ve Klima Bakımı: Konut sigortanız kapsamında yılda bir kere ücretsiz kombi ve klima bakımı yaptırabilirsiniz.
  • Konut Yardım Hizmetleri: Konutunuzda meydana gelebilecek tesisat, elektrik arızalarında, cam kırılmalarında ya da çilingir ihtiyaçlarınızda asistans hizmetlerinden yararlanabilir, en doğru çözümlere hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz.
  • Ambulans Hizmeti: Konut Sigortası sahibinin ve aynı adreste yaşayan ailesinin, konut içinde ya da dışında acil tıbbi desteğe ihtiyaçları olması durumunda sunulan Ambulans Hizmeti; tıbbi danışmanlık, acil sağlık hizmetleri, acil kara ambulans hizmeti, ilaç ve sarf malzemesi, medikal bilgi köprüsü hizmetlerini kapsar.

Rutubet masraflarını sigorta karşılar mı?

Konut sigortanızın evinizdeki rutubetin verdiği zararları karşılaması için poliçenizde izolasyon hasarları klozu bulunması gerekir. Eğer bulunmuyorsa sigorta şirketinizle görüşerek ek teminat oluşturabilirsiniz.

Konutta bulunan misafirlerin eşyaları sigorta kapsamında mıdır?

Gerekli ek teminatlarla konutta bulunan misafirlerin eşyalarında meydana gelebilecek hasarlar da sigorta kapsamına alınabilir. Teminat kapsamına alınacak ya da dışında bırakılacak eşyalar sigorta şirketine göre farklılıklar gösterebilir.

Konut sigortası hasarsızlık indirimi nasıl alınır?

Bazı sigorta şirketleri poliçe süreniz boyunca hasar bildirimi yapmamanız halinde, poliçe yenileme döneminde hasarsızlık indirimi uygulayabilir. Bu oran sigorta şirketlerine göre farklılık gösterebilir ve konut sigortanızı yenilediğiniz sürece daha yüksek oranlarda indirim uygulanabilir.

Konut Kredisinde konut sigortası zorunlu mu?

Konut sigortası zorunlu bir sigorta türü olmamasına rağmen, pek çok banka konut kredisi kullandırma aşamasında konut sigortası talep edebilir, ancak DASK yaptırmanız zorunludur. Ayrıca bankalar, konut kredisi kullandırırken hayat sigortası yaptırmanızı zorunlu tutar.

Konut sigortasının karşılamadığı durumlar?

Konut sigortası içerdiği teminatlar sayesinde hem evimizi hem de eşyalarımızı güvence altına alır. Ancak bazı haller konut sigortası kapsamı dışında bırakılmıştır. Konut sigortasının karşılamadığı durumları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Savaş, istila, isyan, çarpışma, ihtilal, ayaklanma gibi durumlarda meydana gelen zararlar.
  • Nükleer yakıtlar nedeniyle ve bu durumdan dolayı alınan askeri tedbirler sonucu oluşan hasarlar.
  • Kamu otoritesinin sigortalı varlıklar üzerindeki tasarrufları nedeniyle oluşan hasarlar.
  • Yangına neden olmadan sigortalı malların kendi kusurları nedeniyle bozulmaları, yanmaları ve benzer şekillerde ortaya çıkan hasarlar.
  • Yangına neden olmadan sigortalı varlığın ateşe tutulması nedeniyle oluşan hasarlar.
  • Yangına neden olmadan elektrikle çalışan her türlü motor, elektronik alet ve tesisatın kısa devre, voltaj dalgalanmaları, topraklama sorunları nedeniyle uğradığı zararlar.
  • Alçak basınç nedeniyle oluşan çökme, yırtılma ve benzeri hasarlar.

Konut sigortası kapsamında olmayan riskler nelerdir?

Konut sigortası çok sayıda riski teminat altına alan, kapsamlı bir sigorta türüdür. Üstelik ihtiyaçlarınıza göre ekleyebileceğiniz ek teminatlarla bu kapsamı daha da genişletebilirsiniz. Ancak bazı durumlarda sigorta şirketiniz değerli evrak, mücevher, nakit para gibi varlıklarla ilgili riskleri kapsam dışı tutabilir ya da alarm, çelik kasa gibi önlemlerin yanı sıra ilave primler talep edebilir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye Finans Katılım Bankası AŞ herhangi bir surette sorumlu değildir.


En Çok Okunan Bloglar