2014 Faaliyet Raporu
2014 Yılında Banka’nın Sektördeki Konumunun Değerlendirilmesi
Türkiye Finans 2014 yılı performans sonuçlarıyla öne çıkmış, sektör ve katılım bankaları arasındaki konumunu güçlendirmiştir.

2014 yılında bankacılık sektöründe büyüme hızı yavaşlamasına rağmen, Türkiye Finans sektörün ve katılım bankalarının üzerinde büyüme sağlamış ve aktifler %33 artışla 33,5 milyar TL’ye ulaşmıştır. Aynı dönemde büyüme oranı sektör için %15, Katılım Bankaları için ise %9 olarak gerçekleşmiştir. Türkiye Finans, Katılım Bankaları içindeki payını bir yılda %26’dan %32’ye çıkarmıştır.

2014 yılında sektör ve katılım bankaları tarafından kullandırılan finansal kiralama alacakları dahil nakdi fonlar sırasıyla %18 ve %4 artarken, Türkiye Finans’ta %33 artarak 24,3 milyar TL’ye ulaşmıştır. Türkiye Finans’ın 2013 yılında %1,7 olan pazar payı 2014 yılında %1,9’a yükselirken Katılım Bankaları içindeki payı ise %27’den %34’e yükselmiştir. 2014 yılında Türkiye Finans için Kullandırılan Fonların* aktifler içindeki payı geçen yıla göre aynı seviyede kalarak %73 olarak gerçekleşirken, Katılım Bankalarında bu pay %71’den %68’e gerilemiştir. Türkiye Finans hızlı büyümesini sürdürürken aktif kalitesi açısından sektör ve Katılım Bankalarına göre daha iyi performans sergilemiş ve takipteki alacaklar rasyosu %2,4 seviyesinde gerçekleşmiştir.

Türkiye Finans toplanan fonlarını 2014 yılında %26 artışla 19,1 milyar TL’ye yükselterek, sektör ve katılım bankaları üzerinde bir performans göstermiştir. Aynı dönemde sektör rakamı %11, katılım bankaları rakamı ise %6 oranında artmıştır. Türkiye Finans’ın 2014 yılı toplanan fonlar pazar payı ise %1,8 olarak gerçekleşmiştir.

Sektördeki tüm banka gruplarında toplanan fonların kullandırılan fonlara dönüşüm oranı %110-%120 aralığındayken, Türkiye Finans 2014 yılsonu oranı %127 olarak gerçekleşmiştir.

Türkiye Finans’ın özkaynakları %25 artışla 3,2 milyar TL’ye yükselmiştir, Ortalama Özkaynak Getirisi %11,8 olarak gerçekleşmiştir.

Yüksek büyüme rakamlarına ulaşırken, kârlılıktan ödün vermeyen Türkiye Finans kârlılığını sürdürerek yılı 334 milyon TL net kâr ile tamamlamıştır.

Türkiye Finans 2014 yılı için hedeflediği 30 şubenin açılışını gerçekleştirerek 280 şubeye ulaşmış ve yılsonunda yaklaşık 4 bin 500 kişilik büyük bir takım haline gelmiştir.

2014 yılında kredi kartına taksit sınırlaması getirilmesi ve krediyle taşıt alımlarında peşinatın yükseltilmesi ihtiyaç kredisine olan talebi artırmıştır. Mevzuat değişimine bağlı olarak sektördeki ihtiyaç kredileri %11 artarken, Türkiye Finans’ta bu artış %250 civarında olmuştur. Taşıt kredilerinde ise sektörde yaşanan %20’lik düşüşün aksine Türkiye Finans %10’luk bir artış sağlamıştır.

Türkiye Finans 2014 yılı performans sonuçlarıyla öne çıkmış, sektör ve katılım bankaları arasındaki konumunu güçlendirmiştir.

2014 yılsonunda aktifler, menkul kıymetler, kullandırılan fonlar, toplanan fonlar, özkaynaklar ve kârlılıkta sektör ve Katılım Bankaları ortalaması üzerinde büyüme göstererek ilgili finansallarda pazar payını artırmıştır.

Türkiye Finans, son iki yıldır Katılım Bankacılığı sektöründe yüksek tutarlı murabaha sendikasyonlarına imza atmaktadır. Bu durum uluslararası finans piyasalarının ülke ekonomimize ve Türkiye Finans’a duydukları güvenin bir göstergesidir.

Banka’nın takipteki alacaklar oranı sektör ve Katılım Bankaları ortalamasının altında gerçekleşmiştir.

Türkiye Finans sektöre göre daha yüksek şubeleşme hızına rağmen şube başına kullandırılan ve toplanan fonlarda %16 artışla sektör ve katılım bankaları ortalamasından daha hızlı bir verimlilik artışı göstermiştir. Bu başarının altında etkin insan kaynağı, müşteri ihtiyaçlarına yönelik yenilikçi ürünleri ve sürekli yükselen hizmet kalitesi bulunmaktadır.

Türkiye’nin öncü katılım bankası Türkiye Finans, 29 Ağustos 2014 tarihinde düzenlenen Olağanüstü Genel Kurul toplantısında 1.775 milyon TL tutarındaki sermayesini 2.600 milyon TL’ye çıkarma kararı almıştır. Türkiye Finans, sermaye artışıyla sağlanan kaynakla yeni şubeler açarak istihdama katkıda bulunmayı planlamaktadır. Artırılan sermayenin 600 milyon TL’si bedelsiz olarak Genel Kurul kararınca ayrılan yedek akçeden, 225 milyon TL’si ise ortaklar tarafından nakden karşılanmıştır.

Türkiye Finans, son iki yıldır Katılım Bankacılığı sektöründe yüksek tutarlı murabaha sendikasyonlarına imza atmaktadır. Bu durum uluslararası finans piyasalarının ülke ekonomimize ve Türkiye Finans’a duydukları güvenin bir göstergesidir. 30 Haziran’da gerçekleşen ve bir yıl vadeli imzalanan sendikasyona 12 ülkeden 21 banka katılmıştır. Bunun sonucunda, 253,5 milyon ABD Doları ve 72 milyon Euro olmak üzere toplamda 350 milyon ABD Doları tutarında Murabaha Sendikasyonu temin edilmiştir.

Türkiye’de reel sektörün finansmanında kira sertifikası ihracını uygulayan ilk katılım bankası olan Türkiye Finans bu konumunu yeni ihraçlarla güçlendirmeye devam edecektir. Bu çerçevede 2014 yılında üç kurumsal müşteriye toplamda 102,5 milyon TL tutarında kira sertifikası ihracı gerçekleştirilmiştir. Türkiye Finans, kurumsal müşterilere kira sertifikası ihracında destek sağlayarak onları bu yeni ve güvenilir fonlama tekniği ile tanıştırmayı ve bu alanda önemli bir pazar oluşturarak ülke ekonomisine de katkıda bulunmayı sürdürmeyi hedeflemektedir. Türkiye Finans, güçlü sermaye yapısıyla reel sektöre sunduğu destekleri çeşitlendirdiği bir ürünü daha yaygınlaştırmaktan dolayı son derece memnundur.

(*) Kullandırılan Fonlar rakamına “Net Takipteki Alacaklar”, “Kredi Kâr Payı ve Gelir Tahakkuk Reeskontları” ve “Net Finansal Kiralama Alacakları” dahildir.