Teminat Mektubu Nedir?
Teminat Mektubu bir işin yapılmasının, bir borcun ödenmesinin veya bir malın tesliminin belirlenen sürede ve şartlar uyarınca gerçekleştirileceğini garanti altına almak üzere ilgili firma adına Türkiye Finans tarafından alacaklıya verilen bir taahhüttür.
Teminat Mektubunun Özellikleri
- Teminat Mektubu TL veya yabancı para üzerinden, süreli ya da süresiz olarak düzenlenebilir.
- İşin niteliğine göre kesin, geçici, avans veya özel taahhütlü olabilir.
- Mal alımı, bayilik teminatı, taahhüt işleri, gümrük, mahkeme, vergi dairesi işlemleri gibi konularla ilgili teminat mektubu düzenlenebilir.
Neden Teminat Mektubu Kullanmalıyım?
- Teminat Mektubu taraflar arasındaki ticari ilişkiyi banka güvencesi altına alır.
- Saygın ve güvenilir bir bankanın firmanız üzerindeki kredibilitesini gösterdiği için prestij kazandırır.
- Sermaye bağlamadan iş yapmanıza olanak sağladığı için maliyet avantajı sağlar.
- Muhatap firma işin tamamlanmaması halinde taahhüdün bedelini bankadan alma garantisine sahip olur.
Teminat Mektubu Nasıl Kullanılır?
Talebinizin değerlendirilmesinin ardından banka tarafından hazırlanan Teminat Mektubu, borcun belirlenen sürede ödenmemesi ya da üstenilen işin taahhüt edilen zamanda tamamlanamaması durumunda ödenmesi gereken tazminatın bankadan tahsil edileceğini teminat altına alır. Teminat Mektubu; bankayı mektubu vereceğiniz kuruma, sizi de bankaya sorumlu hale getirir. Teminat Mektubunuzu iş akdi yapacağınız kuruma ileterek gereken güvenceyi sağlamış olursunuz.
Garanti Veren (Banka)
Teminat mektuplarında banka, garanti veren taraftır.
Garanti Alan (Muhatap)
Lehtardan alacağının ya da lehtara yaptıracağı işin banka tarafından teminat mektubu ile garanti edildiği alacaklı taraftır.
Eylemi Garanti Edilen (Lehtar)
Lehtar, teminat mektubunda eylemi muhataba karşı garanti edilen, gerçek veya tüzel kişidir.
Teminat Mektubu Çeşitleri
Süreli (Vadeli Teminat Mektupları)
Belirli bir vadeye tabi olan teminat mektuplarıdır. Bankaların sorumluluğunun belli bir vade ile sınırlandığı bu tür mektuplarda bankanın sorumlu olabilmesi için mektup ile güvence altına alınmış̧ olan riskin, öngörülmüş olan vade içinde gerçekleşmesi gerekir.
Süresiz ( Vadesiz Teminat Mektupları)
Metninde belirli bir geçerlilik süresi bulunmayan ve süresiz olarak yürürlükte kalan mektuplardır. Süresiz teminat mektupları, Borçlar Kanunu’nda belirtilen 10 yıllık genel zaman aşımı süresine tabidirler.
Avans Teminat Mektupları
Müteahhitlerin kazandıkları kamu veya özel sektör ihalelerinde, ise başlamaları için aldıkları peşin avans miktarının banka tarafından garanti edilmesidir. Sözleşme hükümlerine uygun olarak müteahhit taahhütlerini yerine getirdikçe, avans, hak edişlerinden mahsup edilmek suretiyle geri alınır.
Kesin Teminat Mektubu
Lehtarın muhatap idareye olan taahhüdünü sözleşme ve şartname hükümlerine uygun olarak yerine getireceğini garanti etmek ve yatırılması gereken kesin teminat tutarının yerine geçmek üzere verilen mektuplardır.
Geçici Teminat Mektubu
Kamu ve devlet ihalelerine katılmayı sağlamak amacıyla verilen, ihale kazanıldığı takdirde lehtarın kesin teminat verme ve sözleşmeyi imzalama fiillerini garanti eden teminat mektuplarıdır.
Teminat Mektubu Nasıl Alınır?
Teminat Mektubu almak için banka şubesine giderek başvuru yapmanız, başvurunuz sırasında Teminat Mektubunun amacını açıklamanız gerekir. Teminat Mektubu bankanın size garantör olmasını sağlayacağı için talebinizi birlikte çalıştığınız ve aranızda güven ilişkisi olan bankalarla yapmanız doğru bir tercih olacaktır.
Kimler Teminat Mektubu Alabilir?
Teminat göstermesi gereken tüm özel ve tüzel kişiler karşı tarafa verilmek üzere Teminat Mektubu başvurusu yapabilir.
Kontrgaranti Nedir?
Kontrgaranti ya da “karşı teminat”, dış ticaret işlemlerinde peşin olarak mal satışı sırasında ihracatçı ülkenin malı teslim etmemesi durumunda ödenen tutarın ülkeye iade edileceğini bildiren ve ihracatçı ülkenin güvenilir bir bankasının taahhüdünü kapsayan teminattır. Dış ticaret işlemlerinde farklı ülkelerde bulunan taraflar için bankalar, yurt dışındaki muhabir bankaları üzerinden teminat mektubu taleplerini kontrgaranti göndererek yerine getirirler.
Teminat Mektubu Masrafı
Teminat mektupları komisyon karşılığında hazırlanır. Komisyon bedeli garanti altına alınması gereken bedele göre değişkenlik gösterir. Teminat mektubu komisyon ücretleri BDDK’nın denetimindedir.
Teminat Mektubu Başvurusu
Teminat Mektubu başvurularınızı
Türkiye Finans şubelerinden yapabilir ya da
Türkiye Finans İnternet Şubesi üzerinden Dijital Teminat Mektubu başvurusunda bulunabilirsiniz.
HEMEN BAŞVUR
Türkiye Finans Dijital Teminat Mektubunun Avantajları
Türkiye Finans müşterileri dijital bankacılık deneyimini teminat mektubu taleplerinde de yaşamaya devam ediyor. Bankamızda kullanılabilir uygun teminat mektubu limitiniz varsa taleplerinizi İnternet Şubemizden zaman kaybetmeden yapabilirsiniz.
- Şubeye gelmeden; ofisten, evden her yerden talebinizi iletebilir, zamanınızı etkin kullanabilirsiniz
- Kağıtsız bankacılık deneyimini yaşarsınız, işlemleriniz doğa dostu olarak gerçekleşir.
Eximbank Teminat Mektupları
Eximbank Kredileri; ihracat veya ihracata yönelik üretim yapan ya da geçmiş takvim yılında ihracat performansı belirli bir meblağın üzerinde olan firmalara ihracatın geliştirilmesi amacıyla Türk Eximbank tarafından kullandırılan finansman desteğidir.
Düşük maliyetli bu kredi programından yararlanabilmek için Türk Eximbank tarafından garanti olarak istenen ve kuruma hitaben düzenlenecek niyet ve teminat mektubu ihtiyaçlarınızı Türkiye Finans’tan temin edebilirsiniz.
Eximbank Teminat Mektubu taleplerinizi Türkiye Finans şubelerinden yapabilirsiniz.
Teminat Mektubu Başvurusu için Gerekli Belgeler
Teminat Mektubu başvurusu için gerekli belgeler sektörünüze, Teminat Mektubu amacınıza göre değişkenlik gösterebilir. İhtiyacınız olan bilgiyi Türkiye Finans şubelerinden alabilirsiniz.
Teminat Mektubu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Elektronik Teminat Mektubu başvurusunu nasıl yapabilirim?
e-Teminat Mektubu başvurunuzu Türkiye Finans İnternet Şubesi üzerinden; Finansman > Teminat Mektubu Başvurusu adımlarını takip ederek yapabilirsiniz.
Elektronik Teminat Mektubu başvurumu nasıl takip edebilirim?
Elektronik Teminat Mektubu başvuruları Türkiye Finans İnternet Şubesi üzerinden yapılır ve talebinizin onaylanması durumda doğrudan muhatap kurum sistemlerine iletilir.
Başvuru durumunuzu Türkiye Finans İnternet Sitesi > Finansman> Teminat Mektubu Başvuru İzleme adımlarını takip ederek öğrenebilir ve mektup görüntünüzü izleyebilirsiniz.
Elektronik Teminat Mektubu kullanımı için tarafların sağlaması gereken şartlar nelerdir?
e-Teminat Mektubu kullanımı için tarafların sağlaması gereken şartlar aşağıdaki gibidir:
- Lehtar, KKB (Kredi Kayıt Bürosu) - Findeks üyesi olmalıdır.
- Muhatap, Kredi Kayıt Bürosunun platformu olan ETMP ve KKB - Findeks üyesi olmalıdır.
İnternet Şubesi üzerinden hangi mektup türleri, konuları ve vade tarihleri için e-Teminat Mektubu başvurusu yapabilirim?
Kullanılabilir firma limiti ve özellikleri dâhilinde Geçici, Kesin, Avans türlerinde süreli veya süresiz olarak e-Teminat Mektubu oluşturabilirsiniz.
Elektronik Teminat Mektuplarınız; Gümrük Müdürlüklerine, Türk Eximbank'a ve ETMP ve KKB Findeks üyesi olup anlaşması bulunan tüm özel sektör muhataplarına düzenlenebilir.
Geçici KİK (Kamu İhale Kurumu-Kanunu) başvurusu için gerekli olan Teminat Yönetici Referans numarasını nereden temin edebilirim?
Geçici ihale mektuplarınızda kullanmanız gereken Teminat Yönetici Referans numarasını temin etmek için EKAP resmi internet sitesi üzerinden üye bilgileriniz ile giriş yaptıktan sonra; Sorgulama İşlemleri > Teminat İşlemleri > Takasbank Kayıtları > Referans Numarası Al > İhale Kayıt Numarası > Referans No Üret adımlarını takip edebilirsiniz.
Özel ve Kamu sektörü e-Teminat Mektuplarının geçerlilik kazanması için muhatap kurum onayı gerekir mi?
Özel sektöre hitaben düzenlenen mektuplar Banka tarafında düzenlendiği anda geçerlilik kazanır ve muhatap kurumun onayına gerek duyulmaz.
Kamuya hitaben verilen mektuplarda ise muhatap kurum onayı aranmaktadır.
EKAP mektupları için farklı şablon-taslak talebinde bulunabilir miyim?
Bankalar tarafından oluşturulan geçici e-Teminat Mektuplarında, Kamu İhale Kurumu mevzuatlarında yer alan metin içeriklerinin değiştirilmesi mümkün değildir. Bu nedenle müşteri tarafından ayrı bir şablon talebi ile mektup isteği yapılamaz.
Banka ve Takasbank kayıtlarında müşteri bilgilerim güncel değilse mektup oluştururken hata mesajı alır mıyım?
Geçici e-Teminat Mektubundaki lehtar bilgisi (VKN) ile EKAP sisteminde tanımlı olan lehtar bilgisi aynı olmalıdır. Aksi halde Takasbank tarafından geçici e-Teminat Mektubu kabul edilmez ve bankalara hata mesajı dönülür.
Geçici e-Teminat Mektuplarında kesinleşme sonrasında bankadan hangi işlemleri başlatabilirim?
Takasbank tarafından kabul edilen geçici e-Teminat Mektuplarında vade uzatma işlemi dışında güncelleme yapılamaz.
Takasbank referans numarası ile düzenlenerek Takasbank tarafından kabulü yapılmış olan geçici e-Teminat Mektuplarına ilişkin iade ve tazmin talepleri, sadece Takasbank tarafından Bankalara iletilir.
İdare ya da istekliden geçici e-teminat tektuplarına ilişkin Takasbank dışında herhangi bir elektronik ortamdan iletilen direkt talepler bankalarca kabul edilmez.
İnternet Şubesi üzerinden başlattığım bir işlemi şubeden devam ettirebilir miyim?
İnternet Şubesi üzerinden yaptığınız e-Teminat Mektubu başvurularında; Mektup Bilgileri, Şablon Bilgileri ve Onay aşamalarının her birinde işlem sonuçlandırılmadan şubeye yönlendirme talep edebilirsiniz.
Komisyon oranı nasıl belirlenmektedir?
Komisyon oranı mektup tutarı ve vadesine göre otomatik olarak belirlenir.
Mektup komisyonlarını hangi periyotlar ile belirleyebilirim?
Mektup vadesi göz önünde bulundurularak 1 yıllık veya 1, 3 ya da 6 aylık periyotlarla ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Talep ettiğim şablon taslağını İnternet Şubesi üzerinde nasıl bulabilirim?
- Bankamız müşterisi olarak daha önce şubenize düzenlettiğiniz şablon taslaklarına İnternet Şube üzerindeki Şablon Bilgileri > Lehtar Şablon Listesi menüsünden ulaşabilirsiniz.
- Mektubunuzda seçtiğiniz muhatap için bankamızda düzenlenen mektup şablonlarına İnternet Şube üzerindeki Şablon Bilgileri > Muhatap Şablon Listesi menüsünden ulaşabilirsiniz.
- Muhatap Şablon Listesi ve Lehtar Şablon Listesinde aradığınız şablonun benzerine ulaşamamamız durumunda ise İnternet Şubesi üzerindeki Şablon Bilgileri > Metne Göre Arama Listesi menüsüne giriş yapabilir, talep ettiğiniz şablonu tam metni ile aratarak benzer şablon en üstte kalacak şekilde listeleyebilirsiniz.
İnternet Şubesi üzerinden hangi mektup türlerinde e-Teminat Mektubu düzenleyebilirim?
Firma limitleriniz dahilinde; Geçici-EKAP İhale Mektubu, Eximbank Mektubu, Gümrük Teminat Mektubu, Özel Sektör Mektupları başta olmak üzere tüm mektup türlerinde e-Teminat Mektubu düzenleyebilirsiniz.
Hangi para birimlerinde Elektronik Teminat Mektubu düzenleyebilirim?
e-Teminat Mektubunuzu TL, USD, EUR para birimlerinde düzenleyebilirsiniz.
Mektup tutarında herhangi bir kısıt var mıdır?
Müşteri limitinizin uygun olması durumunda; işlem başına 5 milyon TL ve 5 milyon TL’nin yabancı para karşılığı olacak şekilde e-Teminat Mektubu düzenletebilirsiniz. 5 milyon TL üzerindeki e-Teminat Mektupları için şubenizle iletişime geçebilirsiniz.
e-Teminat Mektubunda kullanacağım muhatabı nasıl seçebilirim?
e-Teminat Mektubunuzda kullanacağınız muhatabı seçmek için İnternet Şubesi üzerindeki Teminat Mektubu Başvurusu > Mektup Bilgileri menüsü altında bulunan “Muhatap Listesi ile” veya “VKN ile” kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.
“Muhatap Listesi ile” seçeneğini işaretlemeniz durumunda bankamızda düzenlemiş olduğunuz Teminat Mektuplarının muhatapları listelenmektedir.
Mektupta kullanacağım şablon taslağının tam metnini nasıl görüntüleyebilirim?
Kullanacağınız şablon taslağının tam metnine İnternet Şubesi üzerindeki Teminat Mektubu Başvurusu > Şablon Bilgileri alanından ulaşabilir, uygun gördüğünüz şablonun diğer formatına tıklayarak şablon detayını görüntüleyebilirsiniz.
“Şablon Bilgileri” alanında doldurulması gereken alanlar neyi ifade etmektedir?
“Şablon Bilgileri” alanındaki doldurmanız gereken alanlar mektup içeriğinin oluşturulması için gereklidir.
İnternet Şube üzerinden yaptığım başvuru için bağlı bulunduğum şubeye ayrıca bilgi vermem gerekecek mi?
İnternet Şubesi üzerinden yaptığınız e-Teminat Mektubu başvurularınız için bağlı bulunduğunuz şubeye bilgi vermeniz gerekli değildir. Bilgilendirme işlemi, şubenize otomatik olarak yapılır.