Ülkemizde sağlık hizmetleri hem kamu hem de özel sektör tarafından sağlanıyor. Genel Sağlık Sigortası kapsamındaki bütün vatandaşlara hizmet veren aile sağlığı merkezleri, devlet ve üniversite hastaneleri toplum sağlığının korunması için çok önemli bir görevi yerine getiriyor. Sayıları giderek artan özel sağlık kurumları ise erişim kolaylığı, geniş yelpazede sundukları tıbbi hizmetler ve konfor gibi nedenlerle giderek daha fazla kişi tarafından tercih ediliyor. Ancak özel sağlık kurumlarında hizmet almanın bedeli oldukça yüksek. Beklenmeyen durumlarda teşhis, tedavi, operasyon gibi yüksek maliyetli sağlık giderlerini karşılayabilmek için iyi bir sağlık sigortası planına sahip olmak son derece önemli. Bu yazıda sağlık hizmetleri ile ilgili seçeneklerimizi artıran, sağlık sorunlarının oluşturabileceği maliyetleri zorlanmadan yönetmemize yardımcı olan özel sağlık sigortalarından bahsedeceğiz.
Sağlık Sigortası Nedir?
Sağlık sigortası ya da özel sağlık sigortası; hastalık ya da kaza gibi tıbbi tedaviye ihtiyacınız olduğu durumlarda, poliçenizde belirtilen teminatlar ve limitler dahilinde, özel sağlık kurumlarından aldığınız tanı ve tedavi hizmetlerinin masraflarını kısmen ya da tamamen karşılayan sigorta poliçesidir. Teminatlar seçeceğiniz poliçeye göre doktor muayenesi, rutin kontroller, operasyon, hastane yatış bedelleri, ilaç masrafları, tıbbi tahliller gibi kalemleri içerebilir. Özel sağlık sigortası poliçeleri bir yıllık olarak düzenlenir.
Sağlık Sigortası Neden Yapılır?
Hepimiz hayatımızın bir döneminde küçük ya da büyük bir tıbbi desteğe ihtiyaç duyarız. Teşhisi ve tedavisi kolay hastalıklarda süreci yönetmek maddi ve manevi açıdan çok zorlu olmayabilir. Beklenmeyen kazaların sonucundaki yaralanmalar ya da ağır hastalıklar ise uzun, zorlu ve masraflı bir tedavi süreci gerektirebilir. Özel sağlık sigortası yaptırmak ihtiyacımız olan en uygun tedaviyi alabileceğimiz doktor ya da sağlık kurumu seçeneklerimizi artırır. Ancak hepsinden önemlisi sağlık harcamaları nedeniyle büyük maddi kayıplar yaşamamızın önüne geçer. Özel sağlık sigortasını kişisel risk yönetimimizin önemli bir parçası olarak görebiliriz.
Sağlık Sigortası Gerekli mi?
Özel sağlık sigortası yaptırmak zorunlu olmasa da hastalık ya da kaza sonucu yaralanmalar gibi tedavi gerektiren durumlarda kendinizi maddi açıdan daha güvende hissetmeniz için gerekli bir yatırımdır.
Özel sağlık sigortaları arasında yer alan ve vize ile seyahat edilebilen birçok ülke tarafından zorunlu tutulan yurt dışı seyahat sağlık sigortası ise sizi seyahatiniz sırasında karşılaşabileceğiniz hastalık ve kaza risklerine karşı teminatları dahilinde güvenceye alır.
Sağlık Sigortası Yaptırmak İçin 7 Önemli Neden?
Sağlıkla aldığımız her nefes çok değerli. Özellikle genç yaşlardan itibaren kapsamlı bir sağlık yönetimi planı oluşturmak, hayatın beklenmeyen sürprizlerine finansal açıdan hazırlıklı olmak bu yüzden büyük önem taşıyor. Bir sağlık sigortasına sahip olmanın pek çok avantajı var. Bu konuda henüz karar vermediyseniz özel sağlık sigortası yaptırmanız için size fikir verecek yedi önemli nedeni aşağıda bulabilirsiniz:
- Öngörülemeyen bir hastalık, üzerinizde oluşturacağı manevi yükün yanı sıra sizi zorlayabilecek masrafları da beraberinde getirebilir. Uygun bir sağlık sigortası poliçesi satın alarak tıbbi harcamalarınızı, birikimlerinizi tüketmek zorunda kalmadan daha iyi yönetebilirsiniz.
- Kapsamlı bir sağlık sigortası poliçesi ile tüm ailenizi güvence altına alabilir, ayrı poliçeler yerine daha makul ödeme koşulları ile bakmakla yükümlü olduğunuz sevdikleriniz için de bir koruma planı oluşturabilirsiniz.
- Doktor konsültasyonu, tahliller, ambulans hizmetleri, ameliyathane ve yoğun bakım masrafları, ilaçlar gibi masrafların maliyetleri yıllar içinde artar. Yeterince hazırlıklı değilseniz tüm bunlar mali durumunuz üzerinde önemli bir baskı oluşturabilir. Her yıl bütçenize uygun bir sağlık sigortası primi ödeyerek, size ne kadara mal olacağı konusunda endişelenmeden kaliteli tedaviyi tercih ederken tıbbi enflasyonun yükünü de yenebilirsiniz.
- İhtiyacınıza uygun bir özel sağlık sigortası ile uygun gördüğünüz bir hastanede veya tercih edeceğiniz bir doktora tedavi olma özgürlüğüne kavuşursunuz.
- Sağlık sigortası, normal şartlarda ödemekte zorlanabileceğiniz birçok gelişmiş sağlık hizmetine daha kolay ulaşmanızı sağlar.
- Genç yaşlarda yaptıracağınız bir sağlık sigortası ile pek çok avantajı bir arada yakalayabilirsiniz. Hastalık riskiniz daha düşük olduğu için daha düşük prim ödemeleri ile daha kapsamlı sigorta poliçeleri satın alabilir, sigortanızı ömür boyu yenilemenize olanak sağlayan bekleme süresini genç ve sağlıklı olduğunuz dönemde tamamlayabilirsiniz.
- Özel sağlık sigortaları vergi avantajına sahiptir, prim ödemelerinizi vergi matrahınızdan düşebilirsiniz.
Sağlık Sigortası Türleri Nelerdir?
Özel sağlık sigortaları farklı ihtiyaçlara ve gelir gruplarına hitap eden poliçeler sunar. Aralarındaki farkları ve teminat altına aldıkları riskleri bilmeniz, beklentilerinizi tam olarak karşılayan doğru sağlık sigortasını seçmenize yardımcı olur. Sağlık sigortası türlerini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
- Ayakta Tedavi Sağlayan Sağlık Sigortası
- Yatarak Tedavi Sağlayan Sağlık Sigortası
- Acil Müdahale Giderlerini Sağlayan Ürünler
- Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
- Seyahat Sağlık Sigortası
Şimdi bu başlıkların kapsamlarına daha detaylı göz atalım.
Ayakta Tedavi Sağlayan Sağlık Sigortası Nedir?
Ayakta tedavi sağlayan sağlık sigortası poliçeleri; hastane yatışı gerektirmeyen, en fazla 24 saat süren tedaviler için gerekli olan teminatları kapsar. Doktor muayenesi, tahliller, rutin kontroller, fizik tedavi, yardımcı tıbbi malzemeler ve ilaçlar poliçede belirtilen limitler dahilinde sigorta kapsamında karşılanır.
Yatarak Tedavi Sağlayan Sağlık Sigortası Nedir?
Yatarak tedavi sağlayan sağlık sigortası gerekli tıbbi işlemlerin hastanede yatarak yapıldığı teminatları kapsar. Küçük cerrahi müdahalelerden hastanede yatmanızı gerektirecek büyük ameliyatlara kadar bütün operasyonlar, ameliyat öncesi ve sonrasında yapılacak tetkikler, yoğun bakım, ameliyat sonrası fizik tedavi, uzun soluklu tedavi süreci gerektiren diyaliz, kemoterapi, radyoterapi, suni uzuv, ambulans hizmetleri ve hastane konaklama bedelleri yatarak tedavi sağlayan sigorta poliçeleri ile güvence altına alınabilir.
Doğum, yurt dışı sağlık hizmetleri gibi ek teminatlar da belirli koşullarla bu sigorta poliçesine eklenebilir.
Acil Müdahale Giderlerini Sağlayan Ürünler Nedir?
Acil sağlık sigortası; Dünya Sağlık Örgütü tarafından
“acil durum” olarak tanımlanan hastalık, yaralanma ve kaza sonucu meydana gelen ve müdahale edilmediği takdirde hayati risk yaratan durumlara karşı güvence sağlayan bir sigorta türüdür. Boğulma, trafik kazası, elektrik çarpması, yüksekten düşme, donma, zehirlenmeler gibi çok farklı teminatları kapsar ve 24 saat içinde müdahale edilmesi gereken durumlarda tedavi ve müdahale masraflarını karşılar.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Nedir?
Tamamlayıcı sağlık sigortası, Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı kişilerin, SGK anlaşmalı özel hastanelerde ekstra bir ücret ödemeden muayene, tahlil ve tedavi hizmeti almasını sağlayan sigorta poliçesidir. Muayene, tetkik ve küçük cerrahi müdahaleler gibi ayakta tedavi hizmetlerinin yanı sıra belirlenen limitler dahilinde yatarak tedavi gerektiren ameliyat, oda, refakatçi, yemek, diyaliz, radyoterapi, kemoterapi gibi yatarak tedavi hizmetlerini de kapsar.
Tamamlayıcı sağlık sigortası, SGK kapsamında güvenceye sahip olan ancak özel sağlık sigortası olmayan bireylerin daha düşük prim ödeyerek SGK anlaşmalı özel hastanelerden tıbbi hizmet almasını sağlaması açısından son derece önemlidir. Hastane giderlerinin SGK tarafından ödenmeyen kısmını teminat altına alır. Tamamlayıcı sağlık sigortası poliçesi, ilaçlar SGK tarafından karşılandığı için ilaç teminatını içermez.
Seyahat Sağlık Sigortası Nedir?
Seyahat Sağlık Sigortası, yurt dışı ve yurt içi seyahatlerinizde karşılaşabileceğiniz acil sağlık problemlerinin yanı sıra bagaj kayıpları gibi maddi zararları da seyahat süreniz boyunca teminat altına alan sigorta poliçeleridir.
Yurt dışı seyahat sigortası yaptırmak özellikle Schengen vize başvurularının ön koşullarından birisidir. Sigorta poliçesi seyahat sürenizi ve seyahat edeceğiniz ülkeleri kapsayacak şekilde düzenlenir ve seyahatiniz boyunca karşılaşabileceğiniz sağlık sorunlarına karşı finansal koruma sağlar.
Özel Sağlık Sigortası Zorunlu mu?
Özel sağlık sigortası ve GSS olarak bildiğimiz Genel Sağlık Sigortası birbirinden farklı sigorta uygulamalarıdır.
Sigorta şirketleri tarafından sunulan özel sağlık sigortasını dileyen herkes yaptırabilir ancak zorunlu değildir. Genel Sağlık Sigortası ise bütün T.C. vatandaşlarının zorunlu olarak sigortalı olması gereken bir sosyal güvenlik sistemidir.
Özel Sağlık Sigortası Neleri Kapsar?
Özel sağlık sigortaları poliçe türüne göre farklı riskleri teminat altına alır ve kapsamları sizin ihtiyaçlarınıza göre genişletilebilir ya da daraltılabilir. Size fikir vermesi açısından en temel iki sigorta türü olan yatarak ve ayakta tedavi sigortalarının teminat altına aldığı riskleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
Ayakta Tedavi Teminatları
- Doktor muayenesi
- Reçeteli ilaç
- Teşhis ve tedavi için gerekli olan laboratuvar giderleri
- Teşhis ve tedavi için gerekli olan MR, sintigrafi, tomografi endoskopi, klonoskopi, odyografi ve benzeri görüntüleme ve ölçme tetkikleri ve bunlarda kullanılan kimyasal madde ve ilaçlara ait giderler
- Fizik Tedavi
- Rutin kontroller
Yatarak Tedavi Teminatları
- Ameliyat, ameliyathane, anestezi masrafları ve doktor ücreti
- Küçük cerrahi müdahaleler
- Oda ve yemek hizmeti
- Refakatçi masrafları
- Yatarak tedavi sırasında kullanılan ilaçlar
- Ameliyat öncesi ve sonrası tetkikler
- Ameliyat sonrası fizik tedavi
- Kemoterapi, radyoterapi, diyaliz hizmetleri
- Yoğun bakım
- Hastane tedavi giderleri
- Ambulans hizmetleri
- Doktor takibi
Bu teminatlar sigorta şirketinize ve poliçenizin teminat kapsamına göre farklılık gösterebilir.
Özel Sağlık Sigortasında Yaş Sınırlaması Var mı?
Özel sağlık sigortaları için belirlenen yaş sınırlamaları sigorta şirketlerine göre değişiklik gösterir. Kendi sağlık sigortası poliçenize sahip olmak için 18 yaşını doldurmuş olmanız gereklidir. 18 yaş altı çocuklarınızı da kendi sigorta poliçenize bağlı olarak sağlık sigortası kapsamına alabilirsiniz. Çocuklar için ayrı sigorta poliçesi düzenleyen sigorta şirketleri olsa da sağlık sigortanızın çocukları da kapsayacak şekilde aile paketi olarak düzenlenmesi daha avantajlı bir yöntemdir.
Özel sağlık sigortası için üst yaş sınırı genel olarak 60 yaş ile başlar ve sigorta şirketlerine göre farklılık gösterir. Eğer genç yaşlarda sağlık sigortası yaptırdıysanız, ara vermeden poliçenizi yenilediyseniz ve ömür boyu yenileme garantisi aldıysanız ileri yaşlarınızda da sigortanızı devam ettirebilirsiniz. Ancak 60 yaş üzeri bir birey olarak ilk defa sağlık sigortası yaptırmayı düşünüyorsanız yaş engelline takılabilir ya da daha az teminata daha yüksek primler ödemek durumunda kalabilirsiniz.
Ömür boyu poliçe yenileme garantisi belirli bir süre sistemde kalan ve poliçelerini yer yıl düzenli olarak yenileyen sigortalılar için sunulan bir avantajdır.
Özel Sağlık Sigortası Ne Zaman Başlar?
Özel sağlık sigortanızı ilk kez yaptırdıktan sonra muayene ve ayakta tedavi hizmetlerini almaya hemen başlayabilirsiniz. Ancak sigorta şirketiniz bazı hastalıkları “bekleme süresi” kapsamına almış olabilir. Çoğu sigorta şirketi için bu süre 6 ile 12 ay arasında olacak şekilde belirlenmiştir. Bekleme süresi, belirtileri hemen ortaya çıkmayan hastalıkların takibi için sigorta şirketinin beklemeyi uygun gördüğü süreyi ifade eder.
Bu hastalıkların neler olduğu ve bekleme süreniz, sağlık sigortası poliçenizde detaylı olarak belirtilecektir. Bekleme süresi kapsamındaki hastalıklar bu süre zarfında ortaya çıkarsa sigorta poliçeniz tarafından karşılanmaz. Bu durum sadece sağlık sigortanızı yaptırdığınız ilk yıl için geçerlidir. Poliçenizi yenilemeniz durumda teminat altına alınan bütün hastalıklar için ayakta ve/veya yatarak tedavi hizmeti alabilirsiniz.
Hangi Durumlarda Özel Sağlık Sigortası Sözleşmesi İptal Edilir?
Özel sağlık sigortaları belli koşullarda hem sigorta ettiren hem sigortalı hem de sigorta şirketi tarafından iptal edilebilir. Sigorta şirketinizle imzaladığınız poliçe sözleşmesinde bu koşulları detaylı olarak bulabilirsiniz. İptal hakkı ile ilgili koşullar genel olarak aşağıdaki gibidir:
- Sigorta ettiren ve sigortalı, sözleşme tanzim tarihinden itibaren ilk otuz gün içerisinde iptal talebinde bulunursa ve bu süre içerisinde sigortalıya herhangi bir tazminat ödenmemişse poliçe iptal edilir.
- Sigorta ettirenin vefatı durumunda eğer kanuni varisler sözleşmenin devamını kabul etmezse poliçe iptal edilir. Ancak kanuni varisler muvafakatname vererek sigorta ettireni değiştirme ve poliçeyi devam ettirme hakkında da sahiptir.
- Sigorta poliçeleri beyan ettiğiniz bilgilere göre oluşturulur ve
“iyi niyet prensibi” esastır. Yanlış beyan, sigorta kapsamında olmayan kişilerin teminatlardan yararlandırılması, sağlık gider belgelerinin sigorta sözleşmesi kapsamındaki kimseler adına düzenletilmesi gibi kötü niyetli hareketler sigorta poliçelerinin iptaline sebep olur.
- Sigorta poliçelerinin devamlılığı ile ilgili bir diğer önemli konu da prim ödemelerinin düzenli yapılmasıdır. Ödemelerin aksaması durumunda da poliçe iptali olabilir.
Özel Sağlık Sigortası Primleri Neye Göre Belirlenir?
Biyolojik özelliklerimizin yanı sıra her birimizin hastalık geçmişi, risklerimiz ve bir sağlık sigortasından beklentilerimiz de farklıdır. Özel sağlık sigortası primleri birçok faktör göz önüne alınarak hesaplanır ve hepimiz için farklıdır. Prim hesaplamasında dikkate alınan en önemli faktörleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- Yaş
- Cinsiyet
- Yaşanan şehir
- Sağlık geçmişi
- Genetik hastalık yatkınlığı, doğum, yurt dışı tedavi gibi ek teminatlar
- Teminat limitleri
- Katılım payı oranı
- Tercih ettiğiniz anlaşmalı kurum ağı (hastaneler)
Türkiye Finans Sigortacılık Hizmetleri
Sigorta poliçeleri sağlığınızdan evinize, işyerinizden yatırımlarınıza kadar değer verdiğiniz tüm varlıkları olası risklere karşı güvence altına almanızı sağlıyor. Katılım sigortacılığı hizmeti veren
Türkiye Finans da hayat ve hayat dışı sigorta ihtiyaçlarınız için eksiksiz ve size özel çözümler sunuyor.
Katılım sigortacılığının en önemli özelliği ise
“yardımlaşma” esasına dayanması. Benzer risklere sahip olan gerçek ya da tüzel kişilerden toplanan primlerin faizsiz fonlarda değerlendirildiği ve yaşanan mağduriyetlerin bu fonlardan karşılandığı katılım sigortacılığı, riskin belirli gruplar arasında dağıtılmasını ve sorumluluğun paylaşılmasını sağlıyor.
Sizi ve ailenizi beklenmedeki sağlık sorunlarına karşı güvence altına alacak olan
Katılım Tamamlayıcı Sağlık Sigortasının yanı sıra
Kasko,
Trafik Sigortası,Konut Sigortası,
DASK,
BES,
Seyahat Sağlık Sigortası gibi sigorta ürünlerine Türkiye Finans güvencesiyle sahip olabilirsiniz.