2014 Faaliyet Raporu
Genel Müdür'ün Mesajı
Türkiye’de reel sektörün finansmanında kira sertifikası ihracını uygulayan ilk katılım bankası olan Türkiye Finans bu konumunu yeni ihraçlarla güçlendirmeye devam etme kararlılığındadır.

Atılımlarımız ve yenilikçi ürün ve hizmetlerimizle Türkiye’de katılım bankacılığı sektörüne yön veriyoruz, reel sektöre ve ülke ekonomisine güçlü destek sağlıyoruz.

Katılım bankacılığının öncüsü Türkiye Finans 2014 yılında da istikrarlı bir büyüme performansı sergilemeye devam etmiştir. Şube ve çalışan sayılarımızdaki artışlar ve sunduğumuz yeni ürün ve hizmetlerin yanı sıra, sermaye verimliliğimizi ve kredi derecelendirme notumuzu en üst noktalara taşımış bulunmaktayız.

2014 yılında, Bankamızın aktif büyüklüğü önceki yılsonuna göre %33 artarak 33,5 milyar TL’ye yükselmiştir. Bankamızın en önemli fon kaynağı olan toplanan fonlar, önceki yılsonuna göre %26 artarak 19 milyar TL’ye yükselirken, bilanço içindeki payı %57 seviyesindedir. Leasing dahil kullandırılan fon toplamımız geçen yılsonuna göre %33 artış kaydederek 24,3 milyar TL olarak gerçekleşmiştir.

Bankamız vergi öncesi kârı, 425 milyon TL’ye, net dönem kârı ise geçen yılın aynı dönemine göre %1,5 artarak 334 milyon TL’ye ulaşmıştır. 29 Ağustos 2014 tarihli Olağanüstü Genel Kurul toplantısında 1.775 milyon TL tutarındaki sermayemizin 2.600 milyon TL’ye çıkarılması kararı alınmış olup yılın son çeyreğinde Bankamızın sermayesi 2.600 milyon TL’ye yükselmiştir. Böylece Bankamız, Türkiye’nin en yüksek ödenmiş sermayesine sahip katılım bankası olurken bankacılık sektöründe ödenmiş sermaye büyüklüğü olarak 7. sıraya çıkmıştır. Bankamızın büyüme planlarının gerçekleşmesini sağlamak amacıyla geçmiş yıl kârlarının bünyede tutulması politikası 2014 yılında da sürdürülerek Bankamız özkaynakları 2014 yılsonu itibarıyla 3,2 milyar TL seviyesine ulaşmıştır.

Türkiye Finans’ın sermaye yeterlilik rasyosu %12,47 ile güçlü seviyesini korumaktadır.

Türkiye Finans 2014 yılında organik büyümesinde hedeflerini aşarken 30 yeni açılışla şube sayısını 280’e çıkarmıştır. Teknolojiyi müşteri deneyimini mükemmele taşımak adına etkin şekilde kullanan Bankamız, internet şubesi, mobil şube ve 500’ün üzerinde ATM’si ile farklı kanallardan müşteri erişimini artırmaktadır.

Bankamızın Türkiye’de ve uluslararası piyasalarda gösterdiği üstün performans saygın platformlarda takdir görmeye devam etmektedir. Türkiye Finans, 2013 yılında olduğu gibi 2014 yılında da Global Banking&Finance Review tarafından “Türkiye’nin En Hızlı Büyüyen Ticari Bankası”, “Türkiye’nin En Hızlı Büyüyen KOBİ Bankası”, “Türkiye’nin En Hızlı Büyüyen Perakende Bankası” ve “Türkiye’nin En İyi Ortak Markalı Kredi Kartı” ödüllerinin sahibi olmuştur.

Türkiye Finans, Türkiye’de kredi derecelendirme notu en yüksek sekiz bankadan biridir. Fitch Ratings, 2014 yılında yaptığı değerlendirme sonucunda Türkiye Finans’ın yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notlarını ‘durağan’ görünüm ile “BBB” olarak teyit etmiş; ulusal kredi notu ise ‘durağan’ görünüm ile AAA (tur) olarak belirlenmiştir.

Türkiye Finans güçlü sermaye yapısı ve öncü konumuyla reel sektöre sunduğu destekleri çeşitlendirmektedir.

Türkiye’de reel sektörün finansmanında kira sertifikası ihracını uygulayan ilk katılım bankası olan Türkiye Finans bu konumunu yeni ihraçlarla güçlendirmeye devam etme kararlılığındadır. Türkiye Finans, kurumsal müşterilerine kaynak sağlamak üzere iştiraki olan TF Varlık Kiralama vasıtasıyla gerçekleştirilen kira sertifikası ihraçlarıyla, ülkemizde sukuk piyasasının derinleşmesine yönelik stratejik adımların öncülüğünü de üstlenmektedir.

2014 yılı içerisinde Bankamızın fon kullanıcısı olduğu ikisi halka arz ve biri nitelikli yatırımcılara ihraç olmak üzere yurtiçinde üç adet toplam 299 milyon TL’lik sukuk ihraç ederek kaynak çeşitliliğimizi artırmış bulunmaktayız.

Türkiye Finans’ın uluslararası arenadaki itibarı ile elde ettiğimiz başarılar gurur kaynağımız.

Türkiye Finans, son iki yıldır katılım bankacılığındaki en yüksek tutarlı murabaha sendikasyonlarına ve başarılı sukuk ihraçlarına imza atmaktadır.

Bankamız, Haziran 2014’te, 253,5 milyon ABD Doları ve 72 milyon Euro olmak üzere toplamda 350 milyon ABD Doları tutarında Murabaha Sendikasyonu temin etmiştir. Bir yıl vadeli imzalanan sendikasyona 12 ülkeden 21 banka katılmıştır.

Bankamız, 2014 yılı içinde 500 milyon ABD Doları ve 800 milyon Malezya Ringiti olmak üzere iki sukuk ihracı gerçekleştirmiş, bu sukuk ihraçlarımız uluslararası yatırımcılardan büyük ilgi görmüştür. Malezya Ringiti cinsinden yaptığımız ihracımızla, şu ana kadar Malezya’daki yerel yatırımcılara Malezya dışından bir bankanın gerçekleştirdiği tek dilimde en yüksek meblağlı ihraca imza atmış olmanın yanı sıra, aynı zamanda dünyanın en aktif ve en büyük sukuk piyasası olan Malezya’daki ilk ve tek Türkiye menşeili ihracı gerçekleştirme ayrıcalığını elde etmiş bulunmaktayız.

Bahreyn şubemiz, Bankamızın yurtdışında açılacak ilk şubesi olması nedeniyle önemli ve stratejik bir adımdır.

Türkiye Finans olarak yurtdışı açılımımızda ilk halkayı Körfez Bölgesi’nde İslami bankacılık tecrübesi en fazla ülke olan Bahreyn’de konumlandırmayı tercih ettik. Ana ortağımızın da aynı ülkede faaliyet gösteriyor olması bölgedeki faaliyetimiz için çok önemli bir destek olacaktır. Şubemizin açılması ile İslami finans ürünlerine erişim ve piyasadaki güçlü oyuncularla bağlantı kurulması konularında önemli avantajlar sağlamış olacağız. Bahreyn Şubemizin yeni fon kaynakları oluşturma konusunda sahip olacağı yetkinlikler, Türkiye Finans’ın küresel İslami bankaların bulunduğu coğrafyada yeni iş ağları oluşturmasına katkı sağlayacaktır.

Sürdürülebilirlik faaliyetlerimizin önemli bir eksenidir.

Farklı boyutlarıyla sürdürülebilirliği, faaliyetlerinin önemli bir ekseni olarak belirleyen Bankamız, kültürel ve toplumsal katkılarıyla da farklı konumunu korumaktadır. Geçmişi asırlara dayanan ata sporu tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ni kurumsal olarak destekleyen ilk ve tek finans kuruluşu olmanın haklı gururunu bu yıl da yaşadık ve 653. defa düzenlenen etkinliğin coşkusunu halkımızla paylaştık.

Toplumdan kazanç sağlayan bir kuruluş olarak, toplumun gelişmesine katkıda bulunma yükümlülüğümüzü yerine getirme konusunda kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetlerine önem vermekteyiz. İyi bankacılık uygulamalarını hayata geçirirken, iyi kurumsal vatandaşlık örneklerine de imza atarak topluma katkımızı pekiştirmek hedefiyle şekillenen sürdürülebilirlik stratejimiz doğrultusunda ilk Sürdürebilirlik Raporumuzu yayınladık. Raporumuzla bu alandaki hedeflerimizi ve stratejimizi paydaşlarımıza şeffaf bir şekilde sunmuş olduk.

Bu güzel gelişme, Türkiye Finans 2013 yılı Sürdürebilirlik Raporu’nun, Türkiye’de mevduat toplama izni bulunan bankalar arasında GRI tarafından A+ seviyede onaylanan ilk ve tek rapor olması ile taçlanmıştır.

Önümüzdeki dönemde…

Önümüzdeki dönemde makroekonomik görünüm ve makro ihtiyati tedbirler sektörün dengeli bir şekilde büyümeye devam edebileceğine işaret etmektedir. Bunun yanında sektöre yeni giren oyuncuların da katılım bankacılığına büyük bir ivme getireceği kanısındayız.

Bankaların özellikle bireysel mevduat pazar payları ile şube pazar payları arasında önemli bir ilişki bulunmaktadır. Bu açıdan bakıldığında şubeleşmenin önemi daha da belirginleşmektedir. Bankamız organik büyümesini istikrarlı şekilde sürdürme kararlılığındadır.

Reel sektörün ve KOBİ’lerin her zaman yanında yer almak; teknolojik yönümüzle desteklediğimiz kullanıcı dostu, yenilikçi ürün ve hizmet sunumumuz değişmeyen önceliğimizdir. Diğer yandan, kurumsal müşterilerimize kira sertifikası ihracında destek sağlayarak onları bu yeni ve güvenilir fonlama tekniği ile tanıştırmayı ve bu alanda önemli bir pazar oluşturarak ülke ekonomisine de katkıda bulunmayı sürdürmeyi hedefliyoruz. TL ve yabancı para cinsinden kira sertifikası ihraçlarımıza ekonomik konjonktür şartlarına göre 2015 yılında da devam etmeyi planlıyoruz.

Stratejimiz yalındır: Türkiye ile büyümek ve ürettiğimiz değeri paylaşmak

Geçmişteki ve gelecekteki büyüme stratejimizdeki ana güç odaklarımızın temelinde paydaşlarımız yer almaktadır. Nitekim, Bankamızın amblemini oluşturan dört taç yapraklı çiçeğin her bir taç yaprağı Müşteriler, Çalışanlar, Pay Sahipleri ve Toplum’dan oluşan dört temel paydaşımızı temsil etmektedir.

Bankamız faaliyetlerindeki esas amaç yeni ve sadık müşteri kazanımıdır. Başarının ve saygınlığın tesis edilmesinde müşteri memnuniyetinin öneminin farkındayız ve faaliyetlerimizde bu odakla hareket etmekteyiz.

Bankamız her yıl olduğu gibi 2015 yılında da, büyüme hedefleri doğrultusunda belirlediği stratejik öncelikler ışığında, müşteri odaklı faaliyetleri, ürün ve hizmet geliştirmedeki yetkinliği, uluslararası kredibilitesi, fon çeşitlendirmedeki başarısı ve teknolojik yatırımları ile sektörün öncü katılım bankası olmaya devam edecektir.

Güç odaklarımızdan faydalanarak varlıklarımızı en doğru şekilde yönetmeye, geliştirmeye ve ürettiğimiz değeri bütün paydaşlarımızla paylaşmaya kararlıyız. Bunun için Türkiye Finans ailesi olarak çalışmalarımızı heyecan ve özveriyle sürdüreceğiz.

Saygılarımla,

Derya GÜRERK

Genel Müdür