FATCA nedir?
FATCA (“Foreign Account Tax Compliance Act” – “Yabancı Hesapların Vergi Uyum Yasası”), ABD vatandaşları ile ABD vergi mukimlerinin vergiye tabi kazançlarının adil olarak vergilenebilmesi için, ABD dışındaki finansal kuruluşlara müşterilerinin ABD vatandaşlığını ve ABD vergi mükellefiyetlerini tespit etme ve bu kişilere ilişkin bazı bilgilerin ABD’ye raporlama yükümlülüğü getiren bir ABD yerel vergi kanunudur. Söz konusu Kanun’a uyum sağlanması amacıyla, ABD Hükümeti ile Türkiye arasında 29.07.2015 tarihinde “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti Arasında Genişletilmiş Bilgi Değişimi Yoluyla Uluslararası Vergi Uyumunun Artırılması Anlaşması” imzalanmıştır. TBMM tarafından da onaylanan bu anlaşma 05.10.2016 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Anlaşma’nın hükümleri gereği, söz konusu Kanun kapsamında bilgi değişimine konu olabilecek hususları tespit etmek amacıyla finansal kuruluşlarda hesap sahibi olan gerçek ve tüzel kişilerden aşağıda yer alan bilgilerin temin edilmesi gerekmektedir.
CRS nedir?
CRS (“Common Reporting Standard” – “Ortak Raporlama Standartı”), kapsamdaki ülkelerin birbirleri arasında yapacakları bilgi değişimleri ile ülkelerin karşılaşacakları vergi kayıplarının önüne geçilmesini amaçlayan global bir bilgi değişimi düzenlemesidir. 2013 yılında gerçekleşen G-20 zirvesinde FATCA benzeri bir uluslararası otomatik bilgi değişimi gündeme gelmiş ve CRS Temmuz 2014’te OECD tarafından kabul edilmiştir. Bu düzenlemeyi uygulayacağını taahhüt eden ülkelerden biri olan Türkiye’deki finansal kurumların, 1 Temmuz 2017 tarihinden itibaren düzenleme kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekliliği Maliye Bakanlığı tarafından bildirilmiştir.
Tüm Bankalar raporlama yapmakla yükümlü müdür?
Katılımcı ülkelerdeki ve bölgelerdeki tüm finansal kurumların CRS’ye uygun hareket etmeleri gerekmektedir.
Kimler raporlama kapsamına girmektedir?
ABD vatandaşı ve/veya ABD vergi mükellefi (ABD pasaportu olanlar, ABD’de vergi mükellefi olanlar ve Greencard sahipleri) ile CRS’e uyumlu OECD üye ülkelerinde vergi mükellefi olan müşterilerimiz raporlama kapsamına girecektir.
Hangi bilgiler raporlama kapsamına girmektedir?
FATCA mevzuatı kapsamında ABD vatandaşı ve/veya ABD vergi mükellefi müşterilerimiz ile CRS mevzuatı kapsamında Türkiye dışındaki ülkelerde vergi mukimi olan müşterilerimizin:
- İsim
- Adres
- Doğum yeri* (Şahıs ve Kontrol Eden Kişiler için)
- Doğum tarihi* (Şahıs ve Kontrol Eden Kişiler için)
- Vergi mükellefi olunan ülkeler/bölgeler
- Vergi kimlik numarası/numaraları*
- Tescil/kuruluş yeri (Tüzel Kişiler için)
- İşletme Tipi (Tüzel Kişiler için)
- Belirli İşletme türleri için Kontrol Eden Kişi (Kontrol Eden Kişiler için)
*Tüm katılımcı ülkeler/bölgeler için geçerli olmayıp yerel mevzuat şartlarına tabidir
Hangi hesaplar raporlama kapsamında değerlendirilecektir?
Raporlama kapsamında değerlendirilecek müşterilerimizin Bankamız nezdinde sahip oldukları finansal hesaplar (mevduat hesapları, saklama hesapları) raporlamaya konu olacaktır. Bu hesapların yılsonu bakiye bilgisi ile ilgili raporlama yılı içerisinde bu hesapların elde ettiği faiz, temettü, finansal varlığın satışından doğan gelirler gibi getiriler yıllık olarak raporlanacaktır.
Mukimlik nasıl belirlenmektedir?
Bu, yaşadığınız yere ve koşullarınıza bağlıdır. Türkiye Finans Katılım Bankası olarak size vergi danışmanlığı hizmeti verememekteyiz. Bu yüzden mukimliğinizinbelirlenmesinde kullanılan yöntemle ilgili daha fazla bilgi almak için uzman bir vergi danışmanına ya da yerel vergi dairesine başvurunuz.
Mukimlik durumu değişmesi halinde ne yapılması gerekmektedir?
Bankamız Şubelerine gelerek FATCA ve CRS Kişisel Beyan Formunun’ alınarak güncel mukimlik durumunuz hakkında bilgi vermeniz gerektedir. Bu süreçte mevcut formun tüm ilgili alanları tamamlanmalıdır. Ayrıca tarih ve imzanın mutlaka tamamlanması gerekmektedir. İmzasız mukimlik beyanı geçerli değildir.
Ek bilgi ve önerilere nereden ulaşabilirim?
Konuya ilişkin detaylı bilgiler Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanacak rehberler ile duyurulmaktadır. Konuya ilişkin olarak Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanmış olan rehbere aşağıdaki link aracılığı ile ulaşabilirsiniz. Ayrıca OECD Otomatik Bilgi Paylaşım portal’ında faydalı yönlendirici bilgiler de bulabilirsiniz.
www.gib.gov.tr/sites/default/files/uluslararasi_mevzuat/Finansal_Hesap_Bilgilerinin_Rehberi.pdf
www.oecd.org/tax/automatic-exchange/common-reporting-standard/
www.irs.gov/businesses/corporations/foreign-account-tax-compliance-act-fatca