Dijital bankacılık uygulamalarının gelişmesi ile pek çok bankacılık işlemini telefonumuzdan ya da bilgisayarımızdan dakikalar içinde yapabiliyoruz. Farklı hesaplara ve bankalara para göndermemizi sağlayan EFT ve havale ise en çok yaptığımız işlemlerin başında geliyor. Bunların yanında aslında hayli sık kullandığımız, bankacıların çok iyi bildiği ancak çoğumuzun havale ile karıştırdığı bir para transferi işlemi daha var: Virman. Peki virman tam olarak ne anlama geliyor ve neden virman yapılıyor? Bu soruların yanıtlarını yazının devamında bulabilirsiniz.
Virman Nedir?
Virman, aynı banka şubesinde bulunan ve aynı kişiye sahip hesaplar arasında yapılan para transferi işlemidir. Dilimize Fransızca döndürme, aktarma anlamına gelen
“virement” sözcüğünden geçmiştir.
Özellikle muhasebede bir hesaptan diğerine para aktarma anlamında kullanılan bir terimdir. Virman yatırım bankacılığında da kullanılır. Ancak buradaki kullanım şekli biraz daha farklıdır ve sermaye piyasası işlemlerinde bir kişinin farklı kurumlardaki portföyleri arasında gerçekleştirilen menkul değer aktarımlarını ifade eder.
Virman hem bireysel hem de kurumsal müşteriler tarafından sıklıkla tercih edilen bir para transfer yöntemidir ve günlük finansal işlemlerinizi hızlı ve etkin bir şekilde yönetmenizi sağlar. Virman yaparak maaş hesabınıza yatan parayı dilediğiniz zaman otomatik ödeme talimatlarınızın bağlı olduğu hesaba aktarabilir ya da kredi kartı borcunuzu ödeyebilirsiniz.
Virman Nasıl Yapılır?
Virman yapmak için bir bankada en az iki vadesiz hesabınız olmalıdır. İşleminizi banka şubelerinden, ATM’lerden, bankanızın İnternet Şubesi ya da mobil uygulaması üzerinden yapabilirsiniz. İnternet Şubesi ve mobilden yapacağınız virman işlemleri, size dilediğiniz zaman dilediğiniz yerde para transferi yapma olanağı sağladığı için çok daha pratik ve hızlıdır.
Günümüzde pek çok internet şube ve mobil bankacılık uygulamasında işlem adımlarını daha kolay takip edebilmeniz için “Virman” yerine “kendi hesabıma havale”, “diğer hesabıma havale” gibi menü isimleri ile karşılaşabilirsiniz. Ancak ismi bu şekilde kullanılmış olsa dahi para transferi size ait hesaplar arasında gerçekleştiği için virman yapmış olursunuz.
Türkiye Finans Mobil ve
İnternet Şubesi üzerinden virman işlemi yapmak için de benzer şekilde ilerleyebilir; “Para Transferleri” menüsü üzerinden “Hesaba” ve “ Kendi Hesabıma” adımlarına tıklayabilirsiniz. Virman yapmak istediğiniz hesabı seçtikten ve transfer etmek istediğiniz para tutarını girdikten sonra onay vererek virman işleminizi tamamlayabilirsiniz.
Virman Neden Yapılır?
Virman, finansal ihtiyaçlara ve kişisel tercihlere göre farklı amaçlar için yapılabilir. Günümüzde internet ve mobil bankacılık sayesinde çok daha kolaylaşan virman işlemlerinin en yaygın nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:
- Daha iyi bütçe yönetimi için aylık gelirini farklı hesaplara ayıran kişiler, gereksinim duydukça hesapları arasında virman yapar. Sahip oldukları hesaplardan birine tasarruf diğerine harcama amaçlı para aktarabilir.
- Kredi kartı borçları otomatik ödeme talimatı ile veya manuel olarak virman yoluyla ödenebilir.
- Yatırım yapmak isteyen kişiler vadesiz hesaplarından yatırım hesaplarına düzenli olarak virman yapar.
- Aniden ortaya çıkan bir masraf ya da bir ödemeyi zamanında yapabilmek için hesaplar arasında virman yapılabilir.
- Bir hesabı kapatmadan önce bakiyesini başka bir hesaba aktarmak için virman işlemi yapılır.
- Yatırımcılar, sahip oldukları hisseleri başka bir aracu kurumdaki hesaplarına aktarmak için hisse senedi virman işlemi yapabilir.
Virman Hesabı Nedir?
Virman işlemi, EFT (Elektronik Fon Transferi) veya havaleden farklı olarak, yalnızca aynı bankada bulunan aynı kişiye veya kuruma ait hesaplar arasında gerçekleştirilebilir. Teknik olarak virman hesabı adında özel bir hesap türü yoktur. Ancak aynı bankada açmış olduğunuz farklı hesapları virman işlemi için kullanabilir, hesaplarınız arasında hızlı ve maliyetsiz bir şekilde para transferi yapabilirsiniz.
Virman ile Havale Arasındaki Farklar Nelerdir?
Virman ve havale en sık kullandığımız iki para transferi yöntemidir ve aralarında, işlem yapılan hesapların sahipliği açısından farklar bulunur. Virman ve havale arasındaki farkları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- Virman, aynı bankadaki aynı kişiye ait iki farklı
banka hesabı arasında yapılan para transferidir. Havale ise aynı banka da bulunan ancak farklı hesap sahiplerine ait hesaplar arasında yapılan para transferi işlemidir.
- Virman genellikle kişisel hesaplar arasında, yatırım hesaplarına para aktarma veya vadeli hesaplara para yatırma gibi işlemler için kullanılır. Havale ise aynı bankayı kullanan bir arkadaşınıza veya iş ortağınıza para göndermek gibi farklı kişilere ait hesaplara para göndermek için kullanılır.
- Hem virman hem de havale işlemleri aynı banka içinde gerçekleştiği için oldukça hızlı tamamlanır.
- Virman işlemleri genellikle ücretsizdir. Havale işlemleri bankaların uygulamalarına göre farklılık gösterebilir, ücretsiz veya ücretli olabilir.
Virman İşlemi Yapılırken Bilinmesi Gerekenler
Virman yaparken tıpkı EFT ve havale yaparken olduğu gibi para transferi yapacağınız diğer hesabınıza ait bilgileri ve virman yapmak istediğiniz tutarın doğru olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir.
Virman yaptığınız tutarın yanlış olması durumunda ise hem gönderici hem de alıcı hesap size ait olduğu için hatanızı kolaylıkla telafi edebilirsiniz. Gönderdiğiniz tutar eksikse farkı tamamlayacak şekilde yeni bir virman işlemi yapabilir, gönderdiğiniz tutar yüksekse fazla olan kısmı yeni bir virman işlemi ile para çıkışı yaptığınız hesaba geri aktarabilirsiniz.
Virman yaparak yatırım hesaplarınıza, vadeli hesaplarınıza ya da katılım hesaplarınıza da para aktarabilirsiniz. Bu tür özel hesaplarda işlem gününe ve saatine bağlı olarak sınırlamalar olabilir. Örneğin vadeli bir hesaptan ya da katılım hesabından virman yapmanız faiz ya da kâr payı kaybına neden olabilir. Virman işleminizi yapmadan önde koşulları kontrol etmeniz sorun yaşamanızın önüne geçecektir.
Hisse Senedi Virman Nedir?
Hisse senedi virman işlemi, bir yatırımcının sahip olduğu hisse senetlerini bir yatırım hesabından başka bir hesaba veya başka bir aracı kuruma aktarması işlemidir. Bu işlem hisse senetlerinin fiziksel olarak el değiştirmesi yerine elektronik ortamda transfer edilmesiyle yapılır. Hisse senedi virman işlemleri genellikle yatırımcıların bir aracı kurumdan diğerine geçmeleri ya da sahip oldukları hisse senetlerini farklı hesaplara dağıtmak istemeleri nedeniyle yapılır.
Hisse Senedi Virman İşlemi Nasıl Yapılır?
Bir aracı kurumdaki hisse senetlerinizi başka bir hesaba ya a aracı kuruma aktarmak için şu adımları izlemeniz gerekir:
- Hisse senetleriniz transfer etmek istediğiniz aracı kurumda ya da bankada dilekçe ile bir virman talimatı oluşturun. Bu dilekçe transfer edilecek hisse senetlerinin bilgilerini, gönderen ve alıcı hesap detaylarını içermelidir.
- Çoğu aracı kurum, kimlik bilgileri ve işlem onayı için bazı belgeler talep edebilir. Bu belgeler, aracı kurumun politikalarına bağlı olarak değişebilir. Bazı kurumlar ayrıca transferin yapıldığı hesaba dair bir yetkilendirme veya kimlik doğrulaması isteyebilir.
- Hisse senedi virman talimatı verildikten sonra hisse senetlerinin bulunduğu aracı kurum transfer talebinizi inceler, onaylar ve transfer işlemini gerçekleştirir.
Hisse Senedi Virman Kaç Günde Hesaba Geçer?
Bir aracı kurumdan diğer bir aracı kuruma yapılan hisse senedi virman işlemi, talebinizin ardından ortalama iki iş günü içinde tamamlanır. Bazı durumlarda virman işlemi aynı gün içinde bile tamamlanabilir. Burada talimat verdiğiniz gün ve saat oldukça önemlidir.
Bir aracı kurumdan, başka aracı kurumdaki hesabınıza, hisse senedi virman işlemi yaptığınız zaman 2 işlem günü içerisinde, hisselerin, talep ettiğiniz hesaba ulaştığını görebilirsiniz.
Virman süresi, aracı kurumların yoğunluğuna veya resmi tatil günlerine denk gelmesi durumunda uzayabilir. Özellikle borsanın kapalı olduğu tatil günleri veya işlem yoğunluğunun yüksek olduğu dönemlerde işlem süresi birkaç gün daha gecikebilir.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye Finans Katılım Bankası AŞ herhangi bir surette sorumlu değildir.