Navigasyonu görüntüle İçeriği görüntüle

HGS Nedir, Nasıl Alınır?

​Köprü ve otoyol gişelerinde nakit para ile ödeme yaparak geçiş yaptığımız günler çok geride kaldı. Önce OGS (Otomatik Geçiş Sistemi) daha sonra KGS (Kartlı Geçiş Sistemi) adı verilen iki farklı ödeme sistemi denendi. OGS cihazlarının pahalı olması, KGS sisteminin ise tıpkı nakit ödeme gibi geçiş yapma sürecini yavaşlatması nedeniyle 2012 yılında, bugün de kullandığımız HGS uygulamasına geçiş yapıldı. HGS, bugün araç kullanan hemen herkesin çok iyi bildiği bir ödeme sistemi. Ancak ilk defa HGS alacaklar için öğrenilmesi gereken pek çok detay bulunuyor. Bu yazıda “HGS nasıl alınır?”, “Bakiye nasıl yüklenir?” “HGS Araç Sınıfları Nelerdir?” gibi HGS hakkında merak ettiğiniz pek sorunun yanıtını bulabilirsiniz.

HGS Nedir?

HGS ya da diğer adıyla Hızlı Geçiş Sistemi, Türkiye'deki ücretli otoyollarda ve köprülerde daha hızlı ve kolay geçiş sağlamak amacıyla kullanılan elektronik bir ödeme sistemidir. HGS ile aracınıza yerleştirdiğiniz etiket ya da kartlar sayesinde köprü ve otoyol ücretlerinin hesap bakiyenizden tahsil edilmesini sağlayabilirsiniz. Sistemin en önemli avantajı kart okuma işleminin saniyeler içinde gerçekleşmesidir. Bu durum; özellikle büyük şehirlerde bekleme ve durma yapmadan geçişe olanak sağladığı için trafik sorunun daha da büyümesinin önüne geçer.

HGS Nasıl Çalışır?

HGS'nin temel çalışma prensibi radyo frekansı ile tanımlama yani RFID teknolojisine dayanır. Ücretli otoyolların ve köprülerin gişe girişlerinde ve çıkışlarında özel antenler bulunur. Gişeye yaklaştığınızda antenler aracınızdaki HGS etiketini otomatik olarak okur. HGS etiketiniz, antenlerin aracınızı benzersiz bir şekilde tanımlamasını sağlayan plaka numarası, HGS hesap bilgileriniz gibi önemli verileri içerir. Okunan bilgiler sistem tarafından anında işlenir ve HGS hesabınızla eşleştirilir. Otoyoldan ya da köprüden çıkış yaparken giriş yaptığınız noktaya göre ödemeniz gereken ücret hesaplanır ve HGS hesabınızdan otomatik olarak tahsil edilir. Geçiş ücretinin tahsil edilebilmesi için hesabınızda yeterli bakiye bulunması önemlidir.

HGS Çeşitleri Nelerdir?

HGS etiket tipi ve kart tipi olmak üzere iki farklı türde alınabilir. Aslında teknik olarak her iki yöntem de aynı şekilde çalışır. Aradaki temel fark uygulama şeklidir. Şimdi her iki HGS çeşidine yakından bakalım:

  • Etiket Tipi HGS: Yaygın olarak kullanılan HGS türüdür ve yapışkan özelliği ile aracınızın ön camına sabitlenen bir etiketten oluşur. Bu etiket, gişelerdeki otomatik okuyucular tarafından algılanır ve işlenen verilere göre geçiş ücreti tahsil edilir. Etiket, aracın bir parçası olduğu için unutulma riski yoktur ve oldukça pratiktir.
  • Kart Tipi HGS: Yapışkan özelliği olmayan ve genellikle araç içinde taşınan bir karttır. Bu etiket de gişelerdeki otomatik okuyucular tarafından algılanır ve işlenen verilere göre geçiş ücreti tahsil edilir. Unutulma ve kaybolma riski olmasına rağmen araca sabitlenmediği için araç değişikliği durumunda, plaka güncelleme işlemi yapılarak kullanılmaya devam edilebilir.

HGS Nasıl Alınır?

HGS başvurunuzu PTT şubelerinden, anlaşmalı bankalardan ve akaryakıt istasyonlarından gerekli belgeleri ibraz ederek ve HGS başvuru formunu doldurarak yapabilirsiniz. Başvuru formunda kişisel bilgilerinizin yanı sıra aracınıza ve ödeme yönteminize ilişkin bilgiler istenir. Bu işlemlerin ardından HGS etiketinizi ya da HGS kartınızı hemen alabilirsiniz.

HGS başvuru işleminizi size en yakın Türkiye Finans şubesinden de rahatlıkla yapabilir, HGS ödemeleriniz için otomatik ödeme talimatı verebilir hatta HGS sorgulama, HGS bakiye sorgulama ve HGS yükleme işlemlerinizi Türkiye Finans Mobil üzerinden yapabilirsiniz.

HGS Nereden Alınır?

HGS etiketinizi ya da kartınızı aşağıdaki satış noktalarından alabilirsiniz:

  • PTT şubeleri
  • Anlaşmalı banka şubeleri
  • Anlaşmalı akaryakıt istasyonları

HGS Almak için Gerekli Belgeler Neler?

HGS almak için gerekli olan belgeler gerçek ve tüzel kişilere göre farklılık gösterir.

  • Gerçek kişiler için; araç ruhsatının aslı ya da fotokopisi ve kimlik bilgileri gereklidir.
  • Tüzel kişiler için araç ruhsatının aslı ya da fotokopisinin yanı sıra yetki belgesi ve imza sirküleri talep edilir.

HGS Kimin Adına Olmalıdır?

HGS sistemi, aracın plakası ile ilişkilendirilir. Ruhsat sahibi ile HGS etiket/kart sahibinin aynı kişi olması olası karışıklıkların önlenmesi açısından son derece önemlidir. Aracın ruhsatında kayıtlı olan kişi ya da kurum dışında başka bir kişinin adına alınan etiketler, doğabilecek cezai işlemlerde sorun yaratır.

2024 HGS Ücreti Ne Kadar?

HGS başvurunuz sırasında sizden bir başlangıç bedeli tahsil edilir. Bu bedel; etiket ya da kart olmak üzere tercih ettiğiniz HGS türüne ve satın alma işlemini nereden yaptığınıza göre değişkenlik gösterebilir, ancak genel olarak makul bir seviyededir. HGS sisteminden yararlanabilmek için etiket ya da kartınızı aldıktan sonra belirli bir tutarın altında olmamak kaydıyla bakiye yükleme işlemini de yapmanız gerekir.

HGS Olmadan Otoyollardan ya da Köprülerden Geçilir mi?

HGS etiketiniz/kartınız olmadan otoyollardan ya da köprülerden geçiş yapmak mümkün değildir. HGS’nin çalışma mantığını anlatırken radyo frekansı tanımlama yöntemi ile etiket/kart okuduğundan bahsetmiştik. Bu okuma işlemi otoyola giriş ve çıkış yaptığınız noktaları tespit eder ve ücretlendirmeyi ona göre göre yapar. HGS olmadan geçiş yapmanız halinde otoyola giriş noktanız otomatik olarak tespit edilemez. HGS olmadan yapılan geçişlerde geçiş ücreti en uzun mesafeye göre hesaplanır ve 15 gün içinde HGS başvurusu yaparak geçiş ücretini yatırmanız beklenir. Aksi takdirde geçiş ücretinin dört katı olacak şekilde ceza uygulanır.

HGS Kart ve Etiketleri Farklı Araçlarda Kullanılabilir mi?

HGS, plakaya tanımlı tek hesap üzerinden ücretlendirme yapan bir uygulamadır. Bu nedenle HGS etiketinin ya da kartının farklı araçlar üzerinde kullanılmasına izin verilmez.

HGS Bakiyesi Nedir?

HGS bakiyesi, HGS etiketine ya da kartına tanımlı olan hesaptaki kullanılabilir para miktarıdır. Aracınızın otoyol ve köprü geçiş ücretleri bu hesaptan otomatik olarak tahsil edilir. Yeterli bakiyeniz olduğunda özel işletmelere ait bariyerli gişelerde de beklemeden hızlı bir şekilde geçiş yapabilirsiniz.

HGS Bakiyesi Nasıl Öğrenilir?

HGS bakiyenizi öğrenmek için aşağıdaki yöntemlerden birini kullanabilirsiniz:

  • e-Devlet üzerinden PTT Genel Müdürlüğünün Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) Bilgileri Sorgulama hizmetini kullanabilirsiniz.
  • Sorgulama işleminizi HGS resmi internet sitesi üzerinden yapabilirsiniz.
  • HGS mobil uygulamasını indirerek bakiye sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
  • HGS başvurunuzu banka üzerinden yaptıysanız, başvurunuzu yaptığınız bankanın internet şubesi ve mobil uygulaması üzerinden bakiye sorgulama yapabilirsiniz.
hgs-nedir-nasil-alinir

HGS Bakiye Yükleme Nasıl Yapılır?

HGS bakiyesi yükleme işlemini fiziki ya da online yapabilir, bakiye yükleme için aşağıdaki yöntemlerden birini kullanabilirsiniz:

  • e-Devlet üzerinde bulunan PTT Genel Müdürlüğü HGS Bakiye Yükleme sayfası üzerinden bakiye yüklemesi yapabilirsiniz.
  • HGS başvurunuzu yaptığınız bankanın internet veya mobil şubesi üzerinden bakiye yükleyebilirsiniz. Dilerseniz bankanıza otomatik ödeme talimatı da verebilirsiniz.
  • En yakın PTT şubesinden bakiye yükleme işlemi yapabilirsiniz.
  • Ayrıca PTT şubelerinden, anlaşmalı HGS satış noktalarından ve anlaşmalı bankalardan fiziki olarak HGS yükleme işlemi yapabilirsiniz.

HGS Bakiye Yüklemesi İçin Otomatik Ödeme Talimatı Verilebilir mi?

HGS kartınızı ya da etiketinizi ilk kez aldığınızda kullanabilmek için belirlenen minimum tutarda bakiye yüklemesi yapmanız gerekir. Bu tutar aracınızın sınıfına göre değişkenlik gösterir. Daha sonrası için bankanıza otomatik ödeme talimatı verebilirsiniz. Türkiye Finans’a verdiğiniz otomatik ödeme talimatında minimum HGS bakiyesi ve otomatik yüklenecek tutarları belirlemeniz istenir. HGS bakiyeniz, belirlediğiniz limitin altına düştüğünde ürüne bağlı olan cari hesabınızdan ya da kredi kartınızdan otomatik olarak HGS etiketinize/kartınıza bakiye yüklemesi yapılır.

HGS Araç Sınıfı Nedir?

HGS araç sınıfı; ücretli yollarda geçiş yapan araçların, aks sayısı ve dingil mesafesine göre belirlenmiş olan ücretlendirme sistemidir. Bu, aracınızın girdiği sınıfa göre farklı ücretlendirmeye tabi tutulacağınız anlamına gelir. Sistem daha büyük ve ağır araçların daha yüksek ücret ödemesi esasına dayanır.

Türkiye’de HGS ücretlendirmesi 6 farklı araç sınıfına göre yapılır. Bu sınıflar aşağıdaki gibidir:

  • 1. Sınıf: Otomobiller ve küçük kamyonetler gibi aks aralığı 3,20 metrenin altında olan araçlar.
  • 2. Sınıf: Bazı minibüsler ve kamyonetler gibi aks aralığı 3,20 metre ve üzerinde olan, 2 akslı araçlar.
  • 3. Sınıf: Kamyonlar ve otobüsler gibi 3 akslı araçlar.
  • 4. Sınıf: Büyük kamyonlar gibi 4 ve 5 akslı araçlar.
  • 5. Sınıf: Tırlar ve treylerler gibi 6 ve üzeri akslı araçlar.
  • 6. Sınıf: Motosikletler.

HGS Geçiş İhlali Nedir?

HGS geçiş ihlali, ücretli yollardan geçerken HGS bakiyenizin yeterli olmaması veya hiç HGS'niz bulunmaması durumunda gerçekleşen bir durumdur. Başka bir deyişle ücretli bir yoldan geçerken ödeme yapmadan geçiş yapmak demektir. Nadir de olsa bazen sistem arızası kaynaklı geçiş ihlali durumu da oluşabilir. Geçiş ihlaliniz olması durumunda ödemenizi 15 gün içinde yapmanız yani hesabınıza yeterli bakiyeyi yatırmanız beklenir.15 gün içerisinde bakiyenin yeterli duruma getirilmemesi halinde geçiş ücreti cezalı olarak tahsil edilir.

HGS Geçiş İhlali Sorgulama Nasıl Yapılır?

HGS geçiş ihlali sorgulaması yapmak için aşağıdaki yöntemlerden birini kullanabilirsiniz:

  • Geçiş ihlali sorgulama işleminizi PTT HGS Geçiş İhlali Sorgulama sayfası üzerinden araç plaka numaranızı girerek yapabilirsiniz.
  • HGS uygulaması üzerinden sorgulama yapabilirsiniz.
  • Karayolları Genel Müdürlüğünün İhlalli Geçiş Sorgulama sayfası üzerinden araç plaka numaranızı girerek sorgulayabilirsiniz.

HGS Cezası Nedir?

HGS cezası, geçiş ihlalini takip eden 15 gün içinde ödeme yapmamanız durumunda uygulanan para cezasıdır. HGS’niz olmadığı için geçiş ihlali yapmanız durumunda 15 gün içinde HGS abonesi olmanız ve geçiş ücretini hesabınıza yüklemeniz beklenir. Hesabınızda yeterli bakiyeniz olmadığı için geçiş ihlali yapmanız durumunda da yeterli bakiyeyi yüklemeniz için 15 gün beklenir. HGS hesabınıza geçiş ücreti için yeterli bakiyenin yüklenmesi halinde cezalı geçiş ücreti uygulanmaz.

Geçiş ücretinin belirlenen süre içinde yüklenmediği hallerde geçiş ücretine ek olarak giriş çıkış yapılan mesafeye ait ücretin dört katı para cezası uygulanır. Ödemenizi 15 - 45 gün arasında yaparsanız cezada indirime gidilerek geçiş ücreti ile birlikte bir kat ceza tahsil edilir.

HGS Cezası Nasıl Ödenir?

15 günü geçen geçiş ihlali cezalarının HGS hesaplarından tahsili yapılmamaktadır.

HGS cezalarını ödemek için birkaç farklı yöntem kullanabilirsiniz:

  • HGS geçiş cezalarınızı e-Devlet üzerinden ya da Karayolları Genel Müdürlüğü İhlalli Geçiş Sorgulama sayfasından kredi kartınızı kullanarak ödeyebilirsiniz.
  • İhlalli geçiş ceza ödemenizi bankanızın internet veya mobil şubesi üzerinden hızlı bir şekilde yapabilirsiniz.
  • En yakın PTT şubesine giderek ve plaka numaranız vererek ödeme yapabilirsiniz.

HGS Etiketi Zarar Gördüğünde Ne Yapılır?

HGS etiketi/kartı zarar gördüğünde ya da çalışmadığında yeni bir HGS etiketi/kartı almanız gerekir. Zarar görmüş ya da işlevini yitirmiş bir HGS etiketiyle ya da kartıyla geçiş yapmaya çalışırsanız sistem aracınızı tanıyamaz ve cezai işlem uygulanmasına yol açabilir. Böyle bir durumda PTT şubelerinden, anlaşmalı bankalardan ya da diğer satış noktalarından yeni bir HGS etiketi/kartı alabilir ve varsa eski etiketinizdeki bakiyenin yeni etikete aktarılmasını talep edebilirsiniz.

HGS Nasıl İptal Edilir?

HGS kartınız ya da etiketiniz zarar gördüğünde ya da aracınızı sattığınız zaman HGS etiketinizi iptal ettirmeniz gerekir. HGS iptal işlemini aşağıdaki kanallar üzerinden yapabilirsiniz:

  • PTT
  • e-Devlet
  • Anlaşmalı Bankalar
  • Anlaşmalı Benzin İstasyonları

PTT’den Alınan HGS nasıl İptal Edilir?

HGS iptal işleminizi size en yakın PTT şubesinden HGS iptal formunu doldurarak şahsen yapabilirsiniz. Eğer yeni bir HGS ürünü başvurusu yaptıysanız, eski ürününüzde bulunan bakiyenin yeni HGS etiketine ya da kartına aktarılmasını talep edebilirsiniz. Yeni bir HGS ürünü almayacaksanız iptal edilen HGS hesabınızda kalan bakiyeyi nakit olarak geri almayı talep edebilirsiniz. Nakit ödeme işlemi iptal tarihinden bir ay sonra PTT şubelerinden yapılır.

e-Devlet’ten alınan HGS Nasıl İptal Edilir?

PTT üzerinden aldığınız HGS etiketleri ve kartları için e-Devlet üzerinden iptal başvurusu yapabilirsiniz. Bunun için e-Devlet üzerinden HGS İptal Başvurusu yazarak ilgili sayfaya ulaşabilir, adınıza kayıtlı HGS ürünlerini görebilir ve iptal işleminizi online olarak yapabilirsiniz.

HGS Bakiyesi Nasıl Geri Alınır?

e-Devlet üzerinden yaptığınız HGS iptal işleminin ardından mevcut bakiyenizi 30 gün içinde PTT şubelerinden şahsen alabilirsiniz. Dilerseniz iptal ekranındaki “ Bakiye Aktar” linkine tıklayarak adınıza kayıtlı başka bir PTT HGS ürününe bakiyenizi transfer edebilirsiniz.

Bankadan HGS İptali Nasıl Yapılır?

Bankadan aldığınız HGS kartı ya da etiketi için iptal işlemini yine aynı banka üzerinden yapabilirsiniz. İptal işlemi şubelerden, teknik olarak mümkün olduğu durumlarda internet şubesi ya da mobil bankacılık uygulaması üzerinden de yapılabilir. İptal işleminin ardından kalan bakiye HGS etiketinizin bağlı olduğu hesaba aktarılır.

Anlaşmalı Noktalardan Alınan HGS’lerin İptali Nasıl Yapılır?

Benzin istasyonları gibi anlaşmalı noktalardan aldığınız HGS ürünleri için yine aynı noktalara başvurabilir, dilerseniz iptal işlemini PTT şubeleri ya da e-Devlet üzerinden de yapabilirsiniz.

Aracın Satılmasının Ardından HGS Ne Yapılır?

HGS ürününüz plakanıza tanımlıdır. Bu nedenle aracınızı sattıktan sonra HGS etiketinizi iptal ettirmeniz ve yeni etiket almanız gerekir. İptal işlemi sırasında eski HGS etiketinde bulunan bakiyenizi yeni HGS etiketinize aktarabilirsiniz. Kart tipi HGS kullanıyorsanız iptal işlemi yapmanıza gerek yoktur. Plaka güncelleme işlemi yaparak kart tipi HGS’nizi kullanmaya devam edebilirsiniz. Hemen yeni bir araç almayacaksanız plaka sıfırlama işlemi yapabilirsiniz. Böylece yeni bir araba alana kadar kartınızı elinizde tutabilir, sonrasında yeni bir plaka ile güncelleyebilirsiniz.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye Finans Katılım Bankası AŞ herhangi bir surette sorumlu değildir.


En Çok Okunan Bloglar