Güvenli Dijital Bankacılık
Güvenliğiniz Önceliğimiz!
Bankacılık işlemlerinizi en kolay ve en hızlı biçimde gerçekleştirmeniz için farklı Dijital Bankacılık uygulamaları kullanıyoruz. Uygulamalarımızı geliştirirken işlemlerinizi güvenle gerçekleştirebilmeniz için teknolojinin bize sunduğu bütün olanaklardan yararlanıyoruz.
Dijital Dolandırıcılara Karşı Bilgilenelim!
Dijital Bankacılık uygulamaları üzerinden yapılan dolandırıcılık işlemlerinde farklı birçok yöntem kullanılmaktadır. Böyle bir dolandırıcılık girişimi ile karşı karşıya kalmanız halinde bunu fark edebilir ve çok basit önlemlerle güvenliğinizi sağlayabilirsiniz.
Dolandırıcılar Nerelerde Karşımıza Çıkabilir?
Basından da takip edebileceğiniz gibi dolandırıcılar size telefonla ulaşabilir, sosyal medyada sizi yanlış yönlendirebilir, e-posta ve kısa mesajlarla sizi yanıltabilir ya da çok daha gelişmiş tekniklerle internet ve mobil şubeniz üzerinden bilgilerinize ulaşmaya çalışabilirler. Aşağıdaki bilgilendirmeleri okuyarak nelere dikkat etmeniz ve nasıl önlemler almanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.
Telefon Dolandırıcılarına İnanmayın!
Nasıl Çalışırlar?
- Telefon dolandırıcıları polis, savcı, avukat ya da bankacı arıyor izlenimi oluştururlar.
- Arka planda sizi inandıracak ve endişelendirecek telsiz, telefon gibi ortam seslerini kullanırlar.
- Amaçları kişisel ya da finansal bilgilerinizi paylaşmanızı sağlamaktır.
Sizden Ne İsterler?
- Bir suç örgütü ile ilişkiniz olduğunu ya da banka hesabınızın bir suç örgütü tarafından kullanıldığını tespit ettiklerini söylerler. Sizden adınızın silinmesi ya da sorunun giderilmesi için para transferi yapmanızı, kart şifrenizi tuşlamanızı isteyebilirler.
- Puan kazanmanız, kredi kartı ya da üyelik aidatınızı geri almanız, kartlarınızdaki bir sorunun giderilmesi için sahte senaryolar oluştururlar. Bu işlemleri gerçekleştirmek için sizden kredi kartı şifresi, internet bankacılığı şifresi, SMS ile gönderilen mobil onay kodu gibi hesaplarınıza erişebilecekleri bilgileri isteyebilirler.
Telefon Dolandırıcıları İçin Alacağınız Önlemler
- Unutmayın, üzerinizde baskı kurarak ya da cazip teklifler sunarak yapılan bu aramalar dolandırıcılıktır.
- Kamu görevlileri ve banka çalışanları kişisel bilgilerinizi ya da finansal bilgilerinizi isteyemez, para transferi yapmanızı talep edemez.
- Böyle bir durumla karşılaştığınızda arayan kişiye kesinlikle bilgi vermeyin ve telefonu hemen kapatın.
- Sizi arayan numaraya asla geri arama yapmayın.
- Türkiye Finans Katılım Bankası tarafından yapılan aramalarda hiçbir zaman internet bankacılığı şifresi, SMS ile iletilen mobil onay kodu, kredi kartı şifresi, kimlik detayları gibi bilgiler talep edilmez.
- Şifreleriniz size özeldir, en yakınlarınız dahil kimseyle paylaşmamanız gerektiğini her zaman hatırlayın.
- Şüphe duyduğunuz bir durumla karşı karşıya kalırsanız 0850 222 22 44 numaralı Müşteri İletişim Merkezimizi arayarak bilgi verin.
Sosyal Medya Dolandırıcılarına Çok Dikkat Edin!
Nasıl Çalışırlar?
- Sosyal medya dolandırıcıları Facebook, YouTube, Twitter, WhatsApp, Messenger gibi çeşitli sosyal ağlar aracılığıyla size ulaşmaya çalışırlar.
- Akrabalarınızın, arkadaşlarınızın ya da sizin adınıza kopya hesaplar oluşturarak ve yakınlık durumunuzdan yararlanarak farklı senaryolarla para talebinde bulunurlar.
- Bu senaryolar genellikle kaza, hastane masrafları ve benzeri acil durum mesajları içerir.
Sizden Ne İsterler?
- Kopya hesap oluşturan dolandırıcılar genellikle bildirdikleri bir hesap numarasına para transferi yapmanızı isterler.
Sosyal Medya Dolandırıcıları İçin Alacağınız Önlemler
- İnternet ortamında bir kişinin gerçekten arkadaşınız olup olmadığını anlamanız çok zordur. Bu nedenle arkadaş listenizde olsa bile kimseyle hesap bilgilerinizi, şifrelerinizi paylaşmayın, para transferi yapmayın.
- Sizden para talep edecek kadar yakın olan bir kişinin size sosyal medya hesabınızdan değil, yüz yüze iletişim kurabileceğiniz kanallardan ulaşacağını hep aklınızda tutun.
- Bütün sosyal medya hesaplarınızın “Gizlilik” ve “ Güvenlik” ayarlarını kontrol edin. Güvenliğiniz içi belirtilen bütün işlemleri yaptığınızdan emin olun. Kontrol işlemini belirli aralıkla tekrar edin.
- Kendi rızanızla dolandırıcılara yapacağınız para transferlerinde aracı bankaların hiçbir sorumluluğu olmayacağını unutmayın.
E-Posta, SMS ve Sosyal Medya Dolandırıcılarına Avlanmayın!
Nasıl Çalışırlar?
- Oltalama adını verdiğimiz bu yöntemde dolandırıcılar sosyal medya, e- posta ve kısa mesajlar aracılığı ile bankaların unvanlarını ve logolarını kullanarak sahte kampanya ve reklam linklerine tıklamanız için çalışırlar.
- “İnternet Bankacılık Süreniz Dolmuştur”, “Bilgilerinizi Güncellemeniz İstenmektedir”, “Hesaplarınızda Şüpheli İşlemler Tespit Edilmiştir”, “Araba Çekilişine Katılmak İçin Tıklayın”, “Kart Aidatınızı Geri Almak İçin Tıklayın” gibi mesajlar ve yönlendirmeler kullanırlar.
- Bu linklere tıklamanız durumunda sizi sahte banka hesaplarına yönlendirebilir, güvenliğiniz açısından kritik bilgileri paylaşmanıza neden olabilirler.
- Tıkladığınız linkler aracılığı ile siz bankanın internet sitesine girmiş olduğunuzu düşünebilirsiniz.
Sizden Ne İsterler?
- Dolandırıcılar bu yöntemle kart bilgilerinizi, kimlik bilgilerinizi, internet/mobil bankacılık kullanıcı adı ve şifrenizi talep ederek finansal bilgilerinize ve hesaplarınıza ulaşabilirler.
E-Posta, SMS ve Sosyal Medya Dolandırıcıları İçin Alacağınız Önlemler
- Bu tür postalar, kısa mesajlar aldığınızda ya da kullandığınız sosyal medya hesaplarında bu tür reklamlar gördüğünüzde dikkatli olmalısınız.
- Türkiye Finans Katılım Bankası sadece aşağıdaki sosyal medya hesaplarından paylaşım yapmaktadır. Bu linklere tıklayarak bizi takip edebilirsiniz. Bu hesaplar dışında adımız kullanılarak paylaşılan sosyal medya içeriklerine itibar etmemenizi önemle rica ederiz.
https://www.youtube.com/user/TurkiyeFinans/
https://www.facebook.com/turkiyefinans/
https://twitter.com/TurkiyeFinans
https://www.instagram.com/turkiyefinans
https://www.linkedin.com/company/turkiyefinans - Dolandırıcılar açtıkları sahte hesaplarda ya da elektronik posta ve SMS aracılığı ile gönderdikleri linklerde banka adını küçük değişikler yaparak kullanırlar. Paylaşılan linklerde harf eksikliği, fazlası ya da hatası olup olmadığını kontrol etmeyi unutmayın.
- Türkiye Finans Katılım Bankası, elektronik posta ya da SMS ile bilgi güncellemesi talep etmez, internet şubesi giriş sayfasına yönlendiren bir link paylaşımı yapmaz.
- Elektronik posta ve SMS aracılığı ile gelen mesajlarda bulunan linklere kesinlikle tıklamayın.
- İnternet sitemize ve internet şubesine giriş yapmak için arama motorlarını kullanmayın. İnternet Şubesi'ne www.turkiyefinans.com.tr adresindeki "İnternet Şubesi" linkine tıklayarak giriş yapın.
- İnternet Şubesi'ne girişlerinizde parola sayfasındaki kilit sembolünün üzerine bir kez tıkladığınızda "Verisign has identified this site as: TURKIYEFINANS KATILIM BANKASI A.S." ibaresinin bulunup bulunmadığını kontrol edin. Güvenlik sertifikasındaki isim alanını kontrol ederek, güvenlik sertifikasının gerçekten Türkiye Finans'a ait olup olmadığını kontrol edin.
- Şüphe duyduğunuz bir durumla karşı karşıya kalırsanız 0850 222 22 44 numaralı Müşteri İletişim Merkezimizi arayarak bilgi verin.
İnternet ve Mobil Cihaz Dolandırıcılarına Karşı Önlem Alın!
Nasıl Çalışırlar?
- Virüsleri, kötü amaçlı yazılımları ve truva atı ve buna benzer zararlı programları bilgisayar ya da cep telefonunuza bulaştırma yöntemiyle çalışırlar.
- Bu zararlı yazılımları cihazınıza yüklemek için bankadan, resmi ve özel kurumlardan gönderiliyor izlenimi veren, ekinde dosya (.vbs, .bat, .exe, .scr, .jar, .xls, .doc, .js uzantılı) ve link içeren e-postalar, SMS mesajları, hatta WhatsApp mesajları gönderebilirler.
- Mobil cihazınızda Türkiye Finans Mobil Şube’den geldiği izlenimi veren bildirim görüntüleri paylaşabilirler.
Sizden Ne İsterler?
- Hedefleri göndermiş oldukları linklere tıklamanız ya da dosyaları açmanızdır.
- Bunu yaptığınız takdirde internet bağlantısı olan cihazlarınızı kontrol altına alarak kişisel bilgilerinizin yanı sıra internet bankacılığı şifreniz, hesaplarınız gibi finansal bilgilere ulaşmaya çalışırlar.
İnternet ve Mobil Cihaz Dolandırıcıları İçin Alacağınız Önlemler
- E-postaları açmadan önce içeriğinin güvenilirliğini kontrol etmeyi ihmal etmeyin
- İnternette girdiğiniz sitelere, tıkladığınız linklere ve indirdiğiniz dosyalara dikkat etmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz.
- Mobil cihazınıza uygulama indirirken her zaman resmi uygulama mağazalarını kullanın. Resmi uygulama marketleri kötü amaçlı yazılımları uzak tutmak için gelişmiş güvenlik mekanizmaları kullanırlar. Bu nedenle Google Play, AppStore, Windows Store dışındaki ortamlardan uygulama indirmeyin.
- Türkiye Finans İnternet Şubesine girişte kullandığınız şifre, parola, kullanıcı kodu vb. bilgilerinizi, klavye ve ekran hareketlerinizi takip eden zararlı yazılımlara karşı koruyacak Anadolu Hisarı uygulamasını mutlaka bilgisayarınıza yükleyin.
- Anadolu Hisarı uygulamasını İnternet Şubesi Giriş ekranını açtığınızda sol alt köşede yer alan “Anadou Hisarı Yükle”ye tıklayarak bilgisayarınıza yükleyebilirsiniz.
- İnternet Şubesi'ne
www.turkiyefinans.com.tr adresindeki "İnternet Şubesi" linkine tıklayarak giriş yapın. Başka bir yönlendirme ile ulaştığınız web sayfalarını lütfen kullanmayın.
- Anti-virüs programları, bilgisayarınızı bilinen virüslerden korur. Bilgisayarınıza anti-virüs programı yüklemeniz güvenliğinizi artıracaktır. Sürekli yeni virüslerin piyasaya çıkması ve anti-virüs programının bu virüsleri tanımama ihtimaline karşı anti-virüs programını düzenli olarak güncellemenizi öneririz.
- Bilgisayarınızda orijinal yazılım kullanın. Kopya yazılımlar, bilgisayarınıza virüs bulaşma ihtimalini yükseltmektedir.
- İşletim sisteminizin güncellemelerini yapmayı ihmal etmeyin.
- Şifreniz size özeldir, lütfen bankamız çalışanları ve en yakınlarınız dahil kimseyle paylaşmayın, herhangi bir yere yazmayın.
- Unutmayın, Türkiye Finans personeli hiçbir zaman sizden internet şubesi şifrenizi, parolanızı sözlü, yazılı, telefon, mektup ya da e-mail aracılığı ile bildirmenizi talep etmemektedir.
- İnternet şubesinden çıkmak için mutlaka "Çıkış" butonunu kullanın. "Çıkış" butonu; oturumunuzun ve internet şubesi işlem penceresinin güvenli bir şekilde kapatılmasını sağlayacaktır.
- Şüphe duyduğunuz bir durumla karşı karşıya kalırsanız 0850 222 22 44 numaralı Müşteri İletişim Merkezimizi arayarak bilgi verin.
İnternetten Alışveriş Yaparken Dikkat Edin!
Dolandırıcılar, sahte siteler açarak, aslında hiç var olmayan ya da kendilerine ait olmayan ürün veya hizmetleri satmak için reklam yaparlar – ya da gerçek görünebilmek için mevcut itibarlı markaların internet sitelerini taklit etmeye çalışırlar.
- Dolandırıcılar tamamen gerçek görünen sahte bir internet sitesi açarlar.
- Dolandırıcılar, ödemelerinizi EFT ve havale gibi yöntemlerle doğrudan doğruya banka hesaplarına göndererek ya da kart bilgileriniz ile ödeme yapmanızı isteyebilirler.
- Alışveriş yaptığınız internet sitesinin yasal ve gerçek olduğundan emin olmak için iyi bilinen ve güvenilir arama motorlarını kullanın ve en iyi sonuçları seçin. Beklenmedik bir e-posta ile gelen hiçbir linke güvenmeyin, asla girmeyin.
Ödeme yaptığım sitenin güvenli olup olmadığını nasıl bilebilirim?
- URL’sinin başında ‘https’ bulunmayan bir siteden asla hiçbir şey satın almayın – ve bir asma kilit ikonunu arayın. Bu, o internet sitesinin güvenli olduğunu gösterir.
- Ödeme sayfasında SSL sertifikası bulunmayan sitelerden hiçbir ürünü satın almayın. SSL sertifikası o internet sitesine girilen bilgilerin şifrelendiğini gösterir, sitede SSL sertifikası varsa adres çubuğunda firma ismi yeşil renkle belirtilerek yeşil renkte bir kilit görünür.
- Banka veya kredi kartı ile yapmış olduğunuz internet alışverişlerinizde ödemelerinizi 3D Secure/ GO Güvenli Öde seçenekleri ile yapın. Bu tedbirler sizin dijital olarak güvenliğinizi sağlayacaktır.
Zorunlu Olmadıkça VPN Kullanmayın, VPN Uygulamanızı Seçerken Dikkat Edin!
VPN (Virtual Private Network) ya da diğer adıyla sanal özel ağ; uzaktan erişim yoluyla farklı ağlara bağlanmayı sağlayan, internet bağlantınızı şifreleyerek çevrimiçi veri trafiğinizi gizleyen bir internet teknolojisidir. Halka açık WI-FI ağlarında bağlantınızı şifreleyerek güvenliğinizi artırabilir ya da coğrafi kısıtlama getirilmiş web sitelerine ve hizmetlere ulaşmanıza yardımcı olabilir.
Ancak pek çoğu ücretsiz olarak sunulan VPN uygulamaları güncel VPN protokollerine sahip değildir, ihtiyacınız olan teknik desteği sunmaz, kullanıcı bilgilerinizi satabilir ve dijital güvenliğinizi tehlikeye atacak zararlı yazılımlar içerebilir.
VPN kullanmanız gerektiğinde almanız gereken önlemler şunlardır:
- Bilgisayarınıza ve mobil cihazlarınıza kesinlikle ücretsiz VPN uygulaması indirmeyin.
- Ücretli ve güvenliği bilinen VPN uygulamalarını tercih edin.
- VPN sağlayıcısının, kullanıcı verilerini kaydedip kaydetmediğine dikkat edin. "Kayıt tutmama" (no-log) politikası olan VPN'leri tercih edin.
- Verilerinizin güvenliğini sağlamak için yüksek düzeyde şifreleme sunan bir VPN kullanın.