Genel Müdür'ün Mesajı (Faaliyet)

Her koşulda sağlıklı büyüyen kârlı bir bankayız.

2013 yılı, küresel makroekonomik konjonktürün yanı sıra yurtiçi piyasadaki yükselen fon fiyatları, faiz oranları, TL’nin değer kaybı, sıkı para politikalarının kredi hacmi üzerindeki baskılayıcı etkisi ve yükselen fonlama maliyetleriyle bankacılık sektörü açısından zorlu bir dönemin başlangıcı olmuştur.

Türkiye Finans için 2013 yılı ana kalemlerde hedeflerini tutturduğu, pazar payı kazanımlarını artırdığı ve sektörün önünde gelişim gösterdiği başarılarla dolu bir yıl olmuştur.

Bankamızın aktif büyüklüğü 2013 yılsonunda bir önceki yılsonuna göre %43 artarak 25 milyar TL’yi aşmıştır. Toplanan fonlarımız %32’lik artışla 15,1 milyar TL’ye ulaşmıştır. Fon kullandırımımıza finansal kiralamayı da dahil ettiğimizde %40 artışla toplam 18,3 milyar TL’yi bulmuştur. Toplam Kullandırılan Fonlar/Toplam Aktif oranımız %73 olarak gerçekleşmiştir. Doğru kredilendirme ve risk yönetim politikaları sonucunda kredi büyümesinde sürekliliği sağlarken, kredi kalitesinden de ödün vermeyen Bankamızın tahsili gecikmiş alacaklarının kullandırılan fonlara oranı %2,4 seviyesine gerilemiştir. Bankamızın özkaynakları 2,5 milyar TL olurken Ortalama Özkaynak Getirisi %14,2 olarak gerçekleşmiştir. Sermaye yeterlilik standart oranımız %12,81’dir.

En çok kâr eden katılım bankası unvanını son 3 yıldır koruyan Türkiye Finans, 2013 yılında net kârını %16 artışla 329 milyon TL olarak gerçekleştirmiş, net kâr marjında da katılım bankaları ortalaması üzerinde performans göstermiştir. Türkiye Finans, 2013 yılsonunda katılım bankaları arasında her alanda pazar payını artırarak aktiflerde %26, kullandırılan fonlarda %27 ve toplanan fonlarda %25 pazar paylarına ulaşmıştır.

2013 yılı için hedeflediğimiz 30 şubenin açılışını gerçekleştirerek yılsonunda 250 şubeye ulaşmış bulunmaktayız. Şubelerimiz sadece görsel anlamda değil organizasyonel yapılanması ve operasyonel işleyişi ile de hizmet yaklaşımımızı ve yenilenen imajımızı yansıtmaktadır.

Organik büyümesini nitelikli insan kaynağı ile destekleyen Bankamız, 2013 yılı sonunda yaklaşık 4 bin kişilik büyük bir takım haline gelmiştir.

İnsan kaynakları açısından bizi gururlandıran bir konu kadın çalışan oranında kaydettiğimiz 3 puanlık gelişmedir. 2013 yıl sonu itibarıyla ekibimizin %29’unu kadın çalışanlarımız oluşturmaktadır.

Türkiye Finans; insan odaklı, ilkeli, adil ve şeffaf yönetim anlayışı, öncü ve güçlü bir duruş ve insan kaynağı değeri ile “BİR OLMAYI” amaçlamaktadır. Farkımızı “insanın” oluşturduğuna inanıyoruz. Profesyonel, donanımlı ve sektöre katkı sunan insan kaynağına sahip olmak vizyonuyla hareket ediyor ve eğitime büyük önem veriyoruz. Bankamızda 2013 yılında kişi başı ortalama 67 saat eğitim verilmiştir.

Bankamız iş hacmi büyümesi ve organizasyonel yapılanmasının ortaya koyduğu ihtiyaçlara uygun olarak satış ekibimizi de 2013 yılında yeniden yapılandırmış ve çok daha dinamik bir yapıya kavuşturmuş bulunuyoruz.

İnsan kaynağımızı, yapılanmamızın ihtiyaçlarına uygun olarak geliştirmeye ve en sektörümüzde en çok tercih edilen işverenlerden biri olmaya yönelik çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz.

mükemmel müşteri deneyimi
2013 yılında mükemmel müşteri deneyimi hedefleyen ve Türkiye Finans’ın iş yapış şeklinde köklü değişiklikler içeren Müşteri Deneyimi ve Çoklu Kanal Stratejisi Projesi başlatılmıştır.

Hedef: Müşteri deneyiminin sürekli geliştirilmesi

2013 yılında mükemmel müşteri deneyimi hedefleyen ve Türkiye Finans’ın iş yapış şeklinde köklü değişiklikler içeren Müşteri Deneyimi ve Çoklu Kanal Stratejisi Projesi başlatılmıştır. Bu proje kapsamında müşteri ihtiyaçları ve verimlilik baz alınarak, müşteri deneyimi bileşenleri ve stratejimiz oluşturulmuştur. Bu stratejimizin temelinde yer alan Müşteri Anayasamızı da kaleme alarak ana varlık nedenimizin müşterilerimize, hissedarlarımıza ve çalışanlarımıza değer katmak olduğunu bir kez daha vurgulamış bulunmaktayız. Müşteri Anayasamız, satış ve servis modeli, ürünler/hizmetler, kanallar ve süreçlere ilişkin tüm düzenleme ve iyileştirmeler için temel oluşturmakta ve yol haritamızı netleştirmektedir.

Teknoloji bize yol gösteriyor.

Bilgi teknolojileri destekli yenilikçi ürün ve hizmet yaklaşımımız Bankamızı farklılaştırmaya ve ileri taşımaya devam etmektedir. Güncel teknolojiyi en etkin şekilde süreçlerimize ve ürün/hizmet döngümüze yansıtma konusundaki yüksek kabiliyetimiz ve kararlılığımız, pazara “ilk”leri sunma imkanını bize tanımaktadır. Bünyesinde yer alan Türkiye’nin en modern veri merkezi ile 2013 yılında ülkemizde Tier III İşletme (Constructed Facility) sertifikasını almaya hak kazanan ilk kuruluş ve ilk finans kuruluşu olan Bankamız teknolojideki iddiasını ortaya koymuştur.

Müşteri deneyimini daha yukarı taşıma adına müşteri odaklı stratejilerimiz doğrultusunda daha kolay ve yüksek erişim sağlamak üzere güncel teknolojiyi etkin kullanan alternatif dağıtım kanallarına da yatırımlarımızı artırmaktayız.

Bilgi sistemlerindeki üstünlüğümüzle 2013 yılında Mobil Bankacılık alanında önemli bir atılım yapılmış ve bankacılık hizmetlerimiz Mobil Şube ile akıllı telefonlara taşınmıştır. Hem iOS hem de Android işletim sistemine sahip cihazlar için uygulamaları bulunan Mobil Şubemiz en çok kullanılan bankacılık işlemlerine ilave birçok özelliği de bir arada kullanıcılarımızın hizmetine sunmaktadır. Bu yönüyle Mobil Şubemiz, “2013 En Beğenilen Mobil Bankacılık Uygulamaları” listesinde ilk sırada yer almıştır.

pazar payı
Türkiye Finans, 2013 yılsonunda katılım bankaları arasında her alanda pazar payını artırarak aktiflerde %26, kullandırılan fonlarda %27 ve toplanan fonlarda %25 pazar paylarına ulaşmıştır.

İnsan kaynağımızı ve güncel teknolojiyi kullanarak özellikle bireysel müşterilerimize ve KOBİ’lere sunduğumuz değer önerisini daha da güçlendireceğiz.

Ürün geliştirme konusunda lider katılım bankasıyız.

Türkiye Finans, Katılım Bankacılığı prensipleriyle uyumlu, katma değer önerisi yüksek ürün ve hizmetleri sektörüne kazandırma hedefiyle çalışmalarını yürütmekte, ürün geliştirmedeki liderliğini sürdürmektedir. Bireysel müşterilerimiz için geliştirdiğimiz Finansör ürünümüz büyük ilgi görmeye devam etmektedir. 2013 yılında müşterilerimize kredi kartlarında “Taksitle” hizmeti ile alışverişlerde taksit imkanı sağlanmıştır. Kartlı finansman çözümlerinde KOBİ’ler için Siftah Kart ve İşletme Bankacılığı müşterilerimiz için de Faal Kart kullanıma sunulmuştur.

Aldığımız ödüllerle de katılım bankacılığında farkımızı ortaya koyuyoruz.

Türkiye Finans, katılım bankacılığına kazandırdığı yeni ürün ve hizmetlerin yanında, gerek yurtiçi gerek yurtdışından aldığı farklı alanlardaki ödüller ile de sektördeki öncülüğünü sürdürmektedir.

Müşteri ve çalışan memnuniyetini esas alan anlayışı ile Bankamız, 2013 yılı içerisinde aralarında “Türkiye’nin En İyi Çağrı Merkezi”, “Türkiye’nin En İyi Katılım Bankası”, “İnsana Saygı Ödülü”, “Türkiye’nin en iyi MASAK uyumlu bankası” ve “Yılın En İyi Şikayet Yönetimi Yapan Katılım Bankası”  da dahil olmak üzere toplam 15 ödülün sahibi olmuştur. Ödüllerimizin tüm detayları Raporumuzun 7. sayfasında sunulmuş olup bu başarı tablosunun elde edilmesine katkısı olan tüm paydaşlarımıza teşekkür ederim.

500 milyon dolar
Türkiye Finans, Hazine Müsteşarlığı’nın gerçekleştirmiş olduğu ihraçlardan sonraki en yüksek tutarlı sukuk ihracını gerçekleştirmiştir.

2013 yılında uluslararası kaynak sağlama konusunda önemli gelişmeler yaşanmıştır.

Son iki yıldır katılım bankacılığı sektöründe en yüksek tutarlı murabaha sendikasyonlarına imza atan Türkiye Finans 500 milyon dolar ile bugüne kadar Katılım Bankacılığı sektöründeki tek seferde en yüksek tutarlı murabaha sendikasyonunu almıştır. 14 ülkeden 28 bankanın katıldığı murabaha sendikasyonu, başlangıç tutarı olan 250 milyon doların iki katı talep görerek 500 milyon dolar seviyesinde kapanmıştır.

2013 yılında para ve sermaye piyasalarından sağlanan fonlamanın vadesinin uzatılması ve yatırımcı tabanının genişletilmesi için sukuk ve yapılandırılmış fonlama enstrümanları ile yeni fonlamalar sağlanarak daha uzun vadeli, tabana yaygın fonlama yapısı oluşturulmuştur. Türkiye Finans bu çerçevede Hazine Müsteşarlığı’nın gerçekleştirmiş olduğu ihraçlardan sonraki en yüksek tutarlı sukuk ihracını gerçekleştirmiştir. 500 milyon dolar tutarındaki bu işleme Asya, Avrupa ve Orta Doğu’dan 105 farklı yatırımcıdan 3,7 kattan fazla talep toplanmıştır.

Daha yüksek hedeflere, hep birlikte…

İnsan kaynağımız ve güncel teknoloji kullanımındaki yetkinliğimiz, özellikle bireysel müşterilerimize ve KOBİ’lere yönelik yeni ürün ve uygulamalarımız, süreçlerimizi etkinleştirme ve hizmet platformumuza güç katma yönündeki çabalarımız, büyümeye odaklı yol haritamızda bizi doğru yönlendiren odaklarımızdır.

Önümüzdeki dönemde de ortaklık ve finansal yapımızın verdiği güç, stratejilerimiz ve yönetimimiz ile vizyonumuz rekabet üstünlüklerimizi pekiştirecektir. Sürekli yükselttiğimiz hedeflerimizi birlikte gerçekleştireceğimize inandığımız çalışanlarımızın, iş ortaklarımızın, müşteri ve yatırımcılarımızın güven ve destekleri için en içten teşekkürlerimi sunarım.

Saygılarımla,

Derya GÜRERK

Genel Müdür