Yönetim Kurulu Başkanı'nın Mesajı (Faaliyet)

2013 yılı küresel ekonomide yeni bir dönemin eşiği olmuştur.

2013 yılında dünya ekonomisi ve ticareti için “yavaş büyüme” ana senaryoyu oluşturmuştur. ABD’de büyüme ve işsizlik rakamları diğer gelişmiş ülkelerden daha iyi seyrederken, büyümenin daha yavaş seyrettiği Euro Bölgesi mevcut bankacılık sistemi sorununa ek olarak düşük enflasyon oranları ve yüksek işsizlik oranı gibi sorunlarla karşı karşıya kalmıştır. Gelişmekte olan piyasaların büyüme hızı yapısal sorunlar nedeniyle yavaşlamıştır.

FED’in tahvil alımlarını azaltmaya başlama kararı ve destekleyici para politikalarından çıkış stratejisini tartışmaya açması ile birlikte yeni küresel koşullar da oluşmaya başlamıştır. Yeniden fiyatlama süreci olarak tanımlanan bu yeni küresel koşullar; tüm dünyada faiz oranlarının artması, dolar likiditesinin artışının yavaşlaması ve gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışları ve bu ülkelerin para birimlerinin değer kaybetmesi, doların diğer para birimleri karşısında güçlenmesi ile emtia ve varlık fiyatlarında gerileme olarak sıralanabilir. Bu yeni koşullardan öncelikle iç dinamikleri kırılganlık gösteren gelişmekte olan ülkeler etkilenmektedir.

İki uluslararası kredi derecelendirme kuruluşunun Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmiş olmasına karşın, global likidite koşullarının daralacağına yönelik oluşan eğilimlerle diğer gelişmekte olan ekonomiler gibi Türkiye’ye yönelik küresel sermaye akımlarının da tersine dönmeye başladığı gözlemlenmiştir. Yine değişmekte olan küresel şartlar paralelinde TL, dolar ve euro karşısında önemli oranda değer kaybetmiştir. Benzer şekilde hisse senetleri piyasalarındaki kazançlar yerini kayıplara bırakmaya başlamıştır. Bu durum karşısında TCMB’nin para politikasını daha da sıkılaştırması, sektörümüz üzerindeki baskıyı artırırken, fonlama maliyetlerimizde belirgin bir yükselme görülmüştür.

“Türkiye’nin Finansı”
Her kesimden müşterimizin hayatını kolaylaştırmak için çalışıyoruz, herkesi “Türkiye’nin Finansı” Türkiye Finans ile çalışmaya davet ediyoruz.

2014 yılı ile birlikte…

2014 yılında dünya ekonomisindeki büyüme ile ABD ekonomisindeki gelişmenin hız kazanması ve Euro Bölgesi’nin daha temkinli bir büyüme göstereceği tahmin edilmektedir. IMF’ye göre küresel büyüme bileşenlerindeki değişimler gelişmekte olan ekonomiler için aşağı yönlü riskler içermeye devam etmektedir.

Ülke kredi notumuzun yatırım yapılabilir seviyesinin korunması, iç ve dış talep birleşiminde dengeli bir büyüme patikasında kalacak şekilde makroekonomik ve finansal riskleri azaltarak, cari açığın yönetilebilir seviyede tutulması temel hareket eksenlerimiz olmalıdır.

Türkiye Finans bu makroekonomik tabloda stratejik planlarına uygun şekilde istikrarlı büyüme çizgisini sürdürmektedir.

Orta Doğu’nun en büyük sermayeli bankasının iştiraki olarak, ana hissedarının desteğini her zaman yanında hisseden Türkiye Finans, uluslararası arenada ve özellikle Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinde itibarını artırmakta; güçlü kredibilitesiyle banka limitlerinde ve dış ticaret işlemlerinde sürekli yükseliş sağlarken, murabaha ve sukuk işlemlerinde geniş bir katılımla fonlama imkanlarından yararlanmaktadır. Grubumuzla sinerjimiz ve işbirliğimiz güçlü şekilde devam ederek daha da yüksek seviyelere taşınacaktır.

Türkiye Finans, Katılım Bankacılığı liginin önemli oyuncularından biri olarak, güçlü vizyonuyla sektörünün gelişimine ivme kazandırmak üzere faizsiz bankacılık enstrümanlarının bilinirliğinin artırılması ve Katılım Bankacılığı uygulamalarının yaygınlaştırılması yönündeki çabalarını kararlılıkla sürdürmektedir.

Farklı finansal araç ve kanallarla reel sektöre artan oranda destek vermeyi ve paydaşları için katma değer üretmeyi varlık nedeni olarak gören Bankamız, bu çabalarının sonuçlarını performansına da yansıtmaktadır.

Türkiye Finans, faizsiz bankacılık enstrümanlarının bilinirliğinin artırılması ve Katılım Bankacılığı uygulamalarının yaygınlaştırılması yönündeki çabalarını kararlılıkla sürdürmektedir.

Herkesi Türkiye Finans ile çalışmaya davet ediyoruz.

İlkelerimiz doğrultusunda sunduğumuz ürün ve hizmet karmamızla her kesimden müşterimizin hayatını kolaylaştırmak için çalışıyoruz, herkesi “Türkiye’nin Finansı” Türkiye Finans ile çalışmaya davet ediyoruz.

Bankamızla gurur duyuyoruz ve başarılarımızla beslenen bu gururu daha pek çok kez paydaşlarımızla birlikte yaşamayı umut ediyoruz. İnançla ve azimle çalıştıkça hiçbir zorluk bizi yıldırmayacaktır. Türkiye Finans’la birlikte olan tüm paydaşlarımıza teşekkürlerimi sunarım.

Saygılarımla,

Mustafa BOYDAK
Yönetim Kurulu Başkanı