Genel Kurul'a Sunulan Özet Yönetim Kurulu Raporu

Sayın Ortaklarımız,

Bankamızın 23. Olağan Genel Kurul Toplantısı’na hoş geldiniz. Bankamızın 2013 Yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı’nı onurlandıran siz değerli hissedarlarımızı Yönetim Kurulu adına saygıyla selamlıyoruz.

2013 yılı hesap dönemine ilişkin Yönetim Kurulu ve Bağımsız Denetim Raporu ile mali tabloları inceleme ve onaylarınıza sunmadan ve Bankamızın 2013 yılı faaliyetlerinin değerlendirmesine geçmeden önce, sizlerle Dünya ve Türkiye ekonomisindeki gelişmeleri paylaşmak istiyoruz.

2013’te Genel Ekonomik Görünüm ve 2014 Yılı Tahminlerimiz

2013 yılı ileride küresel ekonomi açısından önemli bir dönüm noktası olarak tanımlanacaktır. Gelişmiş ekonomiler toparlanma eğilimine girerken gelişmekte olan ekonomilerde göstergeler zayıflamaya başlamıştır. ABD Merkez Bankası FED’in destekleyici para politikalarından çıkışına yönelik tartışmaların başlaması ve maliye politikasına ilişkin artan belirsizlikler gelişmekte olan ekonomilere yönelik sermaye akımlarında oynaklığı artırmıştır.

Gelişmekte olan ekonomiler, yavaşlamaya ek olarak 2013 ortalarından itibaren FED’in destekleyici para politikalarından çıkış stratejisi ve yeniden fiyatlama sürecinin zorlukları ile mücadele etmektedir. Özellikle yüksek cari işlem ve bütçe açığına sahip “Kırılgan Beşli - Fragile Five” olarak isimlendirilen gelişmekte olan ekonomiler, kırılgan bir görünüm sergilerken para politikalarını sıkılaştırmak zorunda kalmışlardır.

2014 yılında küresel ekonomik aktivitelerin güçlenmesi beklenmektedir. Öte yandan, gelişmekte olan ekonomilerde yavaşlamanın sert ve kontrolsüz bir şekilde gerçekleşmesi tüm dünyada algılamayı bozabilecektir. Ayrıca bazı gelişmekte olan ekonomilerde yaşanan politik zorluklar, gelişmiş ekonomilerdeki kırılganlıklar ve Euro Bölgesi borç sorunları ile ilgili endişelerin yeniden canlanması küresel ekonomi ile ilgili diğer risk unsurları olarak görülmektedir. Sermaye akımları açısından dış finansman ihtiyacı, para ve maliye politikalarında kredibilite ve öngörülebilirlik ile politik istikrar temel seçim kriterleri olabilecektir.

2013’te Türkiye Ekonomisi

Yılın ilk yarısında Türkiye’nin not artışı ve güçlü sermaye akımları ekonomideki büyümeyi desteklemiştir. Türkiye ekonomisi bu dönemde önceki yıla göre %3,8 büyürken enflasyon ve cari işlemler dengesinde ılımlı seyir görülmüştür. Böylesi pozitif bir ortamdan cesaret alan TCMB esnek bir para ve dengeli bir likidite politikası uygulayarak TL’deki değerlenmeyi kontrol altında tutmayı hedeflemiştir.

Mayıs ayından sonra ise, FED kaynaklı küresel satış dalgasında Türk finansal piyasaları da yüksek oranda değer kaybeden piyasalar arasında yer almıştır. Yaz aylarında yurtiçinde yaşanan gelişmeler sonrasında Türkiye’ye yönelik yabancı yatırımcı ilgisi de önemli ölçüde olumsuz etkilenmiştir Aralık ayında FED’in varlık alımlarını azaltmaya başlaması ve gelişmekte olan ekonomilerden gelen zayıf veriler ile yeniden satış dalgası başlamıştır. Yine Aralık ayında yaşanan siyasi gelişmeler yurtiçi politik risk algılamalarını artırarak finansal piyasalarda satışları derinleştirmiştir. Finansal piyasalardaki oynaklık ve TCMB’nin sınırlı sıkılaştırması ile ekonomik aktivite bir miktar ivme kaybetse de 2013’ün ikinci yarısında da güçlü bir seyir izlemiştir. Son çeyreğe ilişkin veriler dikkate alındığında 2013 geneli için büyüme oranının %3,5 - %4 aralığında gerçekleşebileceğine işaret etmektedir.

TL, zayıf bir performans gösterirken risk primi önemli ölçüde yükselmiştir. Enflasyon, oynak gıda fiyatları ve TL’deki değer kaybı ile yükselmeye başlarken TCMB daha temkinli bir politika uygulamaya başlamıştır. Bu doğrultuda, TCMB faiz koridorunun üst bandında 2014 yılı Ocak ayındaki ara toplantı ile birlikte toplamda 550 baz puan artışa giderek para politikasında proaktif bir şekilde sıkılaştırmaya gitmiştir. TCMB haftalık repo borçlanma oranını %4,50’den %10’a çıkarırken fonlamayı temel olarak faiz koridorunun üst bandı yerine haftalık repo ihaleleri ile gerçekleştirmeye başlamıştır. Ayrıca döviz likiditesi sağlamaya ve sağlıksız fiyat oluşumlarını önlemeye yönelik döviz satımları ve müdahaleler yapılmıştır.

Gerek yurtiçi gerekse yurtdışı faktörler dikkate alındığında izleyen dönemde belirsizliğin yüksek olabileceği görülmektedir. Bu kapsamda ekonominin Orta Vadeli Program (OVP) öngörüsü olan %4’ün altında büyüyebileceği, enflasyonun TCMB tahmini olan %5,3’ün önemli derecede üzerinde kalabileceği riski oluşmuştur. Bu ortamda döviz kurları ve piyasa getirilerinde yukarı yönde baskının devam etme riskinin olduğu düşünülmektedir.

2013’te Türk Bankacılık Sektörü ve Türkiye Finans

2013 yılında sektörün aktif büyüklüğü geçen yıla göre %26 artışla 1.732 milyar TL’ye yükselirken mevduatlar %23 artışla 946 milyar TL’ye, krediler %32 artarak 1.047 milyar TL’ye, özkaynaklar ise yıllık bazda %6,5 büyüme ile 194 milyar TL’ye ulaşmıştır. Bu dönemde katılım bankalarında krediler yıllık bazda %29 artışla 62 milyar TL’ye, toplanan fonlar %28 artışla 61 milyar TL’ye, özkaynaklar %20 artışla 8,9 milyar TL’ye ve toplam aktifler ise %37 büyüme ile 96 milyar TL’ye ulaşmıştır. Katılım bankalarının bankacılık sektöründeki aktif payı %5,1’den %5,5’e yükselmiş olup kredilerdeki payı ise %6’dan %5,9’a gerilemiştir. Diğer taraftan mevduatlardan alınan pay %6,2’den %6,5’e, özkaynak payı da %4,1’den %4,6’ya yükselmiştir.

Bankacılık sektöründe kredilerin mevduata dönüşüm oranı yılın ilk yarısında da yükselişini sürdürmüş, ikinci yarıda ekonomide yaşanan gelişmeler kapsamında düzenleyici otoritelerin aldığı tedbirlerle hız kesmiştir. Buna rağmen yılsonunda kredilerin mevduata dönüşüm oranı %113 seviyesinde gerçekleşmiştir. 2013’te yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda yapılan menkul kıymet ihraçları geçen yılın aynı dönemine göre %60 artışla 60,6 milyar TL’ye ulaşmıştır. Güçlü kredi büyümesine karşın yılın ikinci yarısında yükselen maliyetlere bağlı marjların daralması nedeniyle sektörün karlılığı %5,1 artışla 24,7 milyar TL seviyesinde oluşurken katılım bankacılığı sektöründe karlılık %17 artışla 1,1 milyar TL olarak gerçekleşmiştir.

2013 yılında Hazine’nin sukuk ihraçları devam ederken Bankamız dahil katılım bankaları sukuk ihraçları gerçekleştirmişlerdir. Finansal piyasalardaki satış baskısına rağmen gerek Hazine’nin gerekse katılım bankalarının ihraçlarına talebin güçlü seyrettiği görülmüştür.

Yılın ikinci yarısında bankacılık sektöründeki düzenlemelerle, bankacılık sektöründe genel karşılıklar artırılmış, risk ağırlıkları yükseltilmiş, kredi kartlarında limitlere sınırlama getirilmiş ve tüketici kredilerinde vadeler sınırlanmıştır. Alınan bu tedbirlerin bir kısmının etkileri 2013 yılında görülmeye başlamıştır.

2014 yılında gerek söz konusu tedbirler gerekse de yurtdışı ve yurtiçi piyasalardaki gelişmelerden dolayı bankacılık sektöründe büyüme oranlarının sınırlı kalması beklenmektedir. Fonlama maliyetlerindeki artışların yanında sorunlu kredi karşılıklarındaki olası artışlar nedeniyle sektörde kârlılığın sınırlı kalabileceği düşünülmektedir.

Önceki yılsonunda %17,9 olan sektörün sermaye yeterlilik rasyosu yılsonu itibarıyla %15,3’e gerilemiştir. Katılım bankacılığı sektöründe ise aynı dönemde bu oran %13,9’dan %14’e çıkmıştır.

Türkiye ekonomisindeki gelişmeler ve çalışanlarımızın da olumlu katkısıyla 2013 yılsonunda;

Aktif büyüklüğümüz yıllık bazda %43 artışla 25 milyar TL’ye, topladığımız fonlar %32 artışla 15,1 milyar TL’ye yükselmiştir. Kullandırdığımız fonlar yıllık bazda %40 artışla 18,3 milyar TL’ye, gayrinakdi fonlar da %25 artışla 9 milyar TL seviyesine ulaşmıştır.

2013’te Bankamız net karı önceki yıla göre %16 artarak 329 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Bankamız sermaye yeterliliği rasyosu ise 2013 yılsonu itibarı ile %12,81 olmuştur.

Sayın Hissedarlarımız,

2013 yılı çalışmalarımızı gösteren Faaliyet Raporumuzu, Bilanço ile Kâr ve Zarar Hesaplarımızı inceleme ve onaylarınıza sunmuş bulunuyoruz.

Tüm bu başarılarımızı sağlamamızda katkıları bulunan hissedarlarımıza, çalışanlarımıza ve müşterilerimize, Yönetim Kurulu adına Bankamıza duydukları güvenden ötürü teşekkür ederiz. Genel Kurulumuzu onurlandıran siz değerli ortaklarımızı saygıyla selamlarız.

Saygılarımızla,

 

TÜRKİYE FİNANS KATILIM BANKASI A.Ş.

YÖNETİM KURULU