Navigasyonu görüntüle İçeriği görüntüle

Araç (Taşıt) Finansmanı Nedir? Nasıl Alınır?

Yüzyılı aşkın bir süredir hayatımızda olan motorlu araçlar, bu süre zarfında hem özel yaşamlarımızı hem de ticari faaliyetlerimizi etkileyerek modern toplumların dönüşümünde önemli bir rol oynadı. Bugün araç satın alma kararlarımızı etkileyen pek çok faktör var. Kimisi için konfor, stil ve prestij öncelikli nedenken, bazılarımız büyüyen ailemizin ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyoruz. Bazılarımız için güvenlik bazılarımız için yakıt verimliliği önce geliyor. Nedeni ne olursa olsun, ticari ya da binek taşıt satın alırken giderek artan maliyetler karşısında detaylı hesaplamalar yapmaya, bütçemiz ve ihtiyaçlarımız için en uygun çözümü bulmaya çalışıyoruz. Bu önemli yatırım için en avantajlı ve uygun çözümlerden birisi de araç finansmanı kullanmak. Bu yazıda araç finansmanı ile ilgili merak ettiğiniz başlıkları ve Türkiye Finans’ın sunduğu araç finansmanı çözümlerini sizin için bir araya getirdik.

Araç Finansmanı Nedir?

Araç (Taşıt) Finansmanı 0 km ya da 2. el motorlu taşıtların alımı için katılım bankaları tarafından sağlanan finansman desteğidir.

Mevduat bankacılığında taşıt kredisi olarak geçen bu sistem, katılım bankalarında katılım bankacılığı prensiplerine göre tahsis edilir ve avantajlı koşullarla araç sahibi olmanızı sağlar.

Taşıt Finansmanının Çalışma Mantığı Nedir?

Türkiye Finans’ta dilediğiniz aracı 48 aya varan vade seçenekleri ve finansman kullandığınız dönem için geçerli olan kâr payı oranları ile satın alabilirsiniz. Tüm katılım bankacılığı sistemlerinde tüketici finansmanları için murabaha yöntemi kullanılır. Murabaha peşin olarak alınan malın, üzerine piyasa koşullarına uygun belirli bir kâr eklenerek taksitle satılması esasına dayanır. Araç finansmanı da bu mekanizmaya uygun olarak aşağıdaki adımlarla ilerler:

  • 0 kilometre araçlarda, alınacak aracın proforma faturası, 2. el araçlarda ise alınacak aracın ruhsat fotokopisi ve banka tarafından talep edilecek gerekli belgelerle başvurunuz alınır.
  • Kullanabileceğiniz finansman tutarı belirlenir.
  • Banka ile aranızda bir vekâlet sözleşmesi imzalanır.
  • Satın alma işlemi bu vekâlet ile gerçekleşir, yani aracınızı banka satın almış olur. Siz de belirlenen koşullarla ödemenizi bankaya yaparak aracınıza sahip olursunuz.

Taşıt Finansmanı Türleri Nelerdir?

Türkiye Finans, binek otomobil yanı sıra aşağıdaki farklı taşıt ihtiyaçlarınız için de finansman desteği sağlar:

  • Motosiklet Finansmanı
  • Taksitli Ticari Taşıt Finansmanı
  • Ticari Hat / Ticari Plaka Finansmanı

0 Kilometre Araçlar İçin Taşıt Finansmanı ve Finansman Limitleri

Pek çoğumuz için 0 km araç satın almak, dilediğimiz model ve donanıma sahip bir arabaya sahip olmanın ve aracın geçmişi ile ilgili soru işaretleri yaşamamanın en garantili çözümü olarak görülür. Bir aracı kullanan ilk kişi olmak, seçtiğiniz aracı beklentilerinize göre kişiselleştirebilmek, bakım masraflarının daha az olması ve hiç şüphesiz yeni araba kokusunu hissetmek sıfır kilometre bir araç satın almanın avantajları arasında sayılabilir.

Türkiye Finans’ın 0 kilometre araçlar için sunduğu taşıt finansmanı, hayalinizdeki arabayı satın almak için aradığınız çözüm olabilir.

0 kilometre araçlar için kullanabileceğiniz finansman limiti, satın almaya karar verdiğiniz aracın fatura değerine göre hesaplanır. Aşağıdaki liste size, fatura değerine göre kullanabileceğiniz finansman limiti ve maksimum vade süreleri hakkında fikir verecektir.

  • 400.000 TL’ye kadar olan araçlar için, fatura bedelinin %70’i kadar taşıt finansmanı kullanabilir ve 48 aya kadar vade yapabilirsiniz.
  • 400.001 TL – 800.000 TL arasındaki araçlar için fatura bedelinin %50’si kadar taşıt finansmanı kullanabilir ve 36 aya kadar vade yapabilirsiniz.
  • 800.001 TL – 1.200.000 TL arasındaki araçlar içi fatura bedelinin %30’u kadar taşıt finansmanı kullanabilir ve 24 aya kadar vade yapabilirsiniz.
  • 1.200.001 TL – 2.000.000 TL arasındaki araçlar için fatura bedelinin %20’si kadar taşıt finansmanı kullanabilir ve 12 aya kadar vade yapabilirsiniz.

2. El Araçlar İçin Taşıt Finansmanı ve Maliyet Tablosu

Sıfır araç maliyetlerinin yüksek olması ve vergi avantajı sağlamaması pek çok kişinin 2. el araçları tercih etmesine neden oluyor. Araba almak için ayırdığınız bütçe ile standart özelliklere sahip sıfır bir araba yerine daha üst seviyede ikinci el bir araç almanız mümkün.

Son yıllarda daha güvenli alışveriş yapmanızı sağlayan, ekspertiz raporu ile aracın geçmişi hakkında detaylı bilgi sahibi olabildiğiniz ve garanti avantajı sunan ikinci el araç satış sistemlerinin yaygınlaşması da 2. el araç satın alma kararını olumlu yönde etkiliyor.

Türkiye Finans, 2. el araçlar için de taşıt finansmanı sağlıyor. İkinci el araçlar için kullanabileceğiniz finansman tutarı aracın kasko bedeli üzerinden hesaplanıyor. Kullanabileceğiniz finansman tutarları ve maksimum vade süreleri ise 0 kilometre araçlar için geçerli olan tutarlar ve sürelerle aynı.

Dilerseniz Türkiye Finans 2. El Araç Finansmanı Maliyet Tablosunu inceleyerek sizin için en uygun finansman çözümünü bulabilirsiniz.

Motosiklet Finansmanı ve Maliyet Tablosu

Motosiklet, verdiği özgürlük duygusunun yanı sıra yoğun trafikte sağladığı ulaşım kolaylığı, park problemi yaşama olasılığınızı azaltması, otomobile göre bakım ve yakıt masraflarında avantaj sağlaması nedeniyle pek çok kişi tarafından tercih ediliyor. Uzun yol kullanımından şehir içi trafiğine kadar farklı ihtiyaçlara yönelik pek çok motosiklet çeşidi bulunuyor.

Siz de motosiklet sahibi olmak istiyorsanız Türkiye Finans motosiklet finansmanının avantajlı koşullarından yararlanabilirsiniz. Motosiklet finansmanını hem 0 hem de ikinci el araçlar için kullanmanız mümkün. Türkiye Finans, motosiklet finansmanı için size alternatif ödeme koşulları da sunuyor.

Hayalinizdeki motosiklete sahip olmak için ilk adımı, Türkiye Finans Motosiklet Finansmanı Maliyet Tablosunu inceleyerek atabilirsiniz.

Taksitli Ticari Taşıt Finansmanı ve Maliyet Tablosu

Taksi, minibüs, kamyonet gibi ticari araçları Taksitli Ticari Araç (Taşıt) Finansmanı ile rahatlıkla satın alabilirsiniz. Dilerseniz 0 kilometre dilerseniz 2. el araçlar için kullanabileceğiniz Taksitli Ticari Taşıt Finansmanının tüm marka ve modelleri kapsaması da önemli bir avantaj sağlıyor.

Türkiye Finans Finansman Hesaplama Aracı üzerinden Taksitli Ticari Taşıt Finansmanını seçerek hesaplama işleminizi hemen yapabilirsiniz. Taksitli Ticari Taşıt Finansmanı örnek maliyet tablosunu incelemek de bütçeniz için en uygun ödeme seçeneğini belirlemenize yardımcı olacaktır.

Ticari Hat / Ticari Plaka Finansmanı ve Maliyet Tablosu

Minibüs, halk otobüsü, dolmuş, servis aracı ve taksi sahibi gerçek kişiler için geliştirilmiş olan Ticari Hat ve Ticari Plaka Finansmanı; ticari taksi, halk otobüsü, dolmuş ve minibüs hattı ve plaka alımları için finansman kullanmanızı sağlar. Bu önemli yatırımı, Türkiye Finans’ın sunduğu finansman çözümleri ile gerçekleştirebilir, 48 aya kadar vadelerle geri ödeyebilirsiniz.

Ticari Hat / Ticari Plaka Finansmanı hesaplama tablosunu kullanarak, yatırımınız için en uygun ödeme seçeneğini belirleyebilir, kararınızı hayata geçirebilirsiniz.

Araç Finansmanı Nasıl Kullanılır?

Araç Finansmanı kullanmak için yapmanız gerekenler satın almak istediğiniz aracın 0 kilometre ya da ikinci el olup olmadığına, gerçek ya da tüzel bir kişilik olmanıza ve aracın türüne (ticari-binek) göre değişiklik gösterecektir. Genel olarak izlenmesi gereken adımlar şöyledir:

  • Başvuru formunu doldurmak
  • 0 kilometre araçlar için proforma fatura bedelini, 2. el araçlar için ruhsat fotokopisini ibraz etmek
  • Gelir durumunuzu gösteren belgeleri sunmak
​​
tasit-finansmani-alirken-dikkat-edilmesi-gerekenler 

Hangi Araçlar İçin Araç Finansmanı Alınabilir?

0 ya da 2. el binek arabalar, taksi, kamyonet, minibüs gibi ticari araçlar ve motosikletler için araç finansmanı kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra Ticari Hat ve Ticari Plaka Finansmanı; ticari taksi, halk otobüsü, dolmuş ve minibüs hattı ve plaka alımları için finansman kullanmanızı sağlar.

Taşıt Finansmanı Hangi Teminatlarla Kullanılabilir?

Taşıt Finansmanı kullanmak için aşağıdaki teminatlardan birini kullanabilirsiniz:

  • Alınacak aracın rehini
  • Gayrimenkul ipoteği
  • Nakit bloke teminatı

Taşıt Finansmanı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Şeyler Nelerdir?

Taşıt finansmanı kullanırken dikkat etmeniz gereken önemli detayları aşağıda bulabilirsiniz:

  • Satın almak istediğiniz aracı belirledikten sonra bankaların sunduğu finansman çözümlerini ve finansman kullanmanız için gerekli olan şartları detaylı bir şekilde inceleyin.
  • Başvuru şartları, vade seçenekleri, kâr payı oranları, tahsis ücreti gibi özellikler bankadan bankaya değişebilir. Burada önemli olan bütçeniz ve nakit akışınız için en uygun planı belirlemenizdir.
  • Finansman başvurunuz için bir tahsis ücreti ödemeniz gerekir. Tahsis ücreti finansman başvurunuz sırasındaki işlem masraflarını karşılamak için alınır ve vergiler hariç finansman tutarının binde 5'i oranındadır.
  • Eğer ikinci el bir araç satın almak için finansman kullanacaksanız aracın yaşı oldukça önemlidir. Bankalar belli bir yaşa kadar araçlar için finansman desteği sağlayabilir. Türkiye Finans’ın sunduğu 2. el araç finansmanını 7 yaşa kadar olan araçlar için kullanabilirsiniz.
  • İkinci el araçlarda finansman desteğinizi kullanabilmeniz için satış işleminin noter tasdikli olması gerekir.
  • Banka tarafından kasko ve benzeri yan ürünleri kullanmak finansman oranlarınızda avantaj sağlayacaktır.

Araç Finansmanı Oranları Nasıl Hesaplanır?

Araç Finansmanı oranlarını hesaplamak için bankaların hesaplama araçlarını kullanabilir, elde ettiğiniz verileri karşılaştırabilir ve sizin için en uygun taşıt finansmanını belirleyebilirsiniz.

Araç Finansmanı Hesaplama Aracı Nedir?

Hesaplama aracı, istediğiniz araç finansmanı miktarını ve vade sayısını girdiğiniz takdirde aylık taksit tutarlarını ve geri ödeme planını gösteren bir araçtır.

Türkiye Finans Finansman Hesaplama Aracı üzerinden aşağıdaki seçenekleri kullanarak ihtiyacınız olan taşıt finansmanına ait aylık taksit tutarı ve kâr payı oranını hesaplayabilirsiniz:

  • Sigortalı Taşıt Finansmanı 0 km
  • Sigortasız Taşıt Finansmanı 0 km
  • Sigortalı Taşıt Finansmanı 2. El
  • Sigortasız Taşıt Finansmanı 2. El

Araç Finansmanı Oran Karşılaştırma Nasıl Yapılır?

Diğer bütün finansman türleri gibi taşıt finansmanı kullanmak da önemli bir karardır. Bu kararı verirken finansman sağlayıcıları incelemeniz, sundukları finansman seçeneklerinin borçlanma maliyetlerini karşılaştırmanız, aylık ve yıllık kâr payı oranlarını incelemeniz, dosya masrafı ve sigorta gibi ek ücretleri göz önüne almanız doğru adımlar atmanıza yardımcı olacaktır.

Basit bir araştırmayla araç finansmanı oranlarını karşılaştırmanızı sağlayan pek çok web sitesi bulabilirsiniz. Ayrıca bankaların finansman hesaplama araçlarını detaylı bir şekilde inceleyerek kendi karşılaştırma tablonuzu oluşturabilirsiniz.

Araç Finansmanı Kampanyaları Var mı?

Bankalar belli dönemlerde araç satın almanız için farklı çözümler sunan araç finansmanı kampanyaları sunabilir. Hayalinizdeki araca kavuşmak için kampanya fırsatlarını takip etmek istiyorsanız Türkiye Finans internet sitesinde bulunan “Finansman Kampanyaları” menüsünü ziyaret edebilirsiniz.

Araç Finansmanı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Türkiye Finans Taşıt Finansmanı başvurunuzu gerekli belgelerle birlikte size en yakın Türkiye Finans şubesinden ya da Hızlı Finansman bayisi otomobil satış noktalarından yapabilirsiniz. ​​

Hızlı Finansman, satın almak istediğiniz ürün ve hizmetler için ihtiyacınız olan finansman desteğine Hızlı Finansman bayisi olan anlaşmalı satış noktalarımızdan dakikalar içinde ulaşmanızı sağlayan bir Türkiye Finans hizmetidir. Başvuru, onay ve finansman kullandırma süreci kolay ve hızlıdır.

Araç Finansmanı Başvuru Şartları Nelerdir?

Araç finansmanı başvurunuzu dilerseniz 0 dilerseniz 2. el araçlar için yapabilirsiniz. Bankaların başvurularınızı değerlendirmeye alabilmesi için bazı koşulları karşılamanız önem taşır. Bu koşulları şöyle sıralayabiliriz:

  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • SGK kaydına sahip olmak
  • Banka tarafından talep edilen gelir belgelerini ibraz etmek
  • Yeterli kredi notuna sahip olmak
  • Kendi adınıza başvuru yapmak

Araç Finansmanı Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Bankalar ihtiyaç duymaları halinde farklı belgeler de talep edebilirler, ancak araç finansmanı başvurusu için genel olarak istenen belgeler aşağıdaki gibidir:

  • Nüfus cüzdanı veya ehliyet
  • Gelir belgesi/maaş bordrosu
  • Serbest meslek sahipleri ve işletme sahipleri için son yıla ait vergi levhası ve onaylı bilanço, gelir tabloları, mizan, imza sirküleri, kuruluş ve en son ortaklık payını gösteren Ticaret Sicil Gazetesi
  • 0 kilometre araçlar için alınacak aracın proforma faturası
  • 2. el araçlar için alınacak aracın ruhsat fotokopisi

Araç Finansmanı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Araç bedelinin ne kadarı için finansman kullanabilirim?

Araç bedeli olarak, 0 km. taşıtlarda proforma fatura bedeli, 2. el taşıtlarda kasko değeri baz alınır. Araç bedeli;

  • 400.000 TL’ye kadar olan araçlarda %70’i,
  • 400.001 - 800.000 TL arasında olan araçlarda %50’si,
  • 800.001 - 1.200.000 TL arasında olan araçlarda %30’u
  • 1.200.001 - 2.000.000 TL arasında olan araçlarda %20’si oranında araç finansmanı kullanabilirsiniz.
  • 2.000.000 ​TL üzerindeki araçlar için taşıt finansmanı verilmemektedir.
Araç Finansmanı için vade sayısı nasıl belirlenir?

Vade sayısı belirlenirken de araç bedeli önemlidir. Araç bedeli için 0 km. taşıtlarda proforma fatura bedeli, 2. el taşıtlarda kasko değeri baz alınır:

  • 400.000 TL'ye kadar araçlar için maksimum vade süresi 48 ay,
  • 400.001 - 800.000 TL arası araçlar için maksimum vade süresi 36 ay,
  • ​800.001 TL - 1.200.000 TL arası araçlar için maksimum vade süresi 24 ay,
  • 1.200.001 - 2.000.000 TL arasında araçlar için maksimum vade süresi 12 aydır.
Taşıt Finansmanı taksitlerimi nasıl ödeyebilirim?

Geri ödemelerinizi Türkiye Finans İnternet Şubesi, Mobil Şube, hesabınızdaki bakiyeyi kullanarak ATM’lerimizden ve Türkiye Finans şubelerinden yapabilirsiniz.

Taşıt Finansmanında aracın yaşı önemli midir?

​​​​​​​​​​Türkiye Finans, en fazla 7 yaşa (7 yaş dahil) kadar araçlar için finansman desteği sağlamaktadır.


En Çok Okunan Bloglar