Navigasyonu görüntüle İçeriği görüntüle

EFT Nedir? Hangi Saatlerde EFT Yapılabilir?

Hayatımıza 90’lı yılların başında giren, yıllar içinde finansal teknolojilerin gelişmesiyle para gönderme ve alma işlemlerini dakikalar içinde tamamlamamıza olanak sağlayan EFT, günlük hayatımız içinde en sık kullandığımız bankacılık uygulamalarından birisi haline geldi.

Türkiye Bankalar Birliği tarafından açıklanan Dijital, İnternet ve Mobil Bankacılık İstatistiklerine göre; Ocak-Mart 2023 tarihleri arasında EFT, havale ve döviz transferi işlemlerini kapsayan para transferi işlemleri 70 milyon işlem adedi ile finansal işlemler arasında en büyük paya sahip. Bu kadar sık kullanmamıza rağmen EFT işlem saatleri ya da EFT ve havale işlemleri arasındaki farklar hala kafa karışıklığı yaratabiliyor. Bu sorular sizin de aklınıza takılıyorsa aşağıda bir araya getirdiğimiz bilgiler tam size göre.

EFT Ne Demek?

EFT yani Elektronik Fon Transferi, iki farklı banka arasında elektronik ortamda para transferi gerçekleştirme işlemidir. EFT ile farklı bankalarla çalışan hesap sahiplerine ya da farklı bankalardaki kendi hesaplarınıza para transferi yapabilirsiniz. EFT işlemini, sadece yurt içindeki bankalara TL cinsinden para transferi yapmak için kullanabilirsiniz.

EFT Nasıl Yapılır?

EFT işlemlerinizi bankaların internet ve mobil şubeleri üzerinden, bankaların şubelerinden, telefon bankacılığı üzerinden ve ATM’lerinden gerçekleştirebilirsiniz. Para transferinizin doğru banka hesabına ulaşması için alıcının IBAN numarasının yanı sıra bireysel hesaplar için alıcının adını-soyadını, kurumsal hesaplar için kurumun adını bilmeniz ve işleminizi bu bilgilerle yapmanız gerekiyor.

Son yıllarda TCMB ve BKM tarafından hizmete sunulan “Kolay Adres Sitemi (KOLAS)”, IBAN ya da hesap numarası bilgisine gerek kalmadan cep telefonu, kimlik numarası, vergi numarası, e-posta ya da pasaport numarası eşleştirmesi yaparak EFT yapılmasına da olanak sağlıyor.

Bankanızın internet ya da mobil şubesi üzerinden EFT yapmak için, para transferleri menüsü üzerinden EFT işlemini seçmeniz, birden fazla banka hesabınız varsa hangi hesabınızdan para göndereceğinizi belirlemeniz, alıcının hesap bilgilerini ve transfer edeceğiniz tutarı ilgili alanlara yazmanız ve işlemi onaylamanız yeterli.

EFT İşlem Saatleri Nedir?

EFT işlemleri Merkez Bankası tarafından kontrol edilip onaylandığı için işlemler sadece hafta içi ve mesai saatleri içinde yapılıyor. Bu nedenle işleminizi yapmadan önce çalıştığınız bankanın EFT saatlerini kontrol etmeniz önem taşıyor. Türkiye Finans’ta EFT işlemleri hafta sonu ve resmi tatiller hariç olmak üzere, her gün 9.00 ve 17.15 saatleri arasında yapılıyor.

Kolay Adres sistemi ile birlikte başlayan FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi) ise para transferi işlemlerinde zaman kısıtlamasını ortadan kaldırması ve hızı ile ön plana çıkıyor. FAST ile 20.000 TL’ye kadar olan para transferi işlemlerinizi 7 gün 24 saat yapabiliyorsunuz.

c

EFT Ne Zaman Hesaba Geçer?

EFT işlemlerinde bir süre taahhüdü yoktur ancak genel olarak mesai saatleri içinde yapılan EFT işlemleri, beş-on dakika içinde hesaba geçer. Bu süre bankanın işlem yoğunluğuna göre değişebilir.

EFT ile Havale Arasındaki Farklar Nelerdir?

EFT ve havale arasındaki farkları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • EFT işlemlerinde para transferi iki farklı banka arasında gerçekleştirilir. Havale işlemlerinde ise aynı bankanın farklı hesapları arasında para transferi yapılır.
  • EFT işlemleri hafta sonu ve resmi tatiller dışında, hafta içi ve bankanın belirlediği EFT saatleri içinde yapılabilir. Havale işlemleri için böyle bir sınırlama yoktur, 7 gün 24 saat havale yapabilirsiniz.
  • EFT işlemleri TCMB onayını takiben hesaba geçer. Havale işlemleri ise aynı bankanın farklı hesapları arasındaki para transferi olduğu için EFT’ye göre daha hızlı sürede hesaba geçer.
  • EFT ile sadece TL cinsinden para transferi yapabilirsiniz, havale işlemlerinde TL’nin yanı sıra yabancı para cinsinden de para transferi yapabilirsiniz.

EFT ile FAST Arasındaki Farklar Nelerdir?

Hem EFT hem de FAST bankalar arasında TL cinsinden para transferine olanak sağlayan sistemler olsalar da aralarında dikkate almanız gereken bazı farklılıklar bulunuyor. Bunlar:

  • EFT sisteminde para transferleri hafta içi ve mesai saatleri içinde gerçekleştirilir ve paranın gönderilen hesaba geçmesi için bir süre gerekir. Sistem bir süre taahhüdü vermez.
  • FAST sisteminde ise hızlı para transferi tatil günleri de dahil olmak üzere 7 gün 24 saat yapılabilir ve gönderinin karşı tarafın hesabına geçmesi saniyeler içinde tamamlanır.
  • EFT işlemlerinde para transferi için bir üst sınır yoktur. FAST işlemlerinde tek seferde 20.000 TL’ye kadar olan miktarlar için para transferi yapılabilir.
  • EFT işlemleri internet ve mobil şubelerden, banka şubelerinden, telefon bankacılığı üzerinden ve ATM’lerden gerçekleştirilir. FAST işlemleri ise sadece bankaların internet ve mobil şubeleri üzerinden gerçekleştirilir.

EFT İşlem Kanalları Nelerdir?

EFT işlemleri bankaların internet ve mobil şubeleri üzerinden, fiziksel şubelerinden, telefon bankacılığı ile ve kayıtlı alıcılara gönderim yapıldığı takdirde ATM’lerden rahatlıkla yapılabiliyor.

EFT İşlem Ücreti Nedir?

EFT işlem ücretleri çalıştığınız bankaya ve gönderdiğiniz miktara göre değişiklik gösterebilir. 1.000 TL’ye kadar, 50 bin TL’ye kadar ve 50 bin TL üzeri yapacağınız para transferleri ayrı ayrı ücretlendirilir. Bankanızın ürün ve hizmet ücretleri tarifesinden güncel EFT işlem ücreti bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Ücretsiz EFT yapmak istiyorsanız, Türkiye Finans’ın masrafsız bankacılık hizmetlerini inceleyebilirsiniz. Türkiye Finanslı olan tüm bireysel bankacılık müşterileri, masrafsız bankacılık avantajlarından yararlanabiliyor. Bu avantajlardan birisi de ücretsiz EFT, havale ve FAST hizmeti. Banka müşterileri, İnternet Şube ve Mobil Şube üzerinden gerçekleştirdikleri EFT, havale ve FAST işlemleri için ücret ödemiyor.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye Finans Katılım Bankası AŞ herhangi bir surette sorumlu değildir.


En Çok Okunan Bloglar