Katılma Hesabı en az 1 ay vadeli olarak açılan ve kâr-zarar ortaklığı çerçevesinde vade sonunda getirinin paylaşıldığı bir hesap türüdür.
Katılma Hesabı Nedir?
Katılma Hesabı bankanın finansman sağladığı projelerin kârına veya zararına ortak olma esasına dayanır. Önceden belirlenmiş ve taahhüt edilen bir getirisi yoktur.
Katılma Hesabının Özellikleri
- Katılma Hesabı kâr-zarar ortaklığı ile faizsiz bankacılık prensiplerine uygun getiri elde etmenizi sağlar. Yatırdığınız tasarruflar, faizsiz esaslar temel alınarak ticaret ve sanayi gibi alanların finansmanında kullanılmakta ve elde edilen kârın belirli bir yüzdesi hesap sahiplerine dağıtılmaktadır.
- Katılma Hesabı ile Türk Lirası ya da yabancı para cinsinden yatırımlarınızı size en uygun oran ve vadeyi seçerek değerlendirebilirsiniz.
- Katılma Hesabınızı TL, EUR, USD, Altın, Gümüş para birimlerinde 1, 3, 6 ve 12 ay standart vadelerde veya 32 günden başlayan kırık vade seçenekleri ile açılabilmektedir.
- Dilerseniz alternatif olarak "Esnek Vadeli Katılma Hesabı" açtırabilir ve 32 günden 450 güne kadar vade yapabilirsiniz.
- Türkiye Finans'ta Katılma Hesabı'nızdan ihtiyaç duymanız halinde vadeniz bozulmadan para çekebilir ve kalan tutar üzerinden vade sonunda kâr payınızı alabilirsiniz.
* Ara Ödemeli Aktif Hesaplar bu uygulamaya tabi değildir.
EN YAKIN ŞUBE
HESAPLAMA ARACI
Katılma Hesaplarına Uygulanan Stopaj Oranları Tablosu
Katılma hesaplarından elde edilen brüt kâr payı getirisi üzerinden kesilen gelir vergisi oranları para cinsi ve vadeye göre farklılaşmaktadır. TL, YP ve Kıymetli Maden katılma hesaplarına ait stopaj oranları aşağıdaki gibidir.
*30.09.2020 tarihinden itibaren açılan ve vadesi yenilenen TL katılma hesaplarında değişikliğe gidilmiştir, 31.03.2021 tarihine kadar tabloda yer alan stopaj oranları uygulanmaktadır.
1 Ay = 31 Gün
3 Ay = 91 Gün
6 Ay = 180 Gün
1 Yıl = 365 Gün
1 Yıldan Uzun Vadeli = 366 gün ve üzerini ifade etmektedir.
Kâr paylaşım oranlarına
buradan erişebilirsiniz.
Konuyla ilgili icazet belgesine ulaşmak için
tıklayınız.