Değerli Paydaşlarımız,
Küresel ölçekte yaşanan enflasyon, düşük büyüme, sıkı mali koşullar ve zayıf ticari büyüme gibi zorluklara rağmen Türkiye’nin 2023 yılında %4.5 oranında büyüyerek, son 13 çeyrektir kesintisiz büyüme trendini sürdürmesi, geçen yılın tamamında ise Cumhuriyet tarihi rekorunu kırarak ihracatını yaklaşık 256 milyar dolara ulaştırması, ülkemizin sürdürülebilir bir ekonomi inşasındaki kararlılığını teyit ediyor.
2023 yılı boyunca mevcut koşulları daha da ağırlaştıran, 11 ilimizi doğrudan, tüm ülkemizi dolaylı olarak etkileyen Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin yarattığı insani ve ekonomik travmaları, bölgesel düzeyde yaşanan jeopolitik istikrarsızlıkları hesaba katarsak ülkemizin bu başarılarının önemi daha da iyi anlaşılır. Türkiye Finans olarak deprem felaketinin ilk anlarından itibaren ilgili kurum ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği içinde çalıştık ve bölgeye destek verdik. Afet bölgesindeki işletme ve bireysel müşterilerimizin finansman ihtiyaçları ve ödemelerinde önemli kolaylıklar sağlayıp ‘Şimdi Dayanışma Vakti’ diyerek nakdi yardımlarda bulunduk.
Ayrıca bölgeye nakdi yardımların yanı sıra tırlarla gıda, giyim, ısınma gibi acil insani yardım malzemeleri ulaştırdık. Çalışma arkadaşlarımızın gönüllü yardımları ve İyilik Kulübümüzün desteğiyle yardım malzemeleri ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı. Deprem bölgesindeki vatandaşlarımızın yanında olduk, kesintiye uğrayan üretimi ve istihdamı destekledik. İnsan odaklı bir kurum olarak dayanışmanın en güzel örneğini sergiledik.
2023 yılını ikiye ayırırsak; ilk yarısında düşük faiz ortamı, ikinci yarısında ise geleneksel politikalara dönmenin getirdiği temkinli iyimserlikle kapatılan bir yıl oldu. Türk bankacılık sektörü, nitelikli teknolojik alt yapısı, donanımlı insan kaynağı, mali disiplini ve güçlü sermaye yapısı sayesinde bu zorlu yılı başarıyla geride bıraktı. Sektörümüz, sağlam ve güven veren yapısıyla Türkiye ekonomisi için önemli bir istikrar unsuru olarak sürdürülebilirliğini korudu.
Türkiye Finans olarak katılım finans sisteminin özünde yer alan üretimi, ticareti ve ihracatı destekleme önceliklerimiz, dijitalleşme yatırımlarımız, insan odaklı bankacılık anlayışımızla, 2023’te de sosyal ve ekonomik kalkınmanın bayraktarlığını yaptık. Tüketicilerin tüm ihtiyaçlarını, güçlü dijital altyapımız ve iş modellerimiz sayesinde yer ve zamandan bağımsız olarak hızlı ve kaliteli bir şekilde karşılamaya devam ettik.
Sürdürülebilir ve kârlı büyüme stratejisini bu yıl da korumayı başaran Türkiye Finans hem bireysel hem de ticari tarafta ülke ekonomisine verdiği güçlü finansman desteğini sürdürdü. 2023 yılı, ekonomideki tüm değişkenlere rağmen aktiflerimizi 240 milyar TL’ye ulaştırdığımız başarılı bir dönem oldu.
Bankamız, müşterilerinin fonlarının değerlerine değer katmak amacıyla sunduğu birçok fon toplama ürünü ile toplanan fonlarını yıllık %72 artışla 177 milyar TL’ye yükseltirken, fon toplama ürünlerinde %68 pay ile en önemli katkıyı veren ve fon toplama ürünlerinin amiral gemisi olan katılma hesaplarını yıllık %101 yükselterek 120 milyar TL seviyesine ulaştırmıştır. Ayrıca TL cinsinden toplanan fon büyüklüğünü %88 artışla 99 milyar TL’ye artırırken TL katılma hesaplarını da %103 gibi kayda değer bir şekilde büyüterek 85 milyar TL seviyesine ulaştırmıştır. Artan fon kaynağını finansman hacmini büyütmek için kullanan bankamız, topladığı fonlarla ekonominin can damarı olan firmaları finanse ederek reel sektörün ve ticaretin devamlılığında pay sahibi olmuştur. Banka olarak kullandırılan fonlarımızı %49 artış̧ ile 122 milyar TL’ye, gayri nakdi finansmanlarımızı ise %80 artışla 34 milyar TL gibi yüksek bir seviyeye ulaştırmamızda bu stratejinin payı büyüktür. Tüm bu veriler ışığında sürdürülebilir büyümenin devamı için gerekli olan güçlü sermaye yapısını koruyan kurumumuz, yasal özkaynaklarını %70 gibi güçlü bir oranda büyüterek 28 milyar TL’ye yükseltmeyi başarmıştır.
Türkiye Finans olarak üretimi ve ticareti destekleme, tüketicilerin finansal ihtiyaçlarına çözüm bulma, finansal kapsayıcılığı artırma ve sürdürülebilir büyüme gibi tüm temel stratejilerimizin merkezinde yer alan dijitalleşmedeki öncü rolümüzü ve rekabetteki konumumuzu daha da güçlendirmek üzere organizasyon yapısında değişikliğe giderek, 2023 yılında Dijital Bankacılık İş Grubu’nu oluşturduk.
İnsan odaklı teknoloji ve bankacılık anlayışıyla, rekabetin en önemli unsuru haline gelen mükemmel müşteri deneyimi sunabilmek ve operasyonel mükemmellik seviyemizi daha da ileri taşımak için 2023’te yeni atılımlar gerçekleştirdik. Gömülü finans sistemine entegre olarak çeşitli e-ticaret platformlarında bankacılık hizmeti sunmaya başladık. Operasyonel verimliliği maksimize etmek için metal yaka çalışanlarımızı artırmaya başladık. RPA (Robotik Süreç Otomasyonu) teknolojilerini entegre etmemiz sayesinde, muhtelif iş süreçlerini otomasyon ile hatasız sonuçlandırdık. Dijital Bankacılık İş Grubumuza bağlı olarak Dijital Dönüşüm Teknolojileri Ofisi kurduk. Türkiye Yapay Zekâ İnisiyatifi’ne (TRAI) üye olarak yapay zekâ ekosistemindeki oyuncularla ortak projeler geliştirmeye başladık. Yapay zekâ destekli dijital teknolojilerimiz ile çalışan ve müşteri deneyimini mükemmelleştirirken operasyonel verimliliğimizi de artırmaya devam ettik. 2023’te bankamızda aylık ortalama işlem hacmimizin yalnızca %6’sı şubelerimizde gerçekleşirken, müşteri edinimlerimizin 3’te 1’i dijital kanaldan gerçekleşti.
Öncü dijital bankacılık vizyonumuz doğrultusunda, müşterilerimizin tüm ihtiyaç ve beklentilerini karşılayacak şekilde eXtra Limit, ihtiyaç finansmanı, yatırım ürünleri gibi yenilikçi ve rekabetçi ürün ve hizmetlerimizle müşteri tabanımızı genişlettik. Türkiye Finans’ı yeni kitlelerle tanıştırırken, müşteri deneyimini mükemmelleştirecek adımlar attık. “Yarına Varız” söyleminden hareketle başlattığımız, kâğıt tüketimini ve karbon ayak izini azaltma konusunda fark yaratan çalışmalara imza atarken, kartlı alışverişlerde “Dijital Slip” uygulamasını devreye alan ilk katılım finans kuruluşu olduk. Bu uygulamadan önce devreye aldığımız dijitalleşme projelerimizle yıllık kâğıt tüketimimizi %80 azalttık.
Türkiye Finans olarak katılım finans sisteminin özünde yer alan üretimi, ticareti ve ihracatı destekleme, bireylerin ihtiyaçlarına özel çözümler üretme önceliklerimizi kararlı biçimde sürdüreceğiz. Özellikle ihracat yapan, üretim ve ticaretin içinde olan müşterilerimizin tüm finansal ihtiyaçlarını hızlıca karşılamak amacıyla finansman seçenekleri ve kaynaklarımızı geliştirmeye de devam edeceğiz. Ülkemizin bankacılık temellerini güçlendirecek katkıyı inovasyon yatırımlarımızla sağlıyoruz. 2023 yılında “insan odaklı teknoloji” diyerek odağımıza aldığımız dijital bankacılık stratejimizle, 2024’te de yapay zekâ ve otomasyon teknolojilerini tüm birimlerimize yatay olarak entegre etme çalışmalarını yoğunlaştıracağız.
2024 yılında da insan ve üretim odaklı büyüme stratejimizle hızla değişen dünya dinamikleri ile beraber tüketicilerin çok hızlı değişen ihtiyaçlarına yanıt vermek üzere, yenilikçi, değer yaratan dijital bankacılık ürün ve hizmetlerimizle müşterilerimize mükemmel deneyim yaşatma hedefiyle çalışmaya devam edeceğiz.
Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girerken, daha kapsayıcı, üretken, sürdürülebilir bir ekonomi inşası için tüm imkânlarıyla seferber olan, milli üretim ve ihracat hedeflerini destekleyen bir kurum olmayı sürdüreceğiz. 2023 yılında bankamızın rekabetteki konumunu daha da sağlamlaştırmasına, aldığımız yerel ve uluslararası ödüllerle itibarımızın artmasına katkı sağlayan tüm Türkiye Finans ailesine ve tüm değerli paydaşlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum.
Saygılarımla,
Murat Akşam
Yönetim Kurulu Üyesi & Genel Müdür